SC Cambuur Zondag, 15. Februari 2015
12:30 uur
sc Heerenveen
2:1
1 : 0 Torinfos in de Ticker Sander van de Streek 1. / Schot met rechts  (Mikhail Rosheuvel)
1 : 1 Torinfos in de Ticker Luciano Slagveer 7. / Schot met rechts  (Mark Uth)
2 : 1 Torinfos in de Ticker Sander van de Streek 8. / Schot met rechts  (Furdjel Narsingh)

90'
De tweede helft was misschien minder aantrekkelijk dan de eerste helft, maar de spanning was er niet minder op. Heerenveen drong wel aan en kreeg goede kansen. Veerman en Uth hadden moeten scoren, maar lieten dat beide na. De eindstand in Leeuwarden is 2-1 in het voordeel van Cambuur.
90'
90'
Van de lijn gehaald! Vytautas Andriuškevičius is de reddende engel van Cambuur. Een hard schot van een Heerenveen-aanvaller gaat voorbij aan Nienhuis, maar Andriuškevičius staat goed geposteerd op de doellijn.
90'
Uth! Daar had Uth de gelijkmaker moeten maken. Een lange bal op de lange Henk Veerman wordt perfect teruggekopt naar Mark Uth, maar hij neemt de bal iets te veel op de buitenkant van zijn schoen waardoor de bal naast gaat.
90'
De reguliere speeltijd zit er op. Het publiek gaat achter de thuisploeg staan om de overwinning over de streep te trekken. De blessuretijd bedraagt vier minuten.
87'
Grote kans nog voor invaller Younes Namli, maar ook hij krijgt de bal maar niet in de goal. Aan de andere kant is het in de omschakeling Sander van de Streek die net een teenlengte te kort komt. Het spel gaat nu op en neer.
86'
Hemmen heeft zojuist Mikhael Rosheuvel vervangen die niet verder kon na een botsing met een Heerenveen-verdediger.
85'
Wissel in bij SC Cambuur -> Michiel Hemmen
85'
Wissel uit bij SC Cambuur -> Mikhael Rosheuvel
84'
Er gaat waarschijnlijk aardig wat blessuretijd bij komen. Nu is het Mikhael Rosheuvel die op de grond ligt en ook hij kan waarschijnlijk niet verder.
83'
Nu is het Cambuur weer dat gevaarlijk wordt voor de goal van Heerenveen. Narsingh trekt naar binnen en geeft de bal aan Mikhael Rosheuvel, maar hij kan de bal niet op goal schieten.
81'
Mohamed el Makrini is vervangen door Mart Dijkstra. Ook bij Heerenveen een wissel. Verdediger Van Anholt heeft plaatsgemaakt voor Younes Namli. Een aanvallende wissel aan de zijde van Heerenveen dus.
80'
Wissel in bij SC Cambuur -> Mart Dijkstra
80'
Wissel uit bij SC Cambuur -> Mohamed el Makrini
80'
Wissel in bij sc Heerenveen -> Younes Namli
80'
Wissel uit bij sc Heerenveen -> Pele van Anholt
80'
Mohamed el Makrini is erbij gaan zitten en loopt nu het veld af. Hij gaat vervangen worden.
78'
Gele kaart voor Joey van den Berg (sc Heerenveen)
Ook Joey van den Berg krijgt een prent van Kuipers. De middenvelder loopt te klagen over dat het zo lang duurt tot hij de vrije trap mag nemen. Kuipers vindt het nu welletjes.
78'
Gele kaart voor Sander van de Streek (SC Cambuur)
Terechte gele kaart voor de doelpuntenmaker van Cambuur. Otigba komt mee opgestoomd met de bal en Van de Streek moet aan de noodrem trekken.
75'
Leonard Nienhuis maakt geen haast bij het nemen van doeltrappen. Cambuur staat immers voor en lijkt die voorsprong in eerste instantie vast te willen houden, in plaats van uit te bouwen.
72'
Henk de Jong heeft zijn eerste wissel ook doorgevoerd. Erik Bakker, de middenvelder die al niet helemaal fit was, wordt vervangen door Sinan Bytyqi.
72'
Wissel in bij SC Cambuur -> Sinan Bytyqi
72'
Wissel uit bij SC Cambuur -> Erik Bakker
72'
Cambuur trekt zich steeds verder terug op eigen helft, omdat de druk van Heerenveen groter en groter wordt. Heerenveen moet wel oppassen voor de omschakeling, want Cambuur beschikt over twee bliksemsnelle aanvallers.
69'
Henk Veerman komt overigens in het veld voor Sam Larsson die geblesseerd is geraakt en de wedstrijd niet vol kan maken.
68'
Veerman staat nog geen halve minuut in het veld en hij krijgt al een enorme kans! Een strakke voorzet van de rechterkant komt bij de eerste paal waar Veerman goed voor zijn man komt. Hij raakt de bal echter niet goed en de bal verdwijnt naast. Dat had de gelijkmaker moéten zijn!
67'
Wissel in bij sc Heerenveen -> Henk Veerman
67'
Wissel uit bij sc Heerenveen -> Sam Larsson
66'
Kopkans voor Otigba! Uit een voorzet van Joey van den Berg is het Otigba die zijn hoofd tegen de bal kan zetten, maar de bal gaat ruim naast.
65'
Van Anholt komt mee op aan de linkerkant bij Heerenveen. Hij krijgt de ruimte om uit te halen, maar kiest er dan toch voor om dichter naar de goal te gaan. Daardoor is de ruimte voor een schot weg.
64'
Furdjel Narsingh krijgt de bal in zijn maag na een mislukte pass van Marzo. Joey van den Berg wil dan sportief doen en de bal buiten de lijnen werken, maar hij schiet de bal juist op de geblesseerde Narsingh.
61'
Narsingh schiet de bal naast! Dit had hem moeten wezen voor Cambuur. Narsingh ontfutselt de bal en een goede combinatie met Barto volgt. Narsingh gaat op Kristoffer Nordfeldt af, maar schiet de bal naast.
57'
Van den Berg maakt zich boos. Heerenveen kan er namelijk gevaarlijk uitkomen, maar zijn dieptebal wordt dan niet aangenomen door Mark Uth. Hier had veel meer ingezeten, maar zoals gezegd; Uth mist de scherpte nog.
55'
De wedstrijd wordt wat feller. De duels worden wat harder ingegaan. Kuipers heeft het spel al vaak stil moeten leggen vanwege dit soort overtredingen.
52'
Voor Mark Uth wil het nog niet helemaal lukken vandaag. Nu maakt hij een overtreding op Etiënne Reijnen, na een dieptebal van Joey van den Berg. Het is nog niet de wedstrijd van Uth.
50'
Gele kaart voor Kenneth Otigba (sc Heerenveen)
Een harde overtreding van de Heerenveen-verdediger ter hoogte van de middellijn. Otigba is veel te laat en gaat met gestrekt been het duel in. Hij krijgt terecht geel van Kuipers. Hij mist de volgende wedstrijd, want hij stond scherp voor aanvang van dit duel.
48'
Geblokt! Geweldige combinatie tussen Slagveer, Uth en Larsson. Laatstgenoemde speelt de bal tussen de benen door naar Uth, maar Vytautas Andriuškevičius kan nog net op tijd blokken voordat de clubtopscorer van Heerenveen kan afdrukken.
47'
Er is afgetrapt voor de tweede helft van de wedstrijd. Leren Duarte is in het veld gekomen voor Simon Thern. Voor de rest geen wijzigingen.
46'
46'
Wissel in bij sc Heerenveen -> Lerin Duarte
46'
Wissel uit bij sc Heerenveen -> Simon Thern
45'
Na een krankzinnige openingsfase van de Friese Derby is de stand 2-1 in het voordeel van de thuisploeg Cambuur. In de eerste minuut was het Sander van de Streek die een voorzet van Rosheuvel tot doelpunt promoveerde. Niet veel later sloeg Heerenveen terug met een doelpunt van Slagveer. Binnen een minuut was het alweer 2-1 voor Cambuur. Opnieuw was het Sander van de Streek die een doelpunt maakte. Het is een heerlijke pot voetbal in Leeuwarden.
45'
45'
Er komen twee minuten bij aan blessuretijd.
45'
Gele kaart voor Marten de Roon (sc Heerenveen)
Kuipers toont De Roon de gele kaart. De middenvelder loopt constant te duwen en te trekken in de zestienmeter. Kuipers vindt het genoeg en toont hem de kaart.
44'
Prima vrije trap van Joey van den Berg. Hij draait de bal in richting de tweede paal van de goal. Daar kan Nienhuis de bal net wegtikken van Van Aken.
43'
De druk op Heerenveen neemt aan het einde van de tweede helft opnieuw toe. De ploeg van Dwight Lodeweges heeft het lastig met de flankspelers van Cambuur.
40'
Zoals zo vaak vandaag komt de dreiging van Cambuur vanaf de rechterkant. Nu is het een voorzet uit een vrije trap die voor de goal wordt geslingerd. De verdediging van Heerenveen kan de bal tijdig ruimen.
39'
Martijn Barto is weer terug binnen de lijnen. De aanvaller van Cambuur moest het veld even verlaten na een botsing. Hij kan verder.
37'
Prima aanval van Heerenveen. Sam Larsson laat een paar verdedigers zijn hielen zien en snelt richting de goal van Cambuur. Hij geeft de bal op Uth, die de bal tegen de benen van Nienhuis aanschiet. Dat was een enorme mogelijkheid.
34'
Er dreigt weer eens gevaar voor de goal van Cambuur. Uit de eerste corner voor Heerenveen komt de bal bij Kenneth Otigba, maar hij kan de kopbal niet plaatsen. Via een verdediger gaat de bal ruim over.
31'
SC Cambuur schreeuwt om een penalty. Het is Otigba die de bal met de hand meeneemt in eigen zestien. Kuipers is zeker van zijn zaak en wijft het weg.
30'
Daar was hij weer! Sander van de Streek probeert het van een gelijke positie waarvan hij ook de 2-1 in de touwen schoot. Nu kan Nordfeldt wel redding brengen.
29'
Dit was een goed moment voor Cambuur om er uit te komen. Barto draait op de middenlijn weg van De Roon en kan er nu uitkomen met Narsingh en Rosheuvel, maar zijn pass is niet goed. Dat had Cambuur beter uit kunnen spelen.
28'
Sander van de Streek is de gevierde man in Leeuwarden. De middenvelder wordt luidkeels toegezongen door eigen aanhang.
28'
De honger van Cambuur is nog niet gestild. De mannen van Henk de Jong blijven het spel maken en blijven de verdediging van Heerenveen onder druk zetten. Heerenveen komt niet aan voetballen toe.
26'
Bart neemt een vrije trap snel en stuurt Droste weg op de flank. Zijn voorzet gaat richting Sander van de Streek, die opnieuw weer gevaarlijk mee naar voren komt. De bal schiet net over hem heen.
23'
Pele van Aanholt heeft veel moeite met zijn directe tegenstander Mikhael Rosheuvel. De verdediger ziet de snelle buitenspeler van SC Cambuur vaak langs hem heen gaan. Leuke onderlinge duels.
21'
Toch lijkt Van den Berg de wedstrijd voort te kunnen zetten. Hij loopt nog iets te hinken. Voorlopig blijft de middenvelder van Heerenveen staan.
19'
Ai, dat ziet er heel slecht uit voor Joey van den Berg. De middenvelder draait weg bij Mohamed el Makrini, maar lijkt zijn knie te verdraaien. Hij gebaart gelijk naar de bank voor een wissel.
19'
We zijn een kleine twintig minuten onderweg in Leeuwarden. Het is vanaf het begin al een heerlijke wedstrijd, veel kansen, veel doelpunten.
17'
Mark Uth probeert het eens van randje zestien. Met zijn linker schiet hij de bal richting de verre hoek, maar de bal verdwijnt aan de verkeerde kant van de paal.
16'
Een dieptebal van Sander van de Streek is net iets te hard voor Rosheuvel, anders kon hij alleen op Nordfeldt af.
14'
Gele kaart voor Mohamed el Makrini (SC Cambuur)
El Makrini maakt een slimme overtreding op het middenveld om een counter van Heerenveen onmogelijk te maken, maar het komt hem wel op een gele kaart te staan.
13'
Redding Nordfeldt! Veel druk voor de goal van de Heerenveen-goalie. Nu kan de keeper wel redding brengen op een schot van een Cambuur-aanvaller.
11'
Wat een heerlijke wedstrijd is dit nu al. Beide ploegen zoeken de aanval en dat leidt tot veel ruimte op het veld.
8'
Doelpunt voor SC Cambuur, 2:1 door Sander van de Streek
En onmiddellijk is het Cambuur dat de score weer uitbreidt. Narsingh dribbelt op met de bal en passt richting Sander van de Streek. De middenvelder legt hem voor zijn rechter en haalt van een metertje of achttien uit. De bal is buiten bereik van keeper Kristoffer Nordfeldt.
7'
Doelpunt voor sc Heerenveen, 1:1 door Luciano Slagveer
Uit een counter trekt Heerenveen de score weer gelijk. Het eerste gevaar voor de goal van Nienhuis is direct raak. Uth is er aan de linkerkant vandoor gegaan, omspeelt Vytautas Andriuškevičius en via de verdediger komt de bal bij de meegelopen Luciano Slagveer. De buitenspeler twijfelt niet en schiet de bal in de verre hoek.
6'
Daar is Sander van de Streek opnieuw! Weer is het Rosheuvel met een prima voorzet, maar Van de Streek mist de bal net. Hij stond in een goede scoringspositie.
5'
Heerenveen is nog niet helemaal wakker. De ploeg van trainer Dwight Lodeweges zijn een beetje van slag na de vroege openingsgoal van Cambuur-middenvelder Sander van de Streek.
3'
Was het vorige keer sc Heerenveen wat in de eerste minuten de score openende, is het nu de andere ploeg uit Friesland die precies hetzelfde doet.
1'
Doelpunt voor SC Cambuur, 1:0 door Sander van de Streek
Wat een heerlijke goal al in de eerste minuten van de wedstrijd. Mikhael Rosheuvel breekt door op de rechterflank en passeert twee man. Zijn voorzet is precies op maat van Sander van de Streek die de bal perfect uit de lucht pakt en hem in de verre hoek schiet.
1'
We zijn begonnen in Leeuwarden en het stadion gaat nu al als een dolle tekeer.
1'
Over een paar minuten gaat de Friese derby van start. Het stadion zit propvol en de sfeer zit er goed in. Furdjel Narsingh keert overigens terug in de basisopstelling van SC Cambuur. Alle ingrediënten voor de eerste derby van de dag zijn aanwezig. Veel plezier bij deze wedstrijd.
De eerste wedstrijd van de zondag betreft de Friese derby. In Leeuwarden komt sc Heerenveen op bezoek bij het thuisspelende SC Cambuur. Rond de klok van 11.30 uur zullen de opstellingen hier te vinden zijn. Een uurtje later, om 12.30 uur wordt er afgetrapt. Mijn naam is Thomas Mulder en ik ben uw commentator van dienst.

De beste van Friesland

Er staat heel wat op het spel vandaag. De vorige Friese derby, die in speelronde 9 werd gespeeld eerder dit seizoen, mondde uit in een gelijkspel. Thuis gaf sc Heerenveen een 2-0 voorsprong uit handen en sleepten de mannen van Henk de Jong er nog een gelijk spel uit. Degene die vandaag wint mag zich dus de beste van Friesland noemen. Heerenveen is dé ploeg in vorm. Na de winterstop is de ploeg van Lodeweges nog ongeslagen in de Eredivisie. Zo won Heerenveen van respectievelijk FC Utrecht, Vitesse, Feyenoord en PEC Zwolle. Niet de minste ploegen. Daarnaast speelde het in en tegen FC Dordrecht gelijk. Opvallend detail: de ploeg uit Heerenveen weet vaak het doel te vinden. Zo werd er in de laatste vijf wedstrijden dertien keer het doel getroffen. Over dertien doelpunten gesproken; de topscorer van Heerenveen, Mark Uth, heeft tot dusver ook dertien doelpunten in de competitie gemaakt. Daarmee is hij clubtopscorer van Heerenveen.

Geen Ogbeche

De clubtopscorer bij Cambuur, Bartholomew Ogbeche, is niet van de partij in Leeuwarden. De spits zit een schorsing uit na zijn rode kaart opgelopen in de verloren wedstrijd tegen Feyenoord van vorige week zondag. Dat is een fikse aderlating voor de ploeg van Henk de Jong. Ogbeche’s doelpuntenproductie staat namelijk voor 1/3 van de totale doelpuntenproductie van sc Cambuur. Cambuur heeft de cijfers sowieso een beetje tegen in vergelijking met sc Heerenveen. De wedstrijd werd in het verleden 25 keer gewonnen door Heerenveen en 16 keer door de andere club uit Friesland.

Maar net als de eerste wedstrijd van dit seizoen tussen deze twee Friese ploegen, betekenen die cijfers niet veel. SC Cambuur zal zich ondanks de matige prestaties van na de winterstop niet terugtrekken op eigen helft. Om 12.30 uur gaan we het zien. Scheidsrechter van vandaag is Björn Kuipers. Hij wordt geflankeerd door Sander van Roekel en Erwin Zeinstra. Het belooft een mooi affiche te worden. Veel plezier bij deze derby!