ADO Den Haag Zondag, 17. Januari 2016
12:30 uur
AFC Ajax
0:1
Dp.
0 : 1 Torinfos in de Ticker Amin Younes 21. / Schot met links  (Joël Veltman)

90'
Samenvatting tweede helft:
Omdat het maar geen 0-2 werd in Den Haag, bleef de thuisploeg hopen op een resultaat. Dit zorgde voor een dreigende slotfase, waarbij Havenaar had moeten scoren en Ajax zelf nog de lat raakte. Gescoord werd er echter niet meer, waardoor Ajax met een 0-1 overwinning aan kop blijft gaan in de Eredivisie.
90'
Einde wedstrijd
90'
Ajax raakt nog de lat!
Lasse Schöne schiet eerst op Hansen en zet dan maar voor op El Ghazi. Die kan met moeite koppen, maar mikt net een paar millimeter te hoog.
90'
Voorzetten, gevaarlijke ballen in de zestien. Ajax heeft het ontzettend moeilijk en voor ADO Den Haag valt het speeltuig vaak net niet goed. Nog een paar minuten te gaan!
90'
Er komen maar liefst vijf minuten speeltijd bij in Den Haag. Dit heeft natuurlijk alles te maken met de blessurebehandeling van Cillessen.
87'
Wissel in bij AFC Ajax -> Lasse Schöne
87'
Wissel uit bij AFC Ajax -> Amin Younes
85'
Wissel in bij ADO Den Haag -> Dion Malone
85'
Wissel uit bij ADO Den Haag -> Vito Wormgoor
85'
Gele kaart voor Danny Bakker (ADO Den Haag)
Ook Danny Bakker gaat nog op de bon, hij haalt Sinkgraven neer op het middenveld.
84'
Dat had de beslissing kunnen zijn!
El Ghazi vertrekt op tijd in de diepte, maar kan niet door op doel. Hij legt breed op Fischer, die naar binnen kapt, maar met links rakelings over de kruising schiet.
83'
Nog meer creativiteit bij Ajax, waar Anwar El Ghazi de onzichtbare Milik vervangt.
83'
Wissel in bij AFC Ajax -> Anwar El Ghazi
83'
Wissel uit bij AFC Ajax -> Arkadiusz Milik
82'
Geen brute kracht op het middenveld, maar Daley Sinkgraven is wel iemand die de aanvallers kan bedienen voor een eventuele 0-2. Van de Beek is moegestreden en wordt naar de kant gehaald.
82'
Wissel in bij AFC Ajax -> Daley Sinkgraven
82'
Wissel uit bij AFC Ajax -> Donny van de Beek
80'
Havenaar, een vrije kopkans in de zestien!
Uit het niets valt de bal op het hoofd van de Japanner, die Veltman en Riedewald in zijn rug kreeg. Als Cillessen op zijn lijn blijft staan kan Havenaar vrij koppen, maar de aanvalsleider laat de bal flauw op zijn hoofd vallen en produceert een hele zachte inzet.
78'
Het is interessant om te kijken wat beide trainers met hun wissels gaan doen. ADO Den Haag mag nog twee frisse krachten brengen, Ajax heeft nog helemaal niet gewisseld.
77'
Gele kaart voor Mike Havenaar (ADO Den Haag)
Havenaar gaat hard door op Riedewald na een luchtduel, wat de derde gele kaart van de wedstrijd betekent.
77'
Milik, Younes en Fischer zijn stuk voor stuk niet in het spel voorgekomen in de laatste vijf minuten. ADO Den Haag begint zo langzamerhand recht te hebben op minimaal een punt.
74'
De zoemer klinkt, het Haags Kwartiertje gaat zometeen beginnen. Lang niet altijd pakt dit in het voordeel van de thuisploeg uit, maar misschien wordt het zo'n middag. Spannend is het in ieder geval.
72'
Gianni Zuiverloon gaat achter de bal staan, maar de back ramt de bal vol in de Amsterdamse muur, waarna het speeltuig naar voren wordt verwerkt.
72'
Een domme overtreding van Jaïro Riedewald, die Duplan uit het niets omver beukt rond de zestien. Vrije trap voor ADO Den Haag op een interessante positie, zo'n twintig meter van het Ajax-doel.
70'
Het Haags Kwartiertje begint twintig minuten voor tijd ditmaal! Henk Fraser neemt ontzettend veel risico door zijn manschappen massaal naar voren te sturen. Ajax komt echter wel in de problemen.
68'
Overigens heeft Tom Beugelsdijk zich bij de zestien van Ajax gemeld. Gaat ADO Den Haag nu al één op één spelen achterin?
67'
Duplan krijgt op rechts ruimte om voor te zetten, maar de Fransman is niet zuiver genoeg, waardoor de bal aan alles en iedereen voorbij gaat. Toch hangt de 1-1 eerder in de lucht dan de 0-2.
65'
De man met geel achter zijn naam gaat naar de kant en wordt vervangen door Ludcinio Marengo. Dit betekent dat Duplan naar de rechterkant verhuist en Marengo op links komt te staan.
64'
Wissel in bij ADO Den Haag -> Ludcinio Marengo
64'
Wissel uit bij ADO Den Haag -> Ruben Schaken
64'
Milik laat zich voor het eerst zien. Hij krijgt op twintig meter van het goal wat ruimte en haalt uit met links, maar zijn poging stuitert voorlangs.
62'
De wedstrijd is aan het kantelen in het voordeel van ADO Den Haag. Het wordt meer strijd, wat de thuisploeg bijzonder goed ligt. Het is wachten op het moment dat de fans vol achter hun ploeg gaan staan en Ajax begint te wankelen.
59'
Ja hoor, Cillessen gaat gewoon door met voetballen. Schaken werd toegezongen omdat hij de goalie uit de wedstrijd schopte, maar we gaan gewoon weer verder met Cillessen onder de lat. Boer blijft langs de zijlijn echter paraat.
58'
De goalie staat inmiddels weer op beide benen, maar er zit veel bloed rondom de mond van Cillessen. De eerste schrik is voorbij en de goalie lijkt aan te geven dat hij verder wil.
57'
Cillessen werd echt hard geraakt op de kin en de fysiotherapeut geeft aan dat de goalie naar de kant moet. Diederik Boer moet zich nu heel snel warm gaan lopen.
56'
Gele kaart voor Ruben Schaken (ADO Den Haag)
Wat een dolle actie van Schaken zeg! De aanvaller gaat voor een bal die Jasper Cillessen allang in zijn armen heeft gesloten en schopt de goalie van Ajax vol in het gezicht. Van Boekel geeft geel, maar heeft dit mogelijk niet waargenomen.
55'
Een poging op doel van de uitploeg, maar Gudelj mikt een vrije trap met een stuit in de handen van Hansen. Daarvoor kreeg Younes de vrije trap mee, maar het blijft 0-1.
54'
Ajax moet nog wel even wakker worden. Op die mooie bal van Dijks na, Fischer stond overigens buitenspel, heeft de ploeg weinig gecreëerd.
51'
Wat een wereldbal van Dijks!
De linksback wint een persoonlijk duel van Schaken en kijkt meteen vooruit. Viktor Fischer heeft een loopactie in huis en over een lengte van dertig meter lijkt de bal perfect aan te komen. De Deense aanvaller komt net een teenlengte te kort om aan te nemen en voor de 0-2 te gaan.
49'
ADO Den Haag opent fris in de tweede helft. Met Havenaar heeft de ploeg een spits voorin staan die op elk moment in een wedstrijd kan scoren, maar tot nu toe is de Japanner vrij onzichtbaar.
46'
Aanvang tweede helft
45'
Samenvatting eerste helft:
Het eerste deel van dit duel was er één met twee gezichten. Op het middenveld werd er altijd wel gestreden, maar hele grote kansen ontstonden er niet. Maar één keer kwam een Ajacied echt in balbezit in de vijandelijke zestien, toen was het ook meteen raak. Younes controleerde de bal niet lekker, kapte Vito Wormgoor vervolgens wel knap uit en tikte de bal slim door de benen van Hansen.
45'
Einde eerste helft
45'
Overigens roept de stadionspeaker in het Kyocera Stadion nu om rust op de tribunes. De hele wedstrijd zijn al oerwoudgeluiden te horen als Bazoer aan de bal komt, na zijn gele kaart werd dit alleen maar erger. Schandalig dat dit nog gebeurt in het het hedendaagse voetbal.
44'
Gele kaart voor Riechedly Bazoer (AFC Ajax)
Toch nog een kaart voor een Ajacied. Bazoer is te laat voor een duel om de bal, probeert te corrigeren met een vreemde hakbal, maar raakt Wilfried Kanon in de maagstreek. Niet hard, maar wel een kaart waard volgens Van Boekel.
43'
Ajax laat zich toch terugdringen door het felle ADO Den Haag. De Amsterdammers staan maar met 0-1 voor, voor de thuisploeg alle reden om daar nog voor de rust wat aan te veranderen.
41'
Het publiek in Den Haag oogt ontevreden over Van Boekel. De scheidsrechter houdt het kort en fluit vaak, maar de kaarten houdt hij op zak. Veltman is al een keer ontsnapt aan geel, hetzelfde geldt voor Dijks.
39'
Ajax weet de vrije man steeds beter te vinden, maar komt ook minder op de helft van ADO Den Haag, dat de slotfase van de eerste helft wil gebruiken om nog even fel druk te zetten op de bal.
36'
Het was even een sterke fase van de thuisploeg, dat in de duels kon komen en duidelijk aan het langste eind trok. Ajax heeft de rug inmiddels gerecht en begint weer met voetballen. Nog tien minuten tot aan de rust.
33'
Gevaar van ADO Den Haag!
De indraaiende vrije trap die volgt na de overtreding van Veltman wordt niet lekker weggewerkt door Ajax. Ruben Schaken krijgt op de zestien dan een vrije schietkans, maar zijn schuiver gaat links naast de paal.
32'
Veltman ontsnapt aan de eerste gele kaart van de wedstrijd. Hij houdt vast bij Havenaar en krijgt zijn laatste waarschuwing van Pol van Boekel.
31'
Er zitten vandaag overigens 14.561 toeschouwers in het Kyocera Stadion. Alleen vorig seizoen in de laatste competitiewedstrijd van ADO Den Haag zaten er meer toeschouwers in Zuid-Holland te kijken.
28'
Voor Younes is het overigens zijn vierde goal in zijn laatste vijf wedstrijden in de Eredivisie. In totaal staat de Duitser op vijf goals in elf competitiewedstrijden.
26'
Daar wordt het bijna 0-2!
Mitchell Dijks omspeelt twee man van ADO Den Haag en komt uit in de zestien op de achterlijn. Hij zet laag voor richting Arkadiusz Milik, die van dichtbij de bal niet op doel krijgt. In de rebound wordt een poging van Donny van de Beek geblokt.
22'
Het doelpunt kwam op een pijnlijk moment, aangezien de supporters van ADO Den Haag in de 22e minuut begonnen met klappen om de overleden ADO Den Haag-supporter Kaja te herdenken. De fan overleed onlangs op 22-jarige leeftijd aan de gevolgen van een hersenbloeding.
21'
Doelpunt voor AFC Ajax, 0:1 door Amin Younes
De eerste keer dat een Ajacied de bal aan de voet krijgt in de zestien, is het meteen raak! Veltman gooit de bal richting de zestien meter en Amin Younes neemt het speeltuig wat omslachtig aan. Hij dwingt zichzelf naar de zijkant, maar kapt knap naar binnen. Hansen komt nog uit zijn doel, maar met een bekeken intikker scoort Younes de 0-1.
20'
Het combinatiewerk van Ajax rondom de zestien van ADO Den Haag wordt beter en beter, maar het lukt de Amsterdammers niet om in de zestien te komen met de bal.
18'
Het heeft overigens gehageld in Den Haag, waardoor het kunstgras op de schaduwplekken in het stadion spiegelglad is.
15'
Een wat rustige periode in de wedstrijd nu, waar de keepers niet aan het werk worden gezet en de middenvelders vooral tegen elkaar strijden rondom de middencirkel. Het is wachten op de eerste grote kans in dit duel.
11'
Ook Ajax nu met een schot, maar de poging van Nemanja Gudelj, die het eens van 25 meter probeert, gaat huizenhoog over. Voorlopig heeft Martin Hansen een rustige middag.
10'
Van oorlog is niet echt sprake in Den Haag, maar de thuisploeg heeft het ook niet moeilijk tegen de koploper van de Eredivisie.
7'
Eerste schot richting doel is van ADO Den Haag, waar Édouard Duplan zomaar in balbezit komt rond de zestien. Ajax verdedigt uit door het midden en dat is niet verstandig. De Franse flankspeler schiet echter te snel, waardoor zijn schuiver voorlangs gaat.
6'
Het is Ajax met balbezit in de openingsfase, maar ADO Den Haag verdedigt compact, waardoor de aanvallers van de Amsterdammers nog niet in balbezit komen. De middenvelders zoeken naar het gaatje, maar vinden dit nog niet.
4'
Normaal gesproken is Davy Klaassen de aanvoerder bij Ajax, maar de middenvelder is geblesseerd geraakt in de winterstop en is daarom afwezig. Joël Veltman heeft de aanvoerdersband voor dit duel overgenomen.
2'
De fans van ADO Den Haag hebben met een sfeeractie flink wat rook geproduceerd in het Kyocera Stadion. Het zicht is niet honderd procent, maar ook zeker niet slecht genoeg om lekker te voetballen.
1'
Ook Ajax en ADO Den Haag zijn begonnen aan hun eerste, officiële wedstrijd van 2016!
1'
Aanvang wedstrijd
De opstellingen
Bij ADO Den Haag is Mike Havenaar de spits, wat betekent dat de thuisploeg in een 4-3-3 formatie speelt. Édouard Duplan en Ruben Schaken zijn de buitenspelers. In de verdediging vervangt Wilfried Kanon Aaron Meijers.

Bij Ajax slechts één verrassing. Donny van de Beek vervangt de geblesseerde Davy Klaassen op het middenveld. Daley Sinkgraven werd ook genoemd als vervanger, maar hij zit op de bank. Dit geldt ook voor Anwar El Ghazi, die niet honderd procent fit uit de winterstop is gekomen.
Voorbeschouwing
Ook Ajax en ADO Den Haag staan vandaag voor hun eerste wedstrijd in 2016. De Amsterdammers zijn koploper en kunnen een belangrijke slag slaan in Zuid-Holland. Voor ADO Den Haag is dit de wedstrijd van het jaar. Tegen Ajax wordt altijd tweehonderd procent gegeven, in een thuiswedstrijd tegen de club is dat driehonderd procent. Mijn naam is Jos Boesveld en ik doe verslag van dit duel.

Zespunter voor Ajax
Om koploper te blijven moet Ajax simpelweg winnen van ADO Den Haag, maar de formatie uit de hoofdstad van Nederland heeft ook een andere belangrijke reden om vandaag terug te keren naar Amsterdam met drie punten op zak. De concurrentie neemt het namelijk in een onderlinge confrontatie tegen elkaar op. Twee uur na de aftrap bij ADO Den Haag – Ajax, gaat de bal ook rollen bij Feyenoord – PSV. Dit betekent voor Ajax dat in ieder geval één concurrent vandaag punten gaat verspelen. PSV staat momenteel tweede met drie punten achterstand op de koploper, Feyenoord staat inmiddels vijf punten achter. Bij een verlies van de Rotterdammers haken zij voorlopig af in de titelstrijd.

Geen nieuwe gezichten in Den Haag
Wat moet het op dit moment vervelend zijn om jezelf fan van ADO Den Haag te noemen. De club is sinds het begin van 2015 in handen van een Chinese zakenman Hui Wang, die meer loze beloftes heeft gedaan in één jaar, dan het kabinet in de huidige ambtstermijn. Wang liet dit seizoen maar liefst twee financiële deadlines verstrijken, waardoor ADO Den Haag niet alleen direct in financiële nood zit, er is ook geen geld om versterkingen te halen in de winterstop. Met de wedstrijd tegen Ajax voor de boeg, hadden de fans graag wat versterkingen zien komen om de gehate club een flinke poets te bakken. In plaats daarvan zit ADO Den Haag nu zelf met de gebakken peren. In totaal wacht de Residentieclub op ongeveer twee miljoen euro vanuit China, terwijl in het resterende seizoen nog eenzelfde bedrag wordt verwacht. Vanuit China is inmiddels vier keer de belofte gemaakt om het geld over te maken, maar daar is het nog niet van gekomen.

Al met al is het weer eens een bijzondere wedstrijd in de Eredivisie. ADO Den Haag heeft hogere ambities na de Chinese overname, maar voorlopig moet de ploeg het doen met een plek in de middenmoot. Wordt er vandaag gewonnen van Ajax, stijgt de club naar plek tien. Daarnaast is er eeuwige roem voor de winnaars, want de fans van ADO Den Haag kunnen wel een feestje gebruiken. Ajax laat dit seizoen echter zien dat het zich niet makkelijk van de wijs laat brengen, zeker niet direct na de winterstop. In deze eeuw is het namelijk nog niet voorgekomen dat de Amsterdammers direct na de winterstop een wedstrijd verloren. Vanaf 12.30 trappen we af in het Kyocera Stadion!
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner