06.11.2013 23:15

Ajax houdt Europese ambitie levend met 'tiki-taka-goal'

Om Europees te overwinteren diende Ajax woensdagavond het Champions League-duel met Celtic te winnen. In die opdracht zijn de Amsterdammers geslaagd, want in de eigen ArenA legde Ajax de Schotten met 1-0 over de knie. Een schitterende aanval van Ajax leverde het enige doelpunt op.

Ajax was vanaf de eerste minuut de ploeg die aanspraak maakte op de zege. De Amsterdammers hadden veel balbezit, omdat Celtic zich beperkte tot verdedigen. Het vele balbezit resulteerde in een paar goede kansen. Siem de Jong, die tegen Celtic in de spits stond, was met een kopbal het dichtste bij een doelpunt. Hij zag dat Celtic-doelman Fraser Forster zijn inzet ternauwernood uit de hoek kon tikken.

De tweede helft kende hetzelfde spelbeeld. En nu leverde het speloverwicht wel een doelpunt op voor de thuisploeg. Lasse Schöne rondde een Barça-achtige aanval af nadat hij naar hartenlust combineerde met De Jong en Thulani Serero. Door het doelpunt van Ajax moest Celtic de aanval kiezen. De Schotten kwamen er een paar keer dreigend uit, maar tot grote kansen leidde dat niet. Ajacied Stefano Denswil was namens Ajax ook nog dicht bij een tweede treffer, maar de verdediger kopte de bal tegen de paal.

De zege doet Ajax stijgen naar de derde plek in groep H. Deze notering geeft uiteindelijk recht op deelname aan de Europa League. Celtic staat door de nederlaag een puntje achter de Amsterdammers. Ajax mag ook nog blijven hopen op de achtste finale van de Champions League. De huidige nummer twee, AC Milan, staat door de nederlaag bij FC Barcelona (3-1) een punt voor op Ajax. Barcelona is door de overwinning verzekerd van de achtste finales. Over drie weken krijgt Ajax Barcelona op bezoek, terwijl Celtic Milan ontvangt.