1:1
0 : 1 Torinfos in de Ticker Davy Klaassen 7. / Kopbal  (Lasse Schöne)
1 : 1 Torinfos in de Ticker Guyon Fernandez 36. / Schot met rechts

90'
PEC en Ajax besluiten de wedstrijd met een remise. In de tweede helft was het spelbeeld ongeveer gelijkwaardig aan de eerste helft, maar met het verschil dat PEC gevaarlijker was. Nadat Diederik Boer bekwaam had gered op schoten van Schøne en De Jong, kregen Benson en Drost twee prima kansen om PEC op voorsprong te zetten. Maar ze raakte respectievelijk paal en laat. In de overige twintig minuten wilde Ajax wel aanvallen, maar dit leidde niet tot grote kansen en PEC Zwolle was tevreden met een punt en verdedigde dat punt goed. Daarom eindigt de wedstrijd in 1-1.
90'
Het zit erop in Zwolle. PEC houdt Ajax op een knap gelijkspel en de Amsterdammers kunnen dus niet optimaal profiteren van het puntenverlies van Vitesse en Twente.
90'
90'
Daar was het al bijna zover. De Jong probeert met een acrobatische omhaal de winnende te maken, maar Bram van Polen riskeert lijf en lede en blokkeert het schot.
90'
De blessuretijd bedraagt vier minuten. Kan Ajax weer toeslaan in de laatste minuten van de wedstrijd?
90'
Vrouwen en kinderen eerst bij PEC. Bart van Hintum krijgt de bal voor zijn voeten en roeit de bal naar voren. De punten hoeven vandaag niet te worden gehaald met mooi voetbal bij PEC.
89'
Wissel in bij PEC Zwolle -> Stef Nijland
89'
Wissel uit bij PEC Zwolle -> Thanasis Karagounis
88'
De spanning is om te snijden in het IJsseldelta stadion. Beide ploegen willen deze pot winnen.
83'
Ajax wil wel aanvallen (getuige de wissel van Sigþórsson voor Riedewald), maar gevaarlijk kon de ploeg van Frank de Boer nog niet worden. Sterker nog, PEC krijgt de beste mogelijkheden.
80'
Het PEC-publiek ruikt bloed. Ze gaan nog maar eens achter hun team staan en schreeuwen hun kelen schor.
78'
Weer een kans voor PEC Zwolle Karagounis wordt weggestuurd en Vermeer komt als een bezetene uit. De Griek omspeelt de doelman, maar hij is te ver naar buiten gedrongen om in een keer op doel te schieten. Zijn voorzet op Benson is niet zuiver genoeg, waardoor Ajax kan uitverdedigen.
76'
Wat er gaat nog gebeuren in deze wedstrijd? Het spel is niet goed, maar oh, oh, oh wat is het spannend.
74'
Wissel uit bij PEC Zwolle -> Denis Mahmudov
74'
Wissel in bij PEC Zwolle -> Ryan Thomas
74'
Wissel in bij AFC Ajax -> Kolbeinn Sigþórsson
74'
Wissel uit bij AFC Ajax -> Jaïro Riedewald
71'
Wissel in bij AFC Ajax -> Lerin Duarte
71'
Wissel uit bij AFC Ajax -> Thulani Serero
69'
PEC raakt paal en lat! Wat een kansen voor PEC. Ze onderscheppen een aanval van Ajax en gaan daarna zelf in de contra-attaque. Eerst schiet Fred Benson hard op de paal buiten bereik van Vermeer. Luttele seconden later krijgt Jesper Drost ook een kans, maar hij schiet snoeihard op de lat. Daar had PEC meer mee moeten doen.
67'
Loopt Ajax net als FC Twente en Vitesse ook averij op dit weekend? Het ziet er vooralsnog wel naar uit, maar Ajax sloeg dit seizoen meer dan eens toe diep in de tweede helft.
64'
PEC loert op de counter en ik denk dat ze nog wel eens de kans gaan krijgen om snel uit gaan breken. Ajax verdedigt erg 'hoog' en dus ligt er ruimte achter de verdediging van de Hoofdstedelingen.
62'
Wissel in bij PEC Zwolle -> Fred Benson
62'
Wissel uit bij PEC Zwolle -> Guyon Fernandez
61'
Boer redt weer! Een goede pass van Blind bereikt de Jong en met een halve volley schiet de Jong op doel. Boer redt met zijn rechtervoet en voorkomt zo dat Ajax weer op voorsprong komt.
60'
Ajax heeft nog steeds moeite om er doorheen te komen bij PEC. Dat is de verdienste van PEC, maar de balcirculatie bij Ajax kan wel iets hoger. De ploeg van Frank de Boer geeft PEC de kans om compact te spelen.
59'
Wissel in bij AFC Ajax -> Viktor Fischer
59'
Wissel uit bij AFC Ajax -> Bojan
57'
Goede kans voor Schøne! Lasse Schøne krijgt een prima schotkans in de zestien van PEC. Zijn schot is hard, maar niet hard genoeg om Boer te kloppen. De doelwacht kan de bal naar buiten boksen en houdt PEC daarmee in de wedstrijd.
54'
Goed schot van Klich. De technische middenvelder besluit van een meter of 25 uit te halen, maar de Pool schiet recht op Vermeer af. De doelman kan de bal eenvoudig klemmen.
50'
Het eerste momentje deze helft is voor PEC. Saymak stoomt op en schiet van een meter of twintig op doel. Zijn schot gaat naast en daar had Vermeer ook goed het oog in.
49'
En we gaan weer verder met het beeld van de eerste helft. Het balletje gaat van voet tot voet bij Ajax. Maar de wil om echt aan te vallen is er niet.
46'
En we zijn begonnen aan de tweede helft. Beide ploegen zijn ongewijzigd.
46'
45'
Een saaie eerste helft komt tot een einde. Davy Klaassen zette Ajax vroeg op voorsprong en de Amsterdammers vonden het daarna wel prima. Ajax domineerde wel, maar miste de echte wil om PEC over de knie te leggen. En als de Amsterdammers al een kans kregen, verprutste Siem de Jong dat. PEC speelde op de counter en die kwam er ook. In de 36e minuut wist Guyon Fernandez in twee instanties het net te vinden en zette daarmee de ruststand op de borden: 1-1.
45'
45'
Uit de tweede hoekschop binnen een halve minuut kan Ajax niet meer gevaarlijk worden en Braamhaar fluit daarna af voor de thee.
45'
Dat scheelde weinig. Veltman dwingt Boer tot een redding, hij moet wel weer een hoekschop toestaan.
45'
Kan Ajax nog wat doen in de blessuretijd van de eerste helft? Ze krijgen in ieder geval nog een hoekschop te nemen.
43'
Bojan, Bojan, Bojan toch Na een prima actie over link schiet de aanvaller in het zijnet. Hij zag echter zijn collega spitsen over het hoofd die in een veel betere positie waren dan hijzelf. Dat hij beter moeten doen.
42'
De wedstrijd lijkt een beetje ontbrandt. PEC zit Ajax feller op de huid en troeft bij tijd en wijlen de Amsterdammers af. Het wordt leuker om naar te kijken.
40'
Daar komt PEC goed weg in mijn ogen. Riedewald wordt door De Jong bereikt in de zestien en de jonge linksback wordt gevloerd door Karagounis. Erik Braamhaar wil echter geen elfmetertrap geven en laat het spel doorgaan.
36'
Doelpunt voor PEC Zwolle, 1:1 door Guyon Fernandez
Geheel niet conform het speelbeeld, maar dat zal ze in Zwolle een zorg zijn. En terecht. Na een snelle counter zet Klich Fernandez één-op-één met Vermeer. De spits schiet de eerste keer nog op de keeper, maar in de rebound voor een leeg doel weet hij wel doel te treffen en brengt PEC daarmee langszij.
35'
Moisander besluit op te stomen en PEC laat dat nog toe ook. Zijn schot mist echter het echte venijn, maar raakt onderweg nog wel een Zwols been. Dat resulteert in een hoekschop voor Ajax
32'
We zijn ruim een uur onderweg en ik kan niks anders zeggen dat het bijzonder saai is om naar te kijken. Ajax tikt de bal rond en vindt de 0-1 voorsprong wel prima en PEC laat het allemaal toe. Alleen De Jong zorgt voor wat opwinding, maar dan in negatieve zin, gezien zijn gemiste kansen.
30'
Weer een kans voor De Jong Schøne legt na een voorzet van Klaassen de bal panklaar voor De Jong. De aanvalsleider produceert echter een rolletje, waar Diederik Boer geen enkel probleem mee heeft om op te pakken.
26'
PEC probeert er wel doorheen te komen, maar Ajax heeft zijn zaakjes goed op orde. De thuisploeg kan nog geen vuist maken en zal het van een onachtzaamheid moeten hebben van de Amsterdammers.
22'
Oh De Jong! Ik heb nog niet gezegd dat Ajax niet gevaarlijk is en ze krijgen een enorme kans. Van Rhijn geeft een goede voorzet van rechts en bereikt daarmee de geheel vrijstaande De Jong. Zijn volley gaat echter een paar meter over. Daar had veel meer ingezeten!
21'
Ajax domineert het spel, maar echt gevaarlijk is het na de vroege goal van Klaassen nog niet geworden.
16'
Er is vooralsnog een team die het spel dicteert en dat is Ajax. PEC laat af en toe wel aardige dingen zien, maar het kan het de Amsterdammers niet echt moeilijk maken.
14'
Ondanks de achterstand van PEC, vieren de thuisfans feest. Ze moedigen hun helden hartstochtelijk aan.
12'
De goal van Davy Klaassen betekent overigens dat PEC negen wedstrijden op rij minstens een doelpunt heeft tegen gekregen. De laatste clean sheet was op 24 november bij FC Groningen. De wedstrijd eindigde in 0-0.
10'
Gravenbeek komt door over rechts en levert een goede voorzet af. Vermeer is echter attent en kan de bal makkelijk vangen.
7'
Doelpunt voor AFC Ajax, 0:1 door Davy Klaassen
En de vrije trap wordt verzilverd door Ajax! Schone legt de bal goed voor en Klaassen knikt goed beginnen. De lijstaanvoerder staat voor met 0-1!
7'
Veltman besluit op avontuur te gaan en belandt op de rechtsbuiten positie. Dat vindt Joost Broerse genoeg en schoffelt de verdediger onderuit. Ajax krijgt een vrije trap op een gunstige positie.
4'
Daar ontsnapt Ajax. Een voorzet van Klich is prima, maar niemand staat paraat om de bal binnen te schuiven.
4'
Dat er vandaag goals gaan vallen is bijna wel zeker. In de laatste vier edities werden maar liefst 21 doelpunten gemaakt.
2'
En daar was direct het eerste gevaarlijke momentje voor Ajax. Bojan passeert gemakkelijk zijn tegenstander en probeert Siem De Jong te bereiken. Diederik Boer onderschept de voorzet en de verdediging van PEC doet de rest en werkt de bal weg.
1'
De spelers betreden het veld onder begeleiding van opzwepende trance muziek, we kunnen bijna beginnen in Zwolle.
Ajax kan gat slaan

Goedemiddag iedereen! Ik ben Jesper Davelaar en ik verzorg vanmiddag het commentaar bij de wedstrijd PEC Zwolle-Ajax.

Verlies concurrenten

Ajax kan in Zwolle goede zaken voor de vierde landstitel op rij. De directe concurrenten Vitesse en Twente lieten deze competitieronde punten liggen tegen respectievelijk ADO Den Haag (0-0) en PSV (3-2). Bij winst tegen Zwolle wordt het gat met FC Twente, Feyenoord en Vitesse zeven punten, al heeft Twente nog een wedstrijd in te halen. Een zege is dus het enige wat telt voor Ajax-trainer Frank de Boer. Dan zullen de Amsterdammers moeten afrekenen met een gemotiveerd PEC Zwolle. De thuisploeg speelt nog volop voor play-offs voor Europees voetbal en blijkt dit seizoen een moeilijk te kloppen ploeg. Bovendien heeft de ploeg uit Overijssel nog steeds een ongeschonden blazoen in 2014. De laatste drie wedstrijden werden winnend afgesloten en door een overwinning op JVC Cuijk plaatsten de Zwollenaren zich ook nog eens voor de halve finale van de beker. Ajax is dus gewaarschuwd.

Blessuregolf PEC

PEC moet de 100% in 2014 verdedigen zonder een aantal belangrijke spelers. Kamohelo Mokotjo, Darryl Lachman, Leroy Labylle en Maikel van de Werff zijn er vanwege blessures niet bij. Tot overmaat van ramp brak nieuwe aankoop Trent Sainsbury zijn knieschijf afgelopen donderdag in zijn debuutwedstrijd tegen FC Utrecht. Veel personele problemen dus voor Ron Jans. Frank de Boer heeft het daarentegen een stuk makkelijker. Bij Ajax ontbreken alleen Jasper Cillessen en Nicolai Boilesen. Voor de rest zijn de Hoofdstedelingen fit en hebben ook geen last van schorsingen.

Geschiedenis in het voordeel van Ajax

Op basis van de statistieken zal Ajax deze wedstrijd winnen. Niet alleen wonnen de Roodwitten van de afgelopen dertien duels met PEC er zeven (PEC won viermaal), maar ook is het de enige ploeg in de Eredivisie die nog ongeslagen is op kunstgras. En zoals jullie allemaal weten wordt er in de Overijsselse hoofdstad op een kunstmatige ondergrond gespeeld. PEC zal dus alles uit de kast moeten halen om vandaag de drie punten thuis te houden.

PEC Zwolle-Ajax staat dit keer onder leiding van Erik Braamhaar. Benieuwd naar de opstellingen van de elftallen? Die kan je terugvinden onder de knop wedstrijddetails ik wens jullie veel plezier toe met de wedstrijd!