Go Ahead Eagles Zondag, 8. Februari 2015
14:30 uur
AFC Ajax
1:2
Dp.
0 : 1 Torinfos in de Ticker Anwar el Ghazi 24. / Schot met rechts  (Ricardo Kishna)
1 : 1 Torinfos in de Ticker Sjoerd Overgoor 76. / Schot met links
1 : 2 Torinfos in de Ticker Wesley Verhoek 88. / Eigen goal

90'
Samenvatting

Go Ahead kwam tijdens de tweede helft goed uit de kleedkamer. De thuisploeg kregen vier dotten van kansen, maar scoren wilde maar niet lukken. Totdat Sjoerd Overgoor in de 76e plotseling de bal voor zijn voeten kreeg. De middenvelder haalde uit en schoot via de paal binnen: 1-1. Go Ahead had in de tweede helft het meeste recht op de overwinning, maar na en flinke blunder van Mickey van der Hart ging Ajax alsnog met de overwinning aan de haal. Van der Hart schopte over de bal heen na een terugspeelbal van Wesley Verhoek: 1-2.
90'
Einde wedstrijd
90'
Alles op de aanval bij Go Ahead. Alex Schalk krijgt nog wat speeltijd.
90'
Wissel in bij Go Ahead Eagles -> Alex Schalk
90'
Wissel uit bij Go Ahead Eagles -> Jeffrey Rijsdijk
90'
Gele kaart voor Daley Sinkgraven (AFC Ajax)
88'
Doelpunt voor AFC Ajax, 1:2 door Wesley Verhoek (eigen doelpunt)
Wat een pech! Wat een pech! Wat een pech! Van der Hart trapt - dankzij een polletje - totaal mis op een terugspeelbal van Verhoek. De Ajax-huurling kan wel door de grondzakken.
87'
Bijna de 1-2! El Ghazi lijkt uit een corner van Schöne te scoren, maar mist de bal. Dat was een grote kans op de 1-2!
87'
Boilesen is niet blij met de wissel en schopt een tafeltje omver. Teleurstelling is groot in Amsterdam.
87'
Wissel in bij AFC Ajax -> Queensy Menig
87'
Wissel uit bij AFC Ajax -> Nicolai Boilesen
85'
Van der Linden probeert het ineens vanuit een vrije trap, maar Cillessen brengt redding.
85'
Nog ruim vijf minuten te spelen in de Adelaarhorst. Komt er nog een winnaar?
82'
Ajax begint eindelijk weer aan te zetten. De gelijkmaker heeft iets losgemaakt bij de Amsterdammers.
82'
Beide ploegen hebben gewisseld. Plet is eruit bij Go Ahead. Marnix Kolder komt in zijn plaats. Ook bij Ajax een nieuwe spits. De Boer wisselt Kishna voor Arkadiusz Milik.
81'
Wissel in bij AFC Ajax -> Arkadiusz Milik
81'
Wissel uit bij AFC Ajax -> Ricardo Kishna
80'
Wissel in bij Go Ahead Eagles -> Marnix Kolder
80'
Wissel uit bij Go Ahead Eagles -> Glynor Plet
80'
Bijna komt Ajax weer op voorsprong. Daley Sinkgraven kopt van dicht bij naast. Dat was zeker een goede kans.
78'
Ja, Ajax. En nu? De Amsterdammers hebben het moeilijk in de tweede helft en de sterspeler (Klaassen) is zojuist gewisseld. Wat kan Ajax nog?
76'
Doelpunt voor Go Ahead Eagles, 1:1 door Sjoerd Overgoor
Wat een doelpunt van Sjoerd Overgoor zeg! Heerlijk! Ajax probeert de bal weg te werken, maar dat lukt niet. De bal komt voor de voeten van Overgoor terecht. De middenvelder poeiert hem richting doel en ziet de bal via de paal in het doel gaan: 1-1.
74'
Ook Ajax heeft gewisseld. Jaïro Riedewald komt voor Klaassen.
74'
Wissel in bij AFC Ajax -> Jaïro Riedewald
74'
Wissel uit bij AFC Ajax -> Davy Klaassen
72'
Reimerink! De invaller krijgt gelijk een grote kans. Wederom goed werk van Verhoek die Reimerink in stelling brengt. De vleugelaanvaller neemt aan en schiet vervolgens hoog over. Daar zat meer in.
72'
Eerste wissel van Booy. Aanvaller Jules Reimerink komt voor middenvelder Duits.
71'
Wissel in bij Go Ahead Eagles -> Jules Reimerink
71'
Wissel uit bij Go Ahead Eagles -> Sander Duits
71'
De bal hoeft natuurlijk maar één keer goed te vallen. Het staat nog altijd maar 0-1.
68'
Go Ahead heeft inmiddels toch even gas terug moeten nemen. Ajax is weer dreigend.
65'
Eindelijk weer een keer Ajax. Schöne mag een vrije trap nemen en dwingt Van der Hart tot een goede redding.
64'
Het eerste kwartier na rust is inmiddels voorbij, maar Go Ahead is nog altijd inde aanval.
62'
Gele kaart voor Glynor Plet (Go Ahead Eagles)
Bijna krijgt Plet weer een goede kans. Verhoek geeft voor vanaf de linkerflank. De voorzet is iets te hoog, maar Plet probeert er alles aan te doen om erbij te komen. Plet raakt de bal met de hand en krijgt daarom geel van Kuipers.
60'
Weer Plet! Een goede voorzet vanaf de rechterflank van Sven Nieuwpoort komt voor de voeten van Plet terecht. De spits probeert te schieten, maar produceert een mispeer. Dit was wederom een grote kans.
60'
Als Go Ahead wat wil, dan moet het nu toeslaan. Ajax is kwetsbaar.
59'
Weer Go Ahead! Rijsdijk zoekt ruimte om uit te halen en weet die ruimte uiteindelijk ook te vinden. Het schot gaat recht op Cillessen af, waardoor het 0-1 blijft.
58'
Go Ahead is weer de betere ploeg tijdens het eerste kwartier. Het is te hopen voor Go Ahead dat ze niet - net als in de eerste helft - daarna een terugval krijgen.
57'
Weer bijna Go Ahead. Türüç lijkt Rijsdijk in stelling te brengen, maar zijn pass is te hard. Dat was bijna een grote kans voor de thuisploeg.
56'
Plet! Nu een goede kans voor Plet. De spits kan koppen na een goede vrije trap vanaf de rechterflank. Hij brengt Cillessen echter niet in de problemen, aangezien de doelman makkelijk redding kan brengen.
55'
Gele kaart voor Nicolai Boilesen (AFC Ajax)
Ook Boilesen gaat op de bon. Hij onderbreekt een veelbelovende aanval en wordt bestraft door Kuipers.
54'
Go Ahead lijkt zich weer enigszins terug te vechten in de wedstrijd. Ajax kent een moeilijke fase.
51'
Gele kaart voor Riechedly Bazoer (AFC Ajax)
Bazoer begaat een overtreding op Schenk en krijgt daarvoor de gele kaart van Kuipers.
51'
Wat een kans! Go Ahead moet hier op gelijke hoogte komen. Na een slippertje van El Ghazi kan Verhoek ontsnappen. De buitenspeler geeft de bal voor en krijgt de bal bij Rijsdijk. Laatstgenoemde haalt ineens uit, maar mikt over. Dit had de 1-1 moeten zijn.
49'
Vooralsnog is het spelbeeld onveranderd. Ajax neemt het initiatief, maar nog geen kansen.
46'
De bal rolt weer in de Adelaarshorst.
46'
Aanvang tweede helft
45'
Samenvatting eerste helft

