03.02.2014 17:45

FC Twente lachende vierde, gifbeker PSV niet leeg

De 21ste speelronde van de Eredivisie was een bijzondere. De speelronde werd gekenmerkt door puntenverlies van bijna alle topploegen. Enkel FC Twente, dat SC Cambuur in de Grolsch Veste versloeg, wist van de titelkandidaten het weekend winnend af te sluiten. We blikken terug op speelronde 21 van de Eredivisie.

Feyenoord en Vitesse in evenwicht

De speelronde begon met de kraker tussen Feyenoord en Vitesse. Beide ploegen gingen vol voor de winst, maar het duel in De Kuip kende geen winnaar. De 22 spelers dropen teleurgesteld het veld af met een 1-1 eindstand. Het gelijke spel betekende voor zowel de Rotterdammers als de Arnhemmers het tweede opeenvolgende puntenverlies.

Graziano Pellè zette vijf minuten voor rust de thuisploeg op voorsprong door zijn zestiende doelpunt van het seizoen te maken. Guram Kashia mocht zich het doelpunt aanrekenen, daar de Georgiër Pellè niet goed dekte. Kashia maakte zijn fout in de tweede helft goed: op aangeven van Renato Ibarra kopte de Vitesse-aanvoerder de 1-1 binnen. Vlak voor de gelijkmaker gebeurde er iets merkwaardigs in De Kuip. Bruno Martins Indi zette zijn voet na een duel op het lichaam van Ibarra, wat niet werd waargenomen door scheidsrechter Serdar Gözübüyük. De KNVB meldde maandag dat de aanklager het incident onderzoekt.

Strijdlustig Utrecht doet Ajax pijn

Ajax kreeg tegen FC Utrecht de kans om te profiteren van het puntenverlies van Feyenoord en Vitesse. Wedstrijden in de Galgenwaard zijn echter altijd lastig voor de Amsterdammers en dat bleek zaterdag eens te meer. Een gepassioneerd FC Utrecht, dat kon rekenen op de onvoorwaardelijke steun van het publiek, zorgde in eigen huis voor een kleine stunt door Ajax op 1-1 te houden.

Een reeks van acht competitieoverwinning op rij kwam voor Ajax ten einde in Utrecht. Via de sterk spelende Daley Blind kwamen de Amsterdammers nog wel op voorsprong, maar de uitblinker aan FC Utrecht-zijde, Steve de Ridder, zorgde voor rust nog voor de gelijkmaker. Diezelfde De Ridder was in de tweede helft nog dichtbij de 2-1, maar zijn volley spatte uiteen op de lat.

Sno de beul van PSV

Wat is er allemaal aan de hand in Eindhoven? In de vorige speelronde toonde PSV tekenen van herstel door in eigen huis AZ te verslaan, maar het ging afgelopen weekend weer goed mis voor de ploeg van Phillip Cocu. In het Mandemakers Stadion bleekd degradatiekandidaat RKC Waalwijk te sterk voor PSV. Grote man aan RKC-zijde was Evander Sno, die de doelpuntenproductie voor zijn rekening nam.

RKC Waalwijk presteert dit seizoen opvallend goed tegen topploegen. Vitesse, Feyenoord en PSV werden in het Mandemakers Stadion verslagen en de Waalwijkers hielden uit tegen Ajax (0-0) en FC Twente (1-1) stand. PSV staat na 21 wedstrijden te hebben gespeeld op de zevende plaats en ziet het rechterrijtje naderen.

Twente profiteert van misstappen concurrentie

Speelronde 21 kende één grote winnaar: FC Twente. De club uit Enschede profiteerde van misstappen van de concurrentie door zelf SC Cambuur te verslaan. Hoewel de zege voor de Tukkers verdiend was, ging het niet van een leien dakje voor FC Twente.

Vrij onverwacht namen de bezoekers uit Leeuwarden de leiding in de Grolsch Veste. Ramon Leeuwin benutte vanaf elf meter een cadeautje van Pol van Boekel, die wel erg gemakkelijk naar de strafschopstip wees toen Bartholomew Ogbeche onderuit ging. In de tweede helft poetsten de Enschedeërs de achterstand echter weg. Luc Castaignos miste in het eerste bedrijf nog veel kansen, maar vlak na rust zorgde hij voor de gelijkmaker. Invaller Shadrach Eghan zette FC Twente op voosprong en tien minuten voor tijd zorgde Rasmus Bengtsson met een rake kopbal voor het slotakkoord: 3-1.

Bijzondere dag Ter Mate

Patrick ter Mate zal de wedstrijd tegen NEC niet snel vergeten. De derde doelman van Go Ahead Eagles mocht zondag in de Goffert zijn officiële debuut maken voor de Deventenaren. Ter Mate mocht opdraven omdat Stephan Andersen nog niet speelgerechtigd was en tweede doelman, Erik Cummins, met een blessure kampte.

De zenuwachtige Ter Mate liet een goede indruk achter, maar kon niet voorkomen dat Michael Higdon na vijf minuten spelen NEC op en 1-0 voorsprong zette. Het was de enige keer in de wedstrijd dat de keeper de bal uit het net mocht vissen. Go Ahead scoorde ook een keer: met een heerlijke pegel zorgde Deniz Türüç voor de 1-1.

Gudelj 2, FC Groningen 0

Uitblinker Nemanja Gudelj leidde AZ zaterdag naar de zege tegen FC Groningen. De wedstrijd in de subtop van de Eredivisie werd in de beginfase beslist. Een dubbelslag van Gudelj, in de derde en zeventiende minuut, was genoeg om FC Groningen over de knie te leggen.

In een leuke wedstrijd misten de Groningers de doortastendheid om de aansluitingstreffer te maken. Michael de Leeuw was er nog wel een keer dicht bij, maar zijn inzet eindigde op de paal. AZ klimt door de overwinning over FC Groningen en PSV heen. De club uit Groningen heeft echter nog de thuiswedstrijd tegen FC Twente tegoed. Wint de ploeg van Erwin van de Looi, dan staat het weer boven AZ.