15.12.2013 14:24

'Lucky Ajax' verslaat Cambuur in extremis

Bij SC Cambuur Leeuwarden weten ze sinds zondagmiddag wat 'Lucky Ajax' inhoudt. De Leeuwarders, die aanspraak maakten op een gelijkspel, kregen in blessuretijd de deksel op de neus en stonden daardoor met lege handen.

Cambuur begon goed aan de wedstrijd. Ajax had wellicht meer balbezit, maar creëerde geen kansen. De Friezen hadden de wedstrijd onder controle en gaven niks weg. Zelf werd het team van Dwight Lodeweges tweemaal gevaarlijk. Een hoekschop vanaf de linkerkant werd naast gekopt door Mohamed El Makrini. Even later kon Cambuur counteren na slordig balverlies van Ricardo van Rhijn. Jody Lukoki, die een matige eerste helft speelde, slalomde door de Amsterdamse defensie heen, maar produceerde vervolgens een afzwaaier.

In de veertigste minuut kreeg Ajax pas haar eerste mogelijkheid en uit die kans was het ook meteen raak voor de Amsterdammers. Davy Klaassen ontving de bal op de rechterflank en bediende vervolgens de vrijstaande Lasse Schøne. De Deen tikte de bal met zijn linkerbeen achter doelman Leonard Nienhuis en bracht Ajax op voorsprong.

In de tweede helft kwam Ajax iets beter uit de kleedkamer, maar ook na de theepauze was het een matig duel. Na bijna een uur spelen kregen de hoofdstedelingen een levensgrote kans. Daley Blind lanceerde Thulani Serero, die alleen op doelman Nienhuis af kon. De Zuid-Afrikaan vergat de bal te controleren, waardoor het team van Frank de Boer de score niet wist te vergroten.

Pas in de slotfase werd het duel pas echt interessant. Cambuur deed er alles aan om op gelijke hoogte te komen, maar het leek er niet in te zitten voor de promovendus.  Tien minuten voor tijd waren de geel-blauwen dichtbij de gelijkmaker. Ramon Leeuwin kon het hoofd tegen een vrije trap van Marcel Ritzmaier zetten en dwong Jasper Cillessen tot een uitstekende redding. Twee minuten later lag de bal alsnog achter doelman Cillessen. Mohamed El Makrini gaf de bal voor vanaf de linkerkant. Hemmen kroop voor zijn directe tegenstander en tikte de bal van dichtbij de terechte gelijkmaker tegen de touwen.

Cambuur ging op jacht naar de overwinning, maar zag in de blessuretijd Ritzmaier met twee keer geel het veld verlaten. Vervolgens ging Ajax nog met de overwinning aan de haal. Een schot van Blind werd geblokt en kwam vervolgens voor de voeten van Klaassen terecht. De middenvelder bedacht zicht niet en bracht Ajax ver in de blessuretijd de overwinning: 1-2.

Ajax is dankzij de winst op Cambuur voor even de koploper in de Eredivisie. Cambuur had op gelijke hoogte met RKC Waalwijk en ADO Den Haag kunnen komen, maar blijft nu op de zeventiende plek staan. Ajax gaat volgende week op bezoek in Kerkrade bij Roda JC. Cambuur speelt volgende week in Breda tegen NAC.