SBV Excelsior
1:0
1 : 0 Torinfos in de Ticker Anwar El Ghazi 83. / Kopbal  (Richairo Živković)

90'
Ajax leek opnieuw punten te gaan verliezen, maar mocht Zivkovic en El Ghazi dankbaar zijn dat het toch nog drie punten over houdt aan deze wedstrijd. De spits leverde een voorzet af, die door El Ghazi fraai werd binnengekopt. Het was vandaag voldoende voor de overwinning, al had Excelsior zeker een punt verdiend.
90'
87'
Živković denkt de 2-0 te maken, maar wordt teruggefloten wegens buitenspel.
84'
Wissel in bij AFC Ajax -> Lucas Andersen
84'
Wissel uit bij AFC Ajax -> Ricardo Kishna
83'
Doelpunt voor AFC Ajax, 1:0 door Anwar El Ghazi
Net als in Rotterdam duur het tot de 83e minuut voordat Ajax de voorsprong pakt. Het is El Ghazi die een voorzet van Živković binnenkopt!
76'
De wedstrijd lijkt op een 0-0 uit te lopen, er gebeurt vrijwel niets. Excelsior laat Ajax komen, het heeft zelf de verdediging prima op orde.
73'
Nu een kansje voor Ajax dan, als Kishna heel veel ruimte heeft aan de rechterkant. Hij kan de bal bij Živković brengen, maar die weet zijn schot niet goed genoeg te richten.
68'
Excelsior laat zien dat het prima kan verdedigen, het kreeg in 2015 pas zes doelpunten tegen. Ook tegen Ajax wordt niets weggegeven.
65'
Ajax voert de druk op, met Živković in de spits. Vooralsnog levert het geen doelpunten op.
62'
Wissel in bij SBV Excelsior -> Toni Varela
62'
Wissel uit bij SBV Excelsior -> Adil Auassar
60'
Wissel in bij AFC Ajax -> Richairo Živković
60'
Wissel uit bij AFC Ajax -> Lasse Schöne
60'
Wissel in bij AFC Ajax -> Daley Sinkgraven
60'
Wissel uit bij AFC Ajax -> Thulani Serero
59'
Gele kaart voor Nick Viergever (AFC Ajax)
Viergever zet zijn tackle op Van Mieghem te laat in en ontvangt terecht geel. Hij is daardoor geschorst voor de volgende wedstrijd.
59'
Viergever! Dichtbij het doel staat hij opeens helemaal vrij, maar schiet de bal te wild in. Damen kan redding brengen.
58'
Scherpe voorzet van Kishna op El Ghazi, die nog net kan worden weggehaald door Mattheij.
55'
Er ligt steeds veel ruimte aan de linkerkant bij Boilesen. Zijn voorzetten leveren echter weinig gevaar op.
52'
Klaassen haalt de bal van de lijn! Uit een corner zijn de Rotterdammers dichtbij een treffer, als de bal onder Cillessen door gaat. Klaassen weet de bal nog net van de lijn te halen.
48'
Ajax kan even voor wat dreiging zorgen, maar Schöne heeft te weinig ruimte voor het schot. Zijn schot wordt dan ook geblokt door de Rotterdamse verdediging.
46'
45'
Een teleurstellende eerste helft van beide kanten, waarin geen enkel schot op doel werd genoteerd. Ajax kreeg de ruimte om het spel te maken, maar wist weinig grote kansen te noteren.
45'
45'
Op slag van rust nog een kans voor El Ghazi, die van afstand ruim voorlangs schiet.
44'
Vrije trap van Ajax vanaf de linkerkant van het veld, waarbij Schöne de bal niet goed voor het doel weet te krijgen. Hij trapt de bal in één keer over de achterlijn.
41'
De eerste helft is inmiddels bijna ten einde en we hebben nog altijd geen enkel schot op doel gezien van beide teams.
37'
Ook Boilesen blijkt een prima actie in huis te hebben, hij deelt vlak achter elkaar twee panna's uit. De bal komt voor de voeten van Van Rhijn, die maar weer eens uithaalt. Dit keer is hij dichtbij een treffer, zijn schot gaat net naast.
34'
Kishna is er langs aan de linkerkant, El Ghazi staat klaar voor het doel. De voorzet van Kishna gaat echter aan hem voorbij, want Damen grijpt in.
32'
Een goede mogelijkheid voor Ajax, als een voorzet van Boilesen bijna in één keer het doel in gaat. Damen kan er nog net zijn hand tegen krijgen.
30'
Deze doelpoging van Van Rhijn is veelzeggend: vanaf een meter of 35 haalt hij uit en schiet meters naast.
27'
Er gebeurt weinig, Excelsior laat Ajax het spel maken, maar dat wil bij de Amsterdammers nog niet echt lukken.
24'
Ajax heeft enorm veel ruimte in de omschakeling met Schöne. Kishna en El Ghazi staan vrij op de vleugels, maar Schöne levert de bal knullig in.
21'
De wedstrijd kabbelt een beetje voort. Excelsior heeft Ajax inmiddels onder controle gekregen, maar weet zelf ook weinig te creëren.
17'
Even wat dreiging van Excelsior, als Van Mieghem de bal voor het doel krijgt. Van Rhijn moet een corner weggeven, om te voorkomen dat Botaka de bal binnen kan koppen.
14'
Na de sterke openingsminuten heeft Excelsior niets meer in te brengen, het is Ajax dat domineert.
11'
Zijn medespelers weten Schöne goed te bereiken. Mooie pass van Van Rhijn, waarna Schöne de bal in de loop in één keer moet schieten. Dat levert geen succes op, de bal verdwijnt naast het doel.
8'
Slim balletje van Serero op Schöne, maar de gelegenheidsspits vergeet de bal mee te nemen.
5'
Schöne mag de vrije trap nemen op een meter of twintig van het doel, hij stuit op de muur van Excelsior.
4'
Ajax krijgt nu de gelegenheid om rustig de aanval op te bouwen, maar strandt uiteindelijk als de actie van El Ghazi mislukt.
2'
Al na een minuut een corner voor Excelsior, dat aanvallend aan de wedstrijd begint.
1'
Vanmiddag is de Amsterdam ArenA het decor van de wedstrijd tussen Ajax en Excelsior. In december bleek Excelsior al en geduchte tegenstander te zijn, het duurde maar liefst 83 minuten voordat Ajax de score wist te openen in Rotterdam. Mijn naam is Jessica Westdijk en ik doe verslag van dit Eredivisieduel. Rond 13.30 zijn de opstellingen te vinden onder het kopje wedstrijddetails.

Ajax
Ajax kende een goede week, met overwinningen op Legia Warschau en PSV. De titel lijkt echter niet realistisch: het gat met PSV is nog altijd elf punten. Het doel is dan ook vooral om de voorsprong op AZ uit te breiden. De Amsterdammers zullen de klus tegen Excelsior vandaag zo snel mogelijk willen klaren, want donderdag staat er een zwaar uitduel op het programma met Dnipro Dnipropetrovsk.

Frank de Boer zal in zijn opstelling in ieder geval één wijziging door moeten voeren ten opzichte van vorige week: Arek Milik is geblesseerd en vanmiddag dus niet inzetbaar. Waarschijnlijk zal Anwar El Ghazi de spitspositie overnemen, met Lasse Schöne op de rechterflank.

Excelsior
Promovendus Excelsior maakt een verrassend goed seizoen door, met een dertiende plek en zeven punten voorsprong op de degradatieplekken, lijken de Rotterdammers zich zelfs al veiliggespeeld te hebben. Sinds de winterstop is de ploeg uit Kralingen bezig aan sterke reeks, waarin het slechts zes tegendoelpunten kreeg.

Bij Excelsior zijn Gino Coutinho en Ninos Gouriye nog afwezig met blessures, Rick Kruijs is een twijfelgeval. Jurgen Mattheij keert weer terug in de basis, nadat hij vorige week een schorsing uitzat.

De wedstrijd tussen Ajax en Excelsior begint vanmiddag om 14.30. Veel plezier bij dit duel!