AFC Ajax
0:0
geen

90'
Einde wedstrijd Het is afgelopen! Ajax speelt voor de tweede achtereenvolgende keer gelijk. De Amsterdammers waren vanmiddag niet in goede doen tegen NAC Breda, dat een knap punt overhoudt aan de wedstrijd tegen de koploper.
90'
Het lijkt er niet in te zetten vandaag. Na het gelijkspel SC Cambuur (1-1) zal Ajax ook tegen NAC Breda gelijkspelen.
90'
Die Stipe Perica maakt wel wat los in de paar minuten die hij krijgt. Hij versiert nu een ingooi, ver op de helft van Ajax.
90'
De extra speeltijd bedraagt drie minuten.
89'
'Alle ballen op Stipe', schreeuwt het publiek. De invaller zal niet veel ballen meer raken in de laatste minuten van de wedstrijd.
88'
Wissel in bij NAC Breda -> Stipe Perica
88'
Wissel uit bij NAC Breda -> Elson Hooi
87'
Daar had Bojan meer mee kunnen doen. De Spanjaard krijgt de bal teruggespeeld van Daley Blind en probeert met links uit te halen, maar dat mislukt hopeloos: hij raakt de bal fout, waarna het leder over de achterlijn rolt.
85'
Ajax dringt aan, maar tot echt goede kansen zijn de Amsterdammers nog niet gekomen in de tweede helft. NAC Breda kan alleen nog maar tegenhouden en gaat niet meer voor de winst, maar voor het punt.
84'
Er zijn nog iets meer dan vijf minuten (plus blessuretijd) te spelen in het Rat Verlegh Stadion. Komt er nog een winnaar?
81'
Goede kans Elson Hooi! De nummer zeven van NAC Breda is Joël Veltman te slim af en kan vervolgens vanuit een gevaarlijke positie tot een schot komen. Het schot van Hooi is echter niet hard genoeg om het Jasper Cillessen moeilijk te maken.
80'
En weer een mogelijkheid voor Lesly De Sa. De invaller probeerde de vorige keer de bal in de korte hoek te schieten, ditmaal is de lange hoek aan de beurt. Het lukt hem echter net als de vorige keer niet om de bal tussen de palen te schieten.
77'
Een aanvallende wissel van Frank de Boer. Bojan komt op de buitenkant te spelen, Lasse Schöne schuift terug naar het middenveld.
77'
Wissel in bij AFC Ajax -> Bojan
77'
Wissel uit bij AFC Ajax -> Christian Poulsen
75'
Ajax heeft nog een kwartier om wat aan de 0-0 stand te doen. Gaan de Amsterdammers voor de tweede keer achter elkaar gelijkspelen?
74'
Aan de andere kant krijg invaller Lesly de Sa een kansje. De buitenspeler kan het strafschopgebied binnendringen en probeert de bal in de korte hoek te schieten, maar hij schiet de bal in het zijnet. Jelle ten Rouwelaar stond overigens goed opgesteld, dus als de bal wel binnen de palen was, dan had de doelman 'm gehouden.
73'
Daar verzuimt Jordy Buijs om zijn spelers in stelling te brengen. NAC Breda krijgt een vrije trap op de helft van Ajax en Buijs is degene die de vrije trap neemt. Hij geeft een veel te scherpe voorzet, die met gemak wordt gevangen door Jasper Cillessen.
72'
Het wordt wat grimmiger in het Rat Verlegh Stadion. Het publiek is niet tevreden met de beslissingen van Richard Liesveld en de spelers van NAC Breda beginnen harder te spelen.
71'
Gele kaart voor Gill Swerts (NAC Breda)
Een hele stevige tackle van Swerts op Lesly de Sa zeg. Een terechte gele kaart voor de Belg!
70'
Schöne komt net niet tot een schot! Via veel schijven komt de bal bijna bij de Deen terecht, maar met een sliding voorkomt Elson Hooi dat Schöne van dichtbij de bal binnen kan schieten.
68'
Ajax begint eindelijk aan te dringen. Het tempo word opgeschroefd en de Amsterdammers hebben steeds meer balbezit op de helft van NAC Breda.
67'
Een vrije hopeloze poging van Daley Blind. Met een lange bal bereikt Christian Poulsen de linksback, die de bal aanneemt en vervolgens slap uithaalt. De inzet is een prooi voor Jelle ten Rouwelaar.
65'
Wissel in bij NAC Breda -> Jeffrey Sarpong
65'
Wissel uit bij NAC Breda -> Danny Verbeek
64'
Gele kaart voor Elson Hooi (NAC Breda)
De buitenspeler van NAC Breda begaat een overtreding op Davy Klaassen, wat hem op een gele kaart komt te staan.
63'
In de laatste vier ontmoetingen tussen NAC Breda en Ajax scoorde de club uit Breda niet. De laatste keer dat NAC scoorde tegen de Amsterdammers was op 19 november 2011. In de ArenA maakte Robbert Schilder destijds één minuut voor tijd de 2-2.
60'
We hebben Ricardo Kishna op de kans aan het einde van de eerste helft niet veel gezien vandaag. Lesly de Sa is zijn vervanger, wat betekent dat Bojan nog altijd op de bank zit.
60'
Wissel in bij AFC Ajax -> Lesly de Sa
60'
Wissel uit bij AFC Ajax -> Ricardo Kishna
60'
Gele kaart voor Joël Veltman (AFC Ajax)
Een beetje een flauwe kaart voor Veltman, die per ongeluk Gill Swerts onderuit haalt. Een overtreding: ja, maar een kaart is overdreven.
58'
Het is niet goed wat Ajax tot nu toe laat zien. Er wordt in een laag tempo gespeeld en in de tweede helft zijn de Amsterdammers nog niet dichtbij het doel van Jelle ten Rouwelaar geweest. Ajax-trainer Frank de Boer staat langs de zijlijn te mopperen.
57'
Gele kaart voor Kees Kwakman (NAC Breda)
De centrale verdediger van NAC trekt bij een tegenaanval van Ajax aan het shirtje van Thulani Serero en ziet dat met geel bestraft worden.
54'
Veel druk van NAC Breda op dit moment. De thuisploeg is in deze fase van de wedstrijd gevaarlijke dan Ajax.
52'
Goed verdedigd door Daley Blind. Vanaf de linksbuiten geeft Danny Verbeek een lage voorzet richting Elson Hooi, maar Blind kant met een sliding voorkomen dat de rappe buitenspeler de bal kan raken.
51'
Een heerlijke actie van Uroš Matić, ja, het broertje van. De Serviër omspeelt een paar Ajacieden, poort Ricardo van Rhijn en stuit uiteindelijk op Christian Poulsen.
50'
Ricardo Kishna en Thulani Serero lopen elkaar in de weg, ver op de helft van NAC Breda. Een duidelijk gebrek aan communicatie tussen de twee spelers.
48'
Ook in de tweede helft ligt het tempo bij Ajax nog niet erg hoog. Als je zo blijft spelen moet je hopen op een bevlieging van bijvoorbeeld Ricardo Kishna, Lasse Schöne of Davy Klaassen.
47'
De kans is overigens aanwezig dat Siem de Jong vandaag zijn laatste wedstrijd voor Ajax heeft gespeeld. Dat zou wel heel erg sneu zijn voor de Ajacied die de afgelopen zoveel heeft betekend voor zijn club.
46'
Ongewijzigd zijn NAC Breda en Ajax aan de tweede helft begonnen.
46'
45'

