AFC Ajax Zondag, 17. April 2016
12:30 uur
FC Utrecht
2:2
Dp.
0 : 1 Torinfos in de Ticker Nacer Barazite 56. / Schot met rechts  (Andreas Ludwig)
0 : 2 Torinfos in de Ticker Patrick Joosten 84. / Schot met rechts  (Bart Ramselaar)
1 : 2 Torinfos in de Ticker Davy Klaassen 86. / Schot met rechts  (Mike van der Hoorn)
2 : 2 Torinfos in de Ticker Arkadiusz Milik 89. / Penalty

90'
Samenvatting tweede helft:
Tien minuten voor tijd ging Utrecht nog mnet 0-2 aan de leiding door treffers van Barazite en Joosten, maar een bizarre slotfase zette alles op zijn kop in het voordeel van Ajax. Eerst was het Klaassen die de score terugbracht tot 1-2 en vervolgens kreeg Milik een zeer twijfelachtige strafschop van scheidsrechter Makkelie. Deze schoot de Pool zelf binnen en daardoor blijft Ajax koploper (2-2).
90'
Einde wedstrijd
90'
Drie minuten blessuretijd in deze krankzinnige wedstrijd.
89'
Overigens werd de strafschop wel heel gemakkelijk gegeven door Makkelie.
89'
Doelpunt voor AFC Ajax, 2:2 door Arkadiusz Milik
Wat een wedstrijd! Milik gaat zelf achter de bal staan en schuift het leer keurig binnen in de linkerhoek. De stand is binnen vijf minuten van 0-2 teruggebracht naar 2-2 en Ajax is virtueel weer koploper!
88'
Gele kaart voor Willem Janssen (FC Utrecht)
Penalty voor Ajax! Janssen legt Milik neer en de Ajacied krijgt de strafschop van Makkelie!
86'
Doelpunt voor AFC Ajax, 1:2 door Davy Klaassen
Waar duizenden mensen de ArenA dachten te verlaten na de 0-2 van Joosten keren zij nu weer om, want met vrijwel de eerste bal die hij goed raakt, is het Klaassen die de spanning weer terugbrengt met een prachtschot in de rechterhoek na goed terugleggen van Van der Hoorn.
84'
Doelpunt voor FC Utrecht, 0:2 door Patrick Joosten
Aiaiaiai Ajax... FC Utrecht gaat je vanmiddag een gigantische tik uitdelen in de titelrace. Invaller Joosten stoomt op tot op twintig meter van het doel en pegelt vervolgens snoeihard voorbij Cillesen in de rechterbovenhoek.
84'
Wissel in bij FC Utrecht -> Giovanni Troupée
84'
Wissel uit bij FC Utrecht -> Ruben Ligeon
81'
Gele kaart voor Mike van der Hoorn (AFC Ajax)
Van der Hoorn is naar voren gestuurd en deelt daar een flinke tik uit. Het betekent een gele kaart voor hem.
81'
Wissel in bij AFC Ajax -> Kenny Tete
81'
Wissel uit bij AFC Ajax -> Riechedly Bazoer
79'
Bazoer speelt een matige wedstrijd voor zijn doen. De middenvelder is net als veel van zijn ploeggenoten gigantisch slordig in de passing.
75'
Inclusief blessuretijd nog ruim een kwartier hier in Amsterdam. De frustratie op het veld en de tribunes neemt toe.
74'
Wissel in bij FC Utrecht -> Patrick Joosten
74'
Wissel uit bij FC Utrecht -> Nacer Barazite
74'
Černý raakt de paal! Daar was de eerste kans voor aanvaller Černý aan de rechterkant van de zestien krijgt de Tsjechische international de bal om vervolgens tegen de buitenkant van het aluminium te schieten.
73'
En zo maakt Utrecht haar status als angstgegner van Ajax vanmiddag volledig waar. De ploeg is hard op weg om de drie punten te gaan pakken. In de laatste tien duels met Ajax pakten de Domstedelingen twintig punten.
72'
En wederom is daar gefluit! Niet El Ghazi verlaat het veld, maar Younes moet eraf. Het publiek stelt deze wissel niet op prijs.
71'
Wissel in bij AFC Ajax -> Vaclav Černý
71'
Wissel uit bij AFC Ajax -> Amin Younes
69'
En weer is daar een fluitconcert voor El Ghazi. De aanvaller lijkt zo gewisseld te gaan worden voor Vaclav Černý.
67'
Een schot van Bazoer is te slap om het Bednarek lastig te maken. Even later kan de goalie nog net met zijn voeten wegwerken.
64'
Gele kaart voor Bart Ramselaar (FC Utrecht)
