07.11.2013 22:18

AZ met miniem verschil voorbij Karagandy

AZ kan de volgende ronde van de Europa League ruiken. Door een 1-0 zege in eigen huis op Shakter Karagandy hebben de Alkmaarders een grote stap gezet naar overwintering in Europa. Celso Ortiz was verantwoordelijk voor de enige treffer.

Aan het wedstrijdformulier viel af te lezen dat Karagandy de wedstrijd niet uiterst serieus nam. De trainer had besloten om slechts veertien spelers mee naar Alkmaar te nemen. Enkele basisspelers waren in Kazachstan achtergebleven, omdat Karagandy aankomend weekeinde een bekerfinale speelt.

Tegen een verzwakt Karagandy kwam AZ sterk uit de startblokken. Al na vier minuten moest de keeper van Karagandy reddend optreden, anders was een afstandsschot van Nick Viergever in de linker bovenhoek beland. Vervolgens kreeg Aron Jóhannsson de kans om het openingsdoelpunt te maken. Door een fraaie steekpass verscheen de aanvaller oog-in-oog met de goalie van Karagandy, maar laatstgenoemde kwam als winnaar uit de strijd.

Nadat AZ in de eerste twintig minuten de bovenliggende partij was geweest, ging het tempo daarna flink omlaag. Het lukte Karagandy relatief eenvoudig om op de been te blijven tegen het team van Dick Advocaat. Het kwam zelfs meer in balbezit en trok af en toe de controle naar zich toe. Kansen leverde het de gasten in de eerste helft niet op.

Tien minuten na de theepauze kwam AZ op voorsprong. Een afstandsschot van Ortiz verdween ineens achter de doelman. Vervolgens kreeg de thuisploeg meerdere kansen om de voorsprong uit te bouwen. Daar slaagde het echter niet in.

In de slotfase werd Karagandy zelfs nog even gevaarlijk. Esteban moest tot twee keer toe reddend optreden bij een poging van een aanvaller van de opponent. De laatste minuten werden rustig uitgespeeld, waardoor de drie punten in het AFAS Stadion bleven