19:45 uur
FC Groningen
2:0
1 : 0 Torinfos in de Ticker Nemanja Gudelj 23. / dir. vrije trap
2 : 0 Torinfos in de Ticker Viktor Fischer 80. / Schot met rechts  (Jaïro Riedewald)

90'
Ajax startte fel in de tweede helft, maar wist uit de vele kansen die het kreeg niet te scoren. Daardoor mocht FC Groningen lange tijd nog hopen op een gelijkspel, maar de bezoekers wisten niets klaar te spelen. Tien minuten voor tijd gooide Ajax de wedstrijd alsnog op slot, nadat invaller Viktor Fischer de bal fraai over Padt heen stiftte.
90'
90'
Ajax gaat nog voorzichtig op zoek naar een derde goal, maar de voorzet van Fischer is te scherp voor Klaassen.
88'
Het is nu een kwestie van de wedstrijd uitspelen voor Ajax, de bal wordt rustig rond getikt.
85'
Gele kaart voor Juninho Bacuna (FC Groningen)
Geel voor Bacuna, die Bazoer onderuit trekt.
82'
Wissel in bij AFC Ajax -> Thulani Serero
82'
Wissel uit bij AFC Ajax -> Arkadiusz Milik
82'
Wissel in bij AFC Ajax -> Lasse Schöne
82'
Wissel uit bij AFC Ajax -> Anwar El Ghazi
80'
Doelpunt voor AFC Ajax, 2:0 door Viktor Fischer
Wat een goal van Fischer! De invaller slalomt door de Groningse verdediging heen, waarna hij de bal subtiel over Padt heen stift.
74'
FC Groningen gaat voorzichtig op jacht naar de 1-1. Etiënne Reijnen krijgt alle ruimte, maar uiteindelijk weet Riedewald er een hoekschop van te maken.
71'
Wissel in bij AFC Ajax -> Viktor Fischer
71'
Wissel uit bij AFC Ajax -> Amin Younes
71'
Wissel in bij FC Groningen -> Jarchinio Antonia
71'
Wissel uit bij FC Groningen -> Albert Rusnák
71'
Wissel in bij FC Groningen -> Juninho Bacuna
71'
Wissel uit bij FC Groningen -> Jesper Drost
68'
Milik is weg, maar is helemaal alleen en moet dus wachten op El Ghazi. Voordat die er is, heeft Milik de bal al ingeleverd.
65'
Cillessen komt uit zijn doel maar weet de bal niet goed weg te krijgen. Rusnák schiet van afstand omdat de doelman nog niet terug is, maar schiet ruimschoots over.
60'
De Amsterdamse storm is weer even gaan liggen, Ajax doet het wat rustiger aan dan aan het begin van de tweede helft.
56'
Nu een kansje voor FC Groningen. Kappelhof levert een perfecte voorzet af, maar Drost krijgt de bal niet goed op zijn hoofd.
53'
Milik ziet Younes niet vrij staan op de linkerflank en besluit zelf te schieten van afstand, maar schiet hopeloos naast.
52'
De kansen voor Ajax volgen elkaar nu snel op. Milik wilt de bal aan Klaassen geven, maar krijgt hem via een Gronings been weer terug en kan zelf schieten. Ook zijn schot gaat net voorlangs.
51'
Goede combinatie tussen Younes en Klaassen, waarna laatstgenoemde Milik weet te bereiken. De spits kan schieten met zijn linkerbeen, maar schiet wild over.
49'
Klaassen wordt diep gestuurd door Bazoer en kan zal schieten, maar ziet zijn schot net voor het doel langs gaan.
46'
46'
Wissel in bij FC Groningen -> Mimoun Mahi
46'
Wissel uit bij FC Groningen -> Danny Hoesen
45'
Er gebeurt weinig in Amsterdam, maar Ajax leidt halverwege wel met 1-0. Uit open spel werden er weinig grote kansen gecreëerd, al had Younes wel een paar fraaie dribbels in huis. Een goed ingeschoten vrije trap van Gudelj leverde het enige doelpunt tot nu toe op.
45'
44'
Younes probeert het zelf maar eens vanaf een meter of twintig, hij dwingt Padt om een hoekschop weg te geven.
39'
Het einde van de eerste helft nadert en er is nog altijd weinig spektakel in Amsterdam. Nauwelijks echte kansen voor beide ploegen.
36'
Younes weet de bal te onderscheppen en legt breed op Klaassen. De middenvelder krijgt de bal net achter zich gespeeld, maar El Ghazi kan nog oppikken. Hij gaat neer in het strafschopgebied, maar er is geen sprake van een overtreding.
33'
Heel veel ruimte opeens voor Hoesen en Rusnák, maar Tete en Riedewald zijn snel genoeg terug om het op lossen.
31'
Weer een goed balletje van Tete dat door de verdediging van FC Groningen gaat. Younes komt in een lastige positie aan de bal, maar de bal belandt uiteindelijk in de handen van Padt.
29'
Riedewald gaat in de fout bij de opbouw, waardoor Drost in de gelegenheid wordt gesteld om Cillessen te testen. De doelman redt in twee instanties.
27'
Tete is Rusnák even kwijt, waardoor de Slowaak voor kan zetten. Riedewald werkt de voorzet weg.
23'
Doelpunt voor AFC Ajax, 1:0 door Nemanja Gudelj
Bazoer wordt gevloerd op twintig meter van het doel en Gudelj legt aan voor de vrije trap. Padt staat aan de grond genageld en ziet Gudelj de bal keurig in de rechterhoek schieten.
21'
Prima pass van Tete op Younes! De linksbuiten krijgt de bal echter niet onder controle, waardoor Padt de bal kan oppakken.
18'
Weer een kopkans voor Milik! De voorzet van El Ghazi is op maat en Milik raakt de bal dit keer wel goed, maar Padt redt.
15'
Tete is Burnet op snelheid voorbij en levert vervolgens een prima voorzet af. Milik krijgt de bal op zijn hoofd, maar raakt hem niet goed. De bal gaat voorlangs.
13'
Even een fase waarin FC Groningen wat meer balbezit heeft. Voor het doel van Ajax komen de Groningers echter niet.
9'
Nu komt de voorzet van de andere kant. Amin Younes zet de bal voor richting het strafschopgebied, maar Davy Klaassen kan de bal net niet koppen.
6'
Goede aanval van Ajax. Anwar El Ghazi zet de bal uiteindelijk voor vanaf de rechtervleugel, Etiënne Reijnen werkt de bal weg.
4'
Een rustige start in Amsterdam, waarbij Ajax het meeste balbezit heeft, maar er nog geen kansen zijn.
1'
Amin Younes gaat vanavond zijn debuut maken in de Eredivisie, hij heeft van Frank de Boer een basisplaats gekregen. Daardoor zit Viktor Fischer op de bank. Bij FC Groningen zijn er drie wijzigingen ten opzichte van het laatste competitieduel. Abel Tamata, Hans Hateboer en Michael de Leeuw worden vervangen door Etiënne Reijnen, Lorenzo Burnet en Jesper Drost.
Na een flinke portie bekervoetbal midweeks, is het nu weer tijd voor de competitie. In de Amsterdam ArenA treffen Ajax en FC Groningen elkaar. Mijn naam is Jessica Westdijk en ik doe verslag van dit duel. Ongeveer een uur voor aanvang van de wedstrijd zijn de opstellingen te vinden onder het kopje wedstrijddetails.

Ajax
Ajax won woensdag in de beker van de Graafschap, daarbij kreeg een groot deel van de vaste basisspelers rust. Het zorgde er onder andere voor dat John Heitinga zijn rentree mocht maken en die zelfs mocht bekronen met een goal. Vanavond tegen FC Groningen zijn alle vaste krachten er echter weer bij, waardoor John Heitinga en Nick Viergever buiten de wedstrijdselectie vallen.

Hoewel er door supporters en media nog geregeld geklaagd wordt over het spel van Ajax, staan de Amsterdammers wel aan kop in de Eredivisie met mooie cijfers. Zo kan tegen FC Groningen voor de zevende keer op rij in een thuisduel de nul worden gehouden. Daarnaast scoorde de ploeg van Frank de Boer dit seizoen het meest van alle Eredivisieteams (zestien keer) en kreeg het de minste tegendoelpunten (twee). Tegen FC Groningen mogen de jongelingen dus proberen die goede resultaten voort te zetten.

Ook FC Groningen bereikte de derde ronde van de KNVB beker, na een goede tweede helft tegen FC Twente. Erwin van de Looi liet daar grotendeels de vaste basiself spelen, waarvan alleen Michael de Leeuw er vandaag niet bij zal zijn. Met het drukke wedstrijdprogramma van FC Groningen in het oog krijgt De Leeuw rust. Zijn plaats in de wedstrijdselectie wordt ingenomen door Juninho Bacuna.

Dat er verder geen wijzigingen zijn in de wedstrijdselectie, betekent dat er veel oude bekenden van Ajax afreizen naar Amsterdam. Sergio Padt, Johan Kappelhof, Jarchinio Antonia en Lorenzo Burnet maakten allen diverse jaren deel uit van de jeugdopleiding van Ajax. Daarnaast heeft FC Groningen met Danny Hoesen, Hedwiges Maduro en Rasmus Lindgren ook nog drie oud-spelers van Ajax 1 in de gelederen.

FC Groningen bezet op dit moment de achtste plaats in de Eredivisie en zal graag verder willen klimmen richting de subtop. De statistieken zijn de Groningers echter slecht gezind: ze wonnen nog nooit in de Amsterdam ArenA.

Er wordt om 19.45 afgetrapt in Amsterdam. Veel plezier bij dit duel!