AZ Alkmaar
2:4
1 : 0 Torinfos in de Ticker Steven Berghuis 8. / Eigen goal
2 : 0 Torinfos in de Ticker Michael de Leeuw 37. / Schot met rechts
2 : 1 Torinfos in de Ticker Steven Berghuis 45. / Schot met rechts  (Nemanja Gudelj)
2 : 2 Torinfos in de Ticker Jeffrey Gouweleeuw 59. / Schot met rechts  (Robert Mühren)
2 : 3 Torinfos in de Ticker Markus Henriksen 65. / Schot met rechts  (Robert Mühren)
2 : 4 Torinfos in de Ticker Markus Henriksen 82. / Schot met rechts  (Steven Berghuis)

90'
Groningen heeft in de tweede helft enorm teleurgesteld. Daartegenover heeft AZ een prima partij geleverd in het tweede bedrijf. Door goed spel, meer balbezit en overmacht draaide de wedstrijd volledig om in het voordeel van de Alkmaarders. Door goals van Jeffrey Gouweleeuw en Markus Henriksen (2x) werd het 2-4 in de Euroborg.
90'
90'
Er worden nog twee minuten toegevoegd aan de tweede helft.
90'
Wissel in bij AZ Alkmaar -> Ridgeciano Haps
90'
Wissel uit bij AZ Alkmaar -> Dabney dos Santos
88'
Nog enkelen minuten te spelen in de Euroborg. We hebben wel een prachtige wedstrijd mogen volgen aan het einde van deze zondagmiddag. Met vele doelpunten is naast de fan van AZ de neutrale toeschouwer de grote winnaar.
85'
Wedstrijd is gespeeld in Groningen. Groningen was de eerste helft heel sterk en AZ was nergens. AZ was de tweede helft heel sterk en Groningen was nergens. Aldus een wedstrijd met twee gezichten.
82'
Doelpunt voor AZ Alkmaar, 2:4 door Markus Henriksen
Dit lijkt de definitieve nekslag voor FC Groningen. AZ countert na een fout op het Groningse middenveld. Steven Berghuis zorgt voor de assist en wederom mag Markus Henriksen het afmaken.
80'
Gele kaart voor Wesley Hoedt (AZ Alkmaar)
De verdediger onderbreekt een Groningse aanval met potentie door het neerhalen van Johan Kappelhof.
80'
Mogelijkheid voor Nemanja Gudelj! Wat staat de verdediging van Groningen te schutteren in de tweede helft. Gudelj combineert vrij met Dabney dos Santos en stoomt zo door richting het doel van Groningen. Padt blijft toch zijn reddingen verrichten waardoor de spanning blijft.
77'
Mooie actie van Steven Berghuis! De sierlijke buitenspeler soleert door de defensie van FC Groningen en drukt goed af. Sergio Padt staat echter op zijn plaats en verwerkt de bal naar de flanken.
76'
Erwin van de Looi wil hier niet verliezen vandaag. Hij brengt een aanvallende wissel toe en wil het laatste kwartier gaan vlammen.
75'
Wissel in bij FC Groningen -> Juninho Bacuna
75'
Wissel uit bij FC Groningen -> Hans Hateboer
73'
Door deze verandering in de stand zou AZ stijgen naar plaats vier en Groningen blijven steken op de koppositie in het rechterrijtje: plek tien.
71'
Het duel wordt feller en er volgen meer overtredingen. Nu is het FC Groningen dat moet en AZ dat op de counter kan spelen.
67'
Nog een kwart te spelen in deze wedstrijd. Groningen is het helemaal kwijt en lijkt de ongeslagen status in de Euroborg te gaan verliezen.
65'
Doelpunt voor AZ Alkmaar, 2:3 door Markus Henriksen
Deze kentering van de wedstrijd drukt zich nu heel hard uit op het scorebord. AZ komt van een 2-0 achterstand terug en komt op 2-3 via Henriksen. De Noor schiet van dichtbij raak na een kopbal van Robert Mühren.
65'
De rollen zijn volledig omgedraaid. AZ is de betere ploeg, kwam al verdiend langszij en krijgt nu ook kansen op meer.
64'
Wissel in bij FC Groningen -> Danny Hoesen
64'
Wissel uit bij FC Groningen -> Albert Rusnák
63'
Mooie vrije trap van Steven Berghuis Weer een mooie curve van de buitenspeler van AZ. De bal draait echter wat te hard door waardoor hij verder naast gaat dan verwacht.
