AZ Alkmaar Zondag, 17. Augustus 2014
12:30 uur
AFC Ajax
1:3
0 : 1 Torinfos in de Ticker Davy Klaassen 15. / Schot met rechts  (Lasse Schöne)
1 : 1 Torinfos in de Ticker Steven Berghuis 50. / Schot met links  (Muamer Tanković)
1 : 2 Torinfos in de Ticker Lasse Schöne 69. / Schot met rechts  (Daley Blind)
1 : 3 Torinfos in de Ticker Anwar El Ghazi 90. / Schot met rechts  (Kolbeinn Sigþórsson)

90'
Ajax heeft een dik verdiende overwinning geboekt op AZ, dat veel te weinig kansen creerde. Hoewel het vlak na rust de gelijkmaker maakte via Steven Berghuis, was Ajax oppermachtig. Lasse Schöne en Anwar El Ghazi schoten Ajax naar de tweede overwinning.
90'
90'
Gele kaart voor Niklas Moisander (AFC Ajax)
90'
Gele kaart voor Jeffrey Gouweleeuw (AZ Alkmaar)
90'
Wat gebeurt hier? Een hevige rel tussen de spelers van beide teams. Wie zijn de schuldigen?
90'
Doelpunt voor AFC Ajax, 1:3 door Anwar El Ghazi
Daar is dan de beslissing! Invaller El Ghazi bekroont zijn prima invalbeurt met een fraai doelpunt. De vleugelspits kapt naar binnen en schiet de bal in de linkerkruising.
87'
En nu eindelijk AZ weer! Een indraaiende voorzet van Berghuis komt op het hoofd van Henriksen, die de bal net naast kopt. Dit had de gelijkmaker kunnen zijn.
85'
Nog steeds geen 1-3! Eerst schiet Schöne in het zijnet via een Alkmaars been en vervolgens kopt Sigþórsson op de paal.
84'
Wissel in bij AZ Alkmaar -> Mikhael Rosheuvel
84'
Wissel uit bij AZ Alkmaar -> Muamer Tanković
79'
Sigþórsson weer niet! De IJslander kan vrij uithalen, maar Esteban kan de bal keren. Dit had de beslissing kunnen en misschien wel moeten zijn.
77'
Wissel in bij AFC Ajax -> Thulani Serero
77'
Wissel uit bij AFC Ajax -> Daley Blind
77'
Wissel in bij AZ Alkmaar -> Viktor Elm
77'
Wissel uit bij AZ Alkmaar -> Mattias Johansson
75'
Gele kaart voor Jan Wuytens (AZ Alkmaar)
Wuytens is veel te laat en haalt El Ghazi onderuit. Terecht geel.
74'
Oh oh Sigþórsson! Hij kan helemaal alleen naar het doel van Esteban toe, maar de spits duurt er tergend langzaam over. Hij wordt vervolgens onderuitgehaald, maar arbiter Blom geeft geen strafschop.
69'
Doelpunt voor AFC Ajax, 1:2 door Lasse Schöne
Ongelooflijk hoe slap AZ verdedigt. Schöne mag zomaar doorlopen en haalt vervolgens schitterend uit. De Deen schiet de bal fraai in de rechterhoek, maar de manier van verdedigen moet AZ te denken geven.
68'
Fraai balletje Schöne! De middenvelder puntert een voorzet met zijn buitenkant slim voor het doel. Daar had Sigthorsson echter niet op gerekend.
66'
Van der Hoorn! De verdediger ziet de bal uit een hoekschop plotseling op zijn lichaam komen, terwijl het doel leeg was. De verdediger krijgt het voor elkaar om de bal alsnog over te krijgen.
65'
AZ ontsnapt! Esteban moet twee keer handelend ingrijpen. Twee maal is El Ghazi dichtbij, vooral de laatste scheelde bar weinig.
62'
Schitterende actie Anwar El Ghazi. De invaller passeert twee man alsof ze er niet staan. Hij verdient er een corner mee.
61'
Klaassen! De middenvelder lijkt een voorzet vanaf links in het doel te koppen, maar een verdediger van AZ staat in de weg.
56'
Het is nu een leuke en open wedstrijd, in tegenstelling tot de eerste helft. Beide ploegen krijgen zeeën van ruimte, maar daar wordt vooralsnog niets mee gedaan.
55'
Verwoestend schot op de lat! Linksback Nicolai Boilesen schiet van heel ver snoeihard op de lat. Esteban en AZ ontsnappen.
50'
Doelpunt voor AZ Alkmaar, 1:1 door Steven Berghuis
En het is weer gelijk! Steven Berghuis schuift de bal laag in de linkerhoek na een aanval over de linkerkant, die begon bij Hupperts.
47'
Het eerste schotje in de tweede helft komt op naam van Ligeon. Zijn schot gaat een paar meter over.
46'
Wissel in bij AFC Ajax -> Anwar El Ghazi
46'
Wissel uit bij AFC Ajax -> Ricardo Kishna
46'
45'
Ajax leidt na 45 minuten spelen met 1-0 in Alkmaar dankzij een doelpunt van Davy Klaassen. Ajax krijgt op de vleugels veel ruimte, maar na het doelpunt liet het AZ wat komen. De thuisploeg creëerde echter veel te weinig kansen. Alleen Muamer Tankovic had een grote kans.
45'
45'
Nog één minuut wordt er toegevoegd aan de eerste helft.
42'
Ajax lijkt momenteel weinig aanstalten te maken tot de 2-0. De titelhouder laat AZ nu wat komen, wat leidt tot een kans van Berghuis. Cillessen heeft er veel moeite mee, maar het loopt allemaal net goed af.
37'
Gele kaart voor Kolbeinn Sigþórsson (AFC Ajax)
Sigthorsson speelt de bal te ver voor zich uit en komt vervolgens hard in op Simon Poulsen. Een terechte bestraffing voor de spits.
33'
Nu had Ajax een vrije trap moeten hebben op randje zestien. Kolbeinn Sigthorsson wordt wel degelijk aangetikt, maar arbiter Blom wil van niets weten.
31'
Daar was weer eens een poging. Nemanja Gudelj haalt van zo'n 25 meter uit, maar zijn poging gaat een metertje naast het doel van Cillessen. AZ krijgt het vooralsnog niet voor elkaar om een echte uitgespeelde kans te creëren.
28'
Mike van der Hoorn krijgt een harde tik van Hupperts, maar scheidsrechter Kevin Blom ontgaat het. Daaropvolgend zou Markus Henriksen buitenspel staan, maar in de herhaling valt te zien dat het geen 'offside' was.
24'
AZ zet aan tot vreugde van het publiek. Die willen graag dat AZ aan gaat vallen.
21'
Wat scheelt het! Muamer Tankovic mag vrij inkoppen na een vrije trap van Berghuis. De spits kopt het leer echter net naast. Hier ontsnapt Ajax.
20'
AZ heeft moeite om het de verdediging van Ajax lastig te maken. De Amsterdammers staan daarentegen zeer gemakkelijk te spelen.
15'
Doelpunt voor AFC Ajax, 0:1 door Davy Klaassen
Het is raak! Ajax komt op een 1-0 voorsprong dankzij een doelpunt van Davy Klaassen. De middenvelder wordt prima aangespeeld door Lasse Schöne en schiet de bal vervolgens hard en laag in de verre hoek.
11'
Hupperts! Onachtzaamheid achterin bij Ajax, waardoor Guus Hupperts bijna alleen op doelman Jasper Cillessen af kan gaan. Een prima tackle van Niklas Moisander voorkomt een poging van de buitenspeler van AZ.
11'
Ajax begint fel aan het duel. De ploeg van Frank de Boer zet al vroeg druk op de Alkmaarse defensie en dat leidt af en toe tot problemen voor de AZ-verdedigers.
9'
Volgende kans! Ruben Ligeon mag zomaar door lopen en haalt in de zestien meter maar eens uit. Wederom is Esteban attent en gunt Ajax een hoekschop.
8'
Goede mogelijkheid Ajax! Doelman Esteban twijfelt of hij moet uitkomen, waardoor Kishna een goede kans heeft om de bal van links binnen te tikken. Hij schiet echter tegen de AZ-goalie aan.
6'
Ajax won vorig seizoen zeven van de zeventien uitwedstrijden. Tegen AZ werd er vorig jaar verloren; het werd 3-2 voor de Alkmaarders.
3'
De eerste kans is voor Ajax. Ricardo Kishna passeert zijn mannetje en schiet hard op doelman Esteban. De goalie keert de inzet, maar geeft wel een hoekschop weg.
2'
Een veelbelovende aanval van AZ. Steven Berghuis met de hak naar Mattias Johansson geeft voor op Nemanja Gudelj, maar zijn schot wordt geblokt.
1'
We zijn begonnen in Alkmaar. Welke club behoudt de volle winst na twee wedstrijden?
1'
AZ-trainer Marco van Basten heeft voor dezelfde elf spelers gekozen als vorige week tegen Heracles Almelo. Daarin werd met 3-0 gewonnen, waardoor Van Basten tevreden kan zijn over zijn team. Ajax-trainer Frank de Boer heeft spits Arek Milik op de bank gezet en Kolbeinn Sigthorsson op zijn plaats in de spits gezet. Verder spelen Jasper Cillessen en Daley Blind weer. Dat gaat ten koste van Kenneth Vermeer en Thulani Serero.
Goedemiddag voetballiefhebbers! Welkom bij de wedstrijd tussen AZ en Ajax! Ik ben Rijcko Treep en zal u live verslag doen van deze kraker uit speelronde 2. Benieuwd naar de opstellingen van beide teams? Kijk dan hier: Opstellingen

