14:30 uur
AFC Ajax
1:2
1 : 0 Torinfos in de Ticker Graziano Pellè 30. / Kopbal  (Bruno Martins Indi)
1 : 1 Torinfos in de Ticker Kolbeinn Sigþórsson 45. / Schot met rechts  (Ricardo Kishna)
1 : 2 Torinfos in de Ticker Joël Veltman 72. / Schot met rechts

90'
Net als in de eerste helft bleef de wedstrijd op en neer golven. Echter is het Ajax dat de overwinning over de streep heeft weten te trekken. Kansen waren er over en weer maar het was Joël Veltman die na rust als enige wist te scoren. Een 1-2 overwinning voor Ajax en Frank de Boer neemt met zijn manschappen een groot voorschot op de vierde titel op rij.
90'
90'
John Goossens weet echter niet te profiteren van het cadeautje van Poulsen. De vrije trappenspecialist knalt zijn vrije trap over de lat van Ajax.
90'
Een uiterst onhandige overtreding van Poulsen. Op de rand van het strafschopgebied haalt de Deen Pellè naar de grond.
88'
Gele kaart voor Joël Veltman (AFC Ajax)
Veltman pakt zijn eerste kaart van het seizoen. Met een overtreding op Immers maakt hij een potentiële aanval van Feyenoord onschadelijk.
87'
Feyenoord is aan een slotoffensief begonnen. Janmaat levert de bal in bij de ingevallen Mitchell te Vrede. De Rotterdamse spits draait weg bij zijn directe tegenstander, maar vindt Cillessen met zijn schot.
86'
Ajax moet wederom even met tien man verder. Dit keer moet Lerin Duarte met een bebloed voorhoofd naar de kant. Eerder deze wedstrijd pakte de ondertalsituatie verkeerd uit voor de bezoekers.
86'
Wissel in bij Feyenoord -> John Goossens
86'
Wissel uit bij Feyenoord -> Jean-Paul Boëtius
83'
Vormer mag met een vrije trap aanleggen vanaf een meter of achttien. Zijn schot mist echter de precisie. Dit was dé kans voor de middenvelder om Feyenoord weer langszij te brengen.
81'
Zoals het er nu voor staat gaat Ajax hele goede zaken doen in de strijd om het kampioenschap. De Amsterdammers lopen niet alleen uit op Feyenoord, maar pakken ook twee punten op het gelijkspelende FC Twente.
79'
Voor het eerst in de wedstrijd bevindt Kishna zich aan de linkerkant van het veld. De vleugelaanvaller van Ajax rekt maximaal tijd voor hij naar de kant wordt gehaald.
78'
Wissel in bij Feyenoord -> Ruud Vormer
78'
Wissel uit bij Feyenoord -> Jordy Clasie
78'
Wissel in bij AFC Ajax -> Lesly de Sa
78'
Wissel uit bij AFC Ajax -> Ricardo Kishna
76'
Wissel in bij Feyenoord -> Mitchell te Vrede
76'
Wissel uit bij Feyenoord -> Ruben Schaken
75'
Feyenoord heeft nog een kwartier om te voorkomen dat het voor de derde keer dit seizoen op rij verliest van Ajax. Behalve in de competitie werd er ook in de beker verloren van de Amsterdammers.
72'
Doelpunt voor AFC Ajax, 1:2 door Joël Veltman
Daar valt die dan voor Ajax. Waar Veltman verdedigend een zware dag heeft vindt hij aanvallend nu het net. Uit een hoekschop ontstaat een scrimmage voor het doel van Mulder, waar de verdediger van profiteert.
70'
Echter blijft het voor Feyenoord wel oppassen voor de Ajacieden. Siem de Jong krijgt aan de andere kant van het veld de kans om de bezoekers op voorsprong te koppen. Zijn kopbal, uit een voorzet van Sigþórsson, mist alleen de kracht om doelman Mulder te verschalken.
67'
Feyenoord is nu de bovenliggende ploeg en is het dichtst bij een treffer. Daryll Janmaat komt niet voor het eerst deze wedstrijd door aan de rechterkant van het veld. Op een Robben-manier kapt de rechtsback naar binnen om vervolgens een medespeler te vinden. Die poging strandt, waarna Ajax de bal uit kan verdedigen.
64'
Wissel in bij AFC Ajax -> Lerin Duarte
64'
Wissel uit bij AFC Ajax -> Thulani Serero
63'
Immers, wat een kans! De middenvelder van Feyenoord heeft de bal voor het inknikken. Boëtius brengt zijn voorzet op maat op het hoofd van Immers. Volledig vrij kopt de Hagenees de bal echter in de handen van doelman Cillessen.
62'
Erwin Mulder zoekt dan maar weer eens de lange bal richting Graziano Pellè. De Italiaanse spits heerst vandaag in de lucht op de helft van Ajax. Veltman komt er met zijn hoofd niet aan te pas.
60'
Kansen blijven, op het schot van Klaassen na, echter nog uit. Tot aan het strafschopgebied van de rivaal combineren beide ploegen eenvoudig. Maar verder wordt er in het eerste kwartier van de tweede helft weinig gecreëerd.
56'
Zowel Feyenoord als Ajax blijft vol druk naar voren spelen. Is de bal in het bezit van de tegenstander wordt er al vroeg gestoord en is het leder in eigen bezit dan wordt vroeg de weg naar voren gezocht.
53'
Kuipers heeft het nu gedaan bij de Rotterdamse aanhang. Enkele beslissingen vallen achtereenvolgend uit in het voordeel van Ajax. Schaken wordt ditmaal onterecht teruggefloten uit buitenspelpositie.
49'
Gele kaart voor Jordy Clasie (Feyenoord)
Björn Kuipers moet voor het eerst ingrijpen. Jordy Clasie komt veel te hard in op Christian Poulsen.
49'
Wat een schot! Davy Klaassen wordt compleet vrijgelaten aan de rechterkant van het veld. De middenvelder krijgt alle ruimte om richting het strafschopgebied te dribbelen. Je denkt aan een voorzet, maar de Ajacied heeft iets anders in zijn hoofd. Met een fabelachtig schot vindt hij de paal.
48'
Feyenoord daarentegen verloor slechts één thuiswedstrijd tegen een ploeg uit het linker rijtje. FC Twente was met 1-4 te sterk in De Kuip.
47'
Kan Ajax vandaag afstand nemen van de beroerde uitstatistieken dit seizoen? De Amsterdammers wonnen dit seizoen nog geen enkel uitduel tegen een club uit het linker rijtje.
46'
Daar gaan we weer. Feyenoord heeft afgetrapt voor de tweede helft. Laten we hopen dat het tweede bedrijf net zo vermakelijk wordt als de eerste.
46'
45'
Feyenoord leek op rozen te zitten. Wie anders dan Graziano Pellè bracht Feyenoord na een half uur spelen op voorsprong met zijn hoofd. Op slag van rust was het echter Kolbeinn Sigþórsson die het feestje voor Feyenoord verpestte. Ricardo Kishna vond de IJslandse spits na een schitterende passeerbeweging. Voor Sigþórsson was het vervolgens een koud kunstje de bal in het doel te werken. Een zeer vermakelijke eerste helft. Dit belooft nog veel voor het tweede bedrijf.
45'
45'
Doelpunt voor AFC Ajax, 1:1 door Kolbeinn Sigþórsson
Uit het niets maakt de IJslandse spits de gelijkmaker. Ricardo Kishna soleert kinderlijk eenvoudig door de Rotterdamse verdediging en vindt Sigþórsson die de bal vervolgens eenvoudig tegen het net kan schieten.
42'
Gespeeld is de wedstrijd nog lang niet. Ook in de eerste klassieker van het seizoen in Amsterdam bracht Pellè Feyenoord op voorsprong. Destijds was het Sigþórsson die Ajax met twee doelpunten naar de overwinning schoot.
39'
Feyenoord blijft doordrukken. De Rotterdammers geven gas en lijken voor de rust het belangrijke tweede doelpunt te willen scoren.
38'
Bojan verlaat geblesseerd het veld. Sigþórsson mag voorin proberen langszij te komen met een treffer.
38'
Wissel in bij AFC Ajax -> Kolbeinn Sigþórsson
38'
Wissel uit bij AFC Ajax -> Bojan
35'
Frank de Boer lijkt al vroeg maatregelen te willen treffen. De oefenmeester van Ajax heeft Kolbeinn Sigþórsson de dug-out uitgestuurd om zich te gaan warmlopen.
33'
De wedstrijd moet even stil worden gelegd door een grote opblaasbanaan. Vanaf de tribune belandt een reusachtige banaan in het strafschopgebied van Ajax die Veltman hardhandig uit het veld verwijderd.
32'
Feyenoord profiteert maximaal van de man-meersituatie. Inmiddels staat Moisander weer in het veld. Echter kijkt de verdediger wel tegen een achterstand aan.
30'
Doelpunt voor Feyenoord, 1:0 door Graziano Pellè
Hij zit erin! Martins Indi heeft alle tijd om de bal vanaf de linker zijlijn op het hoofd van Pellè neer te leggen. De Italiaanse spits torent boven Joël Veltman uit en knikt de bal in de verre hoek achter Cillessen.
29'
Ajax moet even verder met tien man. Niklas Moisander moet met een bebloed oor naar de kant nadat hij ongelukkig met de voet van Ruben Schaken in aanraking is gekomen.
27'
Kuipers heeft er maar zwaar mee vandaag. De arbiter moet zich keer op keer in noodvaart verplaatsen naar de andere speelhelft.
24'
En nu weer aan de andere kant. De wedstrijd blijft op en neer volgen. Siem de Jong krijgt de ruimte om weg te draaien bij het strafschopgebied van Feyenoord. Zijn schot kan geblokt worden door Stefan de Vrij.
23'
Oef... Bijna Pellè. Jordy Clasie schittert wederom met een briljante lange bal. Ditmaal vindt hij Immers die de bal nog net terug kan leggen op de spits van Feyenoord. Cillissen kan het schot van de Italiaan nog verwerken tot een hoekschop.
20'
Na de spectaculaire openingsfase zijn beide ploegen een tandje teruggeschakeld. De bal gaat bij de thuisploeg en de bezoekers in een rustig tempo rond.
17'
Ajax doet het even rustig aan en tikt de bal achterin op zijn dooie gemak rond op zoek naar een opening.
14'
Waar Clasie nu al twee keer liet zien dat zijn passjes over een meter of zes niet aankomen, strooit de Feyenoorder met briljante lange ballen. Ditmaal legt hij de bal vanaf de middenlijn panklaar neer voor Jean-Paul Boëtius aan de linkerkant van het veld.
12'
Davy Klaassen mag van grote afstand uithalen op het doel van Erwin Mulder. Nadat Jordy Clasie de bal kinderlijk eenvoudig inlevert bij de Amsterdammers, krijgt de middenvelder van Ajax de ruimte om aan te leggen voor een schot. Zijn poging belandt ver naast het doel van Feyenoord.
10'
De eerste tien minuten zijn zeer vermakelijk. Op deze manier kunnen doelpunten niet uitblijven!
9'
Wat een kans! Lex Immers krijgt een opgelegde kans op de 1-0. Uit het niets belandt de bal voor zijn voeten en staat de middenvelder oog in oog met Jasper Cillessen. De Hagenees schiet de bal echter snoeihard over het doel.
8'
Toch gevaar! Ricardo Kishna onderschept de afvallende bal en vindt Bojan met zijn voorzet. De Ajacied mist het doel van Mulder nipt met een volley.
7'
Geen gevaar. Siem de Jong trapt de vrije trap in de Rotterdamse muur.
7'
Ajax mag vanaf de rand van de zestien aanleggen voor een vrije trap. Björn Kuipers besluit te fluiten na een duel tussen Stefan de Vrij en Siem de Jong. Er gebeurde echter weinig.
6'
De start van de klassieker is rommelig. Zowel de Rotterdammers als de Amsterdammers leiden veel balverlies. Mede door het vroege druk zetten aan beide kanten.
4'
De wedstrijd golft op en neer in de eerste minuten van de wedstrijd. Zo versierde Feyenoord binnen een minuut al een hoekschop en mag nu ook Ajax aanleggen vanaf de cornervlag. Gevaarlijk zijn beide standaardsituaties nog niet.
3'
Mocht er vandaag twijfel ontstaan over een bal die nipt over de doellijn rolt, dan heeft arbiter Björn Kuipers de beschikking over het Hawk Eye-systeem. Na FC Utrecht is Feyenoord de tweede club die het systeem zal gaan testen. Vanaf april zal Ajax de beschikking krijgen over het proefsysteem.
1'
We zijn begonnen, Björn Kuipers heeft gefloten voor de start van de klassieker.
1'
Goedemiddag, welkom bij de wedstrijd tussen Feyenoord en Ajax. Mijn naam is Merten Simons en het is aan mij de eer om vanmiddag verslag te doen van de klassieker op de Nederlandse velden. Om 14.30 staan beide teams klaar om het beladen duel af te trappen. Vanaf een uur voor de wedstrijd kunt u alvast de opstellingen van beide ploegen bekijken onder het kopje ‘wedstrijddetails’.

Zowel voor Feyenoord als voor Ajax staat er vandaag veel op het spel. Niet alleen moet er gewonnen worden van de grote rivaal. Maar de punten kunnen beide teams ook goed gebruiken met het oog op de ranglijst. Helemaal voor de Rotterdammers is het zaak van de Amsterdammers te winnen. Loopt het team van Ronald Koeman tegen een nederlaag aan dan wordt het gat richting Ajax twaalf punten en kan Feyenoord het kampioenschap definitief uit het hoofd zetten. Ajax daarentegen heeft ondertussen een gat van zes punten geslagen richting FC Twente, de nummer twee van de Eredivisie, en ziet bij een nederlaag concurrenten als FC Twente, Vitesse en Feyenoord weer aan de deur kloppen.

Makkelijk zal het voor Feyenoord echter niet gaan worden deze drie punten in de wacht te slepen. De statistieken spreken niet in het voordeel van de Rotterdammers. Zo won Feyenoord in de laatste negentien klassiekers slechts éénmaal. In 2012 werd er aan de hand van John Guidetti met 4-2 gewonnen van de aartsrivaal. Met drie doelpunten was de Zweed destijds de grote uitblinker in De Kuip. Eerder dit seizoen in Amsterdam was Ajax met 2-1 te sterk. Nadat Graziano Pellè de bezoekers al in de vijfde minuut op voorsprong had gezet bracht Kolbeinn Sigþórsson Ajax met twee doelpunten, in de 30e en 36e minuut, de overwinning.

Spektakel is er daarentegen wel te verwachten. De klassiekers in De Kuip staan garant voor veel doelpunten. In Rotterdam troffen beide teams elkaar 57 keer eerder. Achttien keer won Feyenoord, negentien keer won Ajax en twintig keer deelden beide teams de punten. Het doelsaldo van 110 voor Feyenoord om 108 voor Ajax spreken echter voor zich. Een klassieker in Rotterdam staat garant voor doelpunten. Zo werd er in al deze 57 wedstrijden minimaal een keer gescoord. Nog nooit eindigde de klassieker op de grond van Feyenoord in een doelpuntloos gelijkspel.