14:30 uur
PEC Zwolle
0:5
0 : 1 Torinfos in de Ticker Stef Nijland 17. / Schot met links  (Jody Lukoki)
0 : 2 Torinfos in de Ticker Mustafa Saymak 26. / Schot met links  (Stef Nijland)
0 : 3 Torinfos in de Ticker Jesper Drost 28. / Schot met links  (Ryan Thomas)
0 : 4 Torinfos in de Ticker Stef Nijland 52. / Schot met rechts  (Ryan Thomas)
0 : 5 Torinfos in de Ticker Mustafa Saymak 66. / Schot met rechts  (Jesper Drost)

90'

Ook na rust maakte PEC Zwolle nog twee doelpunten en daarmee boeken de Zwollenaren de grootste uitzege ooit in de Eredivisie. De makers van de 0-4 en 0-5 waren Stef Nijland en Mustafa Saymak, die beiden hun tweede van de middag maakten.
90'
87'
Dit moet natuurlijk de 0-6 zijn! Jesper Drost omspeelt doelman Gino Coutinho en kan simpel het zesde PEC-doelpunt maken, maar de middenvelder schiet de bal in het zijnet. Ongelooflijk!
83'
Erg veel gebeurt er niet meer op Woudestein. PEC Zwolle laat het balletje rustig rondgaan en de spelers van Excelsior kunnen niets anders dan toekijken hoe de Zwollenaren de wedstrijd uitspelen.
80'
We zijn door alle wissels heen! Zowel Marinus Dijkhuizen als Ron Jans heeft nu drie keer gewisseld.
79'
Wissel in bij SBV Excelsior -> Kevin Vermeulen
79'
Wissel uit bij SBV Excelsior -> Adil Auassar
78'
Wissel in bij PEC Zwolle -> Rick Dekker
78'
Wissel uit bij PEC Zwolle -> Maikel van der Werff
75'
Uit het niets gaat Maikel van der Werff op de grond zitten. Waar hij precies last van heeft, is niet duidelijk. Duidelijk is wel dat hij gewisseld moet worden.
73'
Een poging van Adil Auassar gaat ruim naast. De middenvelder schiet uit de draar, maar zijn inzet gaat meters naast het doel van Warner Hahn.
72'
Jordan Botaka heeft het niet vanmiddag. De rechtsbuiten van Excelsior is meer bezig met het klagen op zijn medespelers dan met voetballen.
70'
Wissel in bij PEC Zwolle -> Thomas Lam
70'
Wissel uit bij PEC Zwolle -> Trent Sainsbury
70'
Wissel in bij PEC Zwolle -> Soufian Moro
70'
Wissel uit bij PEC Zwolle -> Ryan Thomas
70'
70'
Wissel in bij SBV Excelsior -> Toni Varela
70'
Wissel uit bij SBV Excelsior -> Luigi Bruins
68'
Excelsior heeft dit seizoen op Woudestein veel punten gepakt, maar vanmiddag gaat het werkelijk kansloos onderuit. PEC Zwolle is heer en meester en de Rotterdammers mogen blij zijn als het bij 0-5 blijft.
66'
Doelpunt voor PEC Zwolle, 0:5 door Mustafa Saymak
Dit is verreweg het mooiste doelpunt van de middag! Mustafa Saymak krijgt de tijd en de ruimte om te schieten en daar maakt hij optimaal gebruik van. De middenvelder laat Gino Coutinho kansloos en schiet vanaf ongeveer twintig meter de bal prachtig in de linkerkruising!
63'
Bij PEC Zwolle is Jody Lukoki een plaag voor de verdediging van Excelsior. De buitenspeler maakt goed gebruik van zijn snelheid en hij is bijna niet bij te houden voor linksback Bas Kuipers.
61'
Wissel in bij SBV Excelsior -> Ninos Gouriye
61'
Wissel uit bij SBV Excelsior -> Jeff Stans
60'
Bij Excelsior zal zometeen Ninos Gouriye invallen.
58'
Bijna de 1-4! Tom van Weert haalt hard uit, maar Warner Hahn reageert attent en hij houdt, voorlopig, zijn doel schoon.
57'
Excelsior beperkt zich nu tot verdedigen. PEC Zwolle neemt vooralsnog geen gas terug en als de bezoekers zo doorgaan, dan zou de score nog wel eens veel hoger kunnen uitvallen.
55'
PEC Zwolle staat blij vlagen geweldig te voetballen! Het tempo ligt zeer hoog en Excelsior heeft geen antwoord op het snelle positiespel van de Zwollenaren.
52'
Doelpunt voor PEC Zwolle, 0:4 door Stef Nijland
Als Excelsior nog hoop had op een goed resultaat, dan is die hoop nu vervolgen. Vlak na rust zorgt Stef Nijland voor de definitieve beslissing in de wedstrijd. De aanvaller rond een prachtige aanval af door de bal beheerst in de lange hoek te plaatsen: 0-4!
51'
De eerste poging van het tweede bedrijf komt op naam van Mustafa Saymak. De kleine middenvelder haalt uit vanaf twintig meter, maar de bal smoort in het strafschopgebied.
49'
Excelsior is aardig aan de tweede helft begonnen en heeft geregeld balbezit op de helft van de Zwollenaren.
48'
Het is duidelijk dat Marinus Dijkhuizen zijn ploeg de opdracht heeft gegeven om eerder druk te zetten op de opbouw van de Zwollenaren.
46'
Zonder wissels zijn beide teams aan de tweede helft begonnen.
46'
45'

Zonder al te veel moeite te hoeven doen, staat PEC Zwolle na drie kwartier spelen al met 0-3 voor. Namens de Zwollenaren maakten Stef Nijland, Mustafa Saymak en Jesper Drost de doelpunten.
45'
45'
De extra tijd bedraagt één minuut.
45'
We naderen het einde van de eerste helft. PEC Zwolle doet het rustig aan en wacht op het rustsignaal van scheidsrechter Eric Braamhaar.
42'
Tom van Weert komt een teenlengte te kort! Adil Auassar geeft een scherpe voorzet en Van Weert probeert de bal in te glijden, maar de spits kan er net niet bij.
41'
Wat Ben Rienstra kan, kan ik ook, zal Ryan Thomas hebben gedacht. De Nieuw-Zeelander schiet vanaf een meter of dertig en net als Rienstra's poging, gaat ook dit schot over.
39'
Mooi schot Ben Rienstra! De middenvelder van PEC Zwolle beproeft zijn geluk en haalt uit van een meter of 25. De bal vliegt iets meer dan een meter over het doel van Gino Coutinho.
38'
Excelsior zet nu eerder druk, maar daarmee speelt het PEC Zwolle natuurlijk ook in de kaart. De Zwollenaren loeren nu op de counter en hebben en daar heeft Excelsior geen antwoord op.
37'
Een poginkje van Tom van Weert. Excelsior krijgt een vrije trap en Adil Auassar gaat achter de bal staan. De middenvelder brengt de bal voor en vindt Van Weert, die met zijn achterhoofd probeert te verlengen. Warner Hahn hoeft niet in actie te komen, want hij zie de bal een paar meter naast te gaan.
34'
PEC Zwolle vertraagt het spel en laat Excelsior komen. Het ziet ernaar uit dat het team van Ron Jans de wedstrijd professioneel gaat uitspelen.
32'
Er is iets meer dan een halfuur gespeeld op Woudestein en de wedstrijd is nu natuurlijk al beslist. De twee ploegen ontlopen elkaar niet eens heel veel in de eerste helft, maar PEC Zwolle is zeer efficiënt met de kansen die het krijgt. De voorsprong van de Zwollenaren is - uiteraard - wel gewoon terecht.
29'
Excelsior wil een strafschop, maar krijgt die niet! De bal wordt tegen de handen van Trent Sainsbury aan geschoten, maar de scheidsrechter ziet er geen opzet in.
28'
Doelpunt voor PEC Zwolle, 0:3 door Jesper Drost
Het gaat wel heel snel nu! Ryan Thomas stoomt op en hij geeft een goede steekpass op Jesper Drost. De middenvelder neemt de bal met rechts aan en schiet vervolgens met links binnen: 0-3!
26'
Doelpunt voor PEC Zwolle, 0:2 door Mustafa Saymak
Net nadat Stef Nijland een enorme kans mist, scoort Saymak. Nijland probeert de bal op doel te schieten, maar dat mislukt. Pardoes komt de bal voor de voeten van de vrijstaande Saymak, die van dichtbij Gino Coutinho verschalkt.
25'
Dat móet de 0-2 zijn! Oh, oh, oh.. Stef Nijland, hoe kan je deze kans missen?! De aanvaller komt één op één met Gino Coutinho en heeft heel veel tijd en ruimte, maar hij schiet tegen de doelman aan.
22'
Dat scheelt heel weinig! Jeff Stans legt de bal terug op Adil Auassar, die van ongeveer zestien meter uithaalt. Doelman Warner Hahn is aan de grond genageld, maar hij ziet tot zijn opluchting dat Auassar's poging net naast gaat.
21'
PEC Zwolle zit in een goede fase. Excelsior komt er nauwelijks meer aan te pas, terwijl de Zwollenaren veel balbezit hebben op de helft van de thuisploeg.
19'
Een mislukte voorzet van Jody Lukoki levert Gino Coutinho bijna problemen op. De Excelsior-goalie let echter goed op en vangt de bal.
17'
Doelpunt voor PEC Zwolle, 0:1 door Stef Nijland
De eerste échte kans van de wedstrijd levert direct een doelpunt op! Bram van Polen stuurt met een mooie dieptepass Jody Lukoki weg, die op zijn beurt Stef Nijland bedient. De aanvaller prikt met zijn linker de 0-1 binnen!
16'
Via het muurtje gaat de vrije trap over de achterlijn; PEC Zwolle krijgt zijn eerste hoekschop van de wedstrijd. De corner wordt echter slecht genomen en simpel weggewerkt door de defensie van Excelsior.
16'
PEC Zwolle krijgt een vrije trap op een zeer interessante plek. Vlakbij de achterlijn, tegen de zestien aan, begaat Daan Bovenberg een overtreding op Bart van Hintum.
14'
Het is een gelijkopgaande openingsfase op Woudestein. PEC Zwolle kreeg via Jody Lukoki een kansje, maar Excelsior is tot op heden (iets) meer in de aanval.
12'
Erg verrassend is het niet, maar een kans levert de corner Excelsior niet op.
12'
En daar is de volgende hoekschop voor de thuisploeg! Weer komt het gevaar van de rechterkant, waar Jordan Botaka staat, en weer moet PEC Zwolle en corner toestaan.
10'
Een mooi schot van Adil Auassar, maar als het een doelpunt was geweest, had ie niet geteld. De middenvelder van Excelsior stond namelijk buitenspel en de verdediging van PEC Zwolle liet Auassar al lopen.
8'
Schot Jody Lukoki! Daar is de eerste poging van de wedstrijd. Lukoki ontvangt de bal op een meter of twintig van het doel en in plaats van een medespeler aan te spelen, haalt hij uit. Het schot eindigt een meter naast het doel van Gino Coutinho.
8'
Daar is de volgende hoekschop voor de thuisploeg. Ook deze corner levert de thuisploeg niets op.
7'
En aan de andere kant verzuimt Jody Lukoki om Stef Nijland te bereiken! De buitenspeler wordt in de diepte gestuurd en geeft de bal in één keer voor, maar hij geeft 'm achter Nijland.
5'
Jammer! Jordan Botaka gaat de één-twee aan met Daan Bovenberg en ontvangt even later de bal in de diepte. De voorzet van de rechtsbuiten is echter niet goed en bereikt spits Tom van Weert niet.
5'
De Zwollenaren zetten daarentegen wat vroeger druk op de opbouw van Excelsior.
5'
De thuisploeg laat PEC Zwolle rustig opbouwen. Pas vanaf de middenlijn wordt er druk gezet op de Zwolse verdediging.
3'
De corner levert Excelsior geen kans op. Via een hoofd van de Zwollenaar komt de bal weer terug in het spel.
2'
De eerste hoekschop van de wedstrijd is voor Excelsior. Jeff Stans krijgt dichtbij de cornervlag de bal en via Ben Rienstra gaat ie over de achterlijn.
1'
Eén van de laatste wedstrijden van de veertiende speelronde gaat tussen twee ploegen die hun thuiswedstrijden op kunstgras spelen: Excelsior en PEC Zwolle. Het duel tussen de nummer zeven en de nummer dertien van de Eredivisie wordt gespeeld op Woudestein en gaat om 14:30 van start. Mijn naam is Vincent Houttuin en ik doe verslag van deze wedstrijd. Je kunt hier een uur voor aanvang de opstellingen vinden.

