sc Heerenveen Zondag, 22. Februari 2015
12:30 uur
FC Groningen
3:1
1 : 0 Torinfos in de Ticker Simon Thern 35. / Schot met rechts  (Pelle van Amersfoort)
1 : 1 Torinfos in de Ticker Michael de Leeuw 50. / Schot met rechts  (Tjaronn Chery)
2 : 1 Torinfos in de Ticker Joost van Aken 59. / Kopbal  (Simon Thern)
3 : 1 Torinfos in de Ticker Henk Veerman 90. / Schot met rechts  (Mark Uth)

90'
Samenvatting

Groningen kwam goed uit de kleedkamer en kwam al snel op gelijke hoogte. Lang konden de Groningers niet genieten van de gelijkmaker, aangezien Joost van Aken de 2-1 binnen wist te koppen. In de slotfase ging Groningen alles of niets spelen. Marten de Roon moest bovendien met twee keer geel het veld verlaten. Het was echter Henk Veerman die in de blessuretijd doe 3-1 tegen de touwen schoot.
90'
90'
Wissel in bij sc Heerenveen -> Morten Thorsby
90'
Wissel uit bij sc Heerenveen -> Mark Uth
90'
Doelpunt voor sc Heerenveen, 3:1 door Henk Veerman
90'
De scheidsrechter trekt er nog drie minuten blessuretijd bij.
90'
Wissel in bij sc Heerenveen -> Jerry St. Juste
90'
Wissel uit bij sc Heerenveen -> Pelle van Amersfoort
88'
Groningen gooit de ballen nu steevast voor de pot, maar nog altijd geen grote kansen. Kan Heerenveen dit volhouden?
86'
Groningen gaat alles of niets spelen. Spits Juninho Bacuna komt voor middenvelder Maikel Kieftenbeld.
85'
Wissel in bij FC Groningen -> Juninho Bacuna
85'
Wissel uit bij FC Groningen -> Maikel Kieftenbeld
85'
De wedstrijd begint grimmig te worden. Een echte derby sfeer! Dat werd tijd ook. Knokken voor die punten!
84'
Gele kaart voor Danny Hoesen (FC Groningen)
Hoppatee, nog een kaart! Invaller Hoesen komt lomp inglijden op doelman Nordfeldt en krijgt geel.
83'
Geel-rode kaart voor Marten de Roon (sc Heerenveen)
Heerenveen komt met een man minder te staan. De Roon begaat een domme overtreding op De Leeuw en krijgt zijn tweede gele kaart van Van Boekel.
81'
Gele kaart voor Kristoffer Nordfeldt (sc Heerenveen)
Een klein opstootje op het veld. Alles en iedereen komt zich ermee bemoeien, waardoor uiteindelijk doelman Nordfeldt geel krijgt.
79'
De tijd begint te dringen voor Groningen, maar daar lijken de bezoekers zich nog niet bewust van te zijn. Het blijft slordig en veel kansen zijn er niet.
77'
Tarik Kada zit nog op de bank bij Heerenveen. De aanvaller is een Nederlands jeugdinternational en mocht hij invallen dan debuteert hij namens Heerenveen.
75'
Een gevaarlijke vrije trap van Thern. De Zweed gokt erop dat iemand de bal aanraakt. Dat is ook het geval, maar de bal kan weggewerkt worden door een Groninger.
73'
Groningen heeft nog een kleine twintig minuten om wat aan de achterstand te doen. Gaat het de Groningers nog lukken?
70'
Dubbele wissel bij Groningen. Tibbling en Mahi zien we niet meer terug. Danny Hoesen en Nick van der Velden komen in het veld.
68'
Wissel in bij FC Groningen -> Nick van der Velden
68'
Wissel uit bij FC Groningen -> Simon Tibbling
68'
Wissel in bij FC Groningen -> Danny Hoesen
68'
Wissel uit bij FC Groningen -> Mimoun Mahi
68'
Gele kaart voor Rasmus Lindgren (FC Groningen)
Dat is een duidelijke gele kaart. Rasmus Lindgren trekt opzichtig aan het shirt van Slagveer en gaat op de bon.
67'
Boem! Slagveer brengt De Roon in stelling. De middenvelder twijfelt niet en haalt uit. De Roon schiet de bal echter bijna het stadion uit.
66'
Daar is ineens een kans voor Veerman. Eric Botteghin gaat in de fout, maar de verdediger van Groningen weet Veerman op tijd te achterhalen.
64'
De Leeuw! Bijna krijgt de aanvaller van Groningen een grote kans. De Leeuw krijgt de bal - na een misser van Doke Schmidt - plotseling voor zijn voeten. De Leeuw vergeet echter aan te nemen, waardoor de kans is verkeken.
62'
Groningen moet nu wéér terugkomen van een achterstand. Beschikt Groningen over voldoende veerkracht?
59'
Doelpunt voor sc Heerenveen, 2:1 door Joost van Aken
Het doelpunt komt dus van Heerenveen! Joost van Aken kopt een hoekschop van Thern achter doelman Padt: 2-1.
59'
Het spel blijft op en neer golven. Een doelpunt hangt in de lucht, maar voor wie?
56'
Duarte is geblesseerd en kan niet verder. Veerman is zijn vervanger.
56'
Wissel in bij sc Heerenveen -> Henk Veerman
56'
Wissel uit bij sc Heerenveen -> Lerin Duarte
55'
Het publiek scandeert de naam van Henk Veerman. Hij gaat zo invallen.
53'
Heerenveen zet druk en wil snel weer scoren. De Friezen krijgen nu een vrije trap op een aardige positie.
50'
Doelpunt voor FC Groningen, 1:1 door Michael de Leeuw
Daar is uit het niets de gelijkmaker. Desevio Payne kan ontzettend (!) ver gooien en bereikt daarmee Chery. De middenvelder geeft vervolgens voor op De Leeuw die vervolgens met gemak de 1-1 tegen de touwen kan schieten: 1-1.
49'
De tweede helft begint rustig. Heerenveen laat Groningen opbouwen, maar de bezoekers doen daar vrij weinig mee.
46'
We zijn weer begonnen in Friesland.
46'
45'

