NAC Breda Zaterdag, 27. September 2014
18:30 uur
AFC Ajax
2:5
0 : 1 Torinfos in de Ticker Ricardo van Rhijn 27. / Schot met rechts  (Anwar El Ghazi)
0 : 2 Torinfos in de Ticker Kolbeinn Sigþórsson 29. / Schot met rechts  (Nicolai Boilesen)
0 : 3 Torinfos in de Ticker Kolbeinn Sigþórsson 38. / Schot met rechts  (Davy Klaassen)
1 : 3 Torinfos in de Ticker Stipe Perica 60. / Kopbal  (Uroš Matić)
1 : 4 Torinfos in de Ticker Joël Veltman 65. / Schot met rechts  (Davy Klaassen)
2 : 4 Torinfos in de Ticker Stipe Perica 76. / Schot met rechts  (Joeri de Kamps)

90'
NAC kan zichzelf niets kwalijk nemen. De strijdlust was aanwezig, alleen toonde het zich ongelukkig bij de tegendoelpunt. Sigthorsson is ongetwijfeld tevreden met zijn hattrick, maar zal ook vast en zeker terugdenken aan zijn gemiste strafschop.
90'
90'
De blessuretijd van drie minuten loopt inmiddels. De spelers van NAC worden terecht toegezongen vanwege hun strijdlust.
89'
Doelpunt voor AFC Ajax, 2:5 door Kolbeinn Sigþórsson
Daar is alsnog de derde goal van Sigthorsson. Ten Rouwelaar gaat in de fout, hij laat zich knullig door de benen spelen door de aanvaller.
88'
De lat! Een schitterend reflex van Ten Rouwelaar voorkomt de hattrick van Sigthorsson. Hij kopt van dichtbij snoeihard op doel, maar ziet de keeper redding brengen.
88'
Milik laat het na om het vijfde doelpunt van Ajax te maken. Hij krijgt de bal niet goed onder controle, waardoor hij De Roon in staat stelt om het schot van de Pool te blokken.
88'
Ajax heeft toch aardig wat moeite met het aanvallend ingestelde spel van NAC. De Amsterdammers kunnen niets anders dan de bal wegschieten en wachten op de volgende aanval van NAC.
85'
Boilesen houdt een kopbal op de doellijn tegen. Wiedemeijer had daarvoor al gefloten vanwege een duwfout van Perica op Veltman.
84'
Het valt te prijzen dat NAC in de laatste minuten probeert om de wedstrijd spannender te maken. Het publiek kan dat wel waarderen en gaat achter de ploeg staan.
82'
Wissel in bij NAC Breda -> Mats Seuntjens
82'
Wissel uit bij NAC Breda -> Aleksandar Damčevski
79'
De paal! Kishna krijgt het stadion even stil. Vanaf afstand mikt hij de bal langs Ten Rouwelaar op de paal.
78'
Zo wordt er na het doelpunt flink gewisseld door beide ploegen. Wellicht dat NAC weer het gevoel heeft dat er wat te halen valt. Ze hebben daarvoor een klein kwartiertje de tijd.
77'
Wissel in bij AFC Ajax -> Arkadiusz Milik
77'
Wissel uit bij AFC Ajax -> Anwar El Ghazi
77'
Wissel in bij NAC Breda -> Jeffrey Sarpong
77'
Wissel uit bij NAC Breda -> Kingsley Boateng
77'
Wissel in bij NAC Breda -> Sepp De Roover
77'
Wissel uit bij NAC Breda -> Isak Ssewankambo
76'
Doelpunt voor NAC Breda, 2:4 door Stipe Perica
Zo pikt de huurling van Chelsea nog een doelpunt mee vanavond. Hij ontvangt de bal van De Kamps, maar moet zich daarna nog ontdoen van drie tegenstanders. Na ruimte gecreëerd te hebben, schiet hij hard raak.
75'
Ajax probeert de wedstrijd rustig uit te spelen, zodat het geen onnodige energie verspeelt. NAC zal namelijk nog graag een doelpunt erbij willen maken.
73'
Sigthorsson doet er alles aan om zijn gemiste strafschop goed te maken. Bij een voorzet van Boilesen komt de spits knap voor zijn tegenstander, maar ondervindt hij te veel hinder van de verdediger. Daardoor glijdt Sigthorsson de bal naast.