62'
Gele kaart voor Maikel Kieftenbeld (FC Groningen)
De aanvoerder van Groningen speelt de bal met een vliegende tackle, komt wat lomp in en krijgt daardoor een gele kaart.
61'
Weer een schotkans voor Mühren! Steven Berghuis bedient spits Mühren opnieuw met een mooie voorzet. Maar Mühren heeft het vizier nog niet op scherp staan en ziet zijn schot gekeerd worden door Sergio Padt.
59'
Doelpunt voor AZ Alkmaar, 2:2 door Jeffrey Gouweleeuw
De gelijkmaker is een feit voor AZ. Een corner van Gudelj komt via Wesley Hoedt en Robert Mühren op de rechtervoet van Gouweleeuw. De verdediger van AZ lepelt met een halve omhaal de bal in de kruising: 2-2.
58'
Deze moet er in Mühren! De Volendammer in Alkmaarse dienst stevent recht op keeper Padt af maar schiet te simpel op de doelman van Groningen.
57'
Indraaiende vrije trap draait naast! Een goed genomen vrije trap van Nemanja Gudelj wordt net gemist door Wesley Hoedt en Jeffrey Gouweleeuw waardoor de bal net naast het doel verdwijnt.
55'
De aanvallende opties voor John van den Brom zijn ook niet bijster groot. Muamer Tanković zal waarschijnlijk voor wat nieuwe impulsen moeten zorgen straks.
53'
Toch weet AZ weinig af te dwingen in de openingsfase van de tweede helft. Groningen blijft de wedstrijd controleren en kent weinig problemen.
49'
AZ Alkmaar gaat wat meer pressie naar voren zetten. Toch zullen ze op moeten letten voor de snelle counters van Groningen met bijvoorbeeld Mimoun Mahi en Albert Rusnák.
46'
Kopkans voor Mühren! Steven Berghuis draait de bal vanaf rechts goed in met zijn linkervoet. Daar staat Robert Mühren bij de tweede paal die de voorzet net naast het doel van keeper Padt kopt.
46'
John van den Brom heeft gesproken in de kleedkamer en laat daar Guus Hupperts achter. De man van de gemiste kans wordt vervangen door Thom Haye.
46'
Wissel in bij AZ Alkmaar -> Thom Haye
46'
Wissel uit bij AZ Alkmaar -> Guus Hupperts
46'
45'
In een vermakelijke eerste helft is de tussenstand bij Groningen tegen AZ 2-1. De gehele eerste helft was FC Groningen de sterkere ploeg. Al vroeg kwamen de Noorderlingen op voorsprong door een aangeraakte vrije trap van Tjaronn Chery. Michael de Leeuw verdubbelde de score van dichtbij. Toch maakte Steven Berghuis zijn eigen goal (1-0) goed door vlak voor rust de aansluitingstreffer binnen te glijden.
45'
45'
Doelpunt voor AZ Alkmaar, 2:1 door Steven Berghuis
Vlak voor rust een hele belangrijke aansluitingstreffer voor AZ. Op aangeven van Nemanja Gudelj glijdt Berghuis de bal in bij de tweede paal: 2-1.
45'
Er worden twee minuten extra toegevoegd aan de eerste helft. Hoofdreden hiervoor is de hoofdbotsing tussen Gudelj en Hoedt.
43'
Bij deze 2-0 tussenstand wordt het gat tussen beide teams verkleint tot zes punten. AZ zou vijfde blijven en Groningen stijgen naar de achtste plaats op de ranglijst.
42'
John van den Brom zal bulderen in de kleedkamer bij rust. AZ speelt een onthutsend slecht eerst helft en Groningen is baas in eigen huis.
40'
Michael de Leeuw heeft nu al dertien doelpunten gemaakt in dit seizoen. Zo mag inmiddels wel gesteld worden dat Groningen er weer een goudhaantje bij heeft.
37'
Doelpunt voor FC Groningen, 2:0 door Michael de Leeuw
En als AZ dan iets sterker lijkt te worden slaat Groningen weer toe. Maikel Kieftenbeld haalt hard uit en ziet zijn schot slecht verwerkt worden door Esteban. Michael de Leeuw is er als de kippen bij en knalt van dichtbij de 2-0 op het scorebord.
35'
Grote kans voor Guus Hupperts! AZ heeft even wat langer de bal en ziet dit uitbetaald worden in een goede kans. Sergio Padt moet in actie komen op een geplaatst schot vanaf tien meter van Hupperts.
33'
Flipperkast in het doelgebied van AZ! Tjaronn Chery zet weer een mooie aanval op waarna de bal via Hans Hateboer terecht komt voor zijn voeten en later voor die van Albert Rusnák. Beide keren staat er een Alkmaarse verdediger in de weg.
30'
Het eerste half uur gaat vrij geruisloos voorbij in de Euroborg. Groningen is sterker, staat verdiend op 1-0 en lijkt gemakkelijk op weg om de ongeslagen thuisstatus te behouden.
29'
Na bijna een half uur spelen zorgt Steven Berghuis voor het eerste wapenfeitje aan de kant van AZ. Op aangeven van Robert Mühren schiet de man van het eigen doelpunt in de achtste minuut hoog over.
26'
Sergio Padt mag ook eens een bal oprapen. De doelman aan Groningse zijde heeft het voorlopig heel rustig. AZ is nog niet aan aanvallen toegekomen en ziet lijdzaam toe hoe de thuisploeg de regie in handen heeft.
23'
Wesley Hoedt en Nemanja Gudelj (beiden AZ) moeten even behandeld worden nadat ze elkaar bij een luchtduel hebben geraakt met het hoofd. Het spel licht even stil, maar beide spelers kunnen verder.
22'
De vrije trap van Chery verdwijnt een meter naast het doel van keeper Esteban. FC Groningen is voorlopig de bovenliggende partij en met name gevaarlijk via standaardsituaties.
21'
Weer een vrije trap op een mooie positie voor Tjaronn Chery. Deze heeft de middenvelder verdient na een overtreding van Jeffrey Gouweleeuw.
18'
AZ kruipt wat meer uit de figuurlijke schulp. Het zal ook moeten willen de Alkmaarders het sterke Groningen verslaan in de Euroborg.
14'
Schot van Albert Rusnák! Een Arjen Robben actie van Rusnák na bijna een kwartier spelen. De nieuweling kapt naar binnen en schiet maar net over het doel van AZ.
14'
Bijna de tweede van Chery! Op de achterlijn speelt Tjaronn Chery vrij gemakkelijk Wesley Hoedt uit. De doelpuntenmaker komt zo vrij voor doelman Esteban, die op zijn beurt goed redt.
13'
AZ begint slap aan de wedstrijd. Dit zal John van den Brom zeker niet tot tevredenheid stemmen na de goede overwinning in de ArenA afgelopen donderdag.
10'
Zo is de wedstrijd al vroeg opengebroken. Niet geheel verrassend is het weer Tjaronn Chery met een belangrijke rol. De middenvelder maakte er tot dusver al acht.
8'
Doelpunt voor FC Groningen, 1:0 door Steven Berghuis (eigen doelpunt)
Specialist Chery schiet vanaf een mooie positie buiten het strafschopgebied via het hoofd van Steven Berghuis (AZ) raak. Doelman Esteban ziet de bal zo van richting veranderen dat hij kansloos is.
6'
Het begin van de wedstrijd is wat rommelig. Beide teams kunnen de bal nog niet gemakkelijk in de ploeg houden.
4'
De wedstrijd in Groningen is de afsluiter van speelronde 22. Bij winst stijgt AZ naar de vierde plaats. Mocht de thuisploeg de drie punten pakken stijgen ze naar plek acht.
1'
Het duel tussen FC Groningen en AZ is begonnen in de Euroborg. Op dit moment staat Groningen tiende en AZ op de vijfde plaats in de Eredivisie.
1'
De spelers van beide teams betreden het veld in de Euroborg. De wedstrijd tussen FC Groningen en AZ gaat zo beginnen!
Bij Groningen vervangen Mimoun Mahi en Hans Hateboer het geblesseerde duo Jarchinio Antionia en Yoëll van Nieff. Laatstgenoemde neemt wel plaats op de reservebank. In de basiself van AZ is er een wijziging ten opzichte van de laatste wedstrijd. Robert Mühren vervangt in de spitspositie de geblesseerde Aron Jóhannsson.

