01.09.2013 15:30

Ajax wint niet in Groningen en verspeelt weer punten

Het zijn lastige tijden voor Frank de Boer. De Ajax-trainer zag deze week Christian Eriksen en Toby Alderweireld naar respectievelijk Tottenham Hotspur en Atlético Madrid vertrekken en moet het al een tijd stellen zonder aanvoerder Siem de Jong. Ook in de Eredivisie gaat het voor de Amsterdammers niet van het leien dakje en dat is zondagmiddag onveranderlijk gebleven. In de Euroborg maakte Ajax geen goede indruk en bleef het steken op een 1-1 gelijkspel tegen FC Groningen.

Na twee zwakke wedstrijden tegen promovendi SC Cambuur (1-4) en Go Ahead Eagles (3-3), kreeg FC Groningen zondagmiddag in eigen huis tegen Ajax de kans om zich te revancheren. Dat gold ook voor de Ajacieden, die vorige week met 3-3 gelijkspeelden in Heerenveen. Beide ploegen begonnen echter niet goed aan de wedstrijd en wisten het publiek allerminst te vermaken. Tot de theepauze gebeurde er vrij weinig op het veld. Het enige hoogtepunt kwam na een kleine twintig minuten spelen, toen Schöne met een afstandsschot de 0-1 maakte.

Pas in de tweede helft kwam er wat leven in de brouwerij. FC Groningen kwam na de rust goed uit de startblokken, wat in de 55ste minuut resulteerde in een grote kans voor Eric Botteghin. Zijn kopbal werd echter knap door Kenneth Vermeer van de lijn gekeerd. Na een goed eerste kwartier van FC Groningen in de tweede helft, kreeg Ajax steeds meer controle over de wedstrijd. Via Bojan Krkic kwam de ploeg van de Boer bijna op 2-0, maar de Barcelona-huurling vergat de trekker over te halen en voerde zijn actie veel te ver door.

Eén minuut nadat Bojan zijn elftal naar een veilige 2-0 had moeten schieten, kwam FC Groningen op gelijke hoogte. De kopbal van Botteghin uit een corner van Nick van der Velden werd in eerste instantie nog door Vermeer gestopt, maar de doelman verwerkte de bal niet goed waardoor Zeefuik de stilliggende bal achter de lijn kon schieten: 1-1. Het was het begin van het leukste kwartier van de wedstrijd met kansen voor beide partijen.

Via Bojan (mislukt schot), Sana (kopbal) en Poulsen (schot) had Ajax alsnog de volle buit kunnen pakken, maar dat gold ook voor FC Groningen. Jongeling Zivkovic passeerde bijna Vermeer, die met een knappe redding de 2-1 voorkwam. De grootste kans was echter voor Kostic, die in de laatste minuut van de extra tijd uit zeer kansrijke positie hard op de paal schoot. Het mocht echter niet baten voor de Serviër. Zowel Ajax als FC Groningen heeft na acht wedstrijden nu vijf punten.