10.09.2013 22:42

Nederland aanwezig op het Wereldkampioenschap in Brazilië

Het is Oranje gelukt om zich te plaatsen voor het Wereldkampioenschap dat in 2014 wordt georganiseerd door Brazilië. Door de 0-2 overwinning op Andorra en het verlies van Roemenië bij Turkije kunnen de Nederlanders niet meer achterhaalt worden door concurrenten in groep D. Robin van Persie werd matchwinner met twee doelpunten in de tweede helft.

De eerste helft bracht lang niet alles wat voetbalfans ervan verwachtten. Oranje voetbalde in een te traag tempo om het Andorra echt moeilijk te maken. Wesley Sneijder kreeg de beste kans, maar zijn harde schot in de korte hoek werd gestopt door Ferran Pol. Ook Van Persie kon de openingstreffer maken, maar zijn harde schot werd geblokt door Ildefons Lima.

De tweede helft bracht gelukkig wel snel doelpunten. Van Persie kreeg het na vijftig minuten voetballen op zijn heupen en schoot van ongeveer twintig meter met zijn linkerbeen geplaatst raak. Vier minuten later lag de bal weer in het net. Doelman Pol verkeek zich op een voorzet vanaf rechts, waardoor verdediger Lima de bal tegen zich aankreeg. Van Persie stond vlak voor het doel op de juiste plek en kon na het uitkappen zijn 38e interlanddoelpunt inschieten. De spits van Manchester United heeft nog twee doelpunten nodig om topscorer Patrick Kluivert in te halen. Na het tweede doelpunt volgde een langdurig schaapspel, waarbij Andorra veelvuldig alles naar achteren schoof. Nederland had moeite met deze verdedigende instelling, maar kreeg via Jeremaine Lens nog een prima kans op de 0-3. De aanvaller draaide weg bij zijn tegenstander, maar mikte vervolgens al glijdend de bal langs de linkerpaal.

Nederland is het eerste land uit Europa dat zich plaatst voor het Wereldkampioenschap in Brazilië. Naast Nederland is het al zeker dat Iran, Japan, Zuid-Korea en Australië meedoen aan de eindronde. Ook Brazilië is als gastland zeker van een plek op het toernooi. Het Nederlands elftal speelt in oktober nog twee kwalificatiewedstrijden, maar deze zijn dus om des keizers baard. Op 11 oktober is Hongarije de tegenstander en vier dagen later staat Nederland tegenover Turkije.