28.11.2013 22:06

Degelijk AZ overwintert in Europa League

Hoe wisselvallig AZ dit seizoen ook mag zijn, de Alkmaarders zijn ook na de winterstop actief in de Europa League. Door de 2-0 zege op Maccabi Haifa is AZ niet meer te achterhalen door Maccabi en Shakter Karagandy en overwintert de ploeg in Europa.

De wedstrijd kwam maar moeilijk op gang in het AFAS Stadion. Zowel AZ als Maccabi Haifa slaagde er niet in om controle te krijgen over het duel. Tekenend was dan ook dat de eerste kans pas na een klein half uur te noteren viel. Een hard schot van Maarten Martens belandde op de vuisten van de doelman. Ondanks dat AZ niet overtuigde, wist het wel op voorsprong te komen. Bij een vrije trap vanaf de rechterkant van Martens werd Nebosja Gudelj volledig vrijgelaten bij de tweede paal. De middenvelder tikte de bal eenvoudig tegen de netten. Daar tegenover liet Haifa bitter weinig zien en kon AZ gaan rusten met een 1-0 voorsprong.

In de tweede helft was de formatie uit Israël de bovenliggende partij. AZ werd achteruit gedwongen en moest zich vooral concentreren op het verdedigen. Even leek dat fout te gaan op het moment dat Mattias Johansson volledig mis zat bij een lange pass. Daardoor ging Shimon Abuhazira alleen op Esteban af. De aanvaller faalde hopeloos in de afronding door de bal over te schieten. Shlomi Azulay liet eveneens de kans op de gelijkmaker liggen. De invaller stond na een fraaie steekpass vrij voor de sluitpost van AZ. Ditmaal verdween de bal langs het doel.

In de slotfase was bij Haifa het geloof in een overwinning verdwenen en speelde AZ de wedstrijd relatief eenvoudig uit. Zo zag het publiek een poging van Nick Viergever net langs het doel van Haifa vliegen en bleef de verdediging goed op de been tegen de Israëliërs. In de laatste minuut bepaalde Joey Gudmundsson de eindstand op 2-0. Hij schoof met links de bal vanaf de rand van de zestien in het doel.

Door de zege staat AZ samen met PAOK Saloniki bovenaan in Groep L. In de laatste speelronde maken deze ploegen in een onderling duel uit wie zich groepswinnaar mag noemen.

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner