30.10.2013 15:53

Ajax eenvoudig naar volgende ronde

Zonder groots te spelen, heeft Ajax in het bekertoernooi met 4-1 gewonnen van hoofdklasser ASWH en daarmee staan de Amsterdammers in de volgende ronde van de KNVB beker. De amateurs uit Hendrik-Ido-Ambacht kunnen ongetwijfeld leven met het resultaat. Met ‘slechts’ 4-1 verliezen op bezoek bij Ajax is een knappe prestatie als amateurclub zijnde. Zij zullen trots terugkijken op hun bekeravontuur. Dit geldt vooral voor spits Michael van Dommelen die scoorde in de Amsterdam Arena.

In de openingsfase had Ajax moeite het spel te maken en dus werden er nauwelijks kansen gecreëerd. Het doelpunt van Viktor Fischer, dat viel in de twintigste minuut, kwam voort uit wat eigenlijk pas de tweede kans voor Ajax was. De eerste kans van de wedstrijd was voor Siem de Jong, maar de aanvoerder schoot van dichtbij op ASWH-keeper Stef Doedée. Met zijn individuele klasse zorgde Fischer enkele minuten later wel voor de voorsprong van de Amsterdammers. Nadat hij twee man van ASWH dolde, schoot hij van dichtbij beheerst raak.

Voor Ajax leek er niets aan de hand, maar tien minuten na de openingstreffer stond het plotseling 1-1. Stefano Denswil kopte de bal achterin helemaal verkeerd terug en gaf de bal daardoor pardoes aan ASWH-spits Van Dommelen. Die bedacht zich geen moment en haalde hard en laag uit en liet daarmee Ajax-doelman Mikcey van der Hart kansloos.

De Amsterdammers waren enigszins van slag door de gelijkmaker, maar kregen toch enkele goede kansen. Onder andere Danny Hoesen en Davy Klaassen misten deze kansen. Vlak voor rust besliste Ajax echter toch de wedstrijd. Eerst promoveerde Hoesen een lange bal van Denswil tot doelpunt door met buitenkant voet raak te schieten. Daarna schoot De Jong een afgeslagen bal hard in het lege doel van ASWH.

Met de 3-1 ruststand was de wedstrijd eigenlijk al beslist. Er gebeurde weinig in de tweede helft en Ajax had niet de intentie of was niet bij machte het publiek te vermaken. De bal werd veelvuldig rondgespeeld door de Amsterdammers en bovendien waren zij erg slordig. ASWH wist hier niet van te profiteren. Enkele malen kwamen de amateurs er goed uit, maar vaak was de eindpass niet goed. Grote kansen kreeg ASWH dan ook niet in de tweede helft. Dit gold ook voor het ongeïnspireerde Ajax. Alleen invaller Kolbeinn Sigþórsson zorgde nog voor applaus in de Arena. Vlak nadat hij in de 66e minuut in het veld was gekomen, maakte de spits de 4-1. Fischer had een mooi balletje op Sigþórsson in huis en het schot van de IJslander belandde via het lichaam van Doedée in de goal.

Zo eindigt het bekertoernooi voor het elftal uit Hendrik-Ido-Ambacht in de derde ronde. Ajax bereiktt eenvoudig de volgende ronde, maar bij de fans van de Amsterdammers zal deze wedstrijd niet lang in het geheugen blijven hangen.