22.01.2014 22:29

Ajax verslaat Feyenoord in bekerklassieker

Ajax is woensdagavond ten koste van Feyenoord doorgedrongen tot de halve finale van de KNVB Beker. De Amsterdammers waren in eigen huis met 3-1 te sterk voor de Rotterdamse formatie. De ploeg van Ronald Koeman kwam nog wel vroeg in de wedstrijd op voorsprong door een doelpunt van Jean-Paul Boëtius. Tien minuten voor rust maakte Viktor Fischer echter de gelijkmaker en in de tweede helft zette FC Barcelona-huurling Bojan Ajax op voorsprong. De 3-1 van Thulani Serero, die in de extra tijd viel, was puur voor de statistieken.

Het goed georganiseerde Feyenoord had in de eerste kwart van de wedstrijd weinig te dulden van de thuisploeg. De defensie van de Rotterdammers stond als een muur en via de rappe buitenspelers Ruben Schaken en Boëtius was Feyenoord regelmatig gevaarlijk. Dat leverde in de zevende minuut van de wedstrijd de 0-1 op. Op aangeven van Lex Immers tikte Tonny Vilhena de bal over Ajax-doelman Kenneth Vermeer heen. Terwijl de bal richting het doel stuiterde, sprintten Ricardo van Rhijn en Boëtius richting de bal en de buitenspeler van Feyenoord was degene die het laatste tikje gaf.

De gelijkmaker viel tien minuten voor de rust. Met een lange bal stuurde Daley Blind Fischer weg, die de bal in zijn aanname over Mulder heen wipte. De directe verdediger van de Deen, Daryll Janmaat, kon de bal ook niet meer onderscheppen, waardoor Fischer van dichtbij de 1-1 maakte. Het goede spel van Feyenoord verdween na de gelijkmaker, en kwam gedurende de hele wedstrijd ook niet meer terug.

De gevierde man aan Ajax-zijde was woensdagavond Bojan. De Spanjaard maakte ongeveer twintig minuten voor tijd de winnende treffer. In eerste instantie leek Lasse Schöne de bal uit een voorzet van Daley Blind in het doel te koppen, maar Mulder kon zijn inzet nog tegenhouden. De rebound was echter voor de kleine Spaanse spits, die daarmee zijn ploeg naar de halve finale van het bekertoernooi kopte. De 3-1 van invaller Serero viel pas in de extra tijd van de wedstrijd, toen het geloof van de Rotterdammers al weg was. De Zuid-Afrikaan tikte de bal na een goede pass van Fischer door de benen van Feyenoord-doelman Mulder.

Ajax is de laatste van de vier ploegen die zich kwalificeert voor de halve finale van de KNVB Beker. Naast de Amsterdammers kwalficeerden ook NEC en PEC Zwolle zich woensdagavond. Een dag eerder, op de dinsdag, drong AZ al door tot de halve finale. De Alkmaarders schakelden in de kwartfinale ‘cupfighter’ Roda JC uit.

Door: Vincent Houttuin