Ramselaar glijdt weg en maakt vervolgens hands. Het komt hem op een gele kaart te staan.
63'
Milik heeft de 1-1 voor het inkoppen! Younes is zijn tegenstander de baas op de linkerflank en geeft goed voor waarna Milik boven iedereen uit torent en in kan koppen. De Pool vindt de vuisten van zijn landgenoot Bednarek.
59'
Daar komt Utrecht al goed weg! Een schot vanaf zestien meter wordt geblokkeerd door Ludwig. Intussen is onder andere Lasse Schöne zich aan het warmlopen.
58'
Wat rest voor Ajax is ruim een half uur om de schade te herstellen door minstens één treffer te maken.
57'
Voor Barazite is het zijn zevende treffer van het seizoen. In Eindhoven (PSV) zal men de treffer van Utrecht als zeer welkom ervaren. Want bij de huidige stand is PSV de nieuwe koploper met een voorsprong van een punt op Ajax.
56'
Doelpunt voor FC Utrecht, 0:1 door Nacer Barazite
En het is raak voor Utrecht! De angstgegner van Ajax komt op voorsprong na een fout van Klaassen die de bal verliest op het middenveld. Via Haller komt het leer bij Andreas Ludwig, die vanaf de linkerflank de instormende Barazite bedient. Voor de aanvaller is het een koud kunstje om de ArenA stilt te krijgen door binnen te schieten.
54'
Na een foutje bij Utrecht kan Milik de bal vrij aangespeeld krijgen, waarna hij El Ghazi de diepte in stuurt. Echter weet de aanvaller zich niet te ontdoen van de rappe Ligeon, die de hele wedstrijd al een kwelgeest voor hem is.
51'
Na twee corners op rij voor Utrecht is het nu Ajax dat een vrije trap krijgt, maar deze levert voor de Amsterdammers niet op. Sfeervak 410 voert haar gezang intussen flink op om de thuisploeg te ondersteunen.
47'
Overigens hebben beide ploegen niet gewisseld, maar bij Ajax zijn er wel wat wijzigingen op het middenveld. De Boer heeft zijn middenveld in een ruit gezet met Klaassen op tien en Gudelj op 6.
46'
Daar gaan we weer! Gaat er in de tweede helft wel gescoord worden? We gaan het zien in de komende 45 minuten.
46'
Aanvang tweede helft
45'
Samenvatting eerste helft:
De eerste helft bracht voor beide ploegen enkele mogelijkheden, maar het spel speelde zich vooral af op het middenveld. Younes zag zijn treffer afgekeurd worden terwijl Barazite namens Utrecht een dot van een kans miste. Daardoor staat het na 45 minuten nog 0-0 in de ArenA.
45'
Einde eerste helft
Makkelie telt geen blessuretijd bij de eerste helft op en daardoor gaan we rusten. De Ajax-spelers horen een licht fluitconcert, want wat in de eerste helft werd laten zien, is te weinig om weer twee punten uit te lopen van rivaal PSV.
44'
Wat een kans! Barazite staat door het uitglijden van zijn tegenspeler ineens volledig vrij voor Cillessen bij een lage voorzet. Echter, dat heeft hij niet in de gaten en daardoor schiet hij de bal ineens. De poging verdwijnt een halve meter langs het doel. Dat was de grootste kans van Utrecht in deze eerste helft.
40'
Het publiek ziet wat het wel zien! Passie en strijd! El Ghazi lijkt in de gaten te hebben dat hij hard moet werken als het even niet loopt en knokt zich samen met Klaassen uit een zwaarbevochten duel met drie spelers van Utrecht. Het is daarna Bazoer die kan schieten, maar zijn schot net langs de bovenhoek ziet zeilen.
37'
Het is nog niet de middag van El Ghazi. De rechtsbuiten verloor zojuist zijn zoveelste bal van de middag en moest dat bekopen met een licht fluitconcertje.
35'
Bart Ramselaar laat zich voor het eerst nadrukkelijk zien. Het grote talent van Utrecht stoomt zeker vijftig meter op met de bal om vervolgens na een handige kap vanaf een meter of achttien uit te halen. De bal wordt nog net geblokkeerd.
34'
Gele kaart voor Ruben Ligeon (FC Utrecht)
Ligeon gaat te fel door op El Ghazi en krijgt daarom de eerste gele kaart van de wedstrijd.