AZ won haar eerste duel met 3-0 uit bij Heracles Almelo. De ploeg van trainer Marco van Basten kwam pas laat op gang, maar na 56 minuten was de ban gebroken. Steven Berghuis haalde met zijn linkerpoot hard uit en zette AZ op 0-1. Ruim tien minuten later verdubbelde nieuweling Guus Hupperts de score met een schitterende goal. Spits Muamer Tankovic bepaalde uiteindelijk de eindstand.

Ajax was afgelopen weekend met 4-1 te sterk voor Vitesse. Hoewel de Arnhemmers niet eens de mindere waren en voldoende kansen creëerden, waren de Amsterdammers gewoon veel effectiever in eigen huis. Nick Viergever bekroonde zijn Eredivisiedebuut voor Ajax met een doelpunt. Hij zette Ajax vlak voor rust op 1-0. Na rust scoorde Ajax er flink op los. Lasse Schöne (2x) en Mike van der Hoorn maakten de overige goals voor de Amsterdammers, terwijl Marko Vejinovic de eer redde voor Vitesse.

Geschiedenis
AZ – Ajax stond 37 keer eerder op het programma in de Eredivisie. Achttien keer gingen de Amsterdammers er met een overwinning vandoor, terwijl AZ er negen won. Vorig seizoen won AZ met 3-2 in eigen huis. Waar er in eerste instantie geen vuiltje aan de lucht hing voor Ajax (1-2), was het kwaad in de 65e minuut geschied. Ricardo van Rhijn ontving de rode kaart, waardoor AZ met een benutte strafschop van Aron Jóhansson langszij kwam. Viktor Elm zorgde er een kwartier voor tijd zelfs voor dat de Alkmaarders de drie punten pakten.

In de ArenA was Ajax wel meester. De ploeg van trainer Frank de Boer versloeg AZ op 23 februari met speels gemak: 4-0. Al na vier minuten zette Siem de Jong zijn ploeg op voorsprong. Pas na rust ging Ajax verder met doelpunten maken. Lerin Duarte (2x) en Ricardo Kishna maakten de overige treffers.