20:45 uur
Go Ahead Eagles
3:1
1 : 0 Torinfos in de Ticker Anwar El Ghazi 10. / Schot met rechts
1 : 1 Torinfos in de Ticker Fernando Lewis 28. / Schot met rechts  (Sander Duits)
2 : 1 Torinfos in de Ticker Arkadiusz Milik 55. / Schot met links  (Ricardo van Rhijn)
3 : 1 Torinfos in de Ticker Lasse Schöne 75. / Schot met rechts  (Davy Klaassen)

90'
In de tweede helft kwam Ajax beter voor de dag en gaf het Go Ahead Eagles niet meer de ruimte om gevaarlijk te worden. De Amsterdammers hebben de wedstrijd uiteindelijk relatief eenvoudig uitgespeeld, maar geheel vlekkeloos was het spel niet. Hier en daar waren slordige passes te zien en dat is een verbeterpunt voor Ajax.
90'
88'
De drie punten kan Ajax niet meer ontgaan, zo vlak voor tijd. Het wordt de eerste overwinning in de maand oktober van dit kalenderjaar.
86'
Gele kaart voor Jop van der Linden (Go Ahead Eagles)
De aanvoerder ontvangt de eerste kaart van de wedstrijd. Hij is te laat met zijn sliding op Milik en accepteert daarom ook de prent van de scheidsrechter.
84'
Wissel in bij AFC Ajax -> Niki Zimling
84'
Wissel uit bij AFC Ajax -> Lucas Andersen
82'
Wissel in bij Go Ahead Eagles -> Tije ten Den
82'
Wissel uit bij Go Ahead Eagles -> Marnix Kolder
82'
Kolder geeft de aanvoerdersband aan Vriends voordat hij van het veld stapt.
81'
Schalk zal niet met een goed gevoel terugkijken op zijn rentree. Uitgerekend hij ging in de fout bij het doelpunt van Schöne. Hij stond als aanvaller op de eigen zestien te verdedigen.
80'
Go Ahead Eagles lijkt zich te hebben neergelegd bij een nederlaag. De Deventenaren lopen achteruit en proberen de schade beperkt te houden.
77'
Wissel in bij AFC Ajax -> Kolbeinn Sigþórsson
77'
Wissel uit bij AFC Ajax -> Anwar El Ghazi
77'
Wissel in bij AFC Ajax -> Lerin Duarte
77'
Wissel uit bij AFC Ajax -> Jaïro Riedewald
75'
Doelpunt voor AFC Ajax, 3:1 door Lasse Schöne
Het is beslist in Amsterdam. Go Ahead klungelt in de verdediging, waar Klaassen van profiteert. Voor Schöne is het dan een koud kunstje om Cummins te verslaan met een lage schuiver.
74'
De bezoekers blijven, ondanks de achterstand, gegroepeerd spelen. Nog altijd gokt het elftal van trainer Foeke Booy op een tegenaanval.
71'
Schalk keert terug na een hamstringblessure. Türüc zakt door de wissel terug naar het middenveld en Schalk zal aan de linkerkant gaan spelen. Lewis verhuist naar de rechterkant.
71'
Wissel in bij Go Ahead Eagles -> Alex Schalk
71'
Wissel uit bij Go Ahead Eagles -> Sander Duits
69'
Go Ahead Eagles moet zich vooral beperken tot tegenhouden en dan kopen op een snelle tegenaanval. Het ziet er niet naar uit dat de Deventenaren nog echt terug in de wedstrijd gaan komen.
65'
Het spel golft op en neer, waarbij Ajax de bovenliggende partij is. Als het de mogelijkheden beter uitspeelt, dan moet de thuisploeg toch in staat zijn om nog een doelpunt te maken.
61'
Er begint meer ruimte voor Ajax te ontstaan. Go Ahead Eagles speelt na het doelpunt van Milik verder naar voren. De Amsterdammers kunnen daarvan in de omschakeling mogelijk van profiteren.
60'
Vink houdt voorlopig de kaarten op zak, hoewel net Boilesen en nu Van Rhijn toch een pittige overtreding begaat. De scheidsrechter doet het af met een waarschuwing.