Excelsior al lang ongeslagen

Excelsior kan gerust worden beschouwd als één van de (positieve) verrassingen van de Eredivisie. Trainer Marinus Dijkhuizen laat de Rotterdammers goed voetballen en dat heeft dit seizoen al regelmatig tot goede resultaten geleid. Momenteel is Excelsior bezig aan een sterke reeks: de Rotterdamse club verloor geen van de laatste vijf wedstrijden. Vier keer werd er gelijkgespeeld (tegen FC Groningen, AZ, FC Utrecht en Willem II) en tegen FC Twente werd met 2-1 gewonnen.

PEC Zwolle wisselvallig

Net als vorig seizoen begon PEC Zwolle het huidige Eredivisie-seizoen voortreffelijk. Toch gaat het de laatste tijd wat minder met de club uit Overijssel. Van de laatste zes wedstrijden won de ploeg van Ron Jans slechts eenmaal. Toch staat PEC Zwolle er nog uitstekend voor. De Zwollenaren bezetten de zevende plaats en sluiten bij winst op Excelsior aan bij de subtop van de Eredivisie.

Onderling resultaat

De laatste keer dat Excelsior en PEC Zwolle elkaar troffen was niet in de Eerste Divisie, maar in de KNVB bker van vorig seizoen. In de achtste finales schakelden de Zwollenaren Excelsior uit op Woudestein. Het werd 1-4 in Rotterdam en alle doelpuntenmakers staan niet meer onder contract bij beide clubs: Fred Benson (2x), Giovanni Hiwat en Rochdi Achenteh scoorden namens PEC Zwolle, Lars Veldwijk namens Excelsior. Zoals bekend wonnen de Zwollenaren uiteindelijk het bekertoernooi door in de finale met 5-1 van Ajax te winnen.