33'
Bazoer geeft vanaf de hoek van de zestien listig voor, maar tegelijkertijd net te hoog voor Klaassen.
30'
Na een halfuur is het nog wachten op de eerste treffer van de middag. De laatste 0-0 tussen beide ploegen was in het seizoen 2012/13 in de Galgenwaard.
27'
Dat gaat maar net goed voor Cillessen! De goalie van Ajax komt uit bij een lange bal en kan nog net weg koppen voordat Haller gevaarlijk wordt. Knap gedaan door de sluitpost.
23'
Ruud Boymans zit op de bank bij FC Utrecht. De spits van Utrecht scoorde met negen van zijn 28 schoten dit seizoen. Daarmee heeft hij de beste schotconversie van alle Eredivisiespelers (met minstens vijftien schoten).
21'
Een goede balverovering leidt ertoe dat Ajax kan counteren! Het is Bazoer die een geweldige strakke bal in huis heeft op Milik, maar ziet dat de Pool net niet bij de bal kan door het goede uitkomen van dies ploeggenoot Filip Bednarek.
19'
Daar bracht Cillessen zichzelf even in de problemen door de bal tegen Nacer Barazite aan te schieten. De goalie ziet vervolgens Haller loeren op een kansje, maar vangt de bal net op tijd op voordat de Fransman kan profiteren.
18'
Vrije kopkans El Ghazi! Nemanja Gudelj swingt de bal heerlijk voor het doel en daar is het El Ghazi die over het hoofd wordt gezien door onder meer Timo Letschert en ongehinderd in kan koppen. Dat doet de rechtsbuiten net langs de verkeerde kant van de rechter paal.
16'
Goal voor Ajax! Maar in buitenspelpositie. Aan de andere kant is het Ajax dat goed doorkomt en kansrijk wordt via Amin Younes en Arkadiusz Milik die eerst een handsbal zien. Vervolgens kan Klaassen de bal opnieuw inbrengen vanaf de zestien, waarna Younes in buitenspelpositie binnen tikt. De goal wordt terecht afgekeurd door Danny Makkelie.
14'
Gevaar voor het doel van Cillessen! De bal kan door Mark van der Maarel worden voorgegeven en daar zijn het Willem Janssen en Haller die gevaarlijk pogen te worden. Uiteindelijk is het wederom Veltman die goed ingrijpt, maar daarbij de bal tegen Janssen aan schiet. Uiteindelijk loopt het net goed af voor de thuisploeg.
11'
Ajax had zojuist via Anwar El Ghazi de mogelijkheid om de bal vanaf de achterlijn voor te geven, maar de dribbelaar produceerde een matige bal nadat hij zelf aangaf niemand vrij te zien staan. Vervolgens kon Riechedly Bazoer oppikken op de zestien, maar de Oranje-international leverde gemakkelijk in.
10'
Het dak is open in de Amsterdam ArenA en de zon schijnt vooral op de speelhelft van Ajax flink naar binnen. Al met al is het heerlijk weer om te voetballen in de hoofdstad des lands.
8'
In de openingsfase golft het spel op en neer. Er is nog geen ploeg die duidelijk de overhand heeft.
4'
Ajax heeft haar formatie aangepast vanwege het 3-5-2 systeem van Utrecht. De Amsterdammers spelen met drie verdedigers en vier middenvelders. Hoe de koppeltjes precies gevormd worden centraal op het veld is nog niet helemaal duidelijk.
2'
De corner wordt niet goed genomen en daardoor kan Ajax counteren. Davy Klaassen maakt grote passen over het middenveld en slaagt er maar net niet in om Anwar El Ghazi vrij te spelen.
1'
Binnen een minuut is het al gevaarlijk voor het doel van Ajax! Sébastien Haller krijgt een handig balletje en geeft laag voor vanaf de achterlijn. Het is Joël Veltman die Ajax redt met een goede ingreep en daarbij wel een hoekschop weggeeft.
1'
Aanvang wedstrijd
Opstellingsbericht:
Ajax moet het zondag tegen FC Utrecht doen zonder Mitchell Dijks, die overigens wel op de bank begint. Ajax lijkt daardoor in een 3-4-3 formatie te gaan aantreden, waarbij Daley Sinkgraven het middenveld komt versterken.

