Vitesse
0:1
0 : 1 Torinfos in de Ticker Valeri Qazaishvili 90. / Schot met links

90'
Einde wedstrijd Door een laat doelpunt van Kazaishvili wint Vitesse in de Arena met 0-1 van Ajax! De Arnhemse club kreeg gedurende de wedstrijd de beste kansen, maar wist de mogelijkheden niet te benutten. Tot de slotminuut van de officiële speeltijd. Het was invaller Kazaishvili met een bekeken schot die de 0-1 binnenschoot en daarmee Vitesse de drie punten bezorgde.
90'
Schöne schiet op de paal! Links van het strafschopgebied krijgt Ajax een vrije trap en het is de Deense invaller die achter de bal gaat staan. De voorzet van Schöne is scherp, maar gaat wel aan alles en iedereen voorbij. Velthuizen blijft in de veronderstelling dat iemand de bal raakt op de doellijn staan en ziet tot zijn schrik (en opluchting) dat de bal via de paal weer het veld in stuitert.
90'
Piazón verzuimt om de score te verdubbelen! De Braziliaan krijgt de bal teruggespeeld van Ibarra en van tien meter schiet hij op doel. Cillessen brengt echter redding en houdt de hoop op een punt in leven.
90'
Doelpunt voor Vitesse, 0:1 door Valeri Kazaishvili
De invaller krijgt de bal van Ibarra en heeft alle ruimte om naar binnen te komen. Denswil staat op een paar meter te verdedigen, waardoor Kazaishvili van twintig meter tot een schot komt. Cillessen hield zijn ploeg een aantal keer op de been, maar kan ditmaal niet voorkomen dat de bal in het doel eindigt. Vitesse lijkt te gaan stunten in de Arena!
89'
Wissel in bij Vitesse -> Sam Hutchinson
89'
Wissel uit bij Vitesse -> Marko Vejinović
89'
Gele kaart voor Gaël Kakuta (Vitesse)
Wat een domme gele kaart voor de Fransman. Als Piazón hier niet naast, maar in de goal schiet, verpest hij het doelpunt van de Braziliaan en dupeert hij zijn team.
88'
Wat een kans voor Ajax! Blind geeft de bal voor op De Jong, die de bal van dichtbij op doel kopt. Velthuizen weet echter met een magistrale redding de 1-0 te voorkomen.
87'
Piazón breekt aan de linkerkant van het veld door en komt één op één met Cillessen, maar schiet de bal naast. Het had echter niet uitgemaakt of hij wel of niet raak had geschoten, want in de aanval maakt Kakuta een overtreding op Veltman.
84'
Er zijn nog een paar minuten te spelen in de Arena. Ajax heeft het heft in handen genomen en is op dit moment de betere partij.
83'
Wissel in bij AFC Ajax -> Lasse Schøne
83'
Wissel uit bij AFC Ajax -> Viktor Fischer
83'
Wissel in bij Vitesse -> Gaël Kakuta
83'
Wissel uit bij Vitesse -> Christian Atsu
81'
Daar maakte Sigthorsson bijna de 1-0! De IJslander wint in het strafschopgebied een fysiek duel van Kashia en kan vanuit een moeilijke hoek tot een schot komen. Velthuizen staat echter goed opgesteld en stopt de bal, waarmee hij de 1-0 voorkomt.
78'
Gele kaart voor Davy Pröpper (Vitesse)
77'
Wissel in bij AFC Ajax -> Davy Klaassen
77'
Wissel uit bij AFC Ajax -> Lucas Andersen
76'
Velthuizen weet ternauwernood een vrije trap van Fischer over de lat te tikken. De Deen schiet van iets meer dan dertig meter en niet erg hard, maar wel gericht.
75'
Het laatste kwartier van de wedstrijd is aangebroken. Vitesse heeft in de tweede helft veel mogelijkheden gehad, maar is nog altijd niet tot scoren gekomen. Ajax daarentegen heeft weinig kansen gehad, maar wordt wel dreigender.
74'
Wissel in bij Vitesse -> Valeri Kazaishvili
74'
Wissel uit bij Vitesse -> Mike Havenaar
73'
Gele kaart voor Daley Blind (AFC Ajax)
Voor de zoveelste keer deze wedstrijd wordt Andersen aangepakt door Leerdam. Blind besluit zijn beklag te doen bij Nijhuis, wat hem op een gele kaart komt te staan.
72'
Aan de linkerkant van het veld stoomt Van Aanholt op, die naar binnentrekt en uithaalt. Het schot richting de korte hoek is erg goed, maar eindigt net naast het doel.
71'
Met een knappe sliding voorkomt Van Rhijn dat Piazón dat de Braziliaan tot een schot komt. Daarbij blesseert de rechtsback van Ajax zich echter wel.
68'
Wissel in bij AFC Ajax -> Nicolai Boilesen
68'
Wissel uit bij AFC Ajax -> Christian Poulsen
68'
Vitesse is gevaarlijk en komt via Leerdam bijna op de 0-1. De Arnhemmers kunnen rond de zestien de bal rondspelen en zoeken naar een gaatje in de Amsterdamse muur. Uiteindelijk komt de bal bij Leerdam, die van iets meer dan twintig meter uithaalt. De bal vliegt richting de lange hoek en Cillessen moet zich strekken, maar de bal eindigt (voor Vitesse) aan de verkeerde kant van de paal.
64'
Daar passeert Kashia bijna zijn eigen doelman! Een vrije trap van de linkerkant van het veld wordt hoog in de zestien gepompt. Kashia verdedigt Denswil en wint het luchtduel van de jongeling, maar kopt de bal wel bijna in eigen doel. De bal stuitert net naast de paal over de achterlijn, wat Ajax een corner oplevert.
63'
Gele kaart voor Christian Poulsen (AFC Ajax)
De middenvelder maakt een nuttige overtreding op Ibarra bij een counteraanval van Vitesse.
63'
Aan de andere kant krijgt De Jong een aardige kans! Van Rhijn levert zijn eerste goede voorzet van de wedstrijd af en bereikt daarmee de aanvoerder van Ajax. Het lukt De Jong om eerder bij de bal te komen dan zijn directe verdediger, maar de bal wordt naast getikt.
62'
Ook Pröpper krijgt een kansje. Van Aanholt speelt de middenvelder met een lange bal aan. Van ver besluit Pröpper te schieten en dat doet hij niet onverdienstelijk, maar Cillessen heeft weinig moeite met de inzet van de nummer tien van Vitesse.
61'
Cillessen houdt Ajax op de been! Vitesse profiteert van balverlies van de thuisploeg en uiteindelijk is het Ibarra die de bal ontvangt. Vlak na rust miste de rechtsbuiten een grote kans en ook ditmaal weet hij niet te scoren. Het schot gaat wel op doel, maar weer is het Cillessen die met een redding voorkomt dat Vitesse scoort.
59'
Voor de tweede keer deze wedstrijd weet Blind met een voorzet Sigthorsson te bereiken. Met de buitenkant van zijn rechtervoet schiet de Ijslander de bal, maar zijn inzet eindigt over het doel.
55'
Gele kaart voor Marko Vejinović (Vitesse)
De speler van Vitesse verliest op het middenveld slordig de bal aan Blind. Om zijn fout te herstellen, maakt de middenvelder een overtreding op de linksback van Ajax, wat hem op een gele kaart komt te staan.
55'
De tweede helft begint in ieder geval een stuk leuker dan de eerste helft. Beide teams hebben al mogelijkheden gehad om te scoren, waarvan de kans van Vitesse natuurlijk de grootste was.
52'
Daar had Nijhuis naar de stip kunnen wijzen! Sigthorsson tikt de bal net voor de handen van Velthuizen weg, die daardoor niet de bal maar de IJslander raakt. Gewillig gaat de spits naar de grond, waarop Nijhuis besluit niet in te grijpen en dus Ajax geen strafschop te geven.
50'
Het eerste kansje voor Ajax in de tweede helft is voor Blind. De linksback laat zich vanavond in aanvallend opzicht veel zien en komt tot zijn tweede schot van de wedstrijd. Blind krijgt links in het strafschopgebied de bal van Andersen en haalt direct uit, maar weer schiet de Oranje-international de bal niet tussen de palen.
48'
Vitesse mist een één-op-één situatie met Cillessen! De rechtsbuiten van Vitesse krijgt de bal diep gespeeld en bij Ajax denken ze aan buitenspel, maar dat is het niet. De rechtsbuiten kan vrij doorlopen op Cillessen en moet de 0-1 maken. Het schot van Ibarra wordt echter gekeerd door de Ajax-doelman, die zijn ploeg met deze redding een hele grote gunst doet.
46'
45'
Einde eerste helft In een niet al te vermakelijke wedstrijd is de ruststand bij Ajax - Vitesse 0-0. De twee clubs nemen weinig aanvallende risico's, wat resulteert in een schaakspel. Na iets minder dan een halfuur spelen kwam de eerste echte kans voor de wedstrijd. Op aangeven van Piazón leek Havenaar te scoren, maar zijn inzet werd door Poulsen van de lijn gehaald. Ajax creëerde in de eerste veertig minuten van de wedstrijd vrij weinig, maar kreeg in de slotminuten van de eerste helft een paar aardige mogelijkheden.
43'
Kort daarna volgen nog eens twee kansen voor de thuisploeg! De eerste kans is voor Blind. De linksback zet zelf de aanval op en komt uiteindelijk tot een schot, maar de bal gaat meters naast. Even later is het De Jong die een mogelijkheid krijgt, maar ook zijn inzet is niet goed genoeg. Ditmaal gaat de bal wel tussen de palen, maar brengt Vitesse-goalie Velthuizen simpel redding.
41'
Een prachtige Ajax-aanval wordt niet beloond met een doelpunt! Via veel schijven komt de bal terecht bij Serero, die op de rand van de zestien staat. Met een wippertje weet hij de bal diep te spelen op Fischer. De linksbuiten twijfelt niet en neemt de bal direct uit de lucht. Velthuizen kan alleen maar kijken naar de inzet van de Deen, maar ziet tot zijn opluchting dat de bal naast vliegt.
37'
Van Aanholt verzuimt om goede voorzet af te leveren. De back stoomt aan de linkerkant van het veld op en krijgt de bal van Havenaar aangespeeld. Van Aanholt krijgt veel tijd en ruimte om de bal voor te geven, maar zijn lage voorzet blijkt niet de juiste keuze te zijn. Fischer weet de bal te onderscheppen beëindigt daarmee de aanval van Vitesse.
35'
Een aantal Ajacieden is dit duel onzichtbaar. Aanvoerder De Jong laat zich weinig zien en dat geldt ook voor Van Rhijn, die niet helemaal bij de les lijkt te zijn.
32'
Het geduld van het publiek in de Arena begint op te raken. Ajax heeft veel balbezit, maar creëert in het eerste halfuur heel weinig kansen.
30'
In het strafschopgebied, vlakbij de achterlijn, probeert Atsu het maar eens een keer. Het is een lastige positie om uit te scoren en de bal eindigt dan ook niet in het doel, maar in het zijnet.
28'
Als Serero iets zorgvuldiger was geweest met zijn aanname, had hij zichzelf in een kansrijke positie kunnen manoeuvreren. Met een lange bal wordt de Zuid-Afrikaan bereikt, die achter de verdediging staat. Zoals gezegd is zijn aanname echter niet fantastisch en lukt het de middenvelder niet om zichzelf vrij te spelen.
25'
Dat was bijna de 0-1! Piazón dribbelt met de bal in het strafschopgebied en weet zich daar vrij te spelen. De Chelsea-huurling is niet egoïstisch en besluit de bal terug te leggen op Havenaar, die van dichtbij de bal laag inschiet. Vitesse lijkt te scoren, maar Poulsen haalt de bal van de lijn en voorkomt de 0-1.
22'
Het wordt wat leuker in de Arena! Vitesse laat zich ook gelden en komt via Pröpper tot het eerste Vitesse-schot van de wedstrijd. De nummer tien van de Arnhemmers krijgt de bal van Ibarra en haalt vanaf randje zestien uit. Blind staat echter in de baan van het schot, waardoor Cillessen niet in actie hoeft te komen.
20'
Een goede Ajax-aanval mondt uit in een schot van Fischer, dat over het doel van Velthuizen vliegt. Aan de rechterkant van het veld wordt Serero aangespeeld, die alle tijd krijgt om de bal voor te geven. De Zuid-Afrikaan kiest voor een lage harde bal op Fischer, die direct uithaalt. Hoewel de Deen geen doel treft, is het een verdienstelijke poging.
17'
Ajax en Vitesse bekerden deze week door. De Ajacieden wonnen in eigen huis met 4-1 van ASWH. De Arnhemmer speelden ook een thuiswedstrijd tegen een amateurvereniging. Het team van Peter Bosz nam het op tegen Noordwijk en won met 5-0.
15'
Het eerste kwartier van de wedstrijd voorbij en er is nog maar weinig gebeurd in de Arena. Beide teams spelen vanuit de organisatie en nemen niet veel risico, wat de amusementswaarde van de wedstrijd niet verhoogt.
12'
Het eerste gevaar voor het Ajax-doel leek zich aan te tekenen, maar goed verdedigingswerk van Veltman voorkomt dat. Met een knappe sliding lukt het Veltman om Piazón af te stoppen.
9'
Net als Ajax probeert Vitesse de voetballende oplossing te zoeken. De Arnhemmers hebben in de eerste minuten van de wedstrijd regelmatig balbezit, maar wel op eigen helft.
6'
De eerste doelpoging van de wedstrijd komt op naam van Sigthorsson. Aan de linkerkant van het veld wordt Blind aangespeeld, die besluit de bal voor te geven. Zijn voorzet is goed en komt op het hoofd van De IJslandse spits en vanuit een moeilijke hoek kopt hij de bal over het doel van Velthuizen.
5'
Fischer verprutst een grote mogelijkheid! In de verdediging maakt Vitesse een fout en de Deen kan de bal onderscheppen. Met zijn eerste aanname is hij zijn directe tegenstander voorbij, maar met zijn tweede balcontact speelt hij de bal te ver voor zich uit, waardoor Velthuizen de bal kan oppakken.
4'
Beide teams beginnen afwachtend. Zowel Ajax als Vitesse laat de tegenstander tot de middellijn opbouwen.
1'
De spelers van Ajax hebben afgetrapt; we zijn begonnen!
1'
Goedenavond en welkom bij het live-verslag van dé wedstrijd van deze speelronde: het duel tussen Ajax en Vitesse. Om 18:45 zullen de spelers aftrappen in de Arena. Je kan onder het kopje 'Wedstrijddetails' zien wie Frank de Boer en Peter Bosz het veld op sturen. Mijn naam is Vincent Houttuin en ik zal jou vanavond op de hoogte houden van deze topwedstrijd.

Ajax presteert dit seizoen heel wisselvallig en snakt naar de topvorm van vorig seizoen. Slechts vijf van de elf gespeelde competitiewedstrijden werden dit seizoen gewonnen, maar doordat iedere titelkandidaat ondermaats presteert, staat Ajax alsnog op de tweede plaats in de Eredivisie. In punten staat de club uit Amsterdam gelijk met koploper FC Twente.

Net als Ajax, wisselt Vitesse dit seizoen ook goede wedstrijden met slechte wedstrijden af. De club uit Arnhem heeft één punt minder dan Ajax en staat daarmee 'slechts' op de zesde plaats. Bij winst vanavond kan het team van Peter Bosz Ajax inhalen en een zeer belangrijke slag staan.

Het moge duidelijk zijn dat er vanavond voor beide clubs veel op het spel staat. Er staat veel druk op landskampioen Ajax. Zowel in de Champions League als de Eredivisie wordt er niet naar behoren gepresteerd, dus is vanavond een overwinning broodnodig. In Vitesse treffen de Ajacieden echter een zeer lastige tegenstander.

Vorig seizoen wist Vitesse zowel thuis als uit van Ajax te winnen. In de Arena wonnen de Arnhemmers met 0-2 van de Ajacieden. Grote man aan Vitesse-zijde was toen Wilfried Bony, die beide doelpunten voor zijn rekening nam. Een aantal maanden later speelden de twee clubs weer tegen elkaar. In Arnhem kwam Ajax met 0-2 voor, maar de thuisclub wist in de laatste twintig minuten de achterstand om te buigen en de drie punten in eigen huis te houden.

Frank de Boer heeft zijn elftal ten opzichte van de vorige competitiewedstrijd op twee posities gewijzigd. Ricardo van Rhijn begint weer op de rechtsbackpositie, waardoor Lasse Schöne op de bank zit. Ook Nicolai Boilesen, die vorige week tegen RKC Waalwijk in de basis begon, staat op de wissel. Dat betekent dat Daley Blind een plekje terugschuift en Christian Poulsen op het middenveld plaatsneemt.

Vorige week speelde Vitesse met 2-2 gelijk tegen FC Groningen. In de Gelredome lukte het de thuisploeg niet om de 2-0 voorsprong vast te houden. Peter Bosz houdt vanavond vast aan dezelfde spelers die tegen Groningen gelijkspeelden. Alleen Jan-Arie van der Heijden, die vorige week niet fit was, keert terug in de basis. Dat gaat ten koste van Dan Mori.