PEC Zwolle
2:1
1 : 0 Torinfos in de Ticker Thulani Serero 72. / Schot met links
2 : 0 Torinfos in de Ticker Maikel van der Werff 76. / Eigen goal
2 : 1 Torinfos in de Ticker Giovanni Gravenbeek 89. / Schot met rechts  (Mustafa Saymak)

90'
Samenvatting

Ajax heeft met enig fortuin gewonnen van PEC Zwolle. Ondanks het feit dat Ajax het meeste balbezit had, waren de betere kansen voor de bezoekers. Fred Benson kreeg twee grote mogelijkheden in de tweede helft om de bezoekers op voorsprong te zetten, maar was te slordig in de afronding. Het doelpunt van Thulani Serero kwam uit de lucht vallen en was op dat moment onterecht. Even later leek Kolbeinn Sigþórsson de 2-0 te maken, zijn schot ging via de paal en het lichaam van Maikel van der Werff in het doel: 2-0.
Na de 2-0 bleef Ajax op balbezit spelen en was de wedstrijd gespeeld. Het slotakkoord was wederom voor Zwolle. Guyon Fernandez was dichtbij een treffer, maar zag Denswil op de doellijn redding brengen. Vlak voor tijd scoorde PEC Zwolle alsnog. Een schitterende afstandsschot van Giovanni Gravenbeek ging via de onderkant van de lat in het doel. Ajax komt goed weg met drie punten, PEC Zwolle verdiende minimaal één punt.
90'
90'
Oef Saymak! Een verre inworp van Bart van Hintum komt uiteindelijk voor de voeten van Saymak terecht. Het schot van de vleugelflitser verdwijnt maar net naast het Amsterdamse doel.
90'
De scheidsrechter trekt er nog drie minuten blessuretijd bij.
90'
PEC Zwolle heeft kennelijk toch nog wat in zijn mars. Na dat heerlijke doelpunt van Gravenbeek hebben de bezoekers nog heel eventjes om de gelijkmaker te produceren.
89'
Doelpunt voor PEC Zwolle, 2:1 door Giovanni Gravenbeek
Wat een doelpunt van Giovanni Gravenbeek! Op aangeven van Saymak krijgt Gravenbeek de kans om vanaf ongeveer 22 meter te schieten. De bal gaat via de onderkant van de lat in het doel, schitterend!
88'
Zwolle heeft nog een paar minuten om er wat van te maken, dat zal waarschijnlijk niet meer gebeuren. De wedstrijd is gespeeld.
84'
Bijna Fernandez! PEC Zwolle verkleint bijna de achterstand. De spits wordt goed gelanceerd en gaat om doelman Vermeer heen. Fernandez stift de bal naar het lege doel, maar ziet Denswil op het laatste moment de bal uit het doel werken. Dat scheelde niet veel!
83'
Ajax kan de wedstrijd rustig uitspelen, de 2-0 voorsprong gaat niet meer in gevaar komen.
80'
Van der Werff is geblesseerd en kan niet verder. Leroy Labylle is zijn vervanger en maakt zijn debuut voor PEC.
79'
Wissel in bij PEC Zwolle -> Leroy Labylle
79'
Wissel uit bij PEC Zwolle -> Maikel van der Werff
79'
PEC Zwolle heeft de wedstrijd zelf weggeven. Benson had de wedstrijd allang moeten beslissen, Ajax komt vervolgens met enig fortuin op voorsprong.
76'
Doelpunt voor AFC Ajax, 2:0 door Maikel van der Werff (eigen doelpunt)
PEC Zwolle geeft de bal ontzettend knullig weg. Begois levert de bal knullig in bij Serero. De Zuid-Afrikaan brengt Kolbeinn Sigþórsson in stelling. De IJslander schiet de bal snoeihard op de paal, maar de bal raakt vervolgens verdediger Maikel van der Werff. De verdediger ziet de bal in zijn eigen doel verdwijnen, erg onfortuinlijk.
72'
Doelpunt voor AFC Ajax, 1:0 door Thulani Serero
Hoe is het mogelijk? Ajax komt op voorsprong, maar vraag niet hoe. Ricardo van Rhijn geeft de bal voor vanaf de rechterflank. Mokotjo probeert de bal uit te verdedigen, maar schiet hem voor de voeten van Serero. De middenvelder van Ajax schiet ineens met links en ziet Mokotjo de bal onderweg nog aanraken. Mokotjo laat zijn doelman kansloos: 1-0.
72'
Wissel in bij PEC Zwolle -> Giovanni Gravenbeek
72'
Wissel uit bij PEC Zwolle -> Stef Nijland
71'
Wissel in bij AFC Ajax -> Kolbeinn Sigþórsson
71'
Wissel uit bij AFC Ajax -> Lerin Duarte
70'
De missers van Benson kosten hem zijn plek in het veld, Guyon Fernandez is zijn vervanger.
69'
Wissel in bij PEC Zwolle -> Guyon Fernandez
69'
Wissel uit bij PEC Zwolle -> Fred Benson
68'
De Jong heeft de plaats van Hoesen in de spits overgenomen. Met De Jong in de spits heeft Ajax in ieder geval een spits met kopkracht en scorend vermogen. De Amsterdammers hebben nog ruim twintig minuten om op voorsprong te komen.
66'
Fredje Benson! Hoe mooi wil je hem hebben? Darryl Lachman zet de spits alleen voor de keeper, maar de afronding van Benson is veel te slordig. Gemiste kans!
63'
Wissel in bij AFC Ajax -> Bojan
63'
Wissel uit bij AFC Ajax -> Danny Hoesen
63'
Wissel in bij AFC Ajax -> Siem de Jong
63'
Wissel uit bij AFC Ajax -> Viktor Fischer
62'
Fischer! Grote mogelijkheid voor de thuisploeg. Op aangeven van Hoesen krijgt Fischer een grote kans om te scoren. De Deen vuurt een hard schot af op het Zwolse doel, maar Begois weet redding te brengen.
61'
Ajax gaat zo dadelijk een dubbele wissel toepassen. Bojan en Siem de Jong gaan in het veld komen. Gaat Ajax de overwinning nog pakken vandaag?
60'
Wederom een kleine mogelijkheid voor Duarte. De middenvelder krijgt de bal op de rand van het strafschopgebied aangespeeld van Boilesen. Duarte puntert de bal, maar zijn poging gaat naast.
58'
Gele kaart voor Stef Nijland (PEC Zwolle)
Nijland begaat een overtreding op Serero en krijgt de gele kaart van de scheidsrechter.
57'
Van Polen begaat een overtreding, waarna de rechtsback van Zwolle en Nicolai Boilesen het met elkaar aan de stok krijgen. De scheidsrechter geeft beide kemphanen de gele kaart.
56'
Gele kaart voor Nicolai Boilesen (AFC Ajax)
56'
Gele kaart voor Bram van Polen (PEC Zwolle)
55'
Duarte besluit het maar eens van afstand te proberen. De middenvelder schiet de bal van ruim dertig meter net naast het doel.
52'
Fred Benson! PEC Zwolle krijgt een grote mogelijkheid om op voorsprong te komen. Nijland stuurt Benson diep en komt oog in oog met doelman Vermeer. Benson ziet de doelman van Ajax echter redding brengen op de poging van de Zwolse spits. Wat een kans!
52'
Net als het begin van de eerste helft heeft Ajax veel balbezit, de Amsterdammers zoeken een gaatje in de Zwolse defensie.
49'
Doelman Leon ter Wielen is er overigens niet bij aangezien hij vandaag geopereerd is aan een blindedarmontsteking. Gisteren trainde hij nog mee bij PEC, maar Ter Wielen kreeg buikklachten en ging voor controle naar het ziekenhuis. De doelman is zoals gezegd inmiddels geopereerd, zijn vervanger op de bank is Eser Elmali.
47'
Eerste poging in de tweede helft komt van de bezoekers. Van Polen schiet van afstand met links en dwingt Vermeer tot een makkelijke redding.
46'
We zijn weer begonnen in de ArenA, PEC Zwolle heeft afgetrapt.
46'
45'

Ajax kwam goed uit de startblokken en had het eerste kwartier de wedstrijd onder controle. De Amsterdammers vuurde in eerste instantie nog een waarschuwingsschot af, Tobias Sana zag zijn poging in het zijnet verdwijnen. Even later kreeg Stefano Denswil een dot van een kans. Op aangeven van Lerin Duarte kon de centrale verdediger van dichtbij inkoppen, zijn poging werd echter gepareerd door doelman Kevin Begois.
Daarna kwam PEC Zwolle steeds beter in de wedstrijd. De bezoekers voetbalde goed, maar waren slordig in de eindpass. Uiteindelijk kreeg PEC Zwolle één grote mogelijkheid. Op aangeven van Bram van Polen schoot Stef Nijland de bal op doel. Kenneth Vermeer blunderde en liet de bal los. Mustafa Saymak kon de bal vervolgens in het doel schieten, maar de grensrechter had zijn vlag in de lucht gestoken. Ruststand: 0-0.
45'
43'
PEC voetbalt op dit moment goed, kunnen de Zwollenaren voor de rust nog wat forceren?
40'
Wellicht dat het tijd wordt voor Frank de Boer om Jasper Cillessen een basisplaats te gunnen, Vermeer maakt de laatste tijd wel erg veel foutjes.
37'
Oei! PEC Zwolle komt bijna op een 1-0 voorsprong. Stef Nijland schiet op aangegeven van Bram van Polen op het Amsterdamse doel. Kenneth Vermeer blundert en laat de bal los. Mustafa Saymak kan de rebound in het doel schieten, maar de grensrechter vlagt voor buitenspel. Saymak stond alleen met zijn arm buitenspel, Ajax komt heel goed weg.
37'
De twee Zuid-Afrikanen, Serero en Kamohelo Mokotjo, maken geen slechte indruk. Al moet Serero het vooral van zijn aanvallende impulsen hebben, terwijl Mokotjo veel verdedigend werk opknapt.
34'
Als Zwolle ooit een overwinning in Amsterdam wil boeken, dan moet het vandaag gebeuren. Ajax zonder Eriksen, Toby Alderweireld, Bojan en Siem de Jong is niet onverslaanbaar.
31'
PEC Zwolle komt steeds vaker in de buurt van het Amsterdamse doel. De eindpass ontbreekt echter telkens, waardoor de Zwollenaren niet tot een schiet kans komen.
30'
Zwolle durft te voetballen in de ArenA, dat zijn de Amsterdammers in eigen huis niet gewend.
28'
Het publiek uit Zwolle viert nog maar eens een feestje en zingt 'wij staan bovenaan, wij staan bovenaan', het Amsterdamse publiek reageert met 'wij zijn kampioen, wij zijn kampioen'. De sfeer op de tribune begint te komen!
27'
Ondanks het feit dat Ajax de wedstrijd grotendeels onder controle heeft moeten de Amsterdammers wel scherp blijven. PEC Zwolle komt er steeds gevaarlijker uit en een foutje van de thuisploeg kan de wedstrijd weleens flink op de kop zetten.
24'
Christian Eriksen was vandaag bij zijn debuut voor Tottenham Hotspur gelijk belangrijk voor de Spurs. Ajax zou de Deense spelmaker tegen PEC goed kunnen gebruiken, helaas moeten de Amsterdammers het voortaan doen zonder de 21-jarige geweldenaar.
22'
Telkens wanneer de Amsterdammers in kansrijke positie komen vergeten ze de trekker over te halen, als Ajax op deze manier doorgaat kan het niet lang meer duren voordat de 1-0 op het scorebord staat.
19'
Zo nu en dan combineert Ajax er lustig op los. Met name Fischer en Danny Hoesen weten elkaar goed te vinden.
17'
PEC Zwolle begint eindelijk een beetje aan te zetten. De Zwollenaren omcirkelen het strafschopgebied van Ajax, maar tot een uitgespeelde kans komen de bezoekers nog niet.
13'
Wat een kans voor Stefano Denswil! De thuisploeg krijgt een ontzettend grote kans om op voorsprong te komen. Lerin Duarte geeft een voorzet vanaf de rechterflank. Bij de tweede paal staat Denswil te wachten. De centrale verdediger kan koppen, maar ziet doelman Kevin Begois redding brengen op zijn poging. Dit had de 1-0 voor Ajax moeten zijn.
11'
Ajax controleert tot dusver de wedstrijd. Fischer probeert de bal van ongeveer 25 meter in het doel te schieten, maar de poging van de jonge Deen verdwijnt over het doel.
8'
Oef! De eerste mogelijkheid van de wedstrijd is voor Ajax. In eerste instantie probeert Thulani Serero linksbuiten Viktor Fischer te bedienen. Fischer verliest de bal knullig, maar de bal komt voor de voeten van Tobias Sana terecht. De rechterspits schiet ineens, maar zijn poging verdwijnt in het zijnet.
6'
De hoekschop levert geen gevaar op, Kenneth Vermeer plukt de bal uit de lucht. Ajax probeert balbezit te houden en gaat opzoek naar openingen in de Zwolse defensie.
5'
De eerste hoekschop van de wedstrijd is voor de bezoekers. Beide teams zijn echter nog niet gevaarlijk geworden.
3'
Ajax - PEC Zwolle werd dertien keer eerder gespeeld in de Eredivisie. 12 keer wonnen de Amsterdammers, één keer werd het gelijk.
1'
We zijn begonnen, Ajax heeft afgetrapt.
1'

Van harte welkom bij de wedstrijd Ajax tegen PEC Zwolle. Mijn naam is Jurre Hermans en ik doe vandaag live verslag van deze wedstrijd. Onder de knop wedstrijdgegevens kunt u de opstellingen bekijken voor deze wedstrijd.

Ajax neemt het in de Amsterdam ArenA op tegen het verrassende PEC Zwolle. De Amsterdammers staan momenteel vierde op de ranglijst terwijl PEC Zwolle bovenaan staat. De Zwollenaren zijn momenteel nog ongeslagen, alleen van FC Utrecht werd niet gewonnen. Het duel met de Utrechters eindigde in een 1-1 gelijkspel.
De Amsterdammers hebben meer puntverlies opgelopen, Ajax verloor het duel met AZ en speelde gelijk tegen FC Groningen en sc Heerenveen. Bij een overwinning van de Amsterdammers op PEC komt Ajax echter op slechts twee punten van de bezoekers te staan.

Beide clubs moesten op het laatste moment een flinke tegenslag verwerken. De transferdeadline zorgde ervoor dat Youness Mokhtar van PEC naar FC Twente vertrok. Ajax zag een tweetal spelers op het laatste moment vertrekken. Toby Alderweireld koos voor een vertrek naar Atlético Madrid terwijl Christian Eriksen een contract bij Tottenham Hotspur tekende. PEC Zwolle handelde snel en ving het vertrek van Mokhtar op met het aantrekken van Leroy Labylle. Laatstgenoemde werd overgenomen van MVV en kan op de gehele linkerflank spelen.

Ajax kan nog altijd niet beschikken over Joël Veltman, de verdediger is nog altijd geblesseerd. Siem de Jong maakt wellicht zijn rentree in het elftal van Frank de Boer. De middenvelder heeft weer met de selectie meegetraind en lijkt weer te kunnen rekenen op een plek in de selectie. Ricardo van Rhijn en Daley Blind keren terug van een blessure en zijn er tegen PEC weer bij. Waar Van Rhijn in de basis zal starten zullen Blind en De Jong het met een plaats op de bank moeten doen. Ook Bojan en Kolbeinn Sigþórsson beginnen op de bank, Lerin Duarte maakt zijn debuut in de basis.
PEC Zwolle moet het tegen Ajax doen zonder doelman Diederik Boer, de Zwolse doelman ligt er al een tijdje uit met een liesblessure. PEC moet het ook doen zonder jeugdinternational Jesper Drost (lies), Ronnie Reniers (lies) en Furdjel Narsingh (niet wedstrijdfit). Aanwinst Labylle begint op de bank bij PEC.