AFC Ajax Zondag, 30. Augustus 2015
12:30 uur
ADO Den Haag
4:0
1 : 0 Torinfos in de Ticker Anwar El Ghazi 16. / Schot met links  (Davy Klaassen)
2 : 0 Torinfos in de Ticker Davy Klaassen 20. / Schot met rechts  (Anwar El Ghazi)
3 : 0 Torinfos in de Ticker Joël Veltman 58. / Kopbal  (Nemanja Gudelj)
4 : 0 Torinfos in de Ticker Anwar El Ghazi 74. / Schot met links  (Arkadiusz Milik)

90'

Ajax maakte voor rust twee doelpunten en na rust herhaalden de Amsterdammers dat kunstje. Joël Veltman tekende een kwartier na rust voor de 3-0 met een rake kopbal. Een kwartier voor het einde van de wedstrijd werd het zelfs 4-0, toen Anwar El Ghazi van dichtbij zijn zesde doelpunt van het seizoen maakte.
90'
90'
De extra tijd bedraagt drie minuten.
88'
Het lijkt erop Anwar El Ghazi het laatste doelpunt van de middag heeft gemaakt. Ajax speelt de wedstrijd rustig uit en ADO Den Haag maakt geen aanstalten meer om de eretreffer te maken.
86'
Tot twee keer toe scoort Ajax bijna de 5-0. Eerst is het Viktor Fischer die met zijn voorzet geen medespeler bereikt. Even later lukt het Arkadiusz Milik niet om een lage pass van Anwar El Ghazi in het doel te werken.
83'
Gele kaart voor Tom Beugelsdijk (ADO Den Haag)
Jaïro Riedewald kreeg geen geel, maar Tom Beugelsdijk wel. Hij begaat een domme overtreding op Anwar El Ghazi en wordt daarvoor bestraft.
83'
Wissel in bij ADO Den Haag -> Giovanni Korte
83'
Wissel uit bij ADO Den Haag -> Édouard Duplan
81'
Viktor Fischer krijgt een hele goede kans om de 5-0 binnen te koppen! Dion Malone vergeet de Deen te dekken, waardoor Fischer alle ruimte krijgt om Ajax' vijfde te maken. De invaller kopt de bal echter ruim over.
79'
Henk Fraser is boos op de vierde man, omdat de scheidsrechter niet optreedt na een overtreding van Jaïro Riedewald op de enkels van Édouard Duplan. Een gele kaart voor de Ajacied was op zijn plaats geweest.
78'
Daar is Arkadiusz Milik! Anwar El Ghazi pikt de bal op halverwege de helft van ADO Den Haag en speelt Milik in de diepte aan. De Pool haalt hard uit, maar Martin Hansen bokst de bal weg.
77'
Gaan de Amsterdammers ook op jacht naar het vijfde doelpunt? ADO Den Haag is helemaal stuk gespeeld en verdedigt vanmiddag zeer matig.
75'
Wissel in bij AFC Ajax -> Viktor Fischer
75'
Wissel uit bij AFC Ajax -> Nemanja Gudelj
74'
Doelpunt voor AFC Ajax, 4:0 door Anwar El Ghazi
Het is wéér Anwar El Ghazi! Zijn zesde doelpunt van het seizoen! Davy Klaassen speelt de bal diep op Arkadiusz Milik, die Martin Hansen omspeelt. De Pool kan vanuit een lastige hoek geen doel treffen, dus legt terug op El Ghazi. De buitenspeler maakt van dichtbij zijn tweede van de middag.
69'
Dit keer geen doelpunt voor de Amsterdammers. De voorzet van Nemanja Gudelj is te hard en kan niet door een medespeler binnen de lijnen worden gehouden.
68'
Ajax krijgt een vrije trap op een vergelijkbare plaats als bij de 3-0. Het is weer Nemanja Gudelj die achter de bal plaatsneemt.
67'
Wissel in bij AFC Ajax -> Ricardo van Rhijn
67'
Wissel uit bij AFC Ajax -> Kenny Tete
67'
Wissel in bij ADO Den Haag -> Kevin Jansen
67'
Wissel uit bij ADO Den Haag -> Thomas Kristensen
66'
Wissel in bij ADO Den Haag -> Kenji Gorré
66'
Wissel uit bij ADO Den Haag -> Roland Alberg
66'
De middenvelder van ADO Den Haag schiet de vrije trap ruim naast.
66'
ADO Den Haag krijgt de vrije trap op een aardige plaats, op ongeveer dertig meter van het doel. Roland Alberg gaat achter de bal staan.
64'
Twee wissels staan klaar bij ADO Den Haag: Kevin Jansen en Kenji Gorré.
63'
Ajax neemt nu wat gas terug, wat niet zo gek is met een 3-0 stand. De Amsterdammers speelden afgelopen donderdag nog in Tsjechië tegen FK Jablonec (0-0), dus dit is geen slecht moment om de krachten wat te sparen.
60'
Als ADO Den Haag nog een sprankje hoop had op een goed resultaat, dan is die nu vervolgen. De Hagenaren hebben vanmiddag weinig in te brengen en zullen niet meer drie keer scoren.
58'
Doelpunt voor AFC Ajax, 3:0 door Joël Veltman
Het is over en uit voor ADO Den Haag! Nemanja Gudelj plaatst een vrije trap in het strafschopgebied, waar Joël Veltman opduikt. De centrale verdediger verlengt de bal met zijn hoofd richting het doel, buiten het bereik van Martin Hansen.
56'
Het niveau van de wedstrijd is na rust niet zo hoog als voor rust. Ajax is iets nonchalanter, ADO Den Haag is simpelweg niet bij machte om het de Amsterdammers moeilijk te maken.
54'
Davy Klaassen waagt zich nu iets te veel aan hakjes en overstapjes, wat zijn spel niet ten goede komt.
51'
Mooie actie van Arkadiusz Milik! Jaïro Riedewald geeft een halfhoge bal richting Milik, die 'm keurig aanneemt. Met een mooie beweging manoeuvreert de Pool zichzelf in schietpositie en haalt-ie uit. Het schot, dat richting de korte hoek gaat, wordt goed gepareerd door Martin Hansen.
49'
ADO Den Haag blijft vasthouden aan de tactiek waarbij Ajax veel ruimte krijgt om op te bouwen. Willen de Hagenaren nog twee keer scoren, dan zullen ze gedurende de tweede helft toch wat meer risico moeten nemen.
47'
Ajax dicht bij de 3-0! Vroeg in de tweede helft gooit de thuisploeg de wedstrijd bijna in het slot. Anwar El Ghazi brengt de bal laag voor in het strafschopgebied, waar Daley Sinkgraven opduikt. De middenvelder, die vandaag voorin staat, prikt de bal nog maar net naast.
46'
Beide ploegen hebben in de rust niet gewisseld. Bij Ajax vond in de eerste helft al één wijziging plaats. Mitchell Dijks raakte geblesseerd aan zijn lies en werd vervangen door Nick Viergever.
46'
45'

Ajax gaat met een riante voorsprong de rust in. Anwar El Ghazi maakte na zestien minuten spelen, na een assist van Davy Klaassen. De aanvoerder was even later zelf de doelpuntenmaker. Ditmaal was El Ghazi de aangever.
45'
45'
De paal! Nemanja Gudelj neemt de vrije trap en schiet 'm op de paal! Als iemand tegen de voorzet/het schot van Gudelj was aan gelopen, was het ongetwijfeld de 3-0 geweest.
45'
Ajax omsingelt ADO Den Haag. Dat levert de Amsterdammers uiteindelijk een vrije trap op naast het strafschopgebied, na een overtreding van Roland Albert op Jaïro Riedewald.
43'
Slordig balverlies komt Joël Veltman niet duur te staan. De centrale verdediger dribbelt in, maar speelt de bal te ver voor zich uit. Daardoor kunnen de bezoekers via Ruben Schaken counteren. De voorzet van de buitenspeler komt niet aan bij Mike Havenaar, die tevens een overtreding maakt.
40'
Het initiatief ligt weer volledig bij Ajax, dat geen moeilijke middag lijkt te krijgen tegen ADO Den Haag. De Hagenaren halen niet het niveau dat ze tegen PSV en FC Twente haalden.
37'
We zitten een periode van de wedstrijd waarin ADO Den Haag iets beter in het spel lijkt te komen.
34'
Gele kaart voor Roland Alberg (ADO Den Haag)
Riechedly Bazoer wil de bal richting de zijlijn schoppen op het moment dat het spel stil ligt. Roland Alberg trapt de Ajacied daarbij op zijn enkel. Geen slimme actie.
33'
Jasper Cillessen voorkomt de 2-1! Na een voorzet van links kopt Mike Havenaar van dichtbij de bal richting doel. De spits lijkt de aansluitingstreffer te maken, maar met een mooie reflex steekt Cillessen daar een stokje voor.
31'
ADO Den Haag probeert onder de druk van Ajax uit te voetballen, maar dat mislukt. Daley Sinkgraven verovert de bal en speelt Davy Klaassen aan, die vervolgens de diep lopende Anwar El Ghazi probeert te bereiken. De maker van de 1-0 verzuimt echter om de hoge pass goed aan te nemen.
29'
Dat scheelt weinig! Davy Klaassen lijkt door te kunnen lopen richting doelman Martin Hansen, maar hij wordt afgevlagd wegens buitenspel.
28'
Ajax had vorig jaar tachtig minuten nodig om het eerste (en enige) doelpunt tegen ADO Den Haag te maken. Xander Houtkoop verschalkte toen zijn eigen doelman en bezorgde de Amsterdammers daarmee de winst.
26'
Ajax temporiseert het spel. Balbezit houden en ADO Den Haag uit de tent lokken is nu het devies.
23'
ADO Den Haag heeft in het eerste kwart van de wedstrijd nog niet veel laten zien, op het kansje van Édouard Duplan na. En op dat moment stonden de Amsterdammers even met z'n tienen op het veld.
22'
Ajax op rozen! Zelfs het bekende 'tien, tien, tien' klonk na het doelpunt van Davy Klaassen in de Amsterdam ArenA.
20'
Doelpunt voor AFC Ajax, 2:0 door Davy Klaassen
Eerder was Davy Klaassen de aangever en Anwar El Ghazi de afmaker, nu is het precies andersom! De buitenspeler wordt diep gestuurd en krijgt veel tijd om een afspeelmogelijkheid te vinden. Die vindt hij in Klaassen, die de bal beheerst in de lange hoek schiet.
18'
De Amsterdammers krijgen een vrije trap halverwege de helft van ADO Den Haag, na een overtreding van Ruben Schaken op Nemanja Gudelj. De vrije trap levert de thuisploeg echter niets op, want Gudelj bereikt geen medespeler met zijn voorzet.
16'
Doelpunt voor AFC Ajax, 1:0 door Anwar El Ghazi
Daar is het openingsdoelpunt van Ajax! Bij een ingooi ver op de helft van ADO Den Haag wordt Davy Klaassen compleet vrijgelaten. De aanvoerder loopt door tot de achterlijn en geeft de bal vervolgens terug op Anwar El Ghazi, die keurig raak schiet.
15'
Ajax zet steeds heel vroeg druk op de opbouw van ADO Den Haag. Daardoor zijn de Hagenaren verplicht om de lange bal te spelen.
13'
Bijna de 1-0! Invaller Nick Viergever, die licht wordt vastgehouden door Mike Havenaar, kopt de bal uit een hoekschop voorlangs. Bij de tweede paal staat nog Anwar El Ghazi, die de bal niet het doel in weet te werken.
12'
Hoekschop voor Ajax, na een veelbelovende aanval over rechts. Anwar El Ghazi bereikt Riechedly Bazoer, die op de achterlijn een strakke voorzet op Arkadiusz Milik probeert af te leveren. Tom Beugelsdijk staat goed in de weg en werkt de bal over de achterlijn.
11'
Een één-twee tussen Anwar El Ghazi en Riechedly Bazoer mislukt door goed ingrijpen van Aaron Meijers. De linksback gebruikt zijn lichaam goed, waardoor El Ghazi de bal niet kan bereiken.
10'
Kenny Tete laat zich even van zijn beste kant zien. Ruben Schaken denkt de bal af te schermen, maar de rechtsback stapt goed in en snoept de bal af van de ervaren buitenspeler.
8'
Daley Sinkgraven neemt de bal prachtig aan na een slechte hoge pass van Riechedly Bazoer en gaat vervolgens Dion Malone knap voorbij. De voorzet van de ex-speler van sc Heerenveen komt echter niet aan bij een medespeler.
6'
Wissel in bij AFC Ajax -> Nick Viergever
6'
Wissel uit bij AFC Ajax -> Mitchell Dijks
6'
Nick Viergever staat bij Ajax klaar om in te vallen. Mitchell Dijks zal het veld dus niet meer betreden.
5'
Daar is ADO Den Haag voor de eerste keer. Doordat Mitchell Dijks even ontbreekt, wordt Édouard Duplan aan de rechterkant van het veld bereikt. De Fransman krijgt veel ruimte van Jaïro Riedewald, maar zijn schot van afstand gaat ruim naast het doel van Jasper Cillessen.
3'
Dat ziet er niet goed uit voor Mitchell Dijks. De linksback van Ajax lijkt in een sprintje een liesblessure te hebben opgelopen. Nu al einde wedstrijd voor Dijks?
2'
Het eerst schotje van de wedstrijd komt van Davy Klaassen. Anwar El Ghazi start een solo, maar die strandt in het strafschopgebied. Op het randje van het zestienmetergebied pikt Klaassen de bal op, die vervolgens ruim naast schiet.
1'
ADO Den Haag heeft de wedstrijd in gang gebracht!
1'

