AFC Ajax Vrijdag, 16. Januari 2015
20:00 uur
FC Groningen
2:0
1 : 0 Torinfos in de Ticker Ricardo Kishna 15. / Schot met links  (Lasse Schöne)
2 : 0 Torinfos in de Ticker Johan Kappelhof 90. / Eigen goal

90'
Met een 2-0 overwinning mag Ajax zich in zijn handen knijpen. Dankzij de missers aan beide kanten stappen de Amsterdammers met de drie punten van het veld. Veelzeggend was het dat de beslissing vlak voor het laatste fluitsignaal van de voeten van een Groninger moest komen. Kappelhof gleed de bal ongelukkig langs zijn eigen doelman Padt tegen de touwen.
90'
90'
Doelpunt voor AFC Ajax, 2:0 door Johan Kappelhof (eigen doelpunt)
Het is gespeeld. Als Milik de bal probeert voor te geven op El Ghazi schuift Kappelhof de bal ongelukkig langs doelman Padt in zijn eigen doel.
89'
Frank de Boer gaat er in de dug-out bij zitten. Eenvoudig ging het vandaag niet, maar de punten zijn binnen voor Ajax.
87'
Als FC Groningen wat wil moet het nu wel aanzetten. De laatste minuten komt er weinig gevaar van de bezoekers. Op deze manier stapt Ajax over enkele minuten met de drie punten van het veld.
84'
Wat een poeier! Padt moet zich volledig strekken om een afstandsschot van Arkadiusz Milik uit de kruising te tikken. De goalie van FC Groningen houdt zijn ploeg nog op de been.
82'
Wissel in bij FC Groningen -> Nick van der Velden
82'
Wissel uit bij FC Groningen -> Maikel Kieftenbeld
82'
Wissel in bij AFC Ajax -> Anwar El Ghazi
82'
Wissel uit bij AFC Ajax -> Ricardo Kishna
81'
Gele kaart voor Hans Hateboer (FC Groningen)
De eerste kaart van de wedstrijd en wat een domme. Op de middenlijn besluit Hateboer om Lucas Andersen aan zijn shirt te trekken en naar het gras te werken.
77'
Weer Antonia! Die ballen moeten er toch een keer in hoor. Na een briljante aanval van FC Groningen schiet Antonia wederom voorlangs. Over een schijf of zes wordt de bal één keer aangeraakt, waarna Antonia opnieuw oog in oog komt te staan met Cillessen. Voorlopig zijn de kansen echter nog niet besteed aan de aanvaller.
75'
Buitenspel! FC Groningen raakt het net als Tibbling Chery vindt met een lange bal. De Groninger bevindt zich echter in buitenspelpostitie
73'
Een dubbele wissel aan de kant van FC Groningen, maar oefenmeester Erwin van de Looi durft het nog niet aan om er een extra aanvaller in te zetten. Een linksback voor een linksback en een aanvallende middenvelder voor een aanvallende middenvelder.
72'
Wissel in bij FC Groningen -> Mimoun Mahi
72'
Wissel uit bij FC Groningen -> Albert Rusnák
72'
Wissel in bij FC Groningen -> Yoëll van Nieff
72'
Wissel uit bij FC Groningen -> Lorenzo Burnet
69'
Grote kansen weten beide teams in de tweede helft echter nog niet te creëren. Hoewel het een vermakelijke wedstrijd is geworden, zijn de kansen op treffers op enkele vingers te tellen.
66'
Het Amsterdamse publiek gaat nog maar eens achter de thuisploeg staan. Waar het in de eerste helft grotendeels stil was in de ArenA zorgen beide teams er na de rust voor dat het publiek er goed voor kan gaan zitten.
63'
Andersen! Op fraaie wijze kapt de Deen zijn directe tegenstander uit om vervolgens verwoestend uit te halen richting het doel van FC Groningen. Zijn schot zeilt echter over de dwarsligger heen.
61'
Wissel in bij AFC Ajax -> Riechedly Bazoer
61'
Wissel uit bij AFC Ajax -> Davy Klaassen
59'
Wissel in bij AFC Ajax -> Nick Viergever
59'
Wissel uit bij AFC Ajax -> Jaïro Riedewald
58'
Wat een fraaie poging van Milik. De spits van Ajax ziet een lange bal van Schöne op zich afkomen en probeert het doel met een halve omhaal te vinden. Zijn poging strand echter een meter of twee voor hem. Doelman Padt hoeft niet in actie te komen.
55'
Niet voor het eerst laat Simon Tibbling zien dat hij een versterking is voor de bezoekers. Met vier Ajacieden om hem heen is de nieuwbakken middenvelder van FC Groningen rond de middenlijn niet van de bal af te krijgen. De Zweed heerst op het middenveld bij de noorderlingen.
52'
Maar ook Ajax gaat na een slappe openingsfase in het tweede bedrijf door waar het voor de rust mee was geëindigd, de weg naar voren zoeken. Op deze manier belooft deze wedstrijd nog een spektakelstuk te worden.
49'
FC Groningen gaat flitsend van start in de tweede helft. Het baltempo is omhoog geschroefd en de bezoekers zijn op zoek naar de gelijkmaker.
47'
Daar gaan we weer! FC Groningen heeft de tweede helft in gang gebracht en Antonia gooit er gelijk de turbo op, waarmee hij een hoekschop versiert.
46'
45'
Dankzij een schitterend doelpunt van Kishna op aangeven van Schöne leidt Ajax in de eerste Eredivisie-wedstrijd na de winterstop. Maar zo vanzelfsprekend was dat niet. Er liggen deze wedstrijd kansen voor FC Groningen. Tweemaal faal de Antonia zo al oog in oog met Cillessen. Er staat ons nog een veelbelovende tweede helft te wachten!
45'
42'
Uit het niets ontpopt de wedstrijd zich tot een vermakelijke pot. De wedstrijd golft op en neer met kansen aan beide kant van het veld.
40'
En nog maar een kans voor Ajax! Arkadiusz Milik speelt zichzelf aan de rechterkant van het Groningse strafschopgebied knap vrij, maar weet Lasse Schöne vervolgens aan de andere kant van het zestienmetergebied net niet te vinden.
39'
Van der Hoorn! Zo dan, wat een kans. Uit een hoekschop van Schöne krijgt de centrale verdediger alle ruimte van FC Groningen om de bal tegen de touwen te koppen. Een kans die echter niet aan Van der Hoorn is besteed. De Ajacied kopt de bal een meter langs de verkeerde kant van de paal.
37'
Tot de gelijkmaker heeft het nog niet geleidt. Maar FC Groningen heeft zich na twintig minuten over de openingstreffer heengezet en komt er in de laatste minuten veelvuldig uit.
35'
Daar is FC Groningen alweer! Twee keer op rij krijgt Hans Hateboer aan de rechterkant van het veld alle ruimte om de bal voor te geven. Twee keer weet de rechtsback echter geen medespeler te vinden.
32'
Antonia toch! Hier had de aanvaller van de bezoekers meer mee moeten doen. Nadat Tjaronn Chery opstoomt op de helft van Ajax zet hij Antonia met een steekpass knap vrij voor doelman Jasper Cillessen. Voor de tweede maal deze wedstrijd weet Antonia een levensgrote kans echter niet te benutten. Ditmaal schuift hij de bal eenvoudig in de handen van de Ajax-doelman.
29'
Davy Klaassen loopt al enkele minuten met pijn rond te hinken rond de middencirkel. Nadat de Ajacied eerst ongelukkig in botsing kwam met Chery leek het weer te gaan met de middenvelder, maar juist op dat moment krijgt Klaassen een nieuwe tik op zijn enkel van Hateboer.
26'
De grote man daarbij in het spel van Ajax blijft Lasse Schöne. De Deen regisseert het snelle voetbal van de Amsterdammers en strooit met oogverblindende passjes.
24'
Ondertussen heeft FC Groningen alle moeite om Ajax van de bal te krijgen. Waar de bezoekers in het eerste kwartier weinig energie hoefden te verspillen om het leder in bezit te krijgen, is het na de openingstreffer eenrichtingsweg op het veld. Tot grote kansen heeft het spel van Ajax nog niet geleid, maar op deze manier wordt het een zware avond voor FC Groningen.
22'
De laatste keer dat Ajax overigens ten onder ging in de Eredivisie was in de vierde speelronde van dit seizoen. Opvallend genoeg was dat de heenwedstrijd in Groningen. De bezoekers van vandaag waren in eigen huis met 2-0 te sterk voor het team van Frank de Boer.
19'
Het doelpunt van Kishna was precies wat de thuisploeg nodig had. Het spel wat Ajax op de mat legt na de 1-0 van de aanvaller is een wereld van verschil met het spel van voor de treffer. Ajax is niet meer van de helft van FC Groningen af te krijgen en is op jacht naar de 2-0.
17'
Zo snel kan het dus gaan. FC Groningen heeft het betere van het spel in het eerste kwartier van de wedstrijd, maar Ajax tekent voor de openingstreffer.
15'
Doelpunt voor AFC Ajax, 1:0 door Ricardo Kishna
Wat een schitterende assist van Lasse Schöne! Met de buitenkant van zijn voet legt de middenvelder de bal van buiten het strafschopgebied panklaar neer in de voeten van Kishna, die de bal vervolgens om doelman Sergio Padt heen in het doel krult.
14'
Overigens is Ajax de laatste dertien wedstrijden in de Eredivisie al ongeslagen. Mede door die opmars voor de winterstop heeft de koploper het verschil naar koploper PSV verkleint tot vier punten.
11'
Het gevaar bij de Amsterdammers moet in de openingsfase echter wel van Schöne komen. De middenvelder is één van de weinigen bij de thuisploeg die de bal bij zijn medespelers weet te krijgen en met succes. Keer op keer zoekt Schöne de diepte op.
9'
Lasse Schöne wat doe je nu? Dit is toch nog niet het moment voor hoogstandjes? Op de middenlijn probeert de Deense middenvelder de bal achter zijn standbeen langs door te passen naar een medespeler. Zijn poging faalt echter opzichterlijk.
7'
Bij Ajax daarentegen wil het in de openingsfase nog niet zo vlotten. De passing bij de Amsterdammers is allerminst zuiver te noemen en menig bal vliegt over de zijlijn.
4'
Oef! Daar was het al bijna FC Groningen dat op voorsprong kwam. Hans Hateboer stoomt aan de rechterkant van het veld op en kan als hem geen stroobreedte in de weg wordt gelegd de bal over de grond in voeten van Jarchinio Antonia schuiven. De Groningse aanvaller werkt de bal maar net over het doel van de Amsterdammers.
3'
Vanaf het eerste fluitsignaal laat FC Groningen zien dat het niet gekomen is om zich in te graven in de ArenA. De bezoekers drukken door vanaf de aftrap en beletten het Ajax voorlopig om de bal rond te tikken.
2'
De bal rolt, er wordt weer gevoetbald in de winterstop na de winterstop!
1'
Na vier weken is het dan eindelijk weer zover. De Eredivisie gaat weer van start en we begin de tweede seizoenshelft gelijk met een wedstrijd om van te spullen. Ajax tegen FC Groningen. De nummer twee tegen de nummer acht. Het verschil op de ranglijst bedraagt weliswaar vijftien punten. Maar sinds deze winterstop beschikken de Groningers over Albert Rusnák, die de eerste seizoenshelft nog schitterde bij SC Cambuur. Kan de nieuwbakken middenvelder in de ArenA gelijk van zich laten horen?
