11.06.2013 17:00

Oranje wint moeizaam van China

Het Nederlands elftal heeft met 2-0 gewonnen van China. Oranje kwam na elf minuten spelen op voorsprong na een strafschop van Robin van Persie. China moest na dertien minuten met een man minder spelen. Sheng Qin werd uit het veld gestuurd na een zware overtreding op Jonathan de Guzmán. Wesley Sneijder maakte het andere Nederlandse doelpunt.

China begon hard aan de wedstrijd. De Chinezen hadden veel overtredingen nodig om Nederland te stoppen. Dit zorgde ervoor dat Nederland al vroeg in de wedstrijd op voorsprong kon komen. Linpeng Zhang beging een overtreding op Arjen Robben in het strafschopgebied, de scheidsrechter kende Nederland de strafschop toe. Robin van Persie schoot de bal loepzuiver in de rechterbovenhoek. Vlak na de openingstreffer moest China door met tien man. Sheng Qin beging een harde overtreding op Jonathan de Guzmán en werd van het veld gestuurd.

Nederland voetbalde in de eerste helft slordig en creëerde maar weinig kansen. Robben had op aangeven van Dwight Tiendalli de score kunnen verdubbelen. De linksbuiten van Oranje kreeg de bal van de rechtsback en stond in een goede positie om te scoren. De buitenspeler schoot de bal echter in het zijnet, ook Van Persie kreeg nog een mogelijkheid om te scoren. Jeremain Lens gaf de bal voor vanaf de rechterflank. Van Persie zette zijn hoofd tegen de bal, maar zijn poging ging voorlangs.

Het begin van de tweede helft was enerverend. Binnen een minuut spelen schoot Van Persie de bal op de lat, de rebound van Robben belandde op de paal. Even later kon Jeremain Lens op aangeven van Jonathan de Guzmán alleen af op de doelman van China. De aanvaller van PSV schoot de bal echter tegen de doelman aan. Ook Van Persie miste een grote kans. De ingevallen Wesley Sneijder bezorgde de bal bij de aanvaller, maar zijn schot vloog over het doel. Oranje kwam na 66 minuten spelen op een 2-0 voorsprong. Robben bezorgde de bal bij Sneijder, maar de middenvelder kreeg de bal iets achter zich. Sneijder werkte de bal achter het standbeen via de hak in het doel, een schitterend doelpunt.

Na de 2-0 voorsprong van Oranje gebeurde er nog maar weinig. Er werden geen noemenswaardige kansen meer gecreëerd. Het meest opvallende moment van de tweede helft was het niet invallen van Lerin Duarte. De Heraclied is de enige in de selectie die geen enkele minuut heeft mogen spelen tijdens de trip door Azië. De eerstvolgende wedstrijd van het Nederlands elftal is op 14 augustus. Oranje neemt speelt dan tegen Portugal.