26.10.2013 22:52

Gebrek aan creativiteit nekt Ajax tegen RKC

Na FC Twente en Vitesse heeft RKC voor de derde keer dit seizoen een grote ploeg dwars gezeten. In de Amsterdam ArenA kwam Ajax tegen de hekkensluiter namelijk niet verder dan een doelpuntloos gelijkspel. Een gebrek aan creativiteit was daar debet aan.

De resultaten tegen Twente (0-0) en Vitesse (4-2) behaalde RKC door compact te spelen en hopen op een foutje bij de tegenstander. Deze tactiek hanteerde de ploeg tegen Ajax wederom succesvol. Ajax had namelijk vanaf het beginsignaal erg veel moeite met de speelwijze van RKC. Het spel speelde zich voor het merendeel af op de helft van RKC, maar een gaatje in de defensie van de Waalwijkers vond Ajax niet.

Bij Ajax ontbrak het aan creativiteit om door de muur van RKC te komen. De doelpogingen die er wel waren, waren voornamelijk schoten van ver. De grootste Amsterdamse kans was een kopbal van Sigþórsson, die op paal belandde. De Brabanders kwamen er op hun beurt een paar keer dreigend uit en tot twee keer toe had dit zomaar kunnen resulteren in een doelpunt.

Ook in de tweede helft was Ajax niet bij machte om RKC echt te doen wankelen. Afgezien van een paar mogelijkheden creëerde de thuisploeg geen enkele grote kans om de ban te doorbreken. Daarnaast mag Ajax ook nog van geluk spreken dat RKC niet beter om ging met de uitbraakmogelijkheden die er waren. Had RKC die beter benut, dan had Ajax ook zomaar met lege handen kunnen staan.

Door de remise profiteert Ajax niet optimaal van de€ nederlaag van FC Twente bij ADO Den Haag (3-2). De ploegen hebben na elf wedstrijden evenveel punten (19) en dat zorgt ervoor dat de twee gedeeld koploper zijn. De kans is klein dat Ajax en Twente dat na zondag nog zijn, omdat alle ploegen die binnen handbereik staan allemaal nog in actie komen.

Het punt van RKC zorgt ervoor dat de concurrentie in de kelder van de Eredivisie op acceptabele afstand blijft. Met zes punten uit elf wedstrijden blijven de Brabanders hekkensluiter. Het gat met nummer zeventien NEC bedraagt twee punten.

Door: Steven Koelma