Mijn naam is Merten Simons en vanaf 20.00 uur zal ik verslag doen van deze tweestrijd. Rond een uur of 19.00 uur zullen hier alvast de opstellingen verschijnen en vanaf 20.00 uur branden we los met het live verslag van deze wedstrijd.

Ajax
Voor Ajax wordt het een wedstrijd waarin de Amsterdammers er gelijk moeten staan. De achterstand op koploper PSV bedraagt na de eerste seizoenshelft vier punten en puntverlies kan Frank de Boer met zijn manschappen zich eigenlijk niet permitteren. Wil de titelhouder zich blijven mengen in de strijd om het landskampioenschap, is het zaak om vanavond in eigen huis de drie punten binnen te slepen.
Ajax zal dat grotendeels doen met dezelfde selectie als voor de winterstop. Het enige verschil is dat Stefano Denswil de Amsterdammers heeft verlaten. De centrale verdediger die in de eerste seizoenshelft slechts drie keer in actie kwam voor Ajax, heeft de hoofdstedelingen verlaten voor Club Brugge. Daarnaast zal Ajax het nog moeten doen zonder Nicolai Boilesen. De Deense linksback is nog niet op tijd hersteld van zijn knieblessure.

Ook voor FC Groningen is het eigenlijk zaak om punten binnen te slepen. Met een achtste plaats draaien de noorderlingen volop mee om de plaatsen die recht geven op de play-offs voor een plek in Europa, maar het verschil richting plek elf is maar elf punten. De laatste vijf wedstrijden voor de winterstop zullen FC Groningen daarbij het vertrouwen geven dat een verlies niet nodig is. Vijf wedstrijden op rij eindigde het team van Erwin van de Looi zonder nederlaag. Opvallend daarbij is echter dat vier van deze wedstrijden eindigden in een 1-1 gelijkspel.
De ogen bij FC Groningen zullen in de jacht op punten deze wedstrijd vooral gericht worden op aankopen Albert Rusnák en Simon Tibbling. Beide middenvelders starten hoogstwaarschijnlijk in de basisformatie en de grote vraag is dan ook of zij zich gelijk kunnen laten gelden. De kwaliteiten van Rusnák kennen we daarbij uit zijn periode bij SC Cambuur. Tibbling daarentegen kan zijn eerste stempel op het Nederlandse voetbal drukken vanavond. De 20-jarige Zweed kwam deze winterstop over van Djurgårdens IF, waar hij in de laatste drie jaar tot 73 wedstrijden kwam.

Historie
De geschiedenis spreekt niet bepaald in het voordeel van FC Groningen. Beide teams troffen elkaar in Amsterdam 48 keer eerder. Slechts drie keer wisten de Groningers daarvan als winnaar van het veld te stappen. De laatste overwinning van FC Groningen in Amsterdam dateert alweer uit 1994. Sterker nog, de laatste keer dat de noorderlingen een punt pakten op bezoek bij Ajax was in 2007. In de laatste zes onderlinge ontmoetingen in de ArenA kwam FC Groningen bovendien slechts eenmaal tot scoren.
Ajax zal dus vol vertrouwen aan de wedstrijd kunnen beginnen. Al 36 keer gingen de Amsterdammers in eigen huis met de overwinning aan de haal tegen de bezoekers uit Groningen. Het is dan ook niet verrassend dat het doelsaldo met 136 doelpunten voor en 49 doelpunten tegen flink het voordeel van de thuisploeg uitvalt.
FC Groningen kan daarentegen vertrouwen putten uit de onderlinge wedstrijd eerder dit seizoen. In de vierde speelronde was het team van Van de Looi in eigen huis met 2-0 te sterk voor Ajax. Vlak na de rust zette Eric Botteghin de thuisploeg op een 1-0 voorsprong, waarna Michael de Leeuw de wedstrijd vlak voor het laatste fluitsignaal in het slot gooide.