PSV
1:0
1 : 0 Torinfos in de Ticker Kolbeinn Sigþórsson 64. / Kopbal  (Lasse Schöne)

90'
Ajax wint een enerverende topper met 1-0. In de eerste helft kwamen de Amsterdammers een aantal keren goed weg, maar de thuisploeg herstelde zich na de rust. Niet dat het spel heel erg flitsend was, maar de controle bij Ajax was terug. Dat betaalde zich in de 64e minuut uit in een doelpunt. Kolbeinn Sigþórsson stond aan het eind van een schitterende aanval en kopte zo de enige treffer van de wedstrijd binnen. PSV kon niet meer gevaarlijk na de openingstreffer en is daarmee uitgeschakeld voor de landstitel.
90'
90'
Weer een aardig momentje voor PSV. Een voorzet van andermaal Narsingh vliegt er bijna in een keer in. Veltman kan de bal echter net naast koppen.
90'
De blessuretijd bedraagt drie minuten.
90'
Dit was dan wel een aardig momentje voor de uitploeg. Narsingh komt door over rechts, maar zijn voorzet belandt rechtstreeks in de handen van Cillessen.
89'
Nee, nee, nee. PSV is het helemaal kwijt. Het lijkt nergens naar wat de Eindhovenaren laten zien na de 1-0. Ik vrees voor PSV dat ze vandaag de handdoek in de ring moeten gooien wat betreft het kampioenschap.
87'
Locadia zit er doorheen. Na een luchtduel grijpt hij naar zijn verkrampte kuit.
86'
Wissel in bij PSV Eindhoven -> Zakaria Bakkali
86'
Wissel uit bij PSV Eindhoven -> Adam Maher
85'
Wissel in bij AFC Ajax -> Christian Poulsen
85'
Wissel uit bij AFC Ajax -> Thulani Serero
85'
Wil PSV nog een puntje halen vandaag, dan mag het eens wel eens haast gaan maken. Maar het ziet er vooralsnog niet uit dat een slotoffensief wordt ontketend.
83'
Wissel in bij PSV Eindhoven -> Oscar Hiljemark
83'
Wissel uit bij PSV Eindhoven -> Ji-Sung Park
79'
Cillessen is attent op een schot van Depay. De linksbuiten trekt maar weer eens naar binnen en vuurt een hard schot af op de Ajax-goal. Cillessen staat echter goed gepositioneerd en klemt de bal tegen zijn borst.
76'
Wissel in bij AFC Ajax -> Danny Hoesen
76'
Wissel uit bij AFC Ajax -> Kolbeinn Sigþórsson
75'
Wissel in bij PSV Eindhoven -> Luciano Narsingh
75'
Wissel uit bij PSV Eindhoven -> Bryan Ruiz
71'
Klaassen naast! Na een aanval die doet denken aan het doelpunt van Bergkamp in '98 tegen Argentinië schiet Klaassen net naast. De rol voor de Boer was in dit geval weggelegd voor Moisander en de rol voor Bergkamp dus voor Klaassen. Maar Klaassen laat zien nog niet de beheersing van de assistent-trainer van Ajax te hebben en schiet de bal naast.
70'
Zoet houdt PSV in leven! Na een snelle contra-attaque van Ajax krijgt Sigthorsson een hoge bal voor zijn voeten. Het schot is hard, maar Zoet kan zijn vuisten er nog tegen krijgen en de bokst de bal weer het veld in.
67'
Daar was bijna de beslissing! Fischer bereikt na een goede actie de achterlijn en zijn voorzet op Sigþórsson lijkt ook goed. De spits schopt alleen naast de bal, waardoor de bal kan worden uitverdedigd door PSV.
64'
Doelpunt voor AFC Ajax, 1:0 door Kolbeinn Sigþórsson
De hele wedstrijd heeft Kolbeinn Sigþórsson nog geen bal goed geraakt, maar wat een moment om dat te doen! Een lange bal van Moisander wordt verlengd door Schøne. Hij bereikt daarmee Sigþórsson en de voorzet wordt door de IJslander goed binnen gekopt als Bep Bakhuys in zijn beste dagen. Hij zet daarmee Ajax op een 1-0 voorsprong.
62'
En de vlaggen gaan omhoog! Depay wil een vrije trap à la Cristiano Ronaldo van dertig meter afstand op doel schieten, maar de linksbuiten schiet huizenhoog over.
60'
Schaars slalomt door de verdediging heen van Ajax, maar hij raakt de bal te ver op de buitenkant van zijn linkerwreef en de bal gaat daardoor hard naast.
59'
Maar die hoekschop van Maher levert geen gevaar op en kan eenvoudig worden uitverdedigd door de Ajax-verdediging.
58'
Daar laat Arias een prima kans liggen om Depay in stelling te brengen. De rechtsback wordt weggestuurd door Ruiz en heeft alle tijd om een voorzet te geven. Dat doet hij ook, maar recht op Boilesen. Wel verdient PSV een hoekschop.
57'
PSV is in de tweede helft niet zo dominant als de eerste. De bezoekers geven Ajax wat meer lucht dan in het eerste bedrijf. Echt gevaarlijk kunnen de Amsterdammers nog niet worden.
54'
Eerste schot in de tweede helft. Davy Klaassen krijgt alle ruimte om aan te leggen, maar zijn schot gaat recht op Zoet af, die op zijn beurt de bal makkelijk kan vangen.
52'
Maher gaat met een hoop toneel naar de grond, nadat van Rhijn iets te laat was. Maher kan echter gewoon door na een korte blessurebehandeling.
50'
Maar de hoekschop van Schøne wordt niet gevaarlijk en kan makkelijk worden uitverdedigd.
49'
