06.10.2013 14:36

Ajax boekt geflatteerde zege op FC Utrecht

Ajax heeft met 3-0 weten te winnen van FC Utrecht. De Amsterdammers hadden veel moeite met FC Utrecht. Het team van Jan Wouters speelde compact en loerde op de counter. De Utrechters kregen een aantal goede kansen, maar wisten deze niet te benutten. Thulani Serero strafte een fout van Timothy Derijck af en na het doelpunt van Davy Klaassen in de 59e minuut was de wedstrijd gespeeld. In de blessuretijd schoot Danny Hoesen de geflatteerde 3-0 nog tegen de touwen.

De wedstrijd begon flitsend. Cedric van der Gun kreeg een dot van een kans om FC Utrecht op voorsprong te zetten. De aanvaller werd alleen voor doelman Jasper Cillessen gezet door Jens Toornstra, maar schoof de bal naast het doel.
Ajax, dat na 25 minuten spelen aanvoerder Siem de Jong geblesseerd zag uitvallen, had het meeste balbezit. De Amsterdammers wisten dat balbezit niet om te zetten in grote kansen. De grootste mogelijkheid was voor Davy Klaassen. De middenvelder kopte een voorzet van Lesley de Sa in de handen van doelman Robbin Ruiter. De Utrechters loerden op de counter en werden een aantal keer gevaarlijk. Het vizier van de voorhoedespelers van Utrecht stond echter niet op scherp.
Ajax scoorde vlak voor de rust wel. Ricardo van Rhijn bracht de bal vanaf de rechterflank in het strafschopgebied. Timothy Derijck probeerde de bal terug te koppen op doelman Ruiter, maar raakte de bal volledig verkeerd. Thulani Serero profiteerde optimaal van de misser van Derijck en schoot de bal in het doel: 1-0.

In de tweede helft veranderde het spelbeeld niet. FC Utrecht bleef compact spelen en loerde op de counter. Ajax had het meeste balbezit en zocht naar openingen in de Utrechtse defensie. Beide teams creëerde bar weinig kansen, wat de wedstrijd geen goed deed. Toen Klaassen na een klein uur spelen de Amsterdammers op een 2-0 voorsprong wist te zetten was de wedstrijd gespeeld. Klaassen kon profiteren nadat Stefano Denswil een kanonskogel op het doel van FC Utrecht had afgevuurd. Doelman Ruiter moest lossen, waardoor de rebound voor de voeten van de middenvelder van Ajax kwam. Klaassen schoot de bal van dichtbij in het doel. FC Utrecht was vervolgens niet bij machte om een andere speelwijze aan te nemen en het team van Frank de Boer speelde de wedstrijd rustig uit. Ajax kreeg nog een grote mogelijkheid toen de ingevallen Lucas Andersen zijn landgenoot Viktor Fischer in stelling bracht. De Deen stond op ongeveer acht meter van het doel af, maar zag zijn schot van richting veranderd worden. In de blessuretijd maakte invaller Danny Hoesen ook nog de 3-0. Hij kreeg de bal aangespeeld van Serero, maar moest vervolgens nog afrekenen met Kai Heerings. Met een fraaie passeeractie zette hij de verdediger  te kijk en schoot hij de bal verwoestend hard in de korte hoek: 3-0.

Met de overwinning op FC Utrecht blijft Ajax meedoen in de top. De Amsterdammers staan nog altijd één punt achter FC Twente. De nederlaag van FC Utrecht zorgt ervoor dat het team van Jan Wouters in de onderste regionen terecht komt. Utrecht staat na de wedstrijd tegen Ajax met negen punten op de vijftiende plaats. Na de interlandperiode speelt Ajax de topper in Enschede tegen FC Twente, terwijl FC Utrecht het thuis moet opnemen tegen NAC Breda.