Het werd pas in het laatste kwartier van de eerste helft echt leuk bij NAC Breda – Ajax. Beide teams kregen kansen om te scoren, maar doelpunten vielen er niet in de eerste 45 minuten. De grootste kans voor de thuisploeg was voor Sepp de Roover, maar hij stuitte in eerste en tweede instantie op Jasper Cillessen. Ajax kreeg via Siem de Jong, Kolbeinn Sigþórsson en Ricardo Kishna op het openingsdoelpunt, maar zij scoorden allen niet. De Jong moest overigens al heel vroeg in de wedstrijd het veld met een hamstringblessure verlaten.
45'
45'
Gele kaart voor Thulani Serero (AFC Ajax)
NAC Breda probeert via Gill Swerts te counteren, maar Serero voorkomt dat door Swerts onderuit te halen. Dat kost hem wel een gele kaart.
43'
Wéér Ajax! Ricardo Kishna is heel dicht bij de 0-1. De buitenspeler krijgt aan de linkerkant van het veld de bal en probeert 'm in de lange hoek te schuiven, maar Kishna schiet voorlangs.
43'
Uit de hoekschop die volgt krijgt Ajax nog een kans! Lasse Schöne neemt de corner en plaatst 'm op het hoofd van Davy Klaassen, die de bal van vijf meter over kopt.
42'
Sepp de Roover haalt de bal van de lijn! In eerste instantie stuit Thulani Serero op Jelle ten Rouwelaar en in de rebound kan hij de bal terugleggen op Kolbeinn Sigþórsson, die op zijn beurt de bal door De Roover van de lijn ziet worden gehaald.
40'
NAC Breda probeert kansen te creëren door constant de buitenspelers (Elson Hooi en Danny Verbeek) te zoeken. Met name Verbeek heeft een goede voorzet in huis.
39'
Als Ajax vandaag niet verliest, dan blijft het voor de zestiende keer op rij ongeslagen in de Eredivisie. De laatste keer dat het team van Frank de Boer verloor was thuis tegen Vitesse (0-1).
37'
Zo, het wordt wat leuker in het Rat Verlegh Stadion. Eerst was het Ajax met de grote kans en even later kreeg de thuisploeg via Sepp de Roover een enorme mogelijkheid om op voorsprong te komen.
36'
En nu is het NAC met de kansen! In de tegenaanval bereikt Uroš Matić Sepp de Roover, die met een handigheidje zichzelf vrijspeelt en een enorme kans krijgt. Hij schiet echter tegen Jasper Cillessen aan en in de rebound schiet de verdediger van NAC wéér de bal tegen de Ajax-doelman aan.
34'
Grote kans Kolbeinn Sigþórsson! Christian Poulsen speelt de IJslander aan, die zijn lichaam tussen de bal en Henrico Drost houdt. Daardoor verschaft Sigþórsson zichzelf een schotmogelijkheid, maar doelman Jelle ten Rouwelaar houdt zijn inzet uit het doel.
31'
In de tegenaanval krijgt Elson Hooi aan de rechterkant van het veld de bal en hij probeert met een voorzet een medespeler te bereiken. De bal die Hooi geeft lijkt meer op een schot dan een voorzet, want de bal vliegt over het doel van Jasper Cillessen.
29'
Het tempo ligt te laag bij Ajax. Op deze manier gaat het de Amsterdammers niet lukken om een gaatje in de muur van NAC Breda te vinden.
27'
NAC Breda verkeert de laatste weken niet in grootste vorm. De laatste keer dat de club uit Noord-Brabant won was op 8 februari tegen Roda JC. Daarna volgden drie gelijke spelen en één nederlaag.
26'
De thuisploeg begint iets meer controle over de wedstrijd te krijgen. Veel balbezit heeft NAC Breda niet, maar het lukt de club tot nu toe wel om Ajax af te stoppen.
23'
Dat loopt net goed af! Met de borst speelt Ricardo van Rhijn de bal terug op Jasper Cillessen, maar de bal is niet erg hard genoeg. Rydell Poepon probeert eerder bij de bal te komen dan de doelman van Ajax. Dat lukt hem echter niet, want de Cillessen is eerder bij de bal.
23'
We zijn halverwege de eerste helft. Ajax is tot op heden de beter ploeg en kreeg via Siem de Jong vroeg in de wedstrijd een aardige kans. Bij die mogelijkheid raakte de aanvoerder van de Amsterdammers wel geblesseerd, waarna hij zich al vroeg in de wedstrijd moest laten vervangen.
21'
Wat opvallend is, is dat geen enkele speler van NAC Breda of Ajax dit seizoen tien doelpunten of meer heeft gemaakt. De topscorer bij de thuisploeg is Rydell Poepon (acht doelpunten), bij Ajax is dat Kolbeinn Sigþórsson (negen doelpunten).
19'
NAC Breda loert op de counter. Op het moment dat de thuisploeg balbezit krijgt, komen zij er razendsnel uit.
18'
Veel druk van Ajax in deze fase van de wedstrijd. De Amsterdammers krijgen een hoekschop na een actie van Thulani Serero, die de bal eigenlijk had moeten terugleggen op Davy Klaassen. De Zuid-Afrikaan koos echter voor de actie, wat hem een hoekschop opleverde.
17'
Met een knappe voorzet bereikt Ricardo Kishna Kolbeinn Sigþórsson, die met het hoofd de bal probeert terug te leggen op Davy Klaassen. De kopbal van de IJslander is echter niet goed, waardoor NAC de bal weg kan werken.
17'
De sfeer zit er lekker in bij het NAC-publiek, dat veel lawaai maakt in het eerste deel van de wedstrijd.
15'
Ook Thulani Serero probeer het maar eens. De Zuid-Afrikaan probeert een halfhoge bal van twintig meter in het doel te werken, maar net als Daley Blind schiet ook hij over.
14'
Een schotkans voor Daley Blind. De linksback van Ajax krijgt links van het doel en haalt van ver uit, maar erg gevaarlijk is het schot niet. De bal vliegt meters over het doel van Jelle ten Rouwelaar.
14'
Frank de Boer geeft Daley Blind aan de zijlijn de aanvoerdersband, die hem vervolgens aan Niklas Moisander geeft.
12'
We zien ook vandaag het bekende spelletje bij Ajax: veel balbezit en altijd zoekend naar de voetballende oplossing.
10'
Niklas Moisander voorkomt dat Rydell Poepon een grote kans krijgt! Vanaf links geeft Danny Verbeek de bal knap voor richting Poepon, maar Moisander zit er met zijn voet net tussen en zorgt daarmee dat de spits van NAC Breda de bal niet kan binnenschieten.
9'
Lasse Schöne neemt de vrije trap en probeert 'm in het strafschopgebied te leggen, maar dat doet de Deen net goed. De bal is veel te scherp en daarom een prooi voor Jelle ten Rouwelaar.
9'
Ajax krijgt een vrije trap op een meter of dertig van het doel, na een overtreding van Kees Kwakman.
8'
Wissel in bij AFC Ajax -> Kolbeinn Sigþórsson
8'
Wissel uit bij AFC Ajax -> Siem de Jong
7'
Nee, het gaat niet met Siem de Jong. Kolbeinn Sigþórsson zal hem zodra vervangen. Wat een pechvogel!
6'
Siem de Jong blijft geblesseerd op de grond liggen. Het ziet ernaar uit dat hij het veld al heel vroeg in de wedstrijd moet verlaten.
6'
Siem de Jong, net niet! Met de lange bal bereikt Christian Poulsen de aanvoerder van Ajax, die in het strafschopgebied de hoge bal controleert en al vallend schiet. Jelle ten Rouwelaar kan met de voet zijn inzet naast tikken.
4'
Wint Ajax vandaag, dan kan het team van Frank de Boer het kampioenschap bijna niet meer mislopen. Bij winst wordt de voorsprong op FC Twente en Vitesse vergroot naar negen punten.
3'
NAC Breda heeft vandaag wat goed te maken. Eerder dit seizoen verloor de club uit Breda in de ArenA met liefst 4-0 van Ajax. Davy Klaassen was met drie doelpunten toen de grote man bij de Amsterdammers.
2'
Met een uitstekende bal langs de zijlijn wordt Elson Hooi diep gestuurd, maar het lukt de vlugge buitenspeler niet om Joël Veltman te passeren, die goed staat opgesteld.
1'
NAC Breda heeft afgetrapt; we zijn begonnen!
1'

We eindigen speelronde 28 met een een wedstrijd in het Rat Verlegh Stadion. NAC Breda verwelkomt koploper Ajax voor een ‘Avondje’, uh, ‘Middagje NAC’. De Amsterdammers zijn heel dicht bij de vierde titel op rij en kunnen vandaag bij winst een voorschot nemen op het kampioenschap. Mijn naam is Vincent Houttuin en ik hou jou gedurende deze wedstrijd op de hoogte van alle gebeurtenissen.

Ajax bijna kampioen

De kans is zeer groot dat het Ajax van Frank de Boer dit seizoen voor de vierde keer op rij kampioen wordt. De Amsterdamse club staat zes punten voor op nummer twee Vitesse en Ajax kan de voorsprong vandaag vergroten naar negen punten. Na dit weekend spelen alle clubs nog zes wedstrijden, dus er moeten hele gekke dingen gebeuren wil Ajax de titel nog uit handen geven. De Amsterdammers zullen na het puntverlies van vorige week (1-1 thuis tegen SC Cambuur) gebrand zijn om vandaag NAC te verslaan.

NAC wil naar top acht

NAC Breda is één van de vele clubs die strijdt om een plaatsje in de top acht van de Eredivisie. Zoals bekend geeft plek vijf tot en met acht geeft recht op de play-offs om Europees voetbal. Het team van Nebosja Gudelj staat nu twaalfde, maar kan bij winst op Ajax zomaar weer in het linkerrijtje komen. De grote concurrenten van NAC Breda om een top acht-notering zijn PEC Zwolle, SC Cambuur, FC Groningen en Heracles Almelo. Ook ADO Den Haag, Go Ahead Eagles en FC Utrecht kunnen echter nog bij de beste acht eindigen.

Favorietenrol

Het is duidelijk dat Ajax vanmiddag de grote favoriet is in het Rat Verlegh Stadion. Niet alleen omdat de Amsterdammers eerste staan, maar ook vanwege de eerdere onderlinge resultaten. Een paar maanden geleden, in december, won Ajax met 4-0 (drie keer Davy Klaassen, één keer Bojan Krkic) van NAC Breda. Het is ook al een tijdje geleden dat de club uit Breda scoorde tegen Ajax: de laatste vier wedstrijden lukte het NAC in ieder geval niet. Als we kijken naar de historische resultaten in de Eredivisie, dan wordt eens te meer duidelijk waarom Ajax vanmiddag de favoriet is: van de 93 keer dat de clubs elkaar in de competitie troffen, won Ajax liefst 70 keer, werd er 14 maal gelijkgespeeld en won NAC Breda 9 keer.