27.01.2014 17:56

Ajax en PSV winnaars van het weekend, SC Cambuur beste van Friesland

Omdat FC Groningen – FC Twente werd afgelast kende de Eredivisie het afgelopen weekend niet negen, maar acht wedstrijden. Met twee derby’s, falende topploegen en een aantal verrassende uitslagen was het een speelronde om je vingers bij af te likken. We blikken terug op speelronde twintig van de Eredivisie.

Vitesse verliest punten in derby

Afgelopen zondag vonden twee derby’s plaats. Eén van de burenruzies was die tussen Vitesse en NEC. Kijkend naar de stand zou je een simpele overwinning van de Arnhemmers verwachten, maar een derby is niet een gewone wedstrijd, zo bleek maar weer.

Vitesse kwam na een halfuur spelen op voorsprong in de Gelderse derby. De man die niet werd toegelaten in de Verenigde Arabische Emiraten, Dan Mori, maakte het openingsdoelpunt. Twintig minuten voor tijd maakte Michael Higdon de gelijkmaker. Daarmee zorgde de bonkige spits ervoor dat NEC een verdiend punt mee naar Nijmegen nam én Vitesse averij opliep in de strijd om het kampioenschap.

Feyenoord onderuit bij hekkensluiter

Het meest doelpuntrijke duel van speelronde twintig vond plaats in het Kyocera Stadion. Een gepassioneerd en strijdlustig ADO Den Haag liet tegen Feyenoord zien waarom het niet thuishoort op de achttiende plaats. De club uit Den Haag won de wedstrijd tegen de provinciegenoot met 3-2 en deelde de Rotterdammers een flinke tik uit in de strijd om het kampioenschap.

In de rust keek Feyenoord al tegen een 2-0 achterstand. Ras-Hagenaar Tom Beugelsdijk had na iets meer dan een halfuur spelen de 1-0 gemaakt en in de extra tijd van de eerste helft verdubbelde Danny Bakker de score. Via Jordy Clasie en Graziano Pellè kwam Feyenoord in de tweede helft nog wel terug tot 2-2, maar het slotakkoord was voor ADO Den Haag. Roland Alberg maakte namens de thuisploeg de winnende goal.

Ajax alleen aan kop

De grote winnaar van speelronde twintig is Ajax. De Amsterdammers profiteerden zondag optimaal van het puntenverlies van Vitesse en Feyenoord door zelf Go Ahead Eagles met 0-1 te verslaan. Erg makkelijk ging het niet: pas een kwartier voor tijd werd het enige doelpunt van de wedstrijd gemaakt.

Onverdiend was de zege niet voor de Amsterdamse formatie. Ajax domineerde in De Adelaarshorst en kreeg in de eerste helft een aantal goede kansen om op voorsprong te komen. In het tweede bedrijf bezorgde invaller Lasse Schöne Ajax de winst. De invaller schoot een vrije trap van twintig meter in de muur, maar in de rebound trof de Deen wel doel.

Eindhoven juicht weer

Is de gifbeker leeg bij PSV? Daar lijkt het op. Vorige week werd er weliswaar verloren van Ajax, maar het vertoonde spel in de eerste helft was PSV-waardig. Afgelopen zaterdag werd er eindelijk weer eens gewonnen. In de lastige thuiswedstrijd tegen het AZ van Dick Advocaat maakte Jetro Willems na drie minuten spelen het enige doelpunt van de wedstrijd.

Door de overwinning stijgt PSV naar de zesde plaats. Het kampioenschap lijkt een utopie voor de club uit Eindhoven, maar een top 5-notering lijkt weer binnen handbereik. De ploeg van Phillip Cocu heeft slechts één punt achterstand op sc Heerenveen, de nummer 5 van de Eredivisie.

SC Cambuur vernedert provinciegenoot

Stad versus dorp. Anti-Fries versus Fries. Oftewel:  SC Cambuur – sc Heerenveen. In het Cambuurstadion vond zondag dé wedstrijd van het jaar plaats, als we de Leeuwarders mogen geloven. Erg spannend werd het niet: SC Cambuur was meet af aan de baas in eigen huis en liet geen spaan heel van sc Heerenveen, dat nog van geluk mocht spreken dat het slechts 3-1 werd.

Nieuweling Bartholomew Ogbeche had een groot aandeel in de overwinning. De Nigeriaan streek een week geleden in Leeuwarden neer, veroverde snel een contract en mocht zondag in de Friese derby in de basis starten. Het werd een onvergetelijk debuut voor de 29-jarige spits. Met een doelpunt en een assist had Ogbeche een groot aandeel in de overwinning tegen de aartsrivaal. De andere treffers werden gemaakt door Elvis Manu en Jody Lukoki. Alfred Finnbogason redde de eer voor Heerenveen, voor zover dat nog mogelijk was.