Lasse Schöne is op zijn beurt de dupe geworden van de persoonlijke voorkeur van De Boer om Anwar El Ghazi op te stellen. De buitenspeler vormt de voorhoede van Ajax samen met Arkadiusz Milik en Amin Younes.

Aan de zijde van FC Utrecht, dat zoals vrijwel het gehele seizoen in een 3-5-2 formatie speelt, krijgt Nacer Barazite de voorkeur boven Ruud Boymans in de voorhoede. Deze zal hij vormen met de Fransman Sébastien Haller.
Voorbeschouwing:
Goedendag beste voetbalfans,

Ik heet u van harte welkom bij een kraker van jewelste in de 31e speelronde van de Eredivisie. Nadat PSV zaterdagavond de koppositie overnam met een 0-3 zege op Roda JC is het vanaf 12.30 uur aan Ajax om de strijd weer in haar voordeel te keren. Dat moet gebeuren tegen het sterke FC Utrecht, dat op haar beurt nog strijd om de vierde plek.

De ploeg van trainer Erik ten Hag geldt al jaren als de grote 'angstgegner' van Ajax en vooral van de coach van de Amsterdammers: Frank de Boer. Sinds de komst van de oud-international als trainer van de recordkampioen verspeelde Ajax twintig punten in (tien) duels met de Domstedelingen. Dat zijn er zes meer dan tegen elke andere Eredivisieploeg.

De bezoekers, die dit seizoen in eigen huis al met 1-0 wonnen van de Amsterdammers hebben een aantal opvallende statistieken aan hun zijde. Geen enkele ploeg zag namelijk meer tegenstanders van het veld gestuurd worden dan Utrecht (vier spelers). Tevens kreeg Utrecht in 2016 minder schoten tegen dan elke andere Eredivisionist (124).

Ajax startte op haar beurt vorige week tegen SC Cambuur (1-0 winst) voor de vijfde keer op rij met dezelfde basisopstelling. Dit is de eerste keer dat dit gebeurde sins 1985. De Amsterdammers hebben intussen 74 punten. De laatste negentien ploegen die dit totaal hadden na dertig wedstrijden werden kampioen van de Eredivisie (waaronder acht keer Ajax zelf).

Ajax moet het zondag doen zonder Jairo Riedewald (enkel). Het is nog onduidelijk of Mitchell Dijks (voet) en Kenny Tete (niet wedstrijdfit) minuten kunnen maken. Bij Utrecht zijn Robbin Ruiter (hand), Sean Klaiber (lies), Kevin Conboy (rug), Yassin Ayoub (lies), Jeff Hardeveld (knie) en Christian Kum (geschorst) allen afwezig.

De wedstrijd begint zondagmiddag om 12.30 uur. Zodra de opstellingen bekend zijn, vindt u deze onder het kopje 'Wedstrijddetails'.
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner