20:00 uur
AFC Ajax
3:3
0 : 1 Torinfos in de Ticker Niklas Moisander 13. / Kopbal  (Christian Eriksen)
0 : 2 Torinfos in de Ticker Kolbeinn Sigþórsson 17. / Kopbal  (Christian Eriksen)
1 : 2 Torinfos in de Ticker Alfreð Finnbogason 23. / Schot met rechts  (Hakim Ziyech)
3 : 2 Torinfos in de Ticker Magnus Eikrem 44. / Schot met links  (Luciano Slagveer)
3 : 3 Torinfos in de Ticker Christian Eriksen 65. / Schot met links  (Bojan)

90'
Ajax verspeelt net als twee weken geleden in Alkmaar punten. De Amsterdammers zaten al snel op rozen door treffers van Moisander en Sigþórsson, maar maakten het zichzelf daarna onnodig lastig. Door treffers van Finnbogason (2x) en Eikrem keken de bezoekers bij rust zelfs tegen een achterstand aan. Na de theepauze redde Eriksen met een schot in de korte hoek een punt.
90'
90'
Drie minuten extra speeltijd.
90'
Na een corner van Eriksen kan de thuisploeg counteren. Kums mag uiteindelijk afwerken maar vindt Vermeer op zijn weg.
89'
In de laatste vier thuiswedstrijden van SC Heerenveen werd telkens zes keer gescoord. Supporters krijgen in Friesland waar voor hun geld.
85'
Liefst 71 procent balbezit voor de bezoekers uit Amsterdam, maar Heerenveen houdt vrij eenvoudig stand. Friezen lijken een gelijkspel ook een goed resultaat te vinden.
83'
Wissel in bij AFC Ajax -> Danny Hoesen
83'
Wissel uit bij AFC Ajax -> Bojan Krkić
82'
Wissel in bij sc Heerenveen -> Sven Kums
82'
Wissel uit bij sc Heerenveen -> Hakim Ziyech
81'
Invaller Joey van den Berg onderschept de bal op het middenveld en heeft de medespelers voor het uitkiezen. De steekpass op Ziyech is aan de harde kant, maar de jongeling staat buitenspel.
79'
Beide ploegen zijn moegestreden waardoor er veel fout gaat. Dat komt de wedstrijd niet ten goede, maar spannend is het daardoor wel.
76'
Wissel in bij sc Heerenveen -> Joey van den Berg
76'
Wissel uit bij sc Heerenveen -> Magnus Eikrem
75'
Bojan, tot nu toe onzichtbaar, is sportief en schiet de bal uit, zodat Eikrem geholpen kan worden aan zijn blessure. Middenvelder heeft last van kramp en wordt direct gewisseld.
72'
Ziyech komt zeer ongelukkig terecht na een duel met Moisander en heeft last van zijn rug. Na een blessurebehandeling lijkt de jongeling weer verder te kunnen.
71'
Wissel in bij sc Heerenveen -> Yanic Wildschut
71'
Wissel uit bij sc Heerenveen -> Luciano Slagveer
70'
Gele kaart voor Marten de Roon (sc Heerenveen). Aanvoerder schopt Serero onderuit.
69'
SC Heerenveen beperkt zich tot tegenhouden en moet achteruit. Echt gevaarlijk wordt Ajax nog niet, maar een treffer hangt in de lucht.
65'
Doelpunt voor AFC Ajax, 3:3 door Christian Eriksen. Na twee assists maakt de Deen nu zelf een doelpunt. De aanvallende middenvelder haalt met zijn 'zwakke' linkerbeen vanaf twintig meter uit en vindt het gaatje in de korte hoek.
63'
Ziyech probeert een vrije trap ongeveer vanaf de cornervlag in eens op goals te draaien. Vermeer let goed op en bokst de bal uit zijn doel.
62'
Gele kaart voor Nicolai Boilesen (AFC Ajax). Trekt tegenstander Slagveer naar de grond en moet dat bekopen met een prent.
61'
Wissel in bij AFC Ajax -> Tobias Sana
61'
Wissel uit bij AFC Ajax -> Viktor Fischer
59'
Eriksen probeert het van grote afstand, maar zijn vrije trap wordt uit de rechterhoek getikt door doelman Nordfeldt.
58'
Gele kaart voor Luciano Slagveer (sc Heerenveen). De aanvaller lijkt de bal te spelen, maar raakt volgens Vink ook tegenstander Boilesen.
55'
Poulsen kopt een hoekschop van Eriksen bij de eerste paal over. Ajax wordt sterker, zonder dat het heel grote kansen krijgt.
53'
Slagveer lijkt zich op de rechterflank dood te tribbelen maar haalt vanuit een moeilijke hoek verrassend uit. Vermeer kijkt de bal naast.
49'
Ajax gaat zoals verwacht op jacht naar de gelijkmaker. Trainer Frank de Boer ziet dat zijn elftal wel wat sturing kan gebruiken en is fanatiek aan het coachen langs de zijlijn.
46'
Wissel in bij AFC Ajax -> Thulani Serero
46'
Wissel uit bij AFC Ajax -> Lasse Schøne
46'
45'
Rust in het Abe Lenstra Stadion. SC Heerenveen gaat aan de leiding ondanks een zeer stroef begin. Uit twee corners van Eriksen kopten Moisanders en Sigþórsson de gasten binnen twintig minuten naar een 0-2 voorsprong. Een dubbelslag van Finnbogason zorgde voor een gelijke stand, waarna Eikrem één minuut voor rust de thuisploeg met een geplaatst schot aan de leiding bracht.
45'
45'
Extra speeltijd bedraagt één minuut.
44'
Doelpunt voor sc Heerenveen, 3:2 door Magnus Eikrem. De comeback van de thuisploeg is compleet! Magnus Eikrem neemt de bal met rechts fantastisch aan en werkt vanaf een meter of zestien met links prima af. Doelman Vermeer staat aan de grond genageld en ziet de bal tegen de touwen rollen.
43'
Na een prima actie van Schøne komt de bal voor de voeten van Finnbogason, die de bal niet goed raakt. Daardoor kan Otigba ten koste van een corner uitverdedigen. Hoekschop levert geen gevaar op.
41'
Finnbogason heeft de jacht op de hattrick geopend en neemt het doel van Vermeer onder vuur. De IJslander mikt een paar meter te hoog.
36'
Gele kaart voor Ricardo van Rhijn (AFC Ajax). De rechtsback wordt gepasseerd door tegenstander Van la Parra en verdwijnt in het boekje van arbiter Vink.
35'
Gele kaart voor Hakim Ziyech (sc Heerenveen). De balvirtuoos van Heerenveen gaat hard door op Vermeer, die eerder bij de bal is en vol wordt geraakt. Lompe actie van de spelmaker.
32'
Doelpunt voor sc Heerenveen, 2:2 door Alfreð Finnbogason. Net als vorig seizoen scoort de IJslander ook nu twee keer tegen Ajax. Wederom is het Ziyech die de spits lanceert. Omdat de verdediging van Ajax staat te slapen, moet Vermeer het alleen oplossen. Dat lukt de doelman niet, waardoor de stand weer gelijk is.
30'
Heel Friesland schreeuwt om een strafschop na een vermeende overtreding van Boilesen op Slagveer, maar Vink wuift het weg. Ajax ontsnapt aan een penalty tegen, want de Deense vleugelverdediger bracht Slagveer wel degelijk uit balans.
26'
Ajax lijkt niet van slag door de tegentreffer en trekt weer ten aanval. Door goed verdedigen van Dijks, die door de Amsterdammers aan SC Heerenveen wordt verhuurd, wordt een nieuwe tegengoal voorkomen.
23'
Doelpunt voor sc Heerenveen, 1:2 door Alfreð Finnbogason. De IJslander brengt de spanning in de wedstrijd terug met zijn vijfde treffer van het seizoen. Na een handig steekpassje van Ziyech staat de spits oog in oog met Vermeer, die kansloos is op de inzet van de topschutter.
21'
Na een vloeiende aanval belandt de bal bij Eriksen. De Deense spelmaker aarzelt niet, maar mikt te hoog.
17'
Doelpunt voor AFC Ajax, 0:2 door Kolbeinn Sigþórsson. En daar is nummer twee! Wederom trapt Eriksen een goede corner vanaf de linkerkant. Nordfeldt gaat onder de bal door, waardoor de IJslandse spits de bal simpel tegen de touwen kan koppen.
15'
SC Heerenveen is niet kort genoeg aan het dekken en daar profiteert Ajax bijna opnieuw van. Fischer kan een voorzet vanaf de linkerflank van Boilesen echter net niet goed raken, waardoor Nordfeldt kan vangen.
13'
Doelpunt voor AFC Ajax, 0:1 door Niklas Moisander. Een vroege voorsprong voor de gasten! Een corner van Eriksen wordt bij de tweede paal tot doelpunten gepromoveerd door Moisander, die het leder door de benen van keeper Nordfeldt kopt.
10'
Leuk begin van de wedstrijd met kansen over en weer. Het meeste balbezit is voor de gasten, die met Finnbogason ook de beste kans hebben gehad.
7'
Schøne is woedend op Kolbeinn Sigþórsson. De IJslandse spits wordt door Eriksen alleen voor doelman Kristoffer Nordfeldt gezet en in plaats van afleggen op de vrijstaande Schøne, gaat hij voor eigen succes: mis.
6'
Magnus Eikrem met een heerlijke actie in het strafschopgebied van Ajax. De Noor zet twee tegenstanders te kijken en verschijnt alleen voor doelman Vermeer. Zijn poging zit tussen een voorzet en schot en gaat daardoor voorlangs.
5'
Eerste doelpoging aan de kant van Ajax is genoteerd. Bojan neemt een voorzet van Van Rhijn op de pantoffel, maar jaagt de bal de tribunes in.
4'
Boilesen let goed op en kopt een voorzet van Ziyech bij de tweede paal tot corner. Daardoor kan de inlopende Slagveer niet gevaarlijk worden.
3'
Opmerkelijk: Ajax heeft vanavond vijf Denen in de basisopstelling. Schøne, Eriksen en Poulsen vormen het middenveld. Op de linkerflank zijn verder Fischer en Boilesen te vinden.
2'
Twee minuten gespeeld en SC Heerenveen heeft de bal nog niet aangeraakt. Gasten laten de bal snel van speler naar speler gaan.
1'
Aanvang wedstrijd. Ajax heeft afgetrapt.
Het Friese volkslied heeft geklonken, de handen geschud en ook de toss heeft plaatsgevonden. Kortom: de wedstrijd kan beginnen!
De spelers van beide elftallen betreden het veld. Het stadion is uitverkocht!
Nog twintig minuten tot aan de aftrap van het duel tussen de Friezen en de Amsterdammers. Het Abe Lenstra Stadion stroomt vol, de spelers zijn bezig met hun warming-up.
Landskampioen Ajax reist voor de vierde speelronde in de Eredivisie af naar het Abe Lenstra Stadion, waar SC Heerenveen de tegenstander is. De Amsterdammers zullen vol vertrouwen richting Friesland trekken, aangezien zij de laatste acht ontmoetingen met SC Heerenveen ongeslagen zijn. Bovendien wist Ajax in de laatste zestien wedstrijden in Friesland telkens minimaal één keer te scoren.
Het treffen tussen SC Heerenveen en Ajax is een bijzonder duel voor de trainer van de thuisploeg. Marco van Basten was in het seizoen 2008/2009 de hoofdcoach bij Ajax, maar nam kort voor het einde van de jaargang ontslag. Diezelfde Van Basten toonde in aanloop naar het duel van vanavond veel respect voor collega Frank de Boer. “Hij heeft drie titels op rij veroverd, dat zegt veel”, sprak de voormalig wereldvoetballer van het jaar. “Frank de Boer is een goede trainer en heeft meer kwaliteiten dan ik. Maar ik blijf hard werken.”
Toch mag de oefenmeester niet ontevreden zijn over de seizoenstart van zijn ploeg. Afgelopen weekend werd er in eigen huis weliswaar verdiend verloren van Heracles Almelo (2-4), maar de eerste twee wedstrijden werden allebei in winst omgezet. Daardoor is ‘Fean’ na drie speelronden terug te vinden op een keurige vijfde plek, één plaats onder Ajax, dat eveneens zes punten heeft.
In Friesland zullen ze ondanks de prima start nog niet gerust zijn op een goede afloop van het seizoen. Sterspeler Finnbogason, met vier treffers de topscorer van de eredivisie, staat naar verluidt in de belangstelling van diverse clubs uit het buitenland en gaf zelf eerder te kennen wel open te staan voor een transfer.
De IJslandse spits krijgt vanavond in ieder geval niet te maken met Daley Blind. De linksachter is niet helemaal fit, waardoor De Boer hem buiten zijn basisploeg houdt. Dat betekent dat er voor het eerst in twee jaar een basisplaats is voor de Deen Nicolai Boilesen. Hij vormt met Van Rhijn, Moisander en Alderweireld de achterste linie van Ajax.
Goedenavond en welkom bij het duel tussen SC Heerenveen en Ajax. Mijn naam is Joep van Run en ik doe vanavond verslag van deze wedstrijd. Aftrap van het treffen tussen de Friezen en Amsterdammers is om 20.00 uur. Onder de knop 'opstelling' zijn de opstellingen van beide elftallen te vinden.