11.08.2013 17:30

Rode kaart keerpunt in wedstrijd tussen AZ en Ajax

AZ heeft zondagmiddag zijn eerste punten van het voetbalseizoen gepakt. In Alkmaar won de ploeg van trainer Gertjan Verbeek met 3-2 van Ajax. De rode kaart die Ajax-verdediger Ricardo van Rhijn in de 65e minuut kreeg, was beslissend voor het duel. Met een numerieke meerderheid scoorde AZ na die rode kaart twee keer en besliste de wedstrijd.

De thuisploeg begon goed aan het duel. Het zette vroeg druk en liet merken zich te willen revancheren na de nederlaag een week eerder in Heerenveen. Na een kwartier kwam Ajax echter beter in de wedstrijd en had het het betere van het spel. Na ruim twintig minuten voetballen brak Christian Eriksen de ban: zijn fraaie vrije trap belandde achter Esteban Alvarado. De keeper van AZ zag er bij dat doelpunt niet erg sterkt uit. Vlak voor rust trok Roy Beerens de stand weer gelijk na een weifelend optreden van Ajax-keeper Kenneth Vermeer. Bij een corner sloeg Vermeer de bal namelijk precies voor de voeten van Beerens die vervolgens kon scoren.

Na rust was Ajax het betere team. De Amsterdammers speelden de bal rond en wachtten geduldig op kansen. Veel grote kansen leverde dit spelbeeld echter niet op. Toch kwamen de bezoekers op voorsprong. Uit een perfecte voorzet van Bojan Krkić kopte Siem de Jong op knappe wijze raak. Ajax leek hierna op weg naar een vrij gemakkelijke overwinning, maar niets was minder waar. In de 65e minuut moest Ricardo van Rhijn namelijk het veld verlaten na een rode kaart. Hij maakte een lichte overtreding op de doorgebroken Nick Viergever en scheidsrechter Bas Nijhuis floot voor een penalty en gaf de Ajax-verdediger direct rood. De strafschop werd vervolgens feilloos binnengeschoten door Aron Jóhannsson. AZ rook bloed en ging hierna vol overtuiging op zoek naar de overwinning. Die overwinning kwam er dankzij een mooi doelpunt van Viktor Elm. Hij schoot op fraaie wijze binnen na een fantastische voorzet van Maarten Martens.

Ajax verspeelde door de nederlaag al vroeg in het seizoen punten in de jacht op het kampioenschap. AZ herstelde zich knap van de verliespartij van een week eerder tegen SC Heerenveen. Keerpunt in het duel was echter overduidelijk de rode kaart van Van Rhijn. AZ geloofde hierdoor weer in de overwinning en ging er vol voor. In Alkmaar werd het uiteindelijk 3-2 voor AZ in een aantrekkelijk duel.