AFC Ajax Zondag, 10. Mei 2015
14:30 uur
SC Cambuur
3:0
Dp.
1 : 0 Torinfos in de Ticker Viktor Fischer 57. / Schot met rechts  (Ricardo Kishna)
2 : 0 Torinfos in de Ticker Viktor Fischer 62. / Schot met links  (Ricardo Kishna)
3 : 0 Torinfos in de Ticker Lasse Schöne 83. / dir. vrije trap

90'
Samenvatting tweede helft:
SC Cambuur gaf de tweede helft het initiatief volledig uit handen en daar profiteerde Ajax optimaal van. Fischer kreeg twee kansen en scoorde ook meteen twee keer. Kishna was tweemaal de aangever, die daarmee zijn statistieken in het seizoen verbeterd. Schöne had het slotakkoord in handen, met een rake vrije trap zes minuten voor tijd.
90'
Einde wedstrijd
87'
Zo scoort Ajax toch drie keer in de laatste thuiswedstrijd van het seizoen. Met twee doelpunten van Fischer, die aan het begin van het volgende seizoen volledig fit is, zal Ajax meer dan tevreden zijn.
83'
Doelpunt voor AFC Ajax, 3:0 door Lasse Schöne
En het is raak voor Ajax! Schöne verzilvert de vrije trap op schitterende wijze. Hij krult de bal over de muur heen en vindt de linkerhoek.
82'
Gele kaart voor Marlon Pereira (SC Cambuur)
Pereira trapt in de loopactie van Andersen, die in de bal komt en meteen weer weg sprint richting het doel. De verdediger van SC Cambuur houdt vast en krijgt hiervoor geel.
81'
De paal voorkomt de 3-0 van Ajax!
Invaller Schöne komt perfect uit in de zestien en kan de lage voorzet met zijn rechterbeen richting doel knallen, maar Nienhuis heeft een geweldige reflex in huis. Met zijn handschoen tikt hij de bal, via de rechterpaal, uit zijn doel.
80'
El Makrini raakte bij die sliding op Tete zelf geblesseerd en wordt naar de kant gehaald. Martijn Barto is zijn vervanger. Ook Ajax wisselde daarvoor voor de derde keer. El Ghazi ging naar de kant en Lucas Andersen verving hem. Geen publiekswissel voor Moisander dus.
79'
Wissel in bij SC Cambuur -> Martijn Barto
79'
Wissel uit bij SC Cambuur -> Mohamed el Makrini
79'
Wissel in bij AFC Ajax -> Lucas Andersen
79'
Wissel uit bij AFC Ajax -> Anwar El Ghazi
79'
Sigþórsson, wat een knal!
De IJslander komt perfect uit na een vrije trap vanaf rechts, maar met een snoeiharde volley mist hij het doel. De bal scheert over de lat heen, waardoor Nienhuis niet hoeft in te grijpen.
78'
Weer ontsnapt een speler van SC Cambuur aan een rode kaart. El Makrini, ook met geel op zak, haalt Kenny Tete naar de grond op de achterlijn. De middenvelder kan hiervoor geel krijgen, maar Kamphuis lijkt de rode kaart vergeten te zijn.
76'
Beide ploegen mogen nog één keer wisselen. Gunt Frank de Boer, naast een basisplaats, ook een publiekswissel aan Niklas Moisander? Het is de laatste wedstrijd van de Finse mandekker in de Amsterdam ArenA.
73'
SC Cambuur en vooral Ajax lijkt het allemaal wel best te vinden. De Amsterdammers lijken voor de nul achterin te gaan, terwijl SC Cambuur het aanvallend niet meer kan opbrengen om vol druk te zetten.
70'
Beide trainers zijn begonnen aan het wisselspelletje. Bij Ajax gaat doelpuntenmaker Fischer naar de kant voor Kolbeinn Sigþórsson en krijgt Lasse Schöne speeltijd ten koste van Sinkgraven. Bij SC Cambuur gaat De Ridder naar de kant en komt Erik Bakker.
69'
Wissel in bij AFC Ajax -> Kolbeinn Sigþórsson
69'
Wissel uit bij AFC Ajax -> Viktor Fischer
69'
Wissel in bij SC Cambuur -> Erik Bakker
69'
Wissel uit bij SC Cambuur -> Daniël de Ridder
68'
Wissel in bij AFC Ajax -> Lasse Schöne
68'
Wissel uit bij AFC Ajax -> Daley Sinkgraven
65'
Ajax heeft het licht gezien en begint zowaar aantrekkelijk te voetballen. SC Cambuur komt niet meer in het spel voor en het is wachten op de 3-0.
62'
Doelpunt voor AFC Ajax, 2:0 door Viktor Fischer
En Fischer gaat door! Ditmaal moet de aanvaller iets meer doen na een pass van Kishna. Hij neemt de bal mee de zestien in en schiet met links door de benen van Nienhuis: 2-0.
60'
Voor Fischer is het pas zijn eerste doelpunt in de Eredivisie sinds 1 december 2013. Toen scoorde de Deen tegen ADO Den Haag. Fischer raakte vervolgens zwaar geblesseerd.
57'
Doelpunt voor AFC Ajax, 1:0 door Viktor Fischer
Een meer dan prima doelpunt van Ajax! Kishna is behendig op links, speelt zijn man uit en vindt Fischer met een lage voorzet. De Deen komt met een goede loopactie voor de goal en kan van dichtbij simpel afronden: 1-0.
52'
Ajax zet meer druk naar voren nu. Het is Bazoer die het vanaf twintig meter met links probeert, maar Nienhuis kan simpel oppikken voor zijn lijn. Aan de andere kant wordt Ogbeche weggestuurd, maar ook hij kan de vijandelijke goalie niet passeren met een schuiver.
52'
Veltman staat inmiddels weer binnen de lijnen en lijkt toch verder te kunnen.
49'
Heerlijke poging van El Ghazi!
De linksbuiten zet Vytas op een verkeerd been en zoekt met links de verre hoek. De krul is schitterend, maar de bal suist rakelings langs de linkerpaal.
49'
Overigens lijkt er weer een centrale verdediger te moeten afhaken, ditmaal Veltman. De Ajacied heeft las van zijn enkel en gaat nu naar de zijkant met een fysiotherapeut. Mike van der Hoorn loopt zich alvast warm.
48'
Voor Mac-Intosch overigens een leuke wissel, aangezien hij lang in de jeugd van Ajax speelde en het zelfs schopte tot het beloftenelftal. Hij speelde echter nooit in het shirt van de Amsterdammers in de ArenA.
46'
Lucas Bijker raakte aan het einde van de eerste helft geblesseerd en is in de kleedkamer achtergebleven. Calvin Mac-Intosch is zijn vervanger.
46'
Aanvang tweede helft
46'
Wissel in bij SC Cambuur -> Calvin Mac-Intosch
46'
Wissel uit bij SC Cambuur -> Lucas Bijker
45'
Samenvatting eerste helft:
Nog geen doelpunten in de Amsterdam ArenA. Beide ploegen imponeren nog niet, maar kregen wel kleine kansjes. Op het einde leek Ajax het initiatief over te nemen van SC Cambuur, dat sterk opende, maar honderd procent kansen volgden niet in de eerste 45 minuten.
45'
Einde eerste helft
44'
Weer een kleine opleving van Ajax!
Ricardo Kishna bereikt Serero met een mooi hakje, die daarvoor schuin van het doel richting Nienhuis kan. De kleine middenvelder probeert het met een hard schot richting de verre hoek, maar de inzet gaat voorlangs en eindigt zelfs over de zijlijn. Ingooi SC Cambuur dus.
41'
Prima vrije trap van Daley Sinkgraven!
De speler die terugkeert van een blessure krult de bal vanaf een kleine dertig meter richting de linkerkruising, maar het speeltuig eindigt op het dak van het doel.
37'
Er zijn spaarzame momenten waarop het interessant wordt, maar het karakter van deze wedstrijd blijft toch zweven om het feit dat dit duel nergens meer om draait. Ajax blijft tweede, SC Cambuur valt buiten de prijzen.
34'
SC Cambuur neemt het in de laatste competitiewedstrijd overigens op tegen Willem II. Deze wedstrijd mist El Makrini dus vanwege zijn schorsing.
33'
Gele kaart voor Mohamed el Makrini (SC Cambuur)
Weer een gele kaart voor een speler van SC Cambuur vanwege het onderbreken van een rush. Thulani Serero is er dit keer met de bal vandoor en aanvoerder El Makrini houdt de Zuid-Afrikaan vast. De middenvelder is door deze gele kaart geschorst voor de laatste competitiewedstrijd van SC Cambuur.
31'
Weer een kansje voor Ajax, maar Fischer raakt de bal niet lekker. Een corner van de Amsterdammers wordt afgeslagen, maar Bazoer kan aan de zijkant van de zestien de bal terugbrengen. Hij kopt op Fischer, maar die mist zijn volley en schiet twee meter naast.
30'
Knap verdedigt van Veltman, die opeens het sprintduel aan moet gaan met De Ridder, die diep gestuurd werd door Ogbeche. De bal is goed, maar Veltman gooit zijn lichaam tegen De Ridder aan, waardoor hij het speeltuig rustig terug kan spelen op Cillessen.
27'
De Ridder kwam net in een kansrijke positie. Het zou wat geweest zijn als de aanvaller van SC Cambuur meteen na zo'n beslissing van de scheidsrechter de openingstreffer scoort. Ik snap nog steeds niet wat De Ridder wilde. Hij leek de bal gewoonweg op te vangen met zijn hand.
24'
Domme De Ridder!
De speler van SC Cambuur heeft net geel gepakt en op onbegrijpelijke wijze gaat hij met de hand naar de bal. Wat er in het hoofd van de aanvaller omgaat is niet bekend, maar de scheidsrechter is hier heel coulant. Vanwege het vriendschappelijke karakter van de wedstrijd, Ajax en SC Cambuur spelen nergens meer om, geeft de arbiter geen tweede gele kaart, maar dit had gewoon rood moeten zijn.
23'
Gezocht: Lucht. Joël Veltman hapt naar adem als hij een volley van Bartholomew Ogbeche vol in de maagstreek krijgt. Geen lekker gevoel voor de mandekker, die wel door moet.
21'
Gele kaart voor Daniël de Ridder (SC Cambuur)
De eerste kaart is voor Daniël de Ridder, die voorkomt dat El Ghazi een mooie slalom op het middenveld kan voltooien. De Ajacied omspeelt twee man, maar wordt naar de grond getrokken door de oud-Ajacied, die geel krijgt.
19'
De wedstrijd in Amsterdam is in ieder geval lekker open. Veel kansen over en weer, maar nog geen doelpunten.
15'
Dubbele kans voor Ajax!
Eerst wint Bazoer een sprintduel van Vytautas Andriuškevičius, maar vanaf de zijkant in de zestien stuit hij op Nienhuis. Vervolgens kan El Ghazi koppen na een voorzet vanaf rechts, maar de flankspeler mikt in de handen van de goalie.
14'
Een snelle uitbraak van Ajax, maar Anwar El Ghazi neemt de bal één keer mee aan de linkerkant, waardoor Fischer opeens een extra verdediger in zijn nek heeft hangen. De voorzet komt wel, maar de Deen wordt goed verdedigd.
13'
Het is erg rustig in de Amsterdam ArenA. Maar weinig mensen zijn op Moederdag naar een zonnig stadion gekomen. Veel lege plekken, maar het sfeervak van de Amsterdammers zit wel vol.
9'
Na een tam begin van Ajax kruipt de thuisploeg iets meer uit de schulp, maar zelf heeft het nog niets gecreëerd in de eerste tien minuten. SC Cambuur werd meerdere keren gevaarlijk, maar maakte het Cillessen ook niet ernstig lastig.
6'
Daar is Ajax voor het eerst, met dank aan Marlon Pereira!
De Amsterdammers zetten druk en de rechtsback speelt de bal akelig zacht terug op Leonard Nienhuis. Viktor Fischer zet druk, maar de goalie kan de bal net op tijd een peer naar voren geven.
5'
Weer Van de Streek met een kansje. De middenvelder kan uithalen vanaf de rand van de zestien, maar zijn lage schot richting de linkerhoek wordt simpel gepakt door Jasper Cillessen.
4'
Geen gevaar van SC Cambuur. De bal komt ter hoogte van de penaltystip, maar Riechedly Bazoer werkt de bal weg uit zijn eigen zestien.
3'
En nu een corner voor SC Cambuur nadat Rosheuvel opnieuw Viergever raakt met een voorzet. De uitploeg neemt de touwtjes in handen.
2'
Meteen een prima kans voor de uitploeg!
Mikhail Rosheuvel zet, via het been van Nick Viergever, voor en vindt de volledig vrijstaande Sander van de Streek. De aanvallende middenvelder raakt in de zestien echter de bal volledig verkeerd, waardoor het geen doelpoging wordt.
1'
Aanvang wedstrijd
Het is Moederdag en daar heeft Ajax wat op bedacht. De moeders van de spelers wandelen mee het veld op. Thulani Serero met een blanke moeder, aangezien zijn moeder niet vanuit Zuid-Afrika kon overkomen. Het is zijn 'Nederlandse' moeder, die hem hielp in zijn eerste dagen in ons land.
Opstellingen
Voor Ajax staat er al wat langer niets meer op het spel, waardoor enkele spelers weer een kans krijgen. Kenny Tete krijgt een basisplaats, net als Thulani Serero, die de laatste tijd buiten de boot viel. In de aanval is plaats voor Viktor Fischer, die sinds kort terug is na lang blessureleed. Niklas Moisander krijgt zijn afscheid voor het Amsterdamse publiek als basisspeler. Hij vertrekt aan het einde van het seizoen naar Sampdoria.

Ook SC Cambuur is klaar in de Eredivisie, maar trainer Henk de Jong houdt zijn sterkste elf op het veld. Dit betekent dat Bartholomew Ogbeche in de punt van de aanval staat en het middenveld gevormd wordt door Mohamed el Makrini en Sander van de Streek. Lucas Bijker en Etiënne Reijnen vormen het centrale duo van de Friezen.
Voorbeschouwing:
Voor Ajax en SC Cambuur is het seizoen in de Eredivisie al klaar. Beide ploegen spelen nergens meer om, maar hebben nog twee wedstrijden voor de boeg. Allereerst het duel in de Amsterdam ArenA. Mijn naam is Jos Boesveld en ik volg dit duel voor jullie.

Plek twee en achter de subtop
Voor Ajax is het al langer duidelijk dat ze volgend seizoen beginnen in de voorrondes van de Champions League. De Amsterdammers eindigen als tweede achter kampioen PSV en mogen daardoor via de voorrondes proberen een plek zien te verwerven in het kampioenenbal. Ajax speelt vier wedstrijden tegen twee tegenstanders. Als de ploeg de twee tweeluiken wint, staan er weer eens twee Nederlandse ploegen in de groepsfase van de Champions League.

SC Cambuur heeft in de competitie de eigen glazen ingegooid. De ploeg wist de laatste drie wedstrijden (FC Groningen, 2-3, Excelsior, 1-1 en FC Dordrecht, 0-0) niet te winnen, waardoor de ploeg nagenoeg kansloos is voor een plek bij de play-offs. De nummers vier tot en met zeven strijden voor één ticket voor de voorrondes van de Europa League, maar aangezien PEC Zwolle met nog twee wedstrijden te gaan zes punten meer én een beter doelsaldo heeft, lijkt het onbegonnen werk voor de Friezen. De club uit Leeuwarden richt zich dan ook al op volgend seizoen.

Toewerken naar volgend jaar
Zowel Ajax als SC Cambuur is al druk bezig om de selectie voor volgend seizoen rond te krijgen. De Amsterdammers baarden natuurlijk opzien door Nemanja Gudelj van AZ vast te leggen tot medio 2020, bij SC Cambuur moet het geld nog beginnen met rollen. Wel werd er een belangrijke stap binnen de club gezet. Topscorer Bartholomew Ogbeche zag een optie in zijn contract gelicht worden, waardoor hij tot aan het einde van het volgende seizoen onder contract staat in de Eredivisie. De spits scoorde vijftien keer in 39 competitiewedstrijden voor SC Cambuur.

Alhoewel er niets meer op het spel staat, is de wedstrijd Ajax – SC Cambuur aantrekkelijk genoeg. Als de Amsterdammers het oude niveau halen, speelt het goed voetbal, terwijl de formatie van Henk de Jong al langer bekend staat om het aantrekkelijke voetbal dat ze laten zien op het hoogste niveau in Nederland. Schakel vanaf 14.30 in om deze wedstrijd live te volgen.
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner