18.08.2013 15:00

Ajax winnaar in klassieker met twee gezichten

Met een 2-1 overwinning op Feyenoord heeft Ajax goede zaken gedaan om aan te haken bij de bovenste plaatsen. Feyenoord staat met nul punten op een lengte afstand van koploper PSV, Ajax blijft na de nederlaag van vorige week in het spoor van de Eindhovenaren.

Het team van Ronald Koeman ging in de openingsfase gelijk fel van start. De Feyenoorders zaten kort op de Ajacieden en kwamen door een doelpunt van Graziano Pellè in de vijfde minuut al op voorsprong. Na een vrije trap van Vormer kwam de bal bij toeval voor de Italiaanse spits terecht. Pellè kon de bal nog net toucheren, waarna de bal tergend langzaam achter Vermeer in het Amsterdamse doel verdween.

Na een kwartier spelen kregen de Amsterdammers wat meer grip op het spel. Ajax verhoogde het tempo in de wedstrijd en creëerde enkele grote kansen. Na een half uur was het Kolbeinn Sigþórsson die het team van Frank de Boer vanaf elf meter langszij bracht. Nadat Vormer Fischer licht aanraakte toen hij het strafschopgebied in kwam dribbelen kon de IJslander na een gemakkelijk gegeven strafschop aanleggen vanaf de penaltystip.

Zes minuten later was het alweer raak. Een doelpunt van wederom Sigþórsson zette Ajax op voorsprong. Uit een voorzet van Ruben Ligeon, kon de spits van Ajax hard raakkoppen achter Erwin Mulder.

Waar de eerste helft een spectaculair schouwspel was, was daar niets meer van over na rust. Het tempo zakte ver in en beide teams leden veel balverlies. Schrijnend was het hoeveel ruimte Feyenoord kreeg om te voetballen. De Rotterdammers gingen echter te slordig met deze ruimte om en creëerden, op een harde kopbal van Pellè in het zijnet na, geen noemenswaardige kansen.

Door de nederlaag is de slechtste start in de competitie een feit voor Feyenoord. Nog nooit eerder in de historie verloor het team van Ronald Koeman de eerste drie wedstrijden van het seizoen. Het wordt dan ook nog een hels karwei voor de Feyenoorders om zich te gaan mengen om de bovenste plaatsen van de competitie. Ajax daarentegen doet na de nederlaag tegen AZ Alkmaar vorige week weer mee met drie punten achterstand op de koploper. Het spel van de Amsterdammers in de tweede helft biedt echter nog wel grote zorgen voor Frank de Boer.