Van harte welkom bij de wedstrijd FC Groningen – AZ Alkmaar! Het duel in de 22e speelronde van de Eredivisie zal om 16.45 uur beginnen. Mijn naam is Koen Larmit en ik zal live verslag doen van deze wedstrijd in Groningen. Rond de klok van vier uur worden de opstellingen gepresenteerd onder het kopje wedstrijddetails.

FC Groningen
Het team van coach Erwin van de Looi is sterk in de Euroborg. De Groningers verloren nog niet op eigen veld. Door deze goede prestaties is FC Groningen volop in de race voor de play-offs om Europees voetbal. Afgelopen donderdag werd in een midweekse speelronde gelijk gespeeld in Almelo: 2-2. De late gelijkmaker van de Groningers was vrij dubieus te noemen. Voorafgaand op de assist van Mimoun Mahi was de bal namelijk al over de achterlijn gerold. Tjaronn Chery scoorde waardoor de goal onterecht werd toegekend.

In de thuiswedstrijd tegen AZ Alkmaar hoopt de Groningse achterban weer op de doeltreffendheid van Michael de Leeuw (elf goals) en Chery (acht goals). Laatstgenoemde heeft door zijn goede spel van de laatste tijd de interesse gewekt van Feyenoord. Groningen kan vanmiddag zeer waarschijnlijk niet beschikken over Jarchinio Antonia (enkelblessure) en Yoëll van Nieff die kampt met hamstringproblemen.

AZ Alkmaar
Alkmaar Zaanstreek presteert uitstekend de laatste wedstrijden. Zo is de ploeg van John van den Brom ongeslagen in 2015. Het hoogtepunt van deze serie was afgelopen donderdagavond in de Amsterdam ArenA. Nadat tegenstander Ajax met tien man kwam te staan door de rode kaart van Niklas Moisander rook AZ kansen. Even later maakte Aron Jóhannsson de winnende: 0-1.

De matchwinnaar van afgelopen donderdag is een twijfelgeval voor zondagmiddag. De spits uit IJsland kampt met enkelklachten. Ook kunnen de Alkmaarders niet beschikken over Celso Ortiz (gebroken onderarm) en Viktor Elm (bovenbeenblessure).

Eerder dit seizoen speelden Groningen en AZ gelijk in Alkmaar. In de tiende speelronde van de Eredivisie eindigde het duel in 2-2 door doelpunten van Michael de Leeuw, Danny Hoesen (Groningen), Mikhael Rosheuvel en topscoorder Nemanja Gudelj (AZ Alkmaar). Vandaag staat de wedstrijd onder leiding van het volgende arbitrale trio: Martin van de Kerkhof, Nicky Siebert en Cristian Dobre. Van de Kerkhof zal om 16.45 uur het startsignaal geven.

Veel plezier bij FC Groningen – AZ Alkmaar!