Rekik voorkomt de openingstreffer voor Ajax. Van Rhijn stuurt Lasse Schøne weg en de Deen geeft vervolgens hard voor. Rekik glijdt de bal over de achterlijn, voordat Sigþórsson gevaarlijk kan worden. Wat rest is een hoekschop.
47'
Bruma neemt veel risico met het verdedigen van een op snelheid zijnde Fischer. Zijn blok in het strafschopgebied zorgt ervoor dat de Deen naar de grond gaat, maar Kuipers ziet er, terecht, geen strafschop in.
46'
De tweede helft is begonnen. Beide teams zijn ongewijzigd uit de kleedkamer gekomen.
46'
45'
Een enerverende eerste helft zit er op. PSV heeft het beste van het spel en heeft een aantal goede mogelijkheden laten liggen om op voorsprong te komen. Maar Locadia (2x), Depay en Ruiz schoten alle drie net naast. Ajax had de grootste moeite om onder de druk vandaan te komen, maar kreeg vlak voor rust nog een goede mogelijkheid om op voorsprong te komen. De Zuid-Afrikaan Serrero schoot echter net naast en daardoor is de wedstrijd halverwege nog altijd in balans: 0-0.
45'
Einde eerste helft Kuipers trekt geen tijd bij en fluit direct af voor de rest.
44'
PSV krijgt het Amsterdamse publiek een beetje stil. Waar normaal gesproken met dit soort wedstrijden het thuispubliek goed te horen is, klinkt er nu voornamelijk geroezemoes van de tribune.
42'
Serrero! Na een goede voorbereidende actie van Van Rhijn over rechts krijgt Serrero een vrije schietkans vanaf de rand zestien. Zijn schot is technisch knap, maar gaat centimeters naast de paal.
40'
Willems laat een uitstekende mogelijkheid liggen om Depay alleen voor Cillessen te zetten. Na een snelle counter is zijn steekpass op Depay net iets te scherp, waardoor de Ajax-goalie de pass kan onderscheppen.
39'
Nee, de vrije trap van Maher is te hoog en kan worden geplukt door Cillessen.
38'
Moisander maakt een overtreding op Ruiz en PSV krijgt daardoor een vrije trap op een mooie plek. Kan PSV gevaarlijk worden?
34'
Cillessen redt Ajax. Depay zet zelf de aanval op en met wat geluk krijgt hij de bal weer voor zijn voeten. Zijn schot wordt door Cillessen net gekeerd.
33'
Ajax lijkt een beetje onder de druk van PSV uit te komen en zoekt nu voorzichtig de aanval. Maar echt gevaarlijk kunnen de Amsterdammers nog niet worden.
28'
Ruiz, ja! Nee, toch niet! Na goed werk van Memphis Depay krijgt Ruiz in de vijfmeter de bal. Maar ook de Costa Ricaan weet het net nog niet te vinden. Zijn schot gaat maar net voorlangs.
27'
Het wachten is echt op de treffer van PSV ! Na de afgeslagen corner komt Maher aan de linkerkant van het veld in balbezit. Zijn voorzet wordt door Depay verlengt, maar gaat net naast het Amsterdamse doel.
26'
Depay probeert van Rhijn buitenom te presteren, maar de rechtsback kan de bal voor Depay wegglijden. Hij staat daar wel een corner toe.
24'
Weer Locadia! Na een rommelige situatie voor de het doel krijgt de jonge spits de bal voor de voeten. Maar ook dit schot gaat maar net naast de paal. Al de tweede goede kans voor PSV in deze wedstrijd!
23'
Schotje van Schaars vanaf 25 meter. Maar het schot met zijn chocoladebeen mist alle richting.
20'
Daar komt Klaassen net een paar schoenmaten te kort. Een slim steekpassje van Fischer is net iets te hard en net iets te ver uit de richting voor Klaassen om de bal te controlen en op doel te schieten.
18'
Vooralsnog is het een heerlijke wedstrijd om naar te kijken. Het spel golft lekker op en neer en het tempo is hoog. PSV heeft op dit moment het beste van het spel. De Eindhovenaren zijn feller dan de thuisploeg en dat resulteert in veel balbezit voor PSV.
16'
Oei, Locadia! Veltman verwerkt een voorzet van Ruiz niet goed en schiet de bal in de voeten van Locadia. Zijn schot van de rand zestien gaat vervolgens millimeters naast de goal.
13'
Dat was het eerste van schot van Ajax. De pegel van Schøne gaat hard over.
12'
Weer gevaarlijk momentje voor PSV. Een aanval over de linkerkant kan ternauwernood worden uitverdedigd door de Ajax-defensie.
11'
PSV laat zien dat het vandaag ten koste van alles wil winnen. In de eerste tien minuten van de wedstrijd zoeken ze geregeld de aanval.
8'
Eerste gevaarlijk momentje voor PSV. Depay trekt karakteristiek van linksbuiten naar binnen, maar zijn schot mist kracht om het Cillessen moeilijk te maken.
5'
Een rustig begin van Ajax-PSV. Beide ploegen tasten elkaar nog een beetje af.
2'
Na veel gespeculeer is het Kolbeinn Sigþórsson die de geblesseerde De Jong vervangt in de spits bij Ajax. De entree van Ruiz gaat ten koste van Luciano Narsingh.
1'
En we zijn onderweg in de laatste wedstrijd van de speelronde! Kan PSV het gat met Ajax verkleinen? Over twee keer 45 minuten weten meer.
1'
De teams betreden het veld in een tot de nok toe gevulde ArenA. De topper van dit weekend staat op het begin van beginnen.
Do-or-die voor PSV

Goedemiddag iedereen! Ik ben Jesper Davelaar en ik verzorg het commentaar bij de laatste wedstrijd van deze speelronde. En wat voor een wedstrijd! In Amsterdam ontmoeten Ajax en PSV elkaar en wat met name voor PSV op voorhand een cruciale wedstrijd lijkt te zijn.

Aan- of aanhaken voor PSV

Ajax ging de winterslaap in als koploper van de Eredivisie en PSV was, na een dramatische eerste seizoenshelft, terug te vinden op een zevende plek met elf punten achterstand op de hoofdstedelingen. Maar ondanks het grote gat is er in Eindhoven nog steeds de hoop om het seizoen als kampioen af te sluiten. PSV tankte zelfvertrouwen doordat de laatste twee wedstrijden van 2013 tegen Utrecht en ADO in winst werden omgezet. Daarom is deze wedstrijd ook ‘do or die’ voor de mannen van Philip Cocu. Bij winst slinkt het gat met Ajax naar acht punten. Bij verlies wordt het verschil veertien punten en alle hoop op een eerste landstitel sinds 2008 lijkt dan aan diggelen te worden geschoten.

Vorm Ajax

PSV zal een wereldprestatie moeten leveren willen ze Ajax in eigen huis verslaan. De laatste zes wedstrijden werden in winst omgezet. Al had de equipe van Frank de Boer in de laatste wedstrijden voor de winterstop de blessuretijd nodig om deze reeks door te zetten. In de uitwedstrijden tegen Cambuur en Roda JC werd pas in de blessuretijd de beslissing geforceerd. Het laatste verlies voor de thuisploeg was op 2 november 2013. Toen was Vitesse met 0-1 te sterk.

Beide ploegen nagenoeg op oorlogssterkte

Beide ploegen beschikken nagenoeg over een volledige selectie. Al kreeg Frank de Boer gisteren slecht nieuws. Siem de Jong moest op de afsluitende training geblesseerd afhaken met een bovenbeenblessure. Voor de rest beschikt Ajax over een fitte ploeg. PSV heeft geen absenties, op Georginio Wijnaldum na. Sterker nog zij versterkten zich deze transferperiode. Bryan Ruiz werd van Fulham gehuurd en zal de Eindhovenaren op sleeptouw moeten nemen in de jacht op een in Eindhoven zo vurig gewenst landskampioenschap.

De opstellingen kunnen jullie vinden onder wedstrijddetails. Daar zal je ook zien dat de wedstrijd onder leiding staat van Björn Kuipers. Ik wens jullie veel plezier toe in het toetje van vandaag!