01.10.2013 23:23

Ajax geeft zege op Milan uit handen

Lang mocht Ajax blij zijn met een doelpuntloos gelijkspel tegen AC Milan. Een doelpunt in de laatste minuut van Stefano Denswil gaf de Amsterdammers uitstekende papieren voor de zege. Die werd niet over de streep getrokken, omdat Mario Balotelli ver in blessuretijd een strafschop benutte: 1-1.

Op basis van de hele wedstrijd mag Ajax blij zijn met een puntendeling. Het was Milan dat de hele wedstrijd controleerde en Ajax in de eerste helft nog liet voetballen. Dat leverde voor de gastheren nog enkele goede kansen op via Kolbeinn Sigþórsson, Viktor Fischer en Lerin Duarte. In aanvallend opzicht lieten de Italianen helemaal niets zien, want doelman Jasper Cillessen zag de Rossoneri in de eerste helft geen enkel schot lossen op zijn doel.

Na rust zag Ajax de druk toenemen, omdat Milan in de tweede helft meer ten aanval trok. Al gauw werd Cillessen aan het werk gezet na een inzet van Riccardo Montolivo. De doelman van Ajax kon er net zijn vingertoppen tegen krijgen om een doelpunt te voorkomen. Een aantal minuten later was het ook even schrikken voor de defensie van Milan toen Sigþórsson in het strafschopgebied kon koppen. Tot opluchting van de Italianen kopte de IJslander de bal recht in de handen van Milan-doelman Christian Abbiati. Het was het laatste wapenfeit Ajax, omdat de ploeg van trainer Frank de Boer daarna geen fatsoenlijke aanval meer kon opzetten.

Het was Milan dat dicteerde en het was wachten op het moment dat de ploeg toe zou slaan. Balotelli was met een schot op de lat het dichtste bij een Italiaans doelpunt. Het overwicht van Milan leverde geen doelpunt op, waardoor het duel af leek te stevenen op een gelijkspel. In de slotfase was het Ajax dat nog even het gaspedaal indrukte. En dat deed de ploeg met succes. Na een terecht afgekeurd doelpunt vanwege hands en een ultieme kans van Siem de Jong, die oog in oog stond met Abbiati, scoorde Denswil. Hij kopte een corner beheerst in het doel van Milan.

Een Amsterdamse zege was plotseling binnen handbereik. De vier minuten blessuretijd hoefden alleen nog maar volgespeeld te worden. Daar slaagde de landskampioen van Nederland niet in, omdat Balotelli in een alles of niets aanval in het strafschopgebied gretig naar de grond ging. Mike van der Hoorn had licht contact met de Italiaanse spits en dat was voor scheidsrechter Jonas Eriksson genoeg om een penalty toe te kennen. Vanaf elf meter liet Balotelli Cillessen kansloos.

De remise leverde Ajax het eerste puntje in de Champions League op. Daardoor staan de Amsterdammers na twee wedstrijden op een derde plaats in groep H. Celtic staat na even zoveel wedstrijden puntloos onderaan. FC Barcelona is met zes punten koploper, terwijl Milan met vier punten de nummer twee is.