15.06.2013 23:30

Jong Oranje verliest en loopt finaleplaats mis

Het is Jong Oranje niet gelukt om de finale van het jeugd EK in Israël te bereiken. De manschappen van Cor Pot werden zaterdagavond door Jong Italië met 1-0 verslagen, waardoor het toernooi in mineur eindigt voor de Nederlanders. Ondanks dat Jong Oranje het betere van het spel had, lukte het de Nederlanders niet tot scoren te komen. Dat lukte Jong Italië wel, dat tien minuten voor tijd na een fout van Van der Hoorn het enige doelpunt van de wedstrijd maakte.

In de groepsfase eindigde Jong Oranje op een tweede plaats achter Jong Spanje, waardoor het in de halve finale de winnaar van Poule A, Jong Italië, trof. Al snel werd duidelijk dat de Nederlanders meer kwaliteit dan de Italianen hadden. Gedurende de hele wedstrijd had Jong Oranje het balbezit, maar enorm veel kansen kreeg het niet. Na vijf minuten spelen waren de Nederlanders er al dichtbij, nadat Maher uit een vrije trap de paal raakte.

Het goed combinerende Jong Oranje leek weinig moeite te hebben met de Italianen, maar een kwartier voor rust kwam Jong Italië er twee keer gevaarlijk doorheen. Eerst was het Immobile, die uit de counter voor het eerst Zoet testte. Vervolgens kreeg Borini, die Martins Indi te snel af was, een goede kans, maar hij schoot de bal in het zijnet. Jong Oranje kreeg via Blind, die een vlammend schot op doel loste, een aardige kans, maar zijn inzet werd goed door Bardi gekeerd. Vlak voor de theepauze werd Maher in het strafschopgebied nog door Donati vastgehouden, maar de scheidsrechter kende Jong Oranje geen strafschop toe.

Ook in de tweede helft had Jong Oranje het betere van het spel. Veel balbezit, maar weinig kansen. De grootste mogelijkheid voor de spelers van Cor Pot kwam in de zeventigste minuut, toen Van Ginkel De Jong diep stuurde. De spits kwam één op één met doelman Bardi, maar besloot de bal terug te leggen op de meegelopen Van Ginkel. Achteraf zal De Jong wel spijt hebben van die beslissing, aangezien hij de bal te ver achter de Vitessenaar speelde.

Doordat De Vrij de wedstrijd geblesseerd het veld verliet, moest Van der Hoorn opdraven. De Utrecht-speler speelde geen goede wedstrijd tegen Jong Spanje en liet zich vanavond ook niet van zijn beste kant zien. Tien minuten voor tijd kwam de bal via Insigne bij Borini, die door Van der Hoorn gedekt werd. Doordat Van der Hoorn fout instapte, kon de Liverpool-speler makkelijk wegdraaien en de bal achter Zoet schieten. Het restant van de wedstrijd werd gevuld met tijdrekken en toneelspelen van de Italianen, waardoor Nederland maar weinig mogelijkheden kreeg om nog de gelijkmaker te forceren. Het avontuur zit er voor Jong Oranje nu op In de finale zal Jong Italië Jong Spanje treffen, dat eerder op de zaterdag met 3-0 van Jong Noorwegen won.