Go Ahead Eagles begon sterk aan de wedstrijd. Het eerste kwartier was voor de thuisploeg en dat leverde Jeffrey Rijsdijk uiteindelijk een goede mogelijkheid op. De middenvelder kon koppen na een voorzet van Wesley Verhoek, maar Jasper Cillessen kon redding brengen. Vervolgens nam Ajax het heft in handen. De Amsterdammers kwamen via Anwar El Ghazi op voorsprong en hadden de wedstrijd onder controle. Veel grote kansen werden er echter niet gecreëerd tijdens het eerste bedrijf.
45'
Einde eerste helft
44'
Gele kaart voor Sander Duits (Go Ahead Eagles)
Een optelsom voor Sander Duits. De middenvelder begaat een overtreding op Davy Klassen en dat was niet zijn eerste van de middag. Kuipers geeft hem daarom de gele kaart.
42'
En ineens weer een mogelijkheid voor Go Ahead. Türüç brengt Glynor Plet in stelling. De spits neemt aan met de borst en schiet uit de draai, maar produceert een afzwaaier.
41'
Riechedly Bazoer probeert het maar eens vanuit de tweede lijn, maar zijn poging is te zwak om Van der Hart in de problemen te brengen.
39'
Go Ahead heeft een nieuw strijdplan nodig. Ajax is voetballend gezien superieur aan Go Ahead. De vlam moet in de pan. Go Ahead moet proberen om in de duels te komen, want daar valt wel wat te halen. Ajax speelt zich daar echter telkens slim onderuit. Go Ahead-trainer Foeke Booy heeft werk te doen tijdens de rust.
36'
Plotseling een kansje voor Go Ahead. Verhoek zoekt de diepte en krijgt de bal - via de rug van Boilesen - bij Rijsdijk. De middenvelder twijfelt niet en haalt ineens uit. Cillessen brengt redding.
34'
Go Ahead is inmiddels al een tijdje niet voor het doel van Cillessen geweest. Dat komt omdat Ajax de wedstrijd onder controle heeft. Go Ahead heeft niet meer het gif om vroeg druk te zetten.
32'
Ajax claimt weer een strafschop. Kishna gaat vrijwillig naar de grond en smeekt scheidsrechter Björn Kuipers om een strafschop. Het is al de tweede of derde keer dat Kishna recht denkt de hebben op een penalty, maar Kuipers kijkt de andere kant op.
31'
Go Ahead is het echt helemaal kwijt. Na de tegentreffer is het eigenlijk alleen maar slechter geworden bij de thuisploeg.
28'
De aanhang van Go Ahead is na de tegentreffer even wat minder fanatiek gaan zingen. Cillessen - en El Ghazi trouwens ook - worden nog wel uitgefloten.
27'
Het eerste kwartier was voor Go Ahead, maar sindsdien heeft Ajax een overwicht. Go Ahead lijkt - nu al - geen energie meer te hebben. Ze komen overal te laat, waardoor Ajax kan voetballen.
26'
Ajax heeft eindelijk weer gescoord. Dat was tegen Feyenoord (0-0), Vitesse (0-1) en AZ (0-1) niet gelukt.
24'
Doelpunt voor AFC Ajax, 0:1 door Anwar El Ghazi
Daar is plotseling het doelpunt van Ajax. Schöne stuurt op de middenlijn Van der Linden het bos in en lanceert vervolgens Kishna. Laatstgenoemde geeft de bal vervolgens hard en laag richting tweede paal, waar El Ghazi staat te wachten om de bal in het doel te tikken: 0-1.
23'
Van der Hart speelt overigens tegen zijn broodheer. De doelman van Go Ahead speelt dit seizoen op huurbasis in Deventer en is eigendom van Ajax.
21'
Ajax begint beter in de wedstrijd te komen. Go Ahead moet nu ver terug.
19'
Zijnet! Daar is de eerste serieuze mogelijkheid voor Ajax. Ricardo Kishna geeft de bal straks voor vanaf de linkerflank. Via doelman Mickey van der Hart komt de bal voor de voeten van El Ghazi terecht. De aanvaller staat in een moeilijke hoek en mikt de bal in het zijnet.
19'
Ajax probeert de bal in de ploeg te houden om vervolgens via het combinatiespel tot kansen te komen. Go Ahead laat zich vooralsnog niet uit de tent lokken.
17'
We kunnen inmiddels wel stellen dat de thuisploeg de bovenliggende partij is tijdens het eerste kwartier. Ajax heeft het moeilijk in Deventer.
16'
Jeffrey Rijsdijk! Daar is Go Ahead Eagles dicht bij een voorsprong. Een voorzet vanaf de linkerflank van Wesley Verhoek komt op het hoofd van Rijsdijk terecht. De middenvelder van Go Ahead geeft de bal te weinig richting mee, waardoor Cillessen redding kan brengen.
15'
De voorzetten van Van der Linden zijn levensgevaarlijk. De verdediger brengt een afgeslagen bal opnieuw in, maar deze gaat nipt voorlangs.
13'
Er gaat veel mis bij Ajax. Een simpele pass van Mike van der Hoorn komt niet aan bij Ricardo van Rhijn. Ajax grossiert in onnodig balverlies.
12'
Gevaarlijke hoekschop van Van der Linden. Cillessen is op tijd uit zijn doel om de voorzet onschadelijk te maken. Resultaat: hoekschop aan de andere kant. Die is echter ongevaarlijk.
11'
Go Ahead Eagles zit er fel op in de beginfase. Kan de thuisploeg dat volhouden? Want op dit moment doen ze niets onder voor de Amsterdammers.
8'
Lasse Schöne begint - net als tegen AZ - in de spits. De Deen is vooralsnog weinig te vinden in de punt van de aanval en zwerft over het hele veld.
7'
Daar is de eerste kans voor Go Ahead Eagles. Deniz Türüç begint aan een solo en passeert een man of twee. Türüç gaat vervolgens voor het schot, maar dat schot wordt gekraakt door Nick Viergever.
5'
Wegens het ontbreken van Niklas Moisander is Nicolai Boilesen overigens aanvoerder bij Ajax.
4'
Cillessen wordt nu telkens bij balbezit uitgefloten door het publiek. Dit kan wel eens een lange middag worden voor de doelman.
3'
Daar is de eerste mogelijkheid voor Ajax. Anwar El Ghazi passeert Xandro Schenk en probeert te schieten, maar wordt geblokt door Jop van der Linden.
3'
Het kan dus wel eens een heet middagje worden in Deventer.
2'
Het publiek kan het theaterstukje van Cillessen ook niet waarderen en fluit hem uit. Cillessen reageert met een wegwerpgebaar.
2'
De wedstrijd is nog geen twee minuten oud of Jasper Cillessen ligt alweer over de grond te rollen. Hij werd licht geraakt door Glynor Plet, maar maakt ontzettend veel theater.
1'
We zijn begonnen in de Adelaarshorst. Ajax heeft afgetrapt.
1'
Aanvang wedstrijd
Voorbeschouwing