SC Heerenveen gaat rusten met een 1-0 voorsprong. FC Groningen begon echter beter aan de wedstrijd. Tijdens het eerste half uur hadden de Groningers een overwicht, maar het duurde even voordat er daadwerkelijk grote kansen werden gecreëerd in Friesland. Na een kwartier spelen kreeg Albert Rusnák die mogelijkheid, maar hij wist doelman Kristoffer Nordfeldt niet te verschalken. Na een half uur spelen begon Heerenveen aan te zetten. En in de 35e minuut kwam de thuisploeg op voorsprong dankzij Simon Thern. In slotfase van het eerste bedrijf kreeg Mimoun Mahi nog een grote kans, maar na een schitterende solo raakte Mahi de paal.
45'
43'
Gele kaart voor Michael de Leeuw (FC Groningen)
Doelpunt afgekeurd! De Leeuw neemt de bal mee met de arm en schiet de bal vervolgens in het doel. Van Boekel ziet het contact van de arm met de bal en keurt het doelpunt af. Bovendien krijgt De Leeuw geel van de leidsman.
42'
Gele kaart voor Marten de Roon (sc Heerenveen)
Daar is de eerste gele kaart van de middag. Marten de Roon begaat een overtreding en krijgt geel van Van Boekel.
40'
De paal! Wat een heerlijke solo van Mahi! De aanvaller van Groningen dolt de gehele defensie van Heerenveen en komt daardoor oog in oog met doelman Nordfeldt. Mahi probeert de bal in de verre hoek te duwen, maar raakt de paal. Wat een pech voor Mahi!
40'
Groningen probeert nu de bal in de ploeg te houden, maar Heerenveen zet goed druk. Groningen wordt daardoor gedwongen tot het spelen van de lange bal en raakt daardoor telkens de bal snel kwijt.
39'
Groningen is van slag. Heerenveen zet aan en probeert snel de 2-0 te maken.
38'
Tot aan de 35e minuut was de beste kans voor Groningen geweest, maar de Friezen waren al een tijdje bezig met aandringen. Het Friese doelpunt is een logisch gevolg van een sterke periode.
37'
Dit is wel wat de wedstrijd nodig had: een doelpunt! Laten we hopen dat er nog veel zullen volgen.
35'
Doelpunt voor sc Heerenveen, 1:0 door Simon Thern
En daar is plotseling wél een grote kans voor Heerenveen! Thern gaat de combinatie aan met Van Amersfoort en de Zweed krijgt vervolgens een goede schietkans. De middenvelder haalt vervolgens uit en laat doelman Sergio Padt kansloos: 1-0.
34'
Heerenveen probeert zich terug te knokken in de wedstrijd. De Friezen dringen aan, maar komen nog niet tot grote kansen.
32'
Het spel van Groningen loopt bijna altijd via Simon Tibbling. De jonge Zweed doet ook bijna altijd iets goeds met de bal.
30'
Het gefluit als Rusnák aan de bal komt blijf aanhouden. Eigenlijk zou het mooi zijn als Rusnák de 0-1 zou maken. Kinderachtig gedrag van het publiek zeg.
28'
Het begin in Heerenveen was veelbelovend, maar inmiddels valt de Derby van het Noorden enigszins tegen. Weinig écht grote kansen in Friesland.
26'
Weer een mogelijkheid voor Groningen. Maikel Kieftenbeld kan koppen na een hoekschop van Chery, maar mikt ruimschoots over.
24'
De Leeuw krijgt een vermaning van scheidsrechter Pol van Boekel. Zojuist beging hij een overtreding op Van Amersfoort en dat is niet de eerste overtreding van De Leeuw.
21'
Heerenveen speelt eigenlijk met twee aanvallers. Mark Uth en Slagveer. Lerin Duarte staat op papier linksbuiten, maar staat vooral op het middenveld. Aanvaller Pelle van Amersfoort is ook veelal op het middenveld te vinden.
18'
Daar is plotseling Luciano Slageer. De vleugelaanvaller krijgt een afvallende bal voor zijn voeten en haalt meteen uit. De poging van Slagveer gaat nipt voorlangs.
18'
De bezoekers uit Groningen hebben inmiddels een licht overwicht. Heerenveen mist vandaag de aanwezigheid van Joey van den Berg en dat is goed te merken.
16'
Rusnák! Een goede aanval van Groningen komt via Tjaronn Chery bij Rusnák terecht. De Slowaak lijkt te gaan scoren, maar doelman Kristoffer Nordfeldt brengt redding. Daar had meer ingezeten.
14'
Tot aan het strafschopgebied ziet het er bij Groningen leuk uit, maar daarna wordt het lastig. De Groningers weten elkaar nog niet te vinden voor het doel.
12'
Zowel Heerenveen als Groningen probeert via het combinatiespel tot kansen te komen. Super grote kansen zijn er echter nog niet geweest.
9'
Albert Rusnák wordt uitgefloten door het thuispubliek. De Slowaak speelde een half seizoen voor SC Cambuur en dat wordt hem in Heerenveen niet in dank afgenomen.
8'
Een aardige kans voor Groningen. Mahi geeft de bal voor vanaf de linkerflank. Michael de Leeuw lijkt te kunnen scoren, maar doet dat niet.
7'
Het spel golft vooralsnog over en weer, waardoor er nog geen ploeg is met een duidelijk overwicht.
4'
Eerste poging van Groningen is een feit. Mimoun Mahi schiet van afstand, maar mikt ruimschoots over.
4'
De beginfase in Heerenveen is heerlijk. Beide ploegen vliegen over het veld!
1'
Gelijk een prima mogelijkheid voor Heerenveen. Simon Thern krijgt een vrije schietkans, maar raakt een verdediger van Groningen.
1'
We zijn begonnen in Heerenveen. Groningen heeft afgetrapt.
1'

Van harte welkom bij de wedstrijd sc Heerenveen tegen FC Groningen. Mijn naam is Jurre Hermans en ik doe live verslag van deze wedstrijd. Onder het knopje wedstrijddetails kunt u vanaf ongeveer één uur voor aanvang de opstellingen van beide elftallen bekijken.

SC Heerenveen

SC Heerenveen is uit op wraak. Afgelopen weekend werd de Friese derby tegen SC Cambuur met 2-1 verloren. De nederlaag tegen Cambuur tekent het seizoen van de Friezen. Onlangs werden Vitesse (4-1), Feyenoord (3-1) en PEC Zwolle (4-0) verslagen, maar Heerenveen speelde gelijk tegen FC Dordrecht (0-0). Ondanks de wisselende prestaties staat Heerenveen er goed voor. De Friezen zijn namelijk terug te vinden op de zesde plaats. Na de Friese derby staat nu de Derby van het Noorden op het programma. Zoals gezegd is Heerenveen gebrand op een goed resultaat.

Heerenveen is wisselvallig, maar Groningen kan er ook wat van. Tijdens de laatste vijf competitiewedstrijden werd er achtereenvolgens gespeeld tegen FC Utrecht (2-2), Go Ahead Eagles (2-0), Heracles Almelo (2-2), AZ Alkmaar (2-4) en Excelsior (1-1). De positie op de ranglijst van de Groningers is teleurstellend. Vorig seizoen werd er nog Europees voetbal gehaald door Groningen, maar daar hoeft de ploeg van trainer Erwin van de Looi voorlopig niet op te rekenen. Met dertig punten uit 23 wedstrijden staan de Groningers aan de onderkant van de middenmoot.

Historie

Op basis van de historie is Heerenveen de favoriet. Twintig keer eerder werd het duel Heerenveen – Groningen afgewerkt in de Eredivisie. De Friezen wonnen vijftien keer, terwijl de Groningers slechts drie keer tot een overwinning kwamen. Twee keer eindigde dit duel vanzelfsprekend in een gelijkspel. Eerder dit seizoen werd het 1-1 in de Euroborg. Groningen kwam via Michael de Leeuw op voorsprong, maar Mark Uth schoot Heerenveen op gelijke hoogte.

Vorig seizoen wist Heerenveen in eigen huis te winnen van Groningen. Het werd destijds 4-2 voor de Friezen. Nick van der Velden had Groningen nog wel op voorsprong geschoten, maar dankzij twee treffers van Alfreð Finnbogason en doelpunten van Kenneth Otigba en Yanic Wildschut kwam Heerenveen op voorsprong. Johan Kappelhof scoorde het tweede doelpunt namens Groningen. De laatste overwinning van Groningen in Heerenveen dateert van 30 januari 2011. Het werd 4-1 voor Groningen dankzij doelpunten van Dušan Tadić (tweemaal), Jonas Ivens en Tim Matavž. Filip Đuričić deed wat terug namens Heerenveen.