AFC Ajax
0:1
0 : 1 Torinfos in de Ticker Lasse Schöne 74. / Schot met links

90'
Samenvatting tweede helft Ajax wint zeer moeizaam van Go Ahead Eagles en had de hulp van invaller Lasse Schøne nodig om een doelpunt te forceren. Hij scoorde in de rebound, na een afgeslagen vrije trap en klopte daarmee doelman Room. In de slotfase zette Go Ahead nog wel aan, maar echt gevaarlijk werd het niet. Een 1-0 overwinning voor Ajax en een prima start van de tweede seizoenshelft voor de mannen van Frank de Boer.
90'
90'
Vier minuten extra speeltijd. Vier minuten nog voor de Eagles om de bal in het strafschopgebied van Ajax te krijgen en te hopen op een wonder. Een gekke ingeving van Houtkoop, een spitsenkans voor Kolder. Nu krijgt Ajax een hoekschop, omdat Vriends die bal over de achterlijn werkt. Ajax neemt de tijd.
90'
Gele kaart voor Doke Schmidt (Go Ahead Eagles)
90'
Wissel in bij Go Ahead Eagles -> Omar Kavak
90'
Wissel uit bij Go Ahead Eagles -> Jarchinio Antonia
86'
Bij Go Ahead wordt nu alles naar voren gespeeld en in het strafschopgebied gepompt. Zelfs verdediger Vriends is mee naar voren en probeert nu met een omhaal de bal op doel te schieten. Dat hij niet de lenigste is, zien we meteen in die poging, want hij mist de bal volledig. De spanning blijft er wel, hier in de Adelaarshorst.
85'
Wissel in bij AFC Ajax -> Christian Poulsen
85'
Wissel uit bij AFC Ajax -> Thulani Serero
84'
Wissel in bij Go Ahead Eagles -> Mawouna Amevor
84'
Wissel uit bij Go Ahead Eagles -> Sjoerd Overgoor
83'
Het had zomaar 2-0 kunnen staan, want de Spanjaard Bojan knalt de bal hard op de lat! Schmidt krijgt de bal niet weg, Fischer bereikt Bojan, maar die schiet tegen het aluminium.
79'
Ajax blijft de bal in bezit houden en zoekt rustig naar de vrije man. Zonder bal kan de tegenstander niet scoren, zo redeneert de ploeg van Frank de Boer en dat trucje lukt aardig, want Go Ahead komt niet aan voetballen toe in deze fase van de wedstrijd.
77'
De supporters op de tribunes van de Adelaarshorst gaan nu echt met z'n allen staan en de thuisploeg aanmoedigen! Go Ahead heeft nu niks meer te verliezen en wil druk zetten en aanvallen.
74'
Doelpunt voor AFC Ajax, 0:1 door Lasse Schøne
Een gouden wissel van Frank de Boer zou je kunnen zeggen, want Lasse Schøne schiet Ajax op 1-0. De Deen staat zelf achter de bal voor een vrije trap, die hij met rechts in de muur schiet. De bal stuitert terug en Schøne schiet vervolgens met links in de hoek. Achter Room, in het doel: 1-0 voor Ajax.
71'
Een forse sliding van Ricardo van Rhijn op de benen van Antonia, die geblesseerd blijft liggen. Wiedemeijer legt het spel stil, zodat de buitenspeler behandeld kan worden. Het is niet ernstig, waardoor het spel weer verder kan en Antonia het veld weer kan betreden.
68'
Ajax wil opnieuw een penalty! Mooie bal van Bojan op Serero die vrij in de zestienmeter staat en de bal langs doelman Room tikt. De Zuid-Afrikaan gaat daarna naar de grond en wil een strafschop. Scheidsrechter Wiedemeijer wuift het weg en geeft de doeltrap aan de Eagles.
67'
Wissel in bij Go Ahead Eagles -> Lars Lambooij
67'
Wissel uit bij Go Ahead Eagles -> Jeffrey Rijsdijk
65'
Go Ahead Eagles laat tot nu toe zien dat ze goed kunnen verdedigen, maar niet kunnen opbouwen. Ze zijn de bal na een verwerkte hoekschop van Ajax bijna direct weer kwijt en mogen dan weer massaal terug naar de eigen zestien.
64'
Wissel in bij AFC Ajax -> Lasse Schøne
64'
Wissel uit bij AFC Ajax -> Kolbeinn Sigþórsson
64'
Wissel in bij AFC Ajax -> Viktor Fischer
64'
Wissel uit bij AFC Ajax -> Lesley de Sa
62'
Gele kaart voor Marnix Kolder (Go Ahead Eagles)
60'
De supporters uit Deventer laten zich weer even horen op de Adelaarshorst om hun team aan te moedigen. De thuisploeg heeft nog niet veel laten zien en ook Ajax speelt zeer matig vandaag. De wedstrijd is nog niet echt waar voor je geld, zou je als supporter denken.
57'
Frank de Boer heeft de Deen Schøne uit de dug-out gestuurd en Schøne mag zijn warming-up gaan doen. Iets meer creativiteit op het veld bij Ajax is zeker nodig, wil de ploeg ook vanmiddag drie punten pakken en weer alleen koploper zijn.
54'
Jop van der Linden en Bart Vriends scoren tot nu toe een dikke voldoende bij deze wedstrijd. Ajax-spits Sigþórsson was alleen in de eerste tien minuten gevaarlijk, maar daarna organiseren de twee centrale verdedigers uitstekend. Ajax heeft sinds de eerste tien minuten niet meer via het midden kunnen aanvallen: de verdienste van de achterhoede.
51'
Gele kaart voor Davy Klaassen (AFC Ajax)
Het stadion bleef even stil, want Klaassen ging in het strafschopgebied liggen, na een duel met Antonia. De buitenspeler van Eagles loopt tegen Klaassen op, waarna de Ajacied te makkelijk naar de grond gaat. Wiedemeijer geeft hem hiervoor de gele kaart.
50'
Ajax probeert op te bouwen via de flanken en dat moet dan het meeste gevaar opleveren. Bojan zien we nog te weinig op de linkerflank en De Sa krijgt wel veel de bal, maar doet er niks mee. Van de tien voorzetten die De Sa gaf vanmiddag, kwam er welgeteld één aan. Dat is niet best.
48'
Go Ahead heeft geleerd van de tactiek van Ajax en zet nu snel druk in de openingsfase. Dat levert de achterhoede van de Ajacieden genoeg problemen op en zo wordt de bal snel ingeleverd. Boilesen raakt nu geblesseerd en een opstootje volgt. Zonder gevolgen, waardoor we verder kunnen met een inworp voor Ajax.
46'
We zijn begonnen aan de tweede helft in de Adelaarshorst bij de wedstrijd tussen Go Ahead Eagles en Ajax. Scheidsrechter Wiedemeijer heeft geteld en het zijn dezelfde 22 spelers op het veld, die ook aan het begin van dit duel op het veld stonden.
46'
45'
Samenvatting eerste helft Scheidsrechter Wiedemeijer fluit voor het einde van de eerste helft in de Adelaarshorst bij een stand van 0-0. Ajax had vooral een sterk begin van het duel met kansen voor Sigþórsson en de Sa. Go Ahead kwam er soms gevaarlijk uit in de counter, maar echt gevaarlijk werd het niet. Na 45 minuten staat het nog 0-0 aan de Vetkampstraat.
45'
44'
Go Ahead zet nog even aan voor de rust en krijgt met Antonia zelfs de gelegenheid om een aanval op te zetten. De buitenspeler trekt naar binnen en wil dan Rijsdijk bereiken, maar Blind zit er tussen en zo kan Ajax weer aanvallen.
41'
Het is niet voor het eerst dit seizoen dat Ajax in de eerste helft moeite heeft met kansen creëren en doelpunten maken. Toen Go Ahead op bezoek was in Amsterdam, werd in de eerste helft geen doelpunt gemaakt. De bezoekers hadden nog hoop, maar Ajax liep na rust over Go Ahead heen en won met 6-0!
38'
Vrije trap nu voor Ajax: Blind en Serero achter de bal. Het is Blind die trapt, maar dat slecht doet. Recht in de handen van doelman Room, geen Ajacied in de buurt. Go Ahead Eagles staat georganiseerd achterin en is erg gedisciplineerd.
37'
De ploeg van Frank de Boer weet het even niet meer als we de rust naderen in Deventer. Moisander en Veltman maken met handgebaren duidelijk dat ze de bal niet kwijt kunnen en De Boer maakt zich ook druk langs de zijlijn.
34'
Het tempo is wat omlaag gegaan in de Adelaarshorst: Ajax laat het balletje rustig rondgaan en de Eagles zetten weinig druk en zakken nog meer terug. Leuk is anders voor de fans, die wachten op wat nog komen gaat vanmiddag.
30'
Ajax lijkt toch onder de indruk van het fysieke en gedurfde spel van de Eagles en moet zich weer even concentreren op het eigen spel. Serero dribbelt met de bal richting de zestienmeter van Room, als hij gehaakt wordt. Vrije trap oordeelt Wiedemeijer en Bojan heeft zich daarvoor gemeld. De Spanjaard schiet de bal echter ruim over: doeltrap voor de thuisploeg.
27'
Go Ahead Eagles laat zich wat meer zien in dit duel en nu is het Deniz Türüç die voor de nodige problemen op de helft van Ajax zorgt. Hij rent, met Klaassen in de achtervolging, het zestienmetergebied in en vindt dan Moisander op zijn weg. Die tikt de bal over de achterlijn, voordat Türüç de bal voor kan geven.
25'
Eerste kans voor de Eagles! De thuisploeg laat eens van zich horen en het is Jeffrey Rijsdijk die de kans krijgt. Antonia slingert de bal in het strafschopgebied, maar Ajax krijgt die bal niet weg. Rijsdijk is er dan het snelste bij en haalt de trekker over. Via Veldman verdwijnt die bal vervolgens over het doel van Cillessen.
22'
Het wordt voor Ajax steeds lastiger om een opening in de defensie van de Eagles te vinden, lijkt het wel. Serero passt terug op Veldman, die een lange bal geeft aan Blind op de linkerflank. De bal van Blind in het strafschopgebied is dan een makkelijke vangbal voor Room, maar Ajax kan maar moeilijk door het midden een aanval opzetten.
19'
Nu eindelijk een mogelijkheid voor de Eagles, die gokken op de counter. Een slechte bal van Ricardo van Rhijn en vleugelspelers Antonia en Houtkoop zetten het op een lopen! Antonia vindt zijn maatje Houtkoop, maar de verdediging van Ajax corrigeert de fout en geeft een hoekschop weg.
16'
De Sa blijft het proberen en schiet nu vanaf de rand van de zestienmeter op het doel van Room. Het boogballetje verrast de doelman bijna, maar Room tikt de bal nog net over het doel heen.
14'
Opnieuw een grote kans voor Ajax! Lesley de Sa zit nog niet echt in de wedstrijd, want hij mist een grote kans voor Ajax. Bojan was naar het centrum getrokken en ontving de bal vanaf de rechterkant. De Spanjaard draait, kijkt en geeft een prima bal op De Sa, die had moeten scoren. Eagles komt met de schrik vrij!
12'
De afgelopen jaren was Siem de Jong vooral degene die voor doelpunten zorgde bij het elftal van Frank de Boer, maar in zijn afwezigheid is het de taak aan anderen om op te staan. Klaassen en Sigþórsson staan allebei op zeven doelpunten en moeten de taak van hun afwezige aanvoerder opvangen.
9'
Antonia en Houtkoop wisselen constant van kant, voorin bij de Eagles. Of het effect zal hebben, moet nog blijken maar voorlopig hebben de backs van Ajax, Van Rhijn en Boilesen, het nog aardig rustig. Go Ahead speelt erg geduldig en zakt ver terug, laat Ajax het werk doen. Het moet blijken of de tactiek van Booy de goede is, daarvoor hebben we nog dik 80 minuten te voetballen in Deventer.
6'
Ajax laat zich meteen zien in Deventer en is dominant aanwezig op het veld. Serero waant zich een echte veldheer en strooit met passjes. Ook nu weer opent de Zuid-Afrikaan op De Sa aan de rechterkant, maar zijn voorzet verdwijnt over de achterlijn. Doeltrap voor de Eagles.
3'
Grote kans voor Sigþórsson! Een echt spitsenmoment voor de IJslandse spits, als hij het duel met Van der Linden wint. Een-op-een met doelman Room: dan zou Sigþórsson zich moeten laten zien als de spits van Ajax, maar hij faalt en schiet recht op Room af. Dit had de 1-0 voor Ajax moeten zijn.
2'
Ajax zet meteen veel druk op de defensie van de Eagles en dat levert balbezit en hoekschoppen op. In dit geval een corner, getrapt door De Sa. De bal gaat richting Klaassen, maar Van der Linden ruimt op!
1'
We hebben afgetrapt aan de Vetkampstraat voor het duel tussen Go Ahead Eagles en Ajax. Meteen de lange bal van de bezoekers richting Kolbeinn Sigþórsson, maar de bal wordt over de zijlijn getrapt: ingooi voor Ajax.
1'
Go Ahead aast op eerste overwinning op Ajax in 36 jaar

Goedemiddag iedereen! Ik ben Brent van Ooijen en ik verzorg vanmiddag het commentaar bij de wedstrijd Go Ahead Eagles en Ajax.

Vesting Adelaarshorst, Ajax vol vertrouwen

Frank de Boer zei eerder deze week over Go Ahead ‘’Laten wij maar de tweede club zijn die ze een nederlaag toebrengen.’’ Deze zin geeft twee dingen aan. Eén: Go Ahead is sterk in eigen huis. Twee: Ajax heeft veel zelfvertrouwen. En daar is ook veel voor te zeggen. Go Ahead Eagles verloor dit seizoen nog maar een keer thuis. Vitesse was de enige ploeg tot zover die in Deventer alle punten mee naar huis nam. Dat de Deventenaren sterk zijn in de eigen Adelaarshorst blijkt ook wel in de resultaten van dit seizoen. Van de 23 punten, werden in totaal zestien punten op eigen veld behaald. Dat Ajax met zelfvertrouwen naar de Koekstad afreist is ook logisch. De hoofdstedelingen wonnen de afgelopen zeven wedstrijden in de Eredivisie. Het laatste slachtoffer van de Amsterdamse dadendrang was PSV. De Eindhovenaren werden in de ArenA met 1-0 verslagen. Midweeks plaatste Ajax zich ook nog eens voor de halve finale van de KNVB-beker. Aartsrivaal Feyenoord werd met 3-1 verslagen en dus zullen de Amsterdammers met een goed gevoel aan de wedstrijd tegen Go Ahead beginnen.

Laatste overwinning voor Eagles 36 jaar geleden

Go Ahead Eagles-Ajax staat voor het eerst op het competitieprogramma sinds september 1995. Destijds was Ajax in de Adelaarshorst met 0-4 te sterk. Voor de laatste overwinning voor de Eagles moeten we 36 (!) jaar terug in de tijd. In februari 1978 won de thuisploeg met 1-0 door een doelpunt van Jo Körver. De laatste editie van Go Ahead-Ajax is nog niet zo lang geleden. In maart 2010 troffen de ploegen elkaar in de halve finale van de beker. Go Ahead kwam veel tekort om het Ajax moeilijk maken en de Amsterdammers plaatsten zich door een 0-6 overwinning voor de finale. Dezelfde score viel eerder dit jaar te noteren in de heenwedstrijd in Amsterdam. Na een 0-0 ruststand liep Ajax in de tweede helft over Go Ahead heen en maakte zes doelpunten, waardoor de wedstrijd in 6-0 eindigde.

Belangrijke pionnen ontbreken

Beide ploegen zijn nagenoeg fit maar de spelers die ontbreken zijn belangrijk voor de teams in kwestie. Eagles-clubtopscorer Erik Falkenburg moet vanwege een schorsing van de tribune toekijken. Ajax-aanvoerder Siem de Jong is er vanwege een bovenbeenblessure niet bij. Hoe de opstellingen er uit zien zonder deze twee aanvallers? Dat kan je zien onder wedstrijddetails . Go Ahead Eagles-Ajax staat onder leiding van Reinold Wiedemeijer.