58'
Türüc! Daar is de middenvelder weer met een prachtig afstandsschot. De bal lijkt in de rechterhoek net onder de lat binnen te vallen. Met een mooie duik voorkomt Cillessen de gelijkmaker van Go Ahead.
55'
Doelpunt voor AFC Ajax, 2:1 door Arkadiusz Milik
Daar is toch de voorsprong voor Ajax. Van Rhijn krijgt de bal op de rechterkant in zijn bezit en ziet Milik de loopactie naar de eerste paal maken. Met zijn linkervoet tikt de Poolse spits het leder achter Cummins.
53'
Vriends voorkomt op het laatste moment dat Milik de bal kan binnenschieten. El Ghazi geeft vanaf rechts de bal goed voor. Milik denkt dan te kunnen schieten, maar op het laatste moment toucheert Vriends het leder.
52'
Wat speelt Go Ahead dit slordig uit. Lewis krijgt de bal mee en staat samen met Kolder tegenover één verdediger. De pass van Lewis komt echter achter de spits terecht. Dit had een doelpunt voor de gasten moeten zijn.
51'
Denswil brengt zijn eigen keeper in de problemen met een korte terugspeelbal. Cillessen knalt vervolgens de bal tegen Kolder op, die daarna de bal weer voorgeeft. Ditmaal weet Denswil de bal wel goed weg te werken.
50'
Ajax komt niet overtuigend uit de kleedkamer. Bij de thuisploeg weten de spelers elkaar niet goed te vinden.
48'
Een goede aanval van Go Ahead over de rechterkant. Rijsdijk is dan te nonchalant met zijn voorzet. Met een stiftbal probeert de middenvelder teamgenoot Kolder te bereiken. Veltman kan daardoor tijdig ingrijpen.
47'
Go Ahead Eagles vangt Ajax rond de middenlijn op. Vanaf daar proberen de Deventenaren druk te zetten op de thuisploeg. Daarmee geeft het wel wat ruimte weg achter de verdediging.
46'
45'
Ajax begon goed en scherp aan de wedstrijd. Dat leverde na tien minuten al een doelpunt op. Go Ahead kroop daarna langzaam uit zijn schulp en gaf een waarschuwing met een schot op de lat. Vervolgens was het Lewis die de gelijkmaker binnen schoof. De ploegen zijn na de gelijkmaker redelijk aan elkaar gewaagd.
45'
45'
Weer krijgt El Ghazi de kans op een doelpunt. Andersen behoudt het overzicht en probeert bij de tweede paal de vleugelaanvaller te bereiken. El Ghazi raakt de bal verkeerd en werkt daardoor de bal opzij in plaats van naar voren.
45'
De kans van El Ghazi ontstaat in een fase dat Go Ahead het betere van het spel heeft. Ze weten de bal langer in balbezit te houden en eenvoudiger de vrije man te vinden.
43'
El Ghazi! Boilesen profiteert van een slippertje bij Overgoor en zet daarna El Ghazi vrij in de zestien. De vleugelspeler moet afleggen op Milik, maar gaat voor eigen succes. Het schot verdwijnt hoog over.
42'
De bezoekers vergeten te profiteren van een slordige pass in de verdediging van Ajax. Met drie tegen drie speelt Go Ahead dat niet goed uit. De steekpass op Rijsdijk is veel te hard.
41'
Milik krijgt beduidend minder ruimte dan in de eerste twintig minuten. Daardoor is het voor Ajax lastig om de spits aan te spelen. De Amsterdammers zijn genoodzaakt om via de vleugels gevaar te stichten.
39'
Go Ahead begint nu toch weer achteruit te lopen en speelt daarmee Ajax in de kaart. De Deventenaren zijn in de omschakeling de bal te snel kwijt om gevaar te stichten met een counter.
37'
El Ghazi gooit de trukendoos open en zet daarmee Schenk op het verkeerde been. De vleugelaanvaller zoekt de inlopende Klaassen. De bal komt achter de middenvelder terecht, waardoor hij een bal achter het standbeen probeert. De poging mislukt.
37'
Ajax slaagt er niet meer zo makkelijk in om door de verdediging van Go Ahead Eagles te komen. De Amsterdammers laten de bal van voet naar voet gaan, maar het speltempo ligt daarbij te laag om Go Ahead in de verdrukking te krijgen.
34'
De standaardsituaties van Go Ahead zorgen altijd wel voor gevaar. Van der Linden brengt de bal vanuit een vrije trap voor het doel. Nieuwpoort krijgt zijn hoofd tegen de bal, maar kan zijn poging geen richting meegeven.
33'
Go Ahead Eagles is na het schot op de lat uit zijn schulp gekropen. Het heeft de schroom van zich af gegooid en begint brutaler te voetballen. Ajax moet nu veel vaker verdedigen dan in het eerste kwartier het geval was.
31'
De thuisploeg is het initiatief toch even kwijt. Go Ahead krijgt op het middenveld opvallend veel ruimte om de bal aan te nemen en het spel te verplaatsen.
29'
Rijsdijk! Opnieuw is Go Ahead levensgevaarlijk. Türüc legt vanaf de rechterkant de bal goed terug voor het doel op Rijsdijk. De middenvelder schiet de bal rakelings langs het doel. Ajax moet oppassen.
29'
De vleugelverdediger van Go Ahead kampt met een blessure en moet daardoor noodgedwongen gewisseld worden.
29'
Wissel in bij Go Ahead Eagles -> Xandro Schenk
29'
Wissel uit bij Go Ahead Eagles -> Giliano Wijnaldum
28'
Doelpunt voor Go Ahead Eagles, 1:1 door Fernando Lewis
En daar is het doelpunt voor de bezoekers. Duits zet Lewis met een splijtende pass vrij voor de uitkomende Cillessen. Met een schuiver laat de aanvaller de doelman kansloos en staat het weer gelijk in Amsterdam.
25'
Türüc! Wat een heerlijk schot van de middenvelder. Hij krijgt vanaf ruim dertig meter om uit te halen. Cillessen is geklopt door de poging van Türüc, maar het leder komt op het aluminium boven de doelman terecht.
24'
Cummins staat goed op te letten bij een poging van afstand van Milik. De doelman verwerkt een bal, die richting de verre hoek dreigde te gaan, tot een corner. Ook bij de hoekschop komt Cummins als winnaar uit de strijd.
23'
De Amsterdammers domineren in eigen stadion. Go Ahead kan niets anders doen dan achteruit lopen en hopen dat de schade beperkt blijft. Zelfs spits Kolder moet zich beperken tot tegenhouden.
20'
El Ghazi is de volgende speler van Ajax die op doel mag schieten. Hij wordt bereikt na een fraaie steekpass van Andersen. De vleugelaanvaller is te gehaast met zijn poging en rolt de bal in de handen van Cummins.
18'
Ajax vergeet te profiteren van een foute bal van Rijsdijk. De middenvelder speelt de bal achter Overgoor, waarna Schöne countert. De Deen geeft de bal mee aan Denswil en die probeert met gevoel de bal voor het doel te leggen. De keeper is geklopt, maar de verdedigers van Go Ahead niet.
16'
Wederom gevaar voor het doel van Cummins. Schöne geeft de bal fraai mee aan Milik, die daarna strak voorgeeft. Bij de tweede paal probeert Klaassen de bal in te glijden, maar hij kan niet anders doen dan het leder terug voor het doel leggen. Daar staat Wijnaldum.
15'
Milik krijgt aan de andere kant en prima mogelijkheid op de verdubbeling. Vanaf rand zestien denkt hij Cummins met een boogbal te kunnen verslaan. De international werkt de bal naast en over het doel van Go Ahead.
14'
Weer wordt Go Ahead enigszins gevaarlijk met het hoofd. Ditmaal komt de bal voor het doel vanuit een hoekschop. Lewis staat redelijk ongedekt, maar is geen begaafd kopper. Hij ziet de bal enkele meters naast stuiteren.
12'
Het eerste gevaar van de bezoekers komt van het hoofd van Kolder. Een voorzet vanaf de linkerkant valt precies goed voor de spits. Hij knikt het leder vervolgens net naast het doel van Jasper Cillessen.
12'
Koekoek! Een technisch hoogstandje van Wijnaldum. De linksback zet doelpuntenmaker El Ghazi te kijk door een panna uit te delen.
11'
Een goed begin van Ajax. Ze zijn scherp aan de wedstrijd begonnen en Go Ahead Eagles krijgt geen poot aan de trapper. De Deventenaren zijn niet in staat om over de middenlijn te komen.
10'
Doelpunt voor AFC Ajax, 1:0 door Anwar El Ghazi
Milik krijgt voor de tweede keer veel ruimte en haalt aan voor een schot. Zijn poging belandt nog op de paal, maar de rebound is een buitenkansje voor El Ghazi. De aanvaller werkt met de rechts de bal langs Cummins.
8'
De Amsterdam ArenA schreeuwt om een strafschop na een duel tussen Milik en Vriends. De Poolse spits gaat echter wel erg gewild over het been van de Go Ahead-verdediger.
7'
Klaassen! Wat een enorme kans voor de middenvelder. Na een schitterende combinatie tussen Milik en Schöne komt de bal voor Klaassen terecht. Hij wil met links aanhalen, maar is net te laat. Daardoor maait hij knullig voorbij de bal.
6'
Opvallend is de aanwezigheid van zowel Riedewald als Denswil. Zij maken hun eerste minuten van dit seizoen. De jonge Riedewald houdt daarmee de ervaren Zimling op de bank als controleur en De Boer verkiest Denswil boven Moisander.
4'
Go Ahead Eagles probeert al vrij snel de opbouw van Ajax te verstoren. In eerdere duels werd duidelijk dat de Amsterdammers dat niet prettig vinden. De thuisploeg weet echter dat Go Ahead dat niet negentig minuten kan volhouden.
2'
Van Rhijn verdient al vrij snel de eerste hoekschop van de wedstrijd. De Amsterdammers laten zien scherp te willen beginnen aan het duel. De corner levert geen gevaar op.
1'
Ajax heeft de bal aan het rollen gebracht. Een flink gewijzigd elftal moet voor een overwinning in de eigen ArenA zorgen. De laatste zege is alweer even geleden.
1'
Welkom bij de laatste Eredivisie-wedstrijd van deze zaterdag. Ajax neemt het in eigen stadion op tegen Go Ahead Eagles. Een duel tussen de nummer twee en dertien van de ranglijst. Mijn naam is Robin Tibbe en ik doe live verslag van deze ontmoeting. De opstellingen zijn ongeveer een uur van tevoren te vinden onder de knop wedstrijddetails. Een fijne wedstrijd gewenst!

Ajax
De supporters van de Amsterdammers wachten al een tijdje op een overwinning. De laatste keer dat het elftal van trainer Frank de Boer drie punten pakte, was op bezoek bij NAC Breda (5-2). Kolbeinn Sigthorsson tekende destijds voor een hattrick. Vervolgens speelde het gelijk tegen APOEL Nicosia, PEC Zwolle en FC Twente. Afgelopen dinsdagavond was FC Barcelona in de Champions League met 3-1 te sterk.

Met het zelfvertrouwen zit het op dit moment wel goed bij de bezoekers uit Deventer. Afgelopen weekeinde won Go Ahead de altijd beladen derby van PEC Zwolle. Na negentig minuten stond een 3-2 eindstand op het scorebord. Dat gebeurde een speelronde eerder ook al op bezoek bij FC Utrecht. Ajax is dus gewaarschuwd voor Go Ahead Eagles.

Moisander
De Boer heeft een opvallende wijziging doorgevoerd in zijn basiselftal. Niklas Moisander moet tegen Go Ahead Eagles op de bank plaatsnemen. Dat betekent automatisch een basisplaats voor Stefano Denswil. Moisander is aanvoerder van Ajax, maar beschikt over een aflopend contract. De Boer wil dan ook dat de mandekker zijn contract verlengt en anders in de winter verkocht wordt.