22.12.2013 14:30

Debutant Riedewald velt Roda JC in blessuretijd

Heel lang leek het erop dat Ajax 2013 af moest sluiten met een nederlaag. Op bezoek bij Roda JC keek Ajax lange tijd tegen een 1-0 achterstand aan.  Daar bracht de pas 17-jarige Jaïro Riedewald als invaller verandering in. Hij beleefde een droomdebuut door in de absolute slotfase twee keer raak te schieten en Ajax op deze manier de overwinning te schenken.

Ajax domineerde in de eerste helft, maar speelde in een te laag tempo. De Amsterdammers creëerden daardoor bijna geen kansen. Kolbeinn Sigþórsson kreeg al vroeg in de wedstrijd een aardige mogelijkheid, maar stuitte op doelman Filip Kurto.

Roda JC kwam gedurende de eerste helft beter in de wedstrijd en loerde vooral op de counter. Krisztián Németh had de Limburgers op voorsprong moeten zetten na een messcherpe counter, maar was onzorgvuldig in zijn afronding. Németh werd vervolgens vervangen door Marc Höcher, aangezien de spits een blessure had opgelopen. Höcher was met één van zijn eerste balcontacten gelijk belangrijk voor Roda JC. De invaller nam een hoekschop vanaf de rechterkant, die snoeihard werd binnen gekopt door Henk Dijkhuizen: 1-0.

Het spelbeeld bleef in de tweede helft onveranderd. Ajax domineerde het spel en had al na drie minuten spelen in de tweede helft op gelijke hoogte moeten komen. Op aangegeven van Ricardo van Rhijn kreeg Sigþórsson een niet te missen kans. De spits schoof de bal echter van dichtbij naast het doel. Ajax kreeg een aantal kansen om op gelijke hoogte te komen, maar het leek er niet meer van te komen. In de 88e minuut was het debutant Jaïro Riedewald die Ajax toch op gelijke hoogte bracht. Op aangeven van Danny Hoesen kon de piepjonge debutant van dichtbij de bal achter doelman Kurto tikken: 1-1.

Ajax leek met een gestolen punt huiswaarts te keren, maar diep in de blessuretijd kregen de Amsterdammers dankzij Riedewald nog meer.  Een hoekschop van Lasse Schøne werd doorgekopt door Joël Veltman. Riedewald was er vervolgens als de kippen bij om de bal tegen de touwen te schieten: 1-2.

Dankzij de overwinning in Kerkrade is Ajax winterkampioen. Ajax heeft evenveel punten als Vitesse, maar beschikt over een beter doelsaldo. De Limburgers blijven met een vijftiende plaats in de onderste regionen staan. Roda JC mag zich na de winterstop revancheren tegen sc Heerenveen, terwijl voor Ajax de kraker tegen PSV op het programma staat.