70'
Bij Ajax is Milik aan het warmlopen. Hij heeft afgelopen week flink wat goodwill gekweekt door in de KNVB Beker maar liefst zes doelpunten voor zijn rekening te nemen en wordt dan ook toegezongen door het uitvak.
67'
Gevaar in het strafschopgebied van Ajax. Een lage vrije trap wordt door meerdere personen aangeraakt. Vlak voor de doellijn brengt Cillessen het leder tot stoppen.
65'
Doelpunt voor AFC Ajax, 1:4 door Joël Veltman
Nu is het dan toch wel definitief beslist. Klaassen verlengt handig een hoekschop van Kishna. Voor Veltman is het vervolgens een koud kunstje om vanaf twee meter voor het doel binnen te schieten.
65'
Kishna! De invaller moet zichzelf zien te redden in het strafschopgebied. Met een mooie sleepbeweging creëert hij ruimte voor zichzelf en met links haalt Kishna. De vuist van Ten Rouwelaar voorkomt een vierde treffer.
64'
Ondanks dat de achterstand nog twee doelpunten bedraagt, gelooft het publiek en de spelers van NAC nog in een resultaat. Het gaat daarom ook vol op de aanval spelen.
62'
Wissel in bij AFC Ajax -> Ricardo Kishna
62'
Wissel uit bij AFC Ajax -> Lucas Andersen
60'
Doelpunt voor NAC Breda, 1:3 door Stipe Perica
Een indraaiende vrije trap van Matic komt perfect op het hoofd van de spits terecht. De Chelsea-huurling knikt goed binnen en laat Cillessen kansloos. Het geloof is terug.
60'
Gele kaart voor Lucas Andersen (AFC Ajax)
Typisch een aanvaller die probeert te verdedigen. De aanvaller van Ajax wil Ssewankambo van de bal zetten, maar doet dat met een pittige tackle.
59'
Het begint er steeds meer op te lijken dat NAC niets anders kan doen dan de schade beperken. Cillessen is nog niet in de problemen geweest en NAC komt nog maar slechts sporadisch over de middenlijn in deze fase van de wedstrijd.
56'
Penalty gemist door Kolbeinn Sigþórsson, AFC Ajax
De aanvaller van Ajax laat het na om een hattrick te scoren. Sigthorsson schiet ontzettend hard, maar mikt de bal over het doel van Ten Rouwelaar.
56'
Strafschop voor Ajax! De Kamps verspeelt de bal in eigen zestien en legt daarna Andersen neer.
55'
Gele kaart voor Joeri de Kamps (NAC Breda)
De huurling van Ajax verspeelt de bal op knullige wijze en corrigeert dat met een tackle op Andersen in het strafschopgebied.
55'
Sigthorsson omspeelt heel eenvoudig Ten Rouwelaar. De keeper was te laat uit zijn doel. Toch weet de doelman de spits ver genoeg naar de zijkant te drukken. Sigthorsson werkt de bal daardoor in het zijnet.
54'
El-Ghazi is nu de gebeten hond bij het Ajax-publiek. De vleugelaanvaller liet een flinke schreeuw horen na de overtreding van Amieux, maar stond vrij snel weer op. Dat neemt niet weg dat de gele kaart terecht was.
52'
Gele kaart voor Rémy Amieux (NAC Breda)
De linksback van NAC Breda heeft totaal geen oog voor de bal. El-Ghazi probeert langs hem mee te sprinten, maar krijgt een schop van Amieux te verwerken.
51'
Ook aan het begin van de tweede helft toont NAC zich strijdvaardig. Het geeft daarmee aan zich niet zonder slag of stoot naar de slachtbank te laten leiden. Toch loopt het nu het gevaar dat het te veel ruimte gaat weggeven.
49'
Goed gecombineerd tussen Ssewankambo en Perica. Eerstgenoemde krijgt dan de ruimte op uit te halen, maar Viergever voorkomt op het laatste moment dat NAC gevaar kan stichten.
47'
Het is duidelijk te horen dat Ten Rouwelaar zijn team vooruit probeert te schreeuwen. Direct na de aftrap is het balbezit voor Ajax en willen de Amsterdammers hun gewenste combinatievoetbal spelen.
46'
45'
De eerste twintig minuten waren veelbelovend van de kant van NAC, maar daarna sloeg Ajax genadeloos toe. Twee snelle doelpunten achter elkaar deden de wedstrijd volledig kantelen en de 3-0 van Sigthorsson betekent dat het duel zo goed als beslist is.
45'
43'
Wellicht dat Frank de Boer in de tweede helft enkele spelers rust gaat geven. Volgende week staat namelijk weer een duel in de groepsfase van de Champions League op het programma.
40'
Nu kan het eigenlijk niet anders dan beslist zijn in Breda. NAC toont zich weliswaar strijdvaardig, maar is nog niet zo gevaarlijk geweest dat het vanavond minimaal drie keer zou kunnen scoren tegen Ajax.
38'
Doelpunt voor AFC Ajax, 0:3 door Kolbeinn Sigþórsson
Hoe krijgt de IJslander die bal er nog in!? Klaassen stuurt de spits richting Ten Rouwelaar, maar de spits komt op de achterlijn terecht. Toch verschalkt hij de keeper in de korte hoek met een bekeken schuiver. Een fout van de keeper.
38'
El-Ghazi voert aan de rechterkant een goede combinatie uit met Klaassen. Ook de voorzet die volgt is prima, maar Sigthorsson is te laat en bij de tweede paal is Andersen in geen velden of wegen te bekennen.
35'
Ajax laat zich na de tweede snelle doelpunten terugzakken en vindt dat NAC nu het spel moet maken. De Amsterdammers kunnen daarmee gokken op een snelle tegenaanval. NAC gaat nu immers ruimte achter de verdediging weggeven.
33'
Het is zeker nog niet beslist in Breda. De spelers van NAC zijn niet van plan om op te geven. Het wordt daarbij uiteraard gesteund door de fanatieke supporters.
30'
Zo hing een doelpunt van NAC in de lucht, maar het harde werken van de thuisploeg werd niet beloond. Aan de andere kant is Ajax uiterst effectief en scoort het in twee minuten tweemaal. Een hard gelach voor NAC.
29'
Doelpunt voor AFC Ajax, 0:2 door Kolbeinn Sigþórsson
En daar is al de tweede van de avond. Een voorzet vanaf links van Boilesen is perfect op maat voor Sigthorsson, die helemaal vrij wordt gelaten. De IJslander schiet met rechts hard binnen.
27'
Doelpunt voor AFC Ajax, 0:1 door Ricardo van Rhijn
Voor de tweede keer op rij komt Van Rhijn tot scoren en wederom met een afstandsschot. Ten Rouwelaar verkijkt zich op de bal en reageert daarom veel te laat. De poging van de verdediger verdwijnt in de rechter onderhoek.
26'
Andersen! Een voorzet van El-Ghazi gaat aan veel spelers voorbij. De opkomende Andersen krijgt daardoor de bal voor zijn voeten. In de korte hoek voorkomt Ten Rouwelaar een doelpunt.
26'
Tighadouini met een aardige poging namens NAC. Aan de linkerkant mag hij iets voor de achterlijn een vrije trap nemen. Een poging ineens wordt door Cillessen uit het doel getikt, maar Wiedemeijer geeft een doeltrap.
25'
NAC zorgt in de eerste kwart van dit duel voor het meeste gevaar. De thuisploeg is steeds vaker in balbezit en probeert zoveel mogelijk druk te houden op de verdediging van Ajax.
22'
Perica wint bijna elk duel van de centrale verdediger van Ajax. De huurling krijgt het telkens voor elkaar om de bal op zijn borstkas te controleren en vervolgens aan een teamgenoot mee te geven.
21'
Boilesen moet oppassen dat hij in de omschakeling niet te laat is. De linksback komt veel mee op, maar zijn directe tegenstander Boateng blijft hangen. Boateng is daardoor bij een eventuele counter helemaal vrij.
19'
Het is een aardig gelijkopgaande wedstrijd in het Rat Verlegh Stadion. Ajax heeft weliswaar het meeste balbezit, maar NAC laat aardige dingen zien als het probeert aan te vallen.
16'
Tighadouini heeft een leuke actie in huis. De vleugelaanvaller van NAC omspeelt drie verdedigers van Ajax, maar Van Rhijn kan daarna op tijd corrigeren. Hij krijgt niet voor niets dubbele dekking als hij aan de bal is.
14'
Perica! De spits van NAC ontvangt op de rand van de zestien de bal van Boateng. Hij draait zich knap vrij en zoekt de korte hoek. Cillessen voorkomt met een schitterend reflex een doelpunt van de thuisploeg.
13'
Ajax drukt de spelers van NAC terug tot rond het eigen strafschopgebied. Daardoor moet het elftal van trainer Frank de Boer tussen de kleine ruimtes door zien te bewegen. NAC weet Ajax op gepaste afstand te houden.
10'
Tighadouini wacht net te lang met zijn steekpass op Perica. De vleugelaanvaller zet weliswaar de spits vrij voor Cillessen, maar de huurling van Chelsea staat op het moment van spelen buitenspel.
8'
In de eerste minuten van deze wedstrijd zijn er veel onderlinge duels te zien op het veld. Vooralsnog komen de spelers van NAC het vaakst als winnaar uit de bus.
5'
Falkenburg met de eerste poging van de wedstrijd. Na een combinatie met Perica krijgt de middenvelder de ruimte om vanaf twintig meter te schieten. Cillessen ziet de bal een metertje naast het doel rollen.
5'
NAC wil wel graag drukzetten, maar daar speelt Ajax zich toch relatief eenvoudig onderuit. De bezoekers uit Amsterdam hebben het initiatief en zoeken geduldig naar een opening in de verdediging van NAC.
3'
Gesteund door de eigen aanhang zet NAC vanaf de eerste minuut vol druk op de spelers van Ajax. Vooral in de openingsfase zullen de bezoekers geen centimeter ruimte krijgen.
1'
Ajax kan eigenlijk geen puntenverlies gebruiken vanavond. PSV zou dan zondag verder kunnen uitlopen op de Amsterdammers. Voor dit duel bedroeg de voorsprong al drie punten.
1'
Het fanatieke gedeelte van het NAC-publiek ontrolt een groot spandoek met daarop de tekst: De parel van het zuiden. Een heerlijke sfeertje in het Rat Verlegh Stadion.
Opvallend is dat de selectie van Ajax pas na zes uur aankwam bij het stadion. Ze hadden vertraging door werkzaamheden op de A27 en mochten van de politie niet via Rotterdam. Daarom begint de wedstrijd een kwartiertje later.
Welkom bij een vermoedelijk heet avondje NAC. In eigen huis neemt de formatie uit Breda het op tegen Ajax. De Amsterdammers willen zo snel mogelijk aansluiting vinden bij koploper PSV. Mijn naam is Robin Tibbe en ik doe live verslag van dit competitieduel. De opstellingen zijn te vinden onder de knop wedstrijddetails. Een fijne wedstrijd gewenst!

Beker
Zowel NAC Breda als Ajax kwam afgelopen week uit in de tweede ronde van de KNVB Beker. Voor de thuisploeg van vanavond achteraf een lastige opgave. Het team van trainer Nebosja Gudelj ging op bezoek bij Topklasser Spakenburg. Een zinderende wedstrijd leverde een 3-4 eindstand in het voordeel van NAC op. Ajax kende geen moeite met de amateurs van JOS Watergraafsmeer en boekte een 9-0 overwinning. NAC speelt in de volgende ronde tegen Fortuna Sittard en Ajax wacht een uitduel bij SV Urk.

Arkadiusz Milik
De spits van Ajax vertolkte een bijzonder rol in het bekerduel met JOS. De Pool kwam maar liefst zes keer tot scoren en verzorgde twee assists. Milik is de beoogde spits voor het elftal van trainer Frank de Boer. In het begin van het seizoen moest hij echter genoegen nemen met een plek op de bank. Inmiddels is hij Kolbeinn Sigthorsson voorbij in de pikorde en begint Milik en vaste waarde te worden voor de landskampioen.

Onderling
De twee ploegen kwamen elkaar in de Eredivisie al 47 keer tegen in het Rat Verlegh Stadion. De onderlinge verhouding spreekt ruim in het voordeel van de bezoekers uit Amsterdam. Slechts zes wedstrijden werden gewonnen door NAC en negen keer hielden de teams elkaar in evenwicht. De overige 32 wedstrijden eindigde in een zege voor Ajax. In totaal scoorde Ajax al 96 keer in Breda, tegenover veertig treffers van NAC tegen de Ajacieden.