AFC Ajax Zondag, 21. Februari 2016
14:30 uur
SBV Excelsior
3:0
Dp.
1 : 0 Torinfos in de Ticker Arkadiusz Milik 41. / Schot met links  (Nick Viergever)
2 : 0 Torinfos in de Ticker Arkadiusz Milik 55. / Schot met links  (Amin Younes)
3 : 0 Torinfos in de Ticker Davy Klaassen 85. / Schot met rechts  (Robert Murić)

90'
Samenvatting tweede helft
Ajax begon timide aan de tweede helft en had zeker tien minuten nodig om weer in het spel te komen. In de 55ste minuut was het Arek Milik die de 2-0 in de touwen schoot, op een bijna identieke manier als in de eerste helft. Daarna zakte Ajax wat in en gaf het enkele spelers rust. Mooi moment was de assist van de ingevallen debutant Robert Murić, die Davy Klaassen met een goede pass vrijspeelde. Laatstgenoemde besliste het duel op 3-0.
90'
Einde wedstrijd
90'
De extra tijd bedraagt nog drie minuten.
89'
Adil Auassar krijgt een kans op de eretreffer. De middenvelder kapt en heeft de bal voor zijn linker liggen, maar knalt de bal hard over het doel van Jasper Cillessen.
85'
Doelpunt voor AFC Ajax, 3:0 door Davy Klaassen
De jonge invaller laat zich gelijk zien. Murić zet de aanval op, en legt de bal dan prachtig terug op Davy Klaassen, die keurig afdrukt.
82'
Mooi moment voor Robert Murić. De buitenspeler, die normaal gesproken zijn wedstrijden speelt in de jeugd, mag nog tien minuten meedoen en maakt zijn debuut.
82'
Wissel in bij AFC Ajax -> Robert Murić
82'
Wissel uit bij AFC Ajax -> Anwar El Ghazi
81'
Bazoer dolt opnieuw zijn tegenstanders met een hoogstandje. Het publiek in de Amsterdam ArenA veert weer even op, want zoveel spectaculairs gebeurt er niet.
80'
Opnieuw een wissel bij Excelsior. Daan Bovenberg is in de ploeg gekomen voor Bas Kuipers, die rust krijgt.
80'
Wissel in bij SBV Excelsior -> Daan Bovenberg
80'
Wissel uit bij SBV Excelsior -> Bas Kuipers
79'
Fischer met een mooie actie buitenom. De invaller gaat langs zijn tegenstander en probeert dan de bal laag voor te geven, maar niemand voor de goal die het laatste zetje kan geven.
75'
Mooie combinatie van Ajax rond de zestien van Excelsior. Davy Klaassen lijkt er door te komen na een mooi hakje van Milik, maar Fischer zet zijn been er goed voor. in de rebound is het Milik die het nog een keer probeert maar Muyters kan er nog net een hand tegen zetten.
74'
Ook een wissel bij Excelsior, Stanley Elbers heeft het veld verlaten en voor hem komt Daryl van Mieghem in het veld.
74'
Wissel in bij SBV Excelsior -> Daryl van Mieghem
74'
Wissel uit bij SBV Excelsior -> Stanley Elbers
73'
Amin Younes is naar de kant gegaan. De kleine dribbelaar, aangever van bij de tweede goal, mag gaan rusten. Viktor Fischer is zijn vervanger.
73'
Wissel in bij AFC Ajax -> Viktor Fischer
73'
Wissel uit bij AFC Ajax -> Amin Younes
72'
Heerlijke opening van Joël Veltman. De verdediger lepelt de bal over de verdediging heen, waar Riechedly Bazoer achter de verdediging is gekropen. Bazoer probeert met een subtiel tikje Muyters te passeren, maar de doelman redt.
71'
Het tempo is weer wat omlaag gegaan. Excelsior krijgt het balbezit van de Amsterdammers en Ajax zakt steeds meer in.
66'
Ricardo van Rhijn mag nog een klein half uurtje meedoen bij Ajax. De verdediger vervangt Lasse Schöne.
66'
Wissel in bij AFC Ajax -> Ricardo van Rhijn
66'
Wissel uit bij AFC Ajax -> Lasse Schöne
65'
Botsing tussen Schöne en Tom van Weert. De Excelsior-aanvaller lijkt er het meeste last van te hebben. Van Weert wordt behandeld.
62'
Geen slimme overtreding van Joël Veltman. De verdediger laat zijn been hangen en Kuwas valt over het been van de verdediger.
59'
In de tegenstoot zet Brandley Kuwas met een prachtige pass Stanley Elbers vrij voor het doel, maar zonder overtuiging wordt de bal ingeschoten.
58'
El Ghazi wordt in de diepte gestuurd, zoals wel vaker deze wedstrijd. El Ghazi legt de bal voor de voeten van Klaassen, maar die krijgt zijn schot niet op doel.
57'
Daar had Rick Kruys Excelsior een doelpunt kunnen bijschrijven, maar de middenvelder kopt van dichtbij in de handen van Jasper Cillessen.