Van harte welkom bij de wedstrijd Go Ahead Eagles tegen Ajax. Mijn naam is Jurre Hermans en ik doe live verslag van deze wedstrijd. Onder het knopje wedstrijddetails kunt u vanaf ongeveer één uur voor aanvang de opstellingen van beide elftallen bekijken.

Go Ahead Eagles

Go Ahead Eagles heeft de punten hard nodig. De Deventenaren staan voorafgaand aan speelronde 22 met twintig punten op de vijftiende plaats. Go Ahead ontloopt daarmee nipt de gevarenzone, maar Heracles Almelo heeft slechts drie punten minder dan Go Ahead Eagles. De ploeg van trainer Foeke Booy is bovendien niet bezig aan een sterke serie. Er werd slechts één van de laatste vijf competitiewedstrijden gewonnen. Achtereenvolgend werd er gespeeld tegen PSV Eindhoven (0-5), Willem II (0-1), ADO Den Haag (1-0), FC Groningen (0-2) en Excelsior (0-0).

Ajax

Ook bij Ajax gaat het momenteel niet geweldig. De Amsterdammers kwamen al drie wedstrijden op rij niet tot scoren. Bovendien verloor Ajax de laatste twee wedstrijden met 1-0 van Vitesse en AZ Alkmaar. Tegen Feyenoord werd er gelijkgespeeld (0-0). Van FC Groningen wist Ajax wel te winnen (2-0), maar de Groningers waren grotendeels de bovenliggende partij. Ajax staat met 43 punten uit 21 competitiewedstrijden tweede, maar kan het kampioenschap vergeten. Voorafgaand aan speelronde 22 is het gat naar koploper PSV Eindhoven twaalf punten.

Historie

Op basis van de historie is Ajax de favoriet. 29 keer eerder werd het duel Go Ahead Eagles – Ajax afgewerkt in de Eredivisie. De Amsterdammers wonnen negentien keer, terwijl Go Ahead slechts zeven keer wist te winnen. Drie keer eindige dit duel vanzelfsprekend in een gelijkspel. Eerder dit seizoen won Ajax in eigen huis met 3-1 van Go Ahead. Anwar El Ghazi, Arkadiusz Milik en Lasse Schöne waren trefzeker namens Ajax. Fernando Lewis (inmiddels FC Dordrecht) scoorde voor Go Ahead.

Ook vorig seizoen won Ajax in Deventer. Destijds werd het 1-0 dankzij een doelpunt van Schöne. De laatste keer dat Go Ahead in eigen huis wist te winnen van Ajax dateert van het seizoen 1976/1977. De Deventenaren wonnen dat duel met 1-0.
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner