02.08.2013 23:00

Weinig spanning bij openingsduel seizoen 2013-2014

Ajax heeft de openingswedstrijd van het voetbalseizoen 2013-2014 eenvoudig gewonnen. In Amsterdam werd het 3-0 tegen Roda JC.

Ajax domineerde de wedstrijd die nauwelijks spannend was en werd beloond met drie punten. Voor Roda JC was dat even wennen. De afgelopen acht jaar hielden de Limburgers minimaal een punt over aan hun openingstreffen. Vandaag zat het er, op een sterke fase van ongeveer tien minuten na, niet in.

Ajax zette vanaf minuut één druk op Roda JC. Toch kreeg ook Roda een grote kans in de eerste vijf minuten. Krisztián Németh werd door Ard van Peppen vrij voor Kenneth Vermeer gezet, maar zijn inzet werd gekeerd door de doelman van Ajax. Het was tevens de enige grote mogelijkheid die de bezoekers in de eerste helft kregen. Het waren de Amsterdammers die het spelbeeld bepaalden en dit resulteerde al na acht minuten in de 1-0 van Ricardo van Rhijn. De verdediging van Roda JC lette niet op bij een vrije trap van Christian Eriksen met als gevolg dat Roda-doelman Filip Kurto de bal pas laat zag komen. Hij wist de bal nog wel weg te boksen, maar deed dit tegen het lichaam van Van Rhijn. Die scoorde de openingstreffer zonder er zelf veel erg in te hebben. Ajax bleef ook na de goal domineren en na een half uur verdubbelde Siem de Jong de voorsprong. Na een mooie pass van Eriksen bleef de aanvoerder van de thuisploeg erg rustig en schoot goed binnen.

Na rust grotendeels hetzelfde spelbeeld als in de eerste helft. Ajax met het balbezit en Roda JC dat hoopte er in de omschakeling snel uit te komen. Na 60 minuten spelen veranderde dit spelbeeld echter plotseling. Roda kreeg uit het niets twee grote kansen, die het overigens miste, en kreeg vertrouwen. De ploeg uit Limburg kreeg zelfs een penalty toegekend, maar Wiljan Pluim schoot hopeloos over. Na deze korte opleving van Roda JC nam Ajax het heft weer in handen en dit leidde vlak voor tijd nog tot de 3-0 van Viktor Fischer. Na een schot van Lasse Schøne raakte De Jong in de rebound de paal. In derde instantie was het echter wel raak; de inzet van Fischer was niet te stoppen door Kurto.

Zo heeft Ajax zijn eerste punten van het nieuwe voetbalseizoen binnen gehaald zonder groots te voetballen. De warme omstandigheden in de Amsterdam Arena waren hier ongetwijfeld mede debet aan. Voor Roda JC verliep de eerste wedstrijd van 2013-2014 dus teleurstellend. Dit jaar is de ploeg uit Limburg met nul punten huiswaarts gegaan na een bezoek aan de Arena.