55'
Doelpunt voor AFC Ajax, 2:0 door Arkadiusz Milik
Wederom een hele knappe goal van Milik. Younes stuurt de Poolse aanvaller weg, die legt de bal goed voor zijn linker en net binnen de zestien schuift hij de bal in de verre hoek.
55'
Fraaie individuele actie van El Ghazi. De buitenspeler trekt door de as van het veld, moet eigenlijk afspelen, maar speelt zijn tegenstanders op het grootste gemak uit. Wanneer hij wil schieten, wordt de bal getoucheerd en gaat de bal naast. Prima actie.
53'
Het blijft toch opvallend. Ajax kan niet tot echte uitgespeelde kansen komen. Dan wordt er, zoals nu in het geval van El Ghazi, van grote afstand geschoten, maar dat levert niets op.
52'
Heerlijke bewegingen van Riechedly Bazoer. De middenvelder kapt en draait dan een mooie pirouette over de bal. Adil Auassar kan niets anders doen dan een overtreding maken.
51'
De tweede helft moet nog een beetje op gang komen. Ajax laat het balbezit aan de Rotterdammers.
49'
Ajax met een snelle uitbraak. Davy Klaassen gooit de bal diep richting El Ghazi. De aanvaller schiet van grote afstand, maar de inzet is veel te slap.
46'
De tweede helft is weer begonnen in Amsterdam. Geen wijzigingen aan beide kanten.
46'
Aanvang tweede helft
45'
Samenvatting eerste helft
Ajax begon moeizaam aan de eerste helft. De eerste kans van de wedstrijd was voor Stanley Elbers, die zijn inzet net voorlangs zag gaan. Het tempo bij Ajax lag laag en de thuisploeg werd alleen gevaarlijk met een paar afstandsschoten. Na een half uur spelen ging het tempo omhoog en kregen Younes en Klaassen twee goede kansen uit een kopbal, maar beiden misten. In de 41ste minuut brak Milik de ban na een individuele actie, waarna hij de bal in de verre hoek schoot.
45'
Einde eerste helft
45'
Schitterende redding Muyters
Younes trekt vanaf links naar binnen en schiet met rechts de bal richting de bovenhoek van de goal. Tom Muyters gaat gestrekt en tikt de bal fantastisch uit de kruising.
45'
De blessuretijd bedraagt twee minuten.
43'
Goede aanval van Ajax. Schöne vindt El Ghazi op rechts, die op zijn beurt de bal hard en laag voorgeeft. Excelsior-verdediger Fischer trapt de voorzet van El Ghazi bijna in eigen doel.
42'
De hele eerste helft is Milik onzichtbaar. De aanvaller wordt weinig in het spel betrokken, maar breekt dan wel de ban voor de thuisploeg.
41'
Doelpunt voor AFC Ajax, 1:0 door Arkadiusz Milik
Heerlijke goal van de aanvaller van Ajax. Milik krijgt de bal van Viergever. Hij draait om, speelt Fischer door de benen en haalt dan vanuit een lastige hoek met links uit. De bal dwarrelt de verre kruising in.
39'
Nu een keer een voorzet vanaf de linkerkant bij Ajax. Younes gaat buitenom bij Karami, legt de bal met links voor, maar Milik ziet Muyters voor zich op duiken die de bal klemt.
36'
Nu Klaassen met een kopbal!
Een lange bal van Bazoer richting El Ghazi. De buitenspeler kijkt op, ziet zijn aanvoerder Davy Klaassen voor het doel en legt de bal perfect op de kruin van de middenvelder. Klaassen kopt met een stuit naar de grond, maar ook zijn inzet gaat naast.
32'
Younes heeft de 1-0 op zijn hoofd!
Eindelijk een grote kans voor Ajax. El Ghazi legt de bal bij de tweede paal op het hoofd van de kleine Amin Younes, die voor zijn tegenstander Karami kruipt. De Duitser kopt de bal naast.
31'
Lasse Schöne zit nog niet lekker in de wedstrijd. De Ajacied heeft veel balverlies en de creativiteit ontbreekt nog bij hem.
29'
Het tempo gaat wat omhoog aan de kant van de thuisploeg. De druk op het doel van de Rotterdammers wordt groter.
27'
Wederom een poging van afstand van Bazoer. Amin Younes ontfutselt de bal van Elbers, gaat dan op avontuur en passt de ball richting Bazoer. De middenvelder legt de bal voor zijn rechter en schiet de bal weer richting de verre hoek. De bal gaat naast.
25'
Vrije schietkans El Ghazi!
Lange bal richting de voorhoede van Ajax. Bas Kuipers let goed op, maar kopt dan de bal zo in de voeten van El Ghazi. De buitenspeler kan de bal inschieten, maar schiet de bal recht in de handen van de doelman van de tegenpartij. Daar had meer in gezeten.
25'
Dijks zet goed door aan de linkerkant. De back geeft de bal voor richting Milik, die het ineens probeert. Zijn schot wordt gestremd door het verdedigen van Fischer.
24'
Weer een poging van afstand. Nu is het Arkadiusz Milik die open kan draaien en met links de verre hoek probeert te vinden. Zijn inzet gaat naast.
21'
Een poging van Bruins. De middenvelder ziet de bal voor zich op stuiteren, bedenkt zich niet en schiet van grote afstand de bal op doel. Cillessen kan de bal controleren en redt.
21'
El Ghazi is weer binnen de lijnen.
20'
El Ghazi heeft verzorging nodig. De aanvaller kreeg zojuist de noppen van de schoen van Kuipers in zijn gezicht en bloed aardig. El Ghazi wordt behandelt maar kan wel verder zo lijkt het. Intussen is Robert Murić wel gaan warmlopen.
19'
Gele kaart voor Bas Kuipers (SBV Excelsior)
Ai, Bas Kuipers probeert een hoge bal door te tikken, maar raakt met zijn schoen het hoofd van Anwar El Ghazi. De verdediger krijgt daarvoor geel en is daarmee geschorst voor het volgende Eredivisieduel. Dat is overigens tegen NEC.
18'
Onbegrijpelijk bal van Gudelj. De middenvelder geeft de bal lang naar voren, maar de bal gaat bijna direct over de achterlijn, tot onvrede van Frank de Boer.
17'
Ajax zet druk op de goal van de tegenstander. Rond de zestien proberen de Amsterdammers een gaatje te vinden. Uiteindelijk is het Bazoer die het van afstand probeert, maar zijn schot belandt in de handen van Excelsior-doelman Muyters.
15'
Eerste grote kans is voor Excelsior!
Na een kwartier spelen is daar dan de eerste grote kans van de wedstrijd. Stanley Elbers krijgt de bal ingespeeld, zijn tegenstander Dijks is nergens te bekennen. Elbers probeert de verre hoek te zoeken, maar zijn inzet gaat centimeters naast.
14'
Brandley Kuwas is er vandoor gegaan met de bal. Zijn voorzet komt net niet bij Tom van Weert, die goed wordt verdedigd door Nick Viergever.
14'
Er gebeurt nog vrij weinig spectaculairs in de ArenA vanmiddag. Excelsior trekt zich, niet verrassend, terug op eigen zestien. Ajax maakt het spel. Het tempo ligt alleen nog niet hoog genoeg om het de Rotterdammers echt lastig te maken.
11'
Muyters gaat in de fout. De vervanger van de geblesseerde Filip Kurto wordt in de eigen zestien aangespeeld, maar de doelman neemt alle tijd en dat terwijl Milik drukzet. Het gaat bijna mis, maar Muyters kan de bal wegwerken.
7'
Gelijk is het aan de andere kant Nemanja Gudelj die het van grote afstand probeert. De middenvelder schiet hard en laag in, maar de bal gaat een metertje naast de goal van Excelsior-doelman Tom Muyters.
7'
Excelsior kan er plots snel uit komen. Tom van Weert krijgt de bal in balbezit, net buiten de zestien. Hij probeert een schot op doel, maar Viergever blokkeert de bal.
5'
Zoals verwacht speelt Ajax met drie verdedigers op lijn: Mitchell Dijks en Joël Veltman op de buitenkant, Nick Viergever in het centrum. Nemanja Gudelj krijgt tussen de linies van de verdediging en middenveld om zo verdedigende steun te geven.
3'
Ajax-aanvoerder Davy Klaassen is overigens jarig vandaag. De middenvelder is 23 jaar geworden.
2'
Ajax kan gelijk gevaarlijk worden. Anwar El Ghazi krijgt een vrije trap mee, na een overtreding van Henrico Drost. De voorzet die volgt uit de vrije trap wordt door iedereen gemist.
1'
Brandley Kuwas en Tom van Weert hebben namens Excelsior de aftrap verricht in de Amsterdam ArenA.
1'
Aanvang wedstrijd
De spelers hebben het veld betreden. Davy Klaassen en Sander Fischer hebben de handen geschud. We gaan zo beginnen. Veel plezier bij het volgen!
Opstellingen
Frank de Boer heeft zijn opstelling aangepast voor dit duel van vanmiddag. Arkadiusz Milik keert terug in de basisopstelling. Omdat De Boer nogal krap in de verdedigers zit, heeft de trainer van de Amsterdammers een driemans verdediging opgesteld. Nemanja Gudelj zal daar vanmiddag iets voor gaan spelen. Voor het eerst dit seizoen zitten Robert Murić en Damian van Bruggen bij de selectie.

Bij Excelsior ook een aantal wijzigingen. Doelman Filip Kurto raakte in het duel met ADO Den Haag geblesseerd en wordt voor het duel met Ajax vervangen door Tom Muyters. Bas Kuipers vervangt in de verdediging Daan Bovenberg en Stanley Elbers krijgt de voorkeur boven Kevin Vermeulen.
Voorbeschouwing
Van harte welkom bij de wedstrijd Ajax tegen Excelsior. Mijn naam is Thomas Mulder en ik doe live verslag van deze wedstrijd. Onder het knopje wedstrijddetails kunt u vanaf ongeveer één uur voor aanvang de opstellingen van beide elftallen bekijken.

Ajax

Ajax heeft dit seizoen één doel: kampioen worden. De Amsterdammers verloren onlangs echter de koppositie aan PSV. De ploeg uit Eindhoven heeft voorafgaand aan speelronde 24 één punt meer, waardoor Ajax zich tegen Excelsior geen misstap kan veroorloven. De laatste twee competitieduels werden in ieder geval winnend afgesloten door Ajax. Feyenoord en FC Groningen werden met 2-1 verslagen.

Excelsior

Excelsior is niet bezig aan een geweldige reeks. De Rotterdammers wisten al elf competitiewedstrijden op rij niet meer te winnen. De laatste overwinning dateert van 7 november. Willem II werd toen met 3-2 verslagen. De Kralingers moeten nu serieus rekening houden met degradatie, want Excelsior staat inmiddels zestiende. Excelsior heeft nog een marge van zes punten op nummer zeventien De Graafschap en nummer achttien SC Cambuur, maar het gevaar ligt op de loer.

Historie

Op basis van de historie heeft Excelsior weinig hoop op een goed resultaat in de Amsterdam ArenA. Achttien keer eerder werd het duel Ajax – Excelsior afgewerkt in de Eredivisie. Zeventien keer won Ajax, terwijl er ook één keer gelijk werd gespeeld in Amsterdam. Excelsior won dus nog nooit in Amsterdam. Eerder dit seizoen won Ajax met 2-0 van Excelsior. Anwar El Ghazi en Arkadiusz Milik waren trefzeker namens de Amsterdammers.

Vorig seizoen wist Ajax een nipte overwinning te boeken op Excelsior. Zeven minuten voor tijd kopte El Ghazi Ajax naar een 1-0 overwinning. De enige keer dat Excelsior een punt wist te pakken in Amsterdam was op 18 februari 2007. Edgar Davis had Ajax al vroeg op voorsprong gezet, maar Excelsior pakte vervolgens brutaal de leiding via treffers van Andwélé Slory en Eldridge Rojer. Nog voor rust stond de eindstand al op het scorebord. Klaas Jan Huntelaar was vlak voor rust verantwoordelijk voor de 2-2.
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner