AFC Ajax Zaterdag, 21. November 2015
19:45 uur
SC Cambuur
5:1
Dp.
1 : 0 Torinfos in de Ticker Joël Veltman 25. / Kopbal  (Nemanja Gudelj)
1 : 1 Torinfos in de Ticker Sander van de Streek 27. / Kopbal  (Furdjel Narsingh)
2 : 1 Torinfos in de Ticker Arkadiusz Milik 29. / Kopbal  (Nemanja Gudelj)
3 : 1 Torinfos in de Ticker Davy Klaassen 38. / Kopbal  (Kenny Tete)
4 : 1 Torinfos in de Ticker Davy Klaassen 45. / Schot met rechts  (Mitchell Dijks)
5 : 1 Torinfos in de Ticker Amin Younes 61. / Schot met rechts  (Joël Veltman)

90'
Samenvatting tweede helft:
Er viel in de laatste 45 minuten niet heel veel te beleven in de ArenA, maar met een debuut voor Janzen, speeltijd voor Heitinga en een goal van Younes kan men toch tevreden zijn. Ajax wint simpel met 5-1 van SC Cambuur en blijft koploper van de Eredivisie.
90'
Einde wedstrijd
88'
Er komen zometeen nog drie minuten blessuretijd bij. Volgens de regels misschien, maar geheel onnodig. Beide ploegen vinden het allemaal wel prima in de ArenA.
85'
Ajax combineert erop los!
Černý wil het heel erg graag laten zien deze wedstrijd en is erg bedrijvig. Als hij echter een duel aan moet gaan beseft hij dat hij niet kan winnen, maar met een slim hakje speelt hij Tete vrij. Die zoekt een teamgenoot op de penaltystip, maar een verdediger van SC Cambuur ruimt op.
81'
Toevallig genoeg is het ook de tweede wedstrijd in de Eredivisie voor John Heitinga, maar dat is natuurlijk van dit seizoen. In totaal speelde de veteraan 154 wedstrijden in de vaderlandse competitie.
79'
Wissel in bij AFC Ajax -> John Heitinga
79'
Wissel uit bij AFC Ajax -> Nemanja Gudelj
77'
Schöne van dichtbij op de vuisten van Nienhuis!
De Deen moet zichzelf, in zijn honderdste Eredivisie-wedstrijd voor Ajax, belonen met een doelpunt. Milik gaat een duel aan na een voorzet, daardoor belandt de bal voor de voeten van Schöne, die vrij kan uithalen in de zestien. Hij ramt het speeltuig hard richting doel, maar zoekt geen hoek uit, waardoor Nienhuis kan keren.
74'
Henk de Jong geeft Dominik Mašek nog vijftien minuten om zich te laten zien aan Amsterdam. Voor de jongeling is het pas zijn tweede optreden in de Eredivisie. Dit geldt overigens ook voor Černý.
74'
Wissel in bij SC Cambuur -> Dominik Mašek
74'
Wissel uit bij SC Cambuur -> Furdjel Narsingh
72'
Aardige kans voor Milik, die zijn tweede van de avond op zijn hoofd heeft. Een goede voorzet van Dijks bereikt de Pool, maar die kopt over.
69'
Ajax kan met deze stand alvast vooruit kijken naar aankomende donderdag, als het in de Europa League speelt tegen Celtic. Met Serero, Daley Sinkgraven en Riechedly Bazoer in de lappenmand zal Frank de Boer echter moeten puzzelen op zijn middenveld. Hoe ernstig de blessure van Serero is, is nog niet bekend, maar Bazoer en Sinkgraven zijn er in Schotland in ieder geval niet bij.
65'
Bij SC Cambuur een debutant in de Eredivisie! Ron Janzen speelt normaal bij de beloften van de Friese formatie, maar mag het nu laten zien op het hoogste niveau. Hij vervangt Peersman 25 minuten voor tijd.
64'
Wissel in bij SC Cambuur -> Ron Janzen
64'
Wissel uit bij SC Cambuur -> Marvin Peersman
64'
Natuurlijk, bij zo'n stand kun je gerust een jonge speler speeltijd geven! Frank de Boer begrijpt dat Vaclav Černý staat te popelen en de jonge Tsjech krijgt een half uur de tijd om te schitteren. Hij vervangt Fischer.
64'
Wissel in bij AFC Ajax -> Vaclav Černý
64'
Wissel uit bij AFC Ajax -> Viktor Fischer
61'
Doelpunt voor AFC Ajax, 5:1 door Amin Younes
Daar is dan de volgende treffer in Amsterdam! Veltman vindt Younes met een heerlijke diepe bal en de Duitser neemt de bal slim tegendraads mee. Hiermee verschalkt hij een verdediger, waarna Fischer nog bijna in de weg loopt. Younes dribbelt echter door, omspeelt Nienhuis en werkt de 5-1 simpel binnen.
59'
Dammers let goed op en voorkomt daarmee gevaar van Fischer! Op links komt Amin Younes goed door en zijn voorzet vindt bijna zijn collega voor de goal. Dammers staat echter goed opgesteld en werkt de bal weg voor het hoofd van de Deense linksbuiten.
56'
Ondanks de riante voorsprong blijft Ajax naar voren drukken. De ploeg wil blijkbaar aan het doelsaldo werken, want regerend landskampioen PSV hijgt de Amsterdammers inmiddels in de nek op de ranglijst.
53'
Een aanvallende wissel bij SC Cambuur, waar oud-Ajacied Djavan Anderson naar de kant gaat en aanvaller Mikhail Rosheuvel in het veld komt. Van de Streek wordt naar achteren gehaald om als back te voetballen.
53'
Wissel in bij SC Cambuur -> Mikhail Rosheuvel
53'
Wissel uit bij SC Cambuur -> Djavan Anderson
52'
Wissel in bij AFC Ajax -> Lasse Schöne
52'
Wissel uit bij AFC Ajax -> Thulani Serero
51'
Serero kan inderdaad niet verder, waardoor Schöne nu zijn trainingspak uittrekt. Daar gaat dus weer een middenvelder van Ajax met een blessure. Wordt dit het moment van de jeugdopleiding van Ajax? Middenvelders als Donny van de Beek en Abdelhak Nouri staan te popelen.
50'
De vollere ArenA schreeuwt om een strafschop!
Dijks begint aan en solo aan de linkerkant en komt aardig ver. Hij bereikt zelfs het strafschopgebied, maar gaat neer als hij voor Dammers langs snijdt. Ed Janssen wuift de claim van Ajax echter weg.
48'
De schrik slaat toe op de bank bij Ajax. Serero lijkt last te hebben van zijn bovenbeen. Op de reservebank van de Amsterdammers zitten geen middenvelders, behalve Lasse Schöne, die de afgelopen jaren als rechtsbuiten is ingezet.
46'
De harde kern van Ajax heeft haar plek in het stadion weer ingenomen, waardoor het in ieder geval een stuk drukker is in de Amsterdam ArenA. Toch zonde dat je door zo'n boycot de aantrekkelijkste eerste helft in het huidige seizoen van Ajax mist.
46'
Aanvang tweede helft
45'
Samenvatting eerste helft:
Het is een bijzonder gekke wedstrijd in Amsterdam, maar het is wel smullen geblazen! Met vijf doelpunten in de eerste helft zit het voor de neutrale toeschouwer wel goed. In vier minuten werd er drie keer met de kop gescoord. Veltman kopte raak uit een corner, Van de Streek na een voorzet van Narsingh en Milik was ook trefzeker met het hoofd na een hoekschop. Toen Klaassen vijf minuten voor rust ook nog eens vrijgelaten werd in de zestien kwam Ajax op 3-1, waarna de aanvoerder zelf ook nog de 4-1 maakte, ditmaal met een schot uit de draai.
45'
Einde eerste helft
45'
Doelpunt voor AFC Ajax, 4:1 door Davy Klaassen
Vlak voor rust scoort Ajax de vierde en Klaassen zijn tweede! Mitchell Dijks levert onbewust een assist als in de zestien een bal in zijn voeten belandt. De aanname van de linksback is niet goed, maar daarmee legt hij het speeltuig klaar voor Klaassen, die met rechts uit de draai de rechterhoek vindt: 4-1.
41'
El Clásico was vanavond een heerlijk onderonsje (vooral voor de fans van FC Barcelona en de neutrale toeschouwer), maar Ajax - SC Cambuur mag er ook zeker wezen. Maar liefst vier kopdoelpunten in veertig minuten voetbal.
38'
Doelpunt voor AFC Ajax, 3:1 door Davy Klaassen
Hoe zuur is dit voor SC Cambuur!? Twee grote kansen achter elkaar, maar twee minuten later scoort Ajax. Tete legt een voorzet schitterend op het hoofd van Klaassen, die echter wel heel vrij staat in de zestien. Daardoor kan de middenvelder het hoekje rustig zoeken: 3-1.
36'
En nu raakt de uitploeg de lat! Wat een wedstrijd!
Wessel Dammers kopt uit een corner richting doel, maar raakt het aluminium boven Cillessen met een kiezelharde inzet.
35'
Bijna weer de gelijkmaker bij Ajax - SC Cambuur!
Narsingh ontsnapt op rechts en vindt wederom Van de Streek, ditmaal op de rand van de zestien. Hij zoekt de rechterhoek, maar de bal wordt aangeraakt. De bal vliegt alsnog gevaarlijk dicht langs de paal, maar Ajax blijft de 2-2 bespaard.
