12:30 uur
AFC Ajax
1:1
0 : 1 Torinfos in de Ticker Daley Blind 25. / Schot met links
1 : 1 Torinfos in de Ticker Steve De Ridder 33. / Schot met links  (Juan Agudelo)

90'
Samenvatting

Ajax heeft twee punten laten liggen in Utrecht. Op basis van de tweede helft verdienden de Amsterdammers te winnen. Maar Fischer, Klaassen en Schøne kregen de bal niet achter doelman Ruiter. Utrecht deed in de eerste helft niet onder voor Ajax, maar daar was in de tweede helft bijna niets van overgebleven.
90'
90'
Scheidsrechter Liesveld trekt er nog drie minuten blessuretijd bij.
89'
Weer een mogelijkheid voor Utrecht. Toornstra schiet vanuit de tweede lijn, maar zijn poging gaat over het doel van Cillessen.
89'
Hachelijk moment voor het doel van Ajax. Fernando Quesada ziet zijn schot geblokt worden en Oar probeert alles en iedereen voorbij te rennen. Geen doelpunt.
88'
Het spel heeft weinig stilgelegen, dus twee à drie minuten blessuretijd zou voldoende zijn.
87'
Op basis van de tweede helft zou Ajax de terechte winnaar zijn, maar het zou ontzettend zuur zijn voor Utrecht om nu nog dat ene schamele puntje weg te geven.
87'
De spanning is om te snijden in de Galgenwaard. Het publiek uit Utrecht zit met samengeknepen billen toe te kijken.
82'
Paniek voor het doel van Utrecht. Toornstra kan uiteindelijk de bal wegwerken, maar Ajax dringt steeds meer aan. Als het op deze manier doorgaat dan pakt Ajax hier alsnog de volle drie punten.
81'
Nog een kleine tien minuten te gaan in Utrecht. Ajax dringt aan en maakt op dit moment het meeste aanspraken op een voorsprong.
77'
De paal! Het zit Ajax ook niet mee. Schøne krijgt de mogelijkheid om Ajax weer op voorsprong te zetten, maar de Deen raakt de paal.
77'
De Ridder heeft het veld verlaten. Fernando Quesada maakt zijn debuut voor FC Utrecht.
75'
Wissel in bij FC Utrecht -> Fernando Quesada
75'
Wissel uit bij FC Utrecht -> Steve De Ridder
74'
Klaassen! Goede aanval van Ajax. Schøne ziet beweging bij De Jong en speelt hem aan. De Jong bereikt Klaassen met een hakbal, maar laatstgenoemde kan de bal niet genoeg vaart meegeven om Ruiter te verschalken.
72'
Ajax blijft rustig de bal rondspelen. De Amsterdammers vertrouwen erop dat ze nog één kansje krijgen en die weten te benutten.
70'
Nog twintig minuten te gaan. Ajax zal weer een konijn uit de hoge hoed moeten toveren om hier weg te komen met drie punten.
68'
Het wil nog niet echt vlotten bij Ajax. Fischer probeert Schøne te bereiken, maar zijn pass is erg slordig. Het levert scheve gezichten bij Schøne en de bank van Ajax op. Fischer solliciteert naar een wissel.
66'
De afgelopen weken wist Ajax zich telkens uit een moeilijke positie te manoeuvreren. Zo werd er bij Cambuur en Go Ahead Eagles met enig fortuin gewonnen. Gaat het de Amsterdammers vandaag weer lukken de overwinning over de streep te trekken?
65'
Het is overigens meteen de laatste actie van Bojan geweest. De Spanjaard wordt vervangen door Siem de Jong. De middenvelder annex aanvaller maakt zijn rentree bij Ajax.
64'
Wissel in bij AFC Ajax -> Siem de Jong
64'
Wissel uit bij AFC Ajax -> Bojan
63'
Fraaie solo van Bojan, waar hij twee à drie spelers weet te passeren. Vervolgens weet hij het overzicht niet te behouden en schiet hij wild op doel. Hij produceert echter een afzwaaier.
62'
Nog een klein half uur te gaan in Utrecht. Kan Ajax de slechte uitreeks in Utrecht doorbreken of weet Utrecht weer te stunten?
59'
De Fransman Delpierre is door trainer Wouters naar de kant gehaald. Dat zal met wedstrijdritme te maken hebben, want hij speelde een puike wedstrijd. Aleksandar Bjelica is zijn vervanger.
58'
Wissel in bij FC Utrecht -> Aleksandar Bjelica
58'
Wissel uit bij FC Utrecht -> Matthieu Delpierre
57'
Wat een kans! Eindelijk weer een grote kans voor de Amsterdammers. Fischer begint weer aan een fraaie solo en combineert vervolgens met Serero. De Deen komt oog in oog met doelman Ruiter, maar weet op wonderbaarlijke wijze niet te scoren. Fischer schiet de bal voorlangs. Dit had de 1-2 moeten zijn.
56'
De Amsterdammers hebben ook in de tweede helft het meeste balbezit, maar net als in de eerste helft creëren de bezoekers bar weinig kansen.
54'
Blind is na de wissel van Boilesen overigens weer als linksback gaan spelen. Moet vervelend zijn om steeds van positie te wisselen.
53'
De versterkingen bij FC Utrecht blijken in ieder geval een versterking te zijn. Delpierre maakt achterin een goede indruk, terwijl ook Agudelo na behoren speelt. Zelfs de jonge linksback Van der Winden speelt op het eerste oog prima.
50'
Opmerkelijke wissel vlak na rust. Boilesen wordt eruit gehaald. Christian Poulsen is zijn vervanger. Had deze wissel niet in de rust plaats kunnen vinden?
49'
Wissel in bij AFC Ajax -> Christian Poulsen
49'
Wissel uit bij AFC Ajax -> Nicolai Boilesen
47'
De lat! Wat een heerlijke poging van De Ridder. De Belg neemt de bal vol op de pantoffel en ziet zijn poging uiteen spatten op de lat. Dat was een werelddoelpunt geweest, mocht die erin zijn gegaan.
46'
We zijn weer begonnen in Utrecht. Ajax heeft afgetrapt.
46'
45'

De eerste helft gaat gelijk op. Ajax heeft het meeste balbezit, maar creëert bar weinig kansen. De Amsterdammers kwamen dan ook uit het niets op voorsprong. Een zondagsschot van Daley Blind verraste doelman Robbin Ruiter en bracht Ajax op voorsprong: 0-1. FC Utrecht speelde fel en creëerde de beste kansen en na ruim een half uur spelen kwamen de Utrechters dan ook weer terecht op gelijke hoogte. Een lange bal van Ruiter werd doorgekopt door Juan Agudelo. Steve De Ridder legde vervolgens Joël Veltman in de luren en passeerde ook doelman Jasper Cillessen: 1-1.
45'
45'
Scheidsrechter Liesveld trekt er één minuut blessuretijd bij.
44'
Nee, Ajax creëert niet veel kansen in Utrecht. De Amsterdammers hebben wellicht het meeste balbezit, maar erg veel doen ze daar niet mee. FC Utrecht speelt fel en heeft een aantal aardige mogelijkheden gehad. De gelijke stand is op dit moment terecht.
41'
De Ridder heeft zich bij FC Utrecht ontpopt tot een ware goalgetter. De rappe aanvaller scoorde in zijn tijd bij De Graafschap slechts drie doelpunten in de Eredivisie. Na een half seizoen in Utrecht staat hij al op acht treffers.
38'
Het spel gaat over en weer. Beide teams creëren kansen. Het valt niet te zeggen wie er op voorsprong gaat komen.
36'
Weer een kans voor Ajax om op voorsprong te komen. Fischer probeert zijn medespelers te bereiken, maar de bal komt vrij gelukkig voor de voeten van Nicolai Boilesen terecht. De linksback schiet vanuit een moeilijke hoek, maar Ruiter brengt redding.
36'
Het begint een heerlijke wedstrijd vol strijd en passie te worden. Jammer dat het bijna rust is.
33'
Doelpunt voor FC Utrecht, 1:1 door Steve De Ridder
Het antwoord op de vraag die ik zojuist heb gesteld is een volmondig JA. Utrecht komt weer op gelijke hoogte. Een lange bal van Ruiter wordt doorgekopt door Agudelo. Steve De Ridder legt vervolgens Joël Veltman in de luren en passeert daarna Cilessen. De Ridder kan de bal vervolgens rustig binnen tikken: 1-1.
31'
Toornstra probeert Cillessen vanuit de tweede lijn te verrassen, maar de poging van de middenvelder verdwijnt naast het doel.
31'
Nog een kwartier tot de rust. Kan Utrecht voor de theepauze nog op gelijke hoogte komen?
29'
Fischer! De jonge Deen begint aan een fraaie solo en passeert twee man. Fischer kan vervolgens schieten vanaf de rand van het strafschopgebied, maar schiet recht op doelman Ruiter af.
28'
Er valt de Utrechtse defensie niets te verwijten na de treffer van Blind. Delpierre werkte de bal prima weg, maar Blind is trefzeker met een zondagsschot. Ruiter had de bal wellicht moeten tegenhouden.
25'
Doelpunt voor AFC Ajax, 0:1 door Daley Blind
Blind verrast vriend en vijand en brengt Ajax op een 1-0 voorsprong. In eerste instantie kan Utrecht het gevaar van Ajax weren. Delpierre kopt de bal weg, maar die komt terecht voor de voeten van Blind. De verdedigende middenvelder haalt uit van een meter of 25 en schiet de bal in de hoek. Droge knal van Blind, maar Ruiter kan de bal verrassend genoeg niet keren: 0-1.
24'
Bijna krijgt Utrecht een grote mogelijkheid om te scoren. Jens Toornstra probeert Agudelo in stelling te brengen, maar de controle bij de Amerikaan is niet optimaal. Ajax komt goed weg hier.
24'
FC Utrecht speelt compact en laat Ajax komen. De thuisploeg gokt op de snelheid van De Ridder en Agudelo en loert op de counter.
21'
Van der Winden blijft tot dusver uitstekend op de been. De jonge linksback lijkt geen last van zenuwen te hebben.
19'
Oei! Bijna komt Ajax op voorsprong. Niklas Moisander kan koppen na een prima vrije trap van Schøne, maar doelman Ruiter heeft een puike redding in huis. Nog steeds 0-0 in Utrecht.
19'
Het komt Blind overigens niet slecht uit dat hij zojuist geen gele kaart kreeg. De verdedigende middenvelder staat namelijk op scherp.
18'
FC Utrecht maakte in zijn laatste zestien thuiswedstrijden telkens minimaal één treffer.
16'
Gele kaart voor Ricardo van Rhijn (AFC Ajax)
Richard Liesveld heeft zijn eerste gele kaart van de wedstrijd gegeven. Daley Blind begaat een overtreding, maar het is rechtsback Ricardo van Rhijn die een gele kaart krijgt. Opmerkelijk.
16'
Ajax lijkt wakker geschud na de twee mogelijkheden van de thuisploeg. De Amsterdammers spelen de bal rustig rond op zoek naar een gaatje in de Utrechtse defensie.
15'
FC Utrecht-coach Jan Wouters heeft een rijk verleden bij opponent Ajax. Hij speelde ruim vijf seizoenen voor de Amsterdammers. In die periode kwam hij in 115 competitiewedstrijden in actie en maakte daarin achttien doelpunten.
14'
Als je kijkt naar alle competities, dan is Ajax al dertien opeenvolgende wedstrijden ongeslagen. Die reeks bestaat uit twaalf zeges en één gelijkspel. De laatste nederlaag dateert van 2 november 2013 (0-1 tegen Vitesse).
12'
Delpierre maakt tot dusver een goede indruk achterin bij Utrecht. Hij zette zojuist Thulani Serero van de bal met een prachtige sliding.
11'
Eerste kansje voor de bezoekers. Een hoekschop van Lasse Schøne wordt door Viktor Fischer, die vrij staat bij de eerste paal, in het zijnet geschoten.
11'
FC Utrecht levert strijd en creëerde daardoor al twee mogelijkheden. Ajax zal mee moeten in de strijdwijze van de thuisploeg.
9'
Oef! Weer een aardige kans voor FC Utrecht. Jens Toornstra wordt gelanceerd door Tommy Oar en kan schieten vanuit een moeilijke hoek. De poging van de middenvelder gaat voorlangs.
9'
Delpierre is een fysiek sterke en grote (1.93cm) centrale verdediger. Hij werd kampioen met VfB Stuttgart, maar speelde de afgelopen jaren voor Hoffenheim. Hij heeft echter de laatste tijd amper gespeeld en mist daardoor wedstrijdritme. Toch heeft trainer Jan Wouters ervoor gekozen hem in de basis te zetten, mede dankzij de schorsing voor Kai Heerings.
8'
De eerste mogelijkheid van de wedstrijd is een feit. Mark van de Maarel combineert met Agudelo en kan schieten vanaf een meter of achttien. De rechtsback dwingt Jasper Cillessen tot een redding.
7'
Nog geen mogelijkheden in Utrecht. De wedstrijd speelt zich tot dusver vooral af op het middenveld. Utrecht begint fel, maar Ajax controleert veelal de bal.
6'
Ajax won zijn laatste acht wedstrijden in de Eredivisie. In de laatste twee duels kreeg het zelfs geen doelpunt tegen.
5'
FC Utrecht verloor dit seizoen pas twee keer in de Galgenwaard. Dit waren wel de twee laatste thuiswedstrijden. PSV won met 1-5 in Utrecht, terwijl Feyenoord met 2-5 te sterk was.
4'
Tegen Ajax is het lastig scoren. Van de 170 doelpogingen tegen de Amsterdammers werden er slechts zeventien omgezet in een doelpunt. Dat is een percentage van tien procent, het laagste van alle Eredivisieploegen.
3'
Juan Agudelo viel vorige week in bij Utrecht, maar maakt vandaag zijn debuut in de basis. Daarnaast maakt ook Jordy van der Winden zijn debuut. De linksback speelt normaliter zijn wedstrijden in Jong FC Utrecht. Ook de 32-jarige Fransman Matthieu Delpierre maakt vandaag zijn debuut voor de Utrechters.
2'
Robbin Ruiter speelt vandaag zijn vijftigste wedstrijd voor FC Utrecht.
1'
We zijn begonnen in de Galgenwaard. FC Utrecht heeft afgetrapt.
1'

Van harte welkom bij de wedstrijd FC Utrecht tegen Ajax. Mijn naam is Jurre Hermans en ik doe vandaag live verslag van deze wedstrijd. Onder het knopje wedstrijddetails kunt u de opstellingen van beide elftallen bekijken.

Ajax is de nieuwe koploper in de Eredivisie en de Amsterdammers willen dat graag blijven. Utrecht uit is echter niet de meest geliefde wedstrijd van Ajax de afgelopen jaren. De Utrechters staan voorafgaand aan speelronde 21 op een teleurstellende elfde plaats. Vorige week verloor de ploeg van Jan Wouters met 1-0 op bezoek bij Roda JC, terwijl de week daarvoor Utrecht in eigen huis van de mat werd geveegd door Feyenoord. Tussendoor werden de Utrechters door NEC uitgeschakeld in de beker.
Ajax daarentegen is prima uit de winterstop gekomen. Vorige week werd er enigszins fortuinlijk gewonnen in Deventer van Go Ahead Eagles (0-1) en de week daarvoor wonnen de Amsterdammers met 1-0 van PSV. Tussendoor schakelde de ploeg van Frank de Boer nog even Feyenoord uit in de beker. Het geluk is momenteel aan Amsterdamse zijde.

Het lijkt dus een eenvoudige zege voor Ajax te gaan worden, maar niets is minder waar. De laatste vier keer dat Ajax in Utrecht moest spelen wisten de Amsterdammers niet meer te winnen. Vorig seizoen werd het 0-0, maar vooral de uitslag van het seizoen daarvoor is niemand vergeten. Utrecht won met 6-4, nadat de Utrechters bij rust nog met 3-2 achterstonden. De laatste keer dat Ajax in Utrecht wist te winnen was op 1 maart 2009. De Amsterdammers wonnen met 2-0 dankzij doelpunten van Gregory van der Wiel en Jan Vertonghen. Destijds speelde Luis Suárez nog bij Ajax en was Ali Boussaboun invaller bij FC Utrecht.
FC Utrecht – Ajax werd 57 keer eerder gespeeld. De balans is licht in het voordeel van de bezoekers. Zij wisten namelijk 25 keer te winnen in Utrecht. De thuisploeg won zeventien keer, terwijl de overige vijftien keer eindigde in een gelijkspel. Het doelsaldo is ook in het voordeel van de Amsterdammers. Ajax scoorde 102 doelpunten in Utrecht. De club uit de Domstad maakte 77 treffers. Eerder dit seizoen wist Ajax overigens vrij gemakkelijk van FC Utrecht te winnen. De Amsterdammers wonnen met 3-0 dankzij doelpunten van Thulani Serero, Davy Klaassen en Danny Hoesen.

FC Utrecht moet het doen zonder nieuwelingen Danny Koevermans en Christian Dorda, beide zijn nog niet speelgerechtigd. Daarnaast kent Utrecht een aantal geblesseerden. Édouard Duplan (knie), Willem Janssen (knie), Johan Mårtensson (knie), Jacob Mulenga (bovenbeen) en Cedric van der Gun (knie). Kai Heerings kan niet in actie komen wegens een schorsing. Nieuweling Mathieu Delpierre begint samen met Jordy van der Winden in de basis. Beide spelers maken hun debuut voor FC Utrecht. Aanwinst Fernando Quesada begint op de bank.
Ajax moet in het in Utrecht doen zonder Danny Hoesen. De aanvaller is onlangs verhuurd aan PAOK Saloniki. Siem de Jong is hersteld, maar begint op de bank bij Ajax. Naast De Jong zit ook Kolbeinn Sigþórsson op de bank. Bojan krijgt de voorkeur in de spits.