30.08.2013 14:00

AZ na duel over twee dagen door naar groepsfase Europa League

AZ is na een knotsgekke wedstrijd zeker van deelname aan de groepsfase van de Europa League. Vanwege brand in het AFAS Stadion werd de tweede helft uiteindelijk over twee dagen gespeeld. Een 0-2 zege van Atromitos was voor de Grieken niet voldoende om de 3-1 nederlaag in eigen huis recht te zetten.

Het treffen begon al opvallend door een rode kaart in de eerste minuut voor Markus Henriksen. De Franse arbiter had hem eerst een gele kaart gegeven voor een overtreding, maar besloot hem uiteindelijk toch rood te geven na het zien van de blessure bij de speler van Atromitos. Of het nog niet gekker kon kreeg Atromitos na twintig minuten een strafschop na een schwalbe. Esteban zorgde voor gerechtigheid door de inzet te stoppen.

In het tweede bedrijf kwam Atromitos al snel op voorsprong door een goal van Dimitrios Papadopoulos. De aanvaller lette goed op nadat een schot via de lat terug in het veld kwam. Vlak daarna werd de wedstrijd stilgelegd vanwege een brand in het stadion. Daardoor waren de lichtmasten uitgevallen en moest het stadion ontruimd worden. Uiteindelijk besloot de UEFA de wedstrijd de volgende ochtend te laten uitspelen, aangezien de loting van de groepsfase eveneens op de kalender stond.

Het laatste half uur werd dan ook op vrijdagochtend gespeeld. Daarin kwamen de Alkmaarders nog flink in de problemen. Een kwartier voor eind bracht Thanasis Karagounis de stand op 0-2, waarna een slotoffensief van Atromitos ontstond. De Grieken waren een paar keer dicht bij het derde doelpunt, maar onder andere de paal voorkwam uiteindelijk een uitschakeling van AZ.