Geen verrassingen bij Ajax. Dat wil zeggen dat Frank de Boer tegen ADO Den Haag exact dezelfde elf namen opstuurt als tegen FK Jablonec (0-0). Voorin krijgt Daley Sinkgraven opnieuw de voorkeur boven Viktor Fischer en Lasse Schöne.

Ook weinig verrassingen bij ADO Den Haag, waar Timothy Derijck vanwege een hamstringblessure ontbreekt. Hij wordt vervangen door cultheld Tom Beugelsdijk. De centrale verdediger keerde kortgeleden terug bij de Hagenaren, na een jaar bij FSV Frankfurt te hebben gespeeld.

We beginnen deze Eredivisie-middag met een beladen wedstrijd in de Amsterdam ArenA, waar Ajax het opneemt tegen ADO Den Haag. Het belooft een aardig duel te worden, want beide ploegen zijn nog ongeslagen dit seizoen. Mijn naam is Vincent Houttuin en ik doe verslag van deze wedstrijd. Je kunt de opstellingen een uur voor aanvang hier vinden.

Foutloos Ajax

Het Ajax van trainer Frank de Boer is het nieuwe seizoen uitstekend gestart. De Amsterdammers haalden de volle buit uit de eerste drie wedstrijden. Nadat in de openingswedstrijd AZ met 0-3 werd verslagen, zegevierde Ajax vervolgens tegen Willem II (3-0) en NEC Nijmegen (0-2). En hoewel Ajax er niet in slaagde om zich te kwalificeren voor de Champions League, plaatste de 33-voudig landskampioen zich afgelopen donderdag wel ten koste van FK Jablonec voor de Europa League.

Verrassend ADO Den Haag

ADO Den Haag verraste vriend en vijand door op de openingsdag gelijk te spelen tegen regerend landskampioen PSV (2-2). Daarna volgde nog een topresultaat voor het team van coach trainer Henk Fraser. Op bezoek in Enschede werd FC Twente met liefst 1-4 verslagen. Vorige week veroverde ADO Den Haag ternauwernood een punt tegen FC Utrecht. Dat de Hagenaren het zo goed doen, is ondere andere te danken aan de sterke aanval. Mike Havenaar (spits), Édouard Duplan (linksbuiten) en Ruben Schaken (rechtsbuiten) kunnen het elke Nederlandse verdediging knap lastig maken dit seizoen.

Goede resultaten

ADO-thuis en ADO-uit is een wereld van verschil voor Ajax. Waar de Hagenaren voor het eigen publiek zo nu en dan nog weten te stunten tegen de Amsterdammers, verslaat Ajax ADO meestal wel in eigen huis. Vorig seizoen wonnen de Ajacieden in de Amsterdam ArenA met 1-0 dankzij een laat eigen doelpunt van Xander Houtkoop.

De laatste keer dat ADO stuntte in Amsterdam was op 7 november 2010, toen Wesley Verhoek vlak voor rust de enige goal van de wedstrijd maakte. Onder andere Maarten Stekelenburg, Gregory van der Wiel, Jan Vertonghen, Siem de Jong, Urby Emanuelson en Luis Suárez stonden destijds bij de Amsterdammers in de basis.