16.12.2019 09:30

Dramatische PSV-serie kost Van Bommel zijn kop

PSV heeft Mark van Bommel per direct ontslagen. De Eindhovenaren raakten sinds halverwege oktober in de Eredivisie en de Europa League in het slop en de clubleiding heeft Van Bommel om die reden op straat gezet. De club staat momenteel vierde in de Eredivisie, zelfs achter streekgenoot Willem II. 

In speelronde negen stond PSV nog op een gedeelde eerste plek met Ajax. Beide ploegen hadden na negen duels 23 punten verzameld, maar inmiddels is de achterstand opgelopen tot tien punten, ondanks dat de Amsterdammers zijn laatste twee Eredivisie-wedstrijden ook verloren. Sinds speelronde negen kwam PSV acht keer in actie in de competitie en slechts tweemaal eindigde een duel in een zege (2-1 vs. sc Heerenveen en 5-0 vs. Fortuna Sittard). Vier keer ging het onderuit en twee keer speelde het gelijk.

Ook in de Europa League kon PSV niet meer overtuigen onder Van Bommel, die bij PSV bezig was aan zijn eerste hoofdtrainersklus uit zijn loopbaan. De vier poulewedstrijden in het tweede Europese toernooi sinds halverwege oktober werden niet meer gewonnen. Er werd verloren van LASK Linz (1-4), Sporting CP (0-4) en gelijkgespeeld tegen LASK Linz (0-0) en Rosenborg BK (1-1). 

Dat PSV Van Bommel anderhalf jaar na zijn aanstelling op straat zou zetten, hadden niet veel mensen zien aankomen. Bij de Brabantse club heerst immers geen ontslagcultuur. Zo werd Phillip Cocu ook bij de club gehouden toen het minder ging tijdens zijn debuutseizoen als PSV-trainer. Bovendien presteerde Van Bommel in het eerste seizoen sterk, al leunde hij vooral op een betoverende eerste seizoenshelft. Sinds januari werd de vrije val eigenlijk ingezet en na een ruime voorsprong zag PSV concurrent Ajax alsnog kampioen worden. Als we PSV's periode onder Van Bommel in drie seizoenshelften knippen, is de oefenmeester eigenlijk alleen geslaagd in het eerste deel.

De 3 seizoenshelften van PSV onder Van Bommel (tussenhaakjes doelsaldo):

  • 18/19, aug - dec: 17 duels en 48 punten (60-8)
  • 18/19, jan - mei: 17 duels en 35 punten (38-18)
  • 19/20, aug - dec: 17 duels en 31 punten (38-22)

 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner