20.01.2014 14:57

Top vier maakt geen fout, ADO Den Haag nieuwe hekkensluiter

Negen wedstrijden, dertig doelpunten, een foutloze top vier en een nieuwe hekkensluiter: de eerste speelronde van de tweede seizoenshelft zit erop. We blikken terug op de negentiende speelronde van de Eredivisie.

PSV haakt definitief af

We beginnen met de topper van het weekend: Ajax – PSV. Bryan Ruiz maakte in de kraker zijn rentree in de Eredivisie, maar kon zijn ploeg niet aan de zege helpen. De Eindhovenaren kregen in de eerste helft voldoende kansen om op voorsprong te komen, maar de mogelijkheden werden niet benut. In het tweede bedrijf deed Ajax wat PSV in de eerste helft naliet: scoren. In de 64e minuut maakte Kolbeinn Sigthórsson het enige doelpunt van de wedstrijd: 1-0.

PSV is door het verlies in de Arena definitief afgehaakt in de strijd om het kampioenschap. De Eindhovenaren staan na negentien wedstrijden op de achtste plaats met een achterstand van 14 punten op Ajax en Vitesse.

Vitesse wint in slotfase

Ajax maakte zondag geen fout tegen PSV en dat deed Vitesse een dag eerder ook niet. De club uit Arnhem pakte in de slotfase van de wedstrijd een zeer belangrijke overwinning op PEC Zwolle. Het duel leek lang af te stevenen op een gelijkspel, ware het niet dat Patrick van Aanholt in de slotminuut de 1-2 tegen de touwen schoot.

Na drie minuten spelen kwam de ploeg van Peter Bosz al op voorsprong door een goed schot van Christian Atsu. De gelijkmaker liet echter niet lang op zich wachten: na tien minuten spelen trok Guyon Fernandez de stand gelijk in het IJsseldeltastadion. Lange tijd bleef de stand 1-1, maar Van Aanholt zorgde er met een raak schot voor de de Arnhemmers de volle buit pakte.

Doelpuntenspektakel in Utrecht

Ook de nummer vier van de Eredivisie, Feyenoord, won deze speelronde. De Rotterdammers speelden tegen FC Utrecht de meest spectaculaire wedstrijd van het weekend. In de Galgenwaard was er na 33 minuten al vijf keer gescoord: tweemaal door de thuisploeg en drie keer door de bezoekers. Jens Toornstra nam de doelpunten van FC Utrecht voor zijn rekening. Ruben Schaken, Graziano Pellè en Stefan de Vrij scoorden namens Feyenoord.

In de tweede helft werd er weliswaar minder gescoord dan in het eerste bedrijf, maar dat maakte de wedstrijd niet minder spannend. Twintig minuten voor tijd maakte Ruben Schaken, die zijn vorm lijkt te hebben hervonden, het vierde Feyenoord-doelpunt. Vlak voor tijd gooide Tonny Vilhena het duel definitief op slot: 2-5. Doordat ook FC Twente deze speelronde won (3-1 in de Twentse derby tegen Heracles Almelo) blijft Feyenoord de nummer vier van de Eredivisie.

Nieuwe hekkensluiter

Het is dit seizoen erg spannend in de top van de Eredivisie, maar onderin is het wellicht nóg spannender. Voorafgaand aan de negentiende speelronde was NEC Nijmegen de hekkensluiter, maar de Nijmegenaren hebben de laatste plaats in een direct duel overgedragen aan  ADO Den Haag.

In de Goffert waren de Nijmegenaren zondag met 3-1 te sterk voor de nieuwe rode lantaarndrager. Doelpunten van Kevin Conboy, Marnick Vermijl en Rens van Eijden bezorgden de thuisploeg de overwinning. Names ADO Den Haag benutte Danny Holla een strafschop.