22.10.2013 22:50

Celtic pakt belangrijke overwinning op Ajax

Ajax blijft zonder overwinning in de Champions League. Bij Celtic, op papier een te pakken ploeg, gingen de Amsterdammers onnodig onderuit: 2-1.

In de eerste helft werden er door beide teams nauwelijks noemenswaardige kansen gecreëerd. Ajax had het meeste balbezit en was veelal opzoek naar openingen in de Schotse defensie. Tweemaal werden de Amsterdammers gevaarlijk door een scherpe voorzet, maar dit leverde geen doelpunt op.

De grootste mogelijkheid uit de eerste helft was voor Christian Poulsen. Viktor Fischer nam een vrije trap vanaf de rechterkant. Charlie Mulgrew probeerde de inzet van Fischer weg te werken, maar de bal kwam voor de voeten van Poulsen terecht. De Deen haalde uit en zag zijn inzet de paal raken.
Celtic was dichtbij een treffer toen Teemu Pukki een voorzet van Mikael Lustig bijna achter doelman Jasper Cillessen wist te tikken.

De Schotten kwamen vlak voor de rust op voorsprong dankzij een strafschop. Stefano Denswil maakte een lichte overtreding op Anthony Stokes. De aanvaller van Celtic profiteerde optimaal van het slippertje van Denswil en liet zich vallen. James Forrest schoot de strafschop vervolgens loepzuiver in de rechterbovenhoek: 1-0.

Ajax kreeg al vrij snel in de tweede helft de deksel op de neus. De hoofdstedelingen kregen een levensgrote kans om op gelijke hoogte te komen. Thulani Serero ging de combinatie aan met Kolbeinn Sigþórsson, waardoor de Zuid-Afrikaan oog in oog met doelman Fraser Forster kwam te staan. Serero twijfelde te lang en verprutste deze grote mogelijkheid.

Een minuut later lag de bal aan de andere kant in het net. Georgios Samaras begon aan een rush op de linkerkant en schoot de bal vanaf de achterlijn richting het doel. Het schot van de Griek werd geblokt en kwam voor de voeten van Biram Kayal terecht. Het schot van de Israëliër werd van richting veranderd door Denswil, waardoor Cillessen kansloos was: 2-0. Even later kreeg Sigþórsson een grote kans om de 2-1 op het scorebord te zetten. De IJslander kreeg de bal uit de kluts voor zijn voeten, maar verzuimde deze opgelegde kans te verzilveren.

Na de 2-0 van Kayal was de wedstrijd gespeeld. Ajax bleef haast maken en zoeken naar een doelpunt. Serero kreeg nog een grote mogelijkheid. De Zuid-Afrikaan stond op ongeveer acht meter van het doel, maar maaide twee keer finaal over de bal heen. De tweede poging van de Zuid-Afrikaan vloog een meter over het doel.

Vlak voor tijd werd Nir Biton nog met rood uit het veld gestuurd na een harde overtreding op Serero. De ingevallen middenvelder kwam veel te hard invliegen. In de blessuretijd schoot Lasse Schøne de 2-1 op fraaie wijze tegen de touwen, maar deze treffer kwam te laat.

De nederlaag van Ajax zorgt ervoor dat overwinteren in de Champions League uitgesloten lijkt. Celtic heeft drie punten, terwijl Ajax op één punt blijft steken. De Amsterdammers moeten in eigen huis winnen van de Schotten, anders zit een vervolg in de Europa League er ook niet in.