10.11.2013 16:38

Ajax wint overtuigend in De Goffert

Voorafgaand aan de dertiende speelronde wist Ajax dit seizoen nog geen enkele keer een uitwedstrijd te winnen, maar daar is zondag verandering in gekomen. De Amsterdammers hadden in De Goffert weinig moeite met NEC Nijmegen en scoorden drie keer: 0-3. Grote man aan Ajax-zijde was Siem de Jong, die twee treffers voor zijn rekening nam.

Sinds kort speelt Ajax-trainer Frank de Boer met De Jong in de spits en dat lijkt zijn vruchten af te werpen. De aanvoerder van de Amsterdammers zorgde na iets meer dan twintig minuten spelen voor de 0-1. Hij kopte een voorzet van Nicolai Boilesen in het doel. De Jong had daar alle gelegenheid toe, omdat hij alle tijd en ruimte kreeg van NEC-verdediger Michel Breuer.

Het duurde niet lang voordat de score werd verdubbeld. Ajax drukte na de 0-1 meteen door en dat leverde al snel de 0-2 op. Op aangeven van Lasse Schöne leek Kolbeinn Sigthorsson te scoren, maar de bal bleef op de doellijn liggen. Bij de tweede paal dook de aangever van de 0-1, Boilesen, op en hij zorgde voor het beslissende tikje: 0-2.

NEC leek na de twee treffers compleet van slag en mocht van geluk spreken dat de Amsterdammers niet al voor rust de wedstrijd beslisten. In de laatste minuut van de eerste helft had Sightorsson de 0-3 op zijn schoen, maar nadat hij de doelman voorbij speelde, lukte het de IJslander niet om de bal in het lege doel te schieten.

Na rust leefde NEC even op, de controle gaf Ajax echter nooit uit handen. Het was wachten op de beslissing in de wedstrijd en die kwam er ook, twintig minuten voor tijd. Weer was het De Jong die de bal achter Kalle Johnsson werkte. Ditmaal was niet Boilesen, maar Schöne de aangever. Van ongeveer zestien meter schoot de Ajax-aanvoerder de bal hard in de korte hoek: 0-3.

Door de overwinning stijgt Ajax naar de derde plaats in de Eredivisie. Feyenoord kan bij winst op AZ de Amsterdammers nog wel inhalen. De ploeg van Frank de Boer speelt volgende week in eigen huis tegen Heracles Almelo. NEC speelt volgende week het zeer belangrijke duel in Leeuwarden tegen SC Cambuur.