32'
Voor Milik is het overigens zijn zesde doelpunt in elf competitiewedstrijden. Vorig seizoen kwam de Pool nog tot elf treffers in Nederland.
29'
Doelpunt voor AFC Ajax, 2:1 door Arkadiusz Milik
Drie kopdoelpunten in vier minuten, gekkenhuis in Amsterdam! Gudelj legt een corner nu wel direct in de zestien en Arkadiusz Milik is daar erg actief. Hij maakt loopacties, komt vrij en knikt hard raak: 2-1.
27'
Doelpunt voor SC Cambuur, 1:1 door Sander van de Streek
Ajax is nog aan het nagenieten van de openingstreffer, want Van de Streek wordt volledig vrijgelaten in de zestien! Furdjel Narsingh vindt de nummer twintig van SC Cambuur, die Cillessen verschalkt met een rake kopbal. Riedewald en Veltman kijken elkaar aan, maar lieten beiden erg veel ruimte rond de penaltystip.
25'
Doelpunt voor AFC Ajax, 1:0 door Joël Veltman
Een ingestudeerde corner werkt zowaar! Gudelj legt kort op Serero, die kaatst met de Serviër. Tussendoor werkt Joël Veltman zich los bij de tweede paal, waarna hij de voorzet van Gudelj panklaar op het hoofd krijgt. In de korte hoek verschalkt hij Nienhuis: 1-0.
24'
Er lijkt niets uit de corner die volgt te komen, omdat Peersman een bal bij de tweede paal laat lopen. Bij de andere cornervlag kan hij echter binnenhouden, waarna hij Barto met een voorzet in de zestien zoekt. De spits van de Friezen krijgt aardig wat vrijheid, maar mikt naast het doel van Jasper Cillessen.
23'
Uit het niets meldt SC Cambuur zich bij de zestien van Ajax, maar Riedewald en Kenny Tete gooien zich voor de bal, die aan de voet van Sander van de Streek kleefde.
20'
Het spel ligt even stil in Amsterdam, omdat aanvoerder Erik Bakker naar de grond gaat. De middenvelder heeft last van het hoofd, maar na een korte behandeling op het veld lijkt hij gewoon verder te kunnen.
17'
Weer Klaassen met een hoofdrol!
Nemanja Gudelj legt een corner bij de eerste paal en daar komt de blonde middenvelder naartoe lopen. Hij schampt de bal en mikt richting de lange hoek, maar de bal schiet rakelings voorlangs.
14'
Dat is zonde, Klaassen glijdt weg!
Ajax komt er met drie aanvallers uit tegen twee verdedigers, maar als aanvoerder Klaassen de bal naar de flank wil werken, glijdt hij weg, waardoor de bal lullig op twintig meter van het doel blijft liggen.
13'
Nienhuis doet het niet op mooie wijze, maar het is wel effectief. Met twee handen gaat de goalie na de corner naar de bal en hij werkt het speeltuig met hulp van teamgenoten uit de zestien.
13'
Marvin Peersman raakt in paniek als een voorzet bij hem in de eigen zestien komt. Viktor Fischer zet slim meteen druk, waardoor de verdediger uiteindelijk een corner moet weggeven.
10'
Jaïro Riedewald verslikt zich in een lange bal en levert zo in bij Martijn Barto. Die kan richting het doel met het hernieuwde balbezit, maar Riedewald herstelt zijn fout met een overtreding. Op dertig meter van het doel, dus geen kaart voor de mandekker.
7'
SC Cambuur komt niet van de eigen helft af door de druk van Ajax. De ploeg wil de bal rond laten gaan, maar is vooral op het middenveld niet sterk genoeg. Het ontbreken van aanvoerder Sjoerd Overgoor heeft daar uiteraard mee te maken.
4'
Daar is Davy Klaassen met de eerste poging! De aanvoerder wordt vrijgespeeld op twintig meter van het doel, maar de inzet van de middenvelder is te slap en recht door het midden, geen probleem voor Nienhuis.
3'
Ajax zet meteen druk op de man met de bal van SC Cambuur. De ploeg wil een vroege openingstreffer forceren, maar Leonard Nienhuis is nog niet getest.
1'
Het is bizar leeg in de Amsterdam ArenA vanavond. De harde kern van Ajax, in de vorm van VAK410 en de F-Side, blijven weg bij de wedstrijd uit protest tegen de (bestuurlijke) gang van zaken bij Ajax. Onder andere het ontslaan van hoofd jeugdopleiding Wim Jonk raakt de fans in het hart.
1'
Aanvang wedstrijd
Voor het eerste fluitsignaal van vanavond natuurlijk eerst een minuut stilte voor de slachtoffers van de aanslagen in Parijs.
De spelers komen onder begeleiding van de Ajax Mars het veld op. We gaan bijna beginnen met Ajax - SC Cambuur.
De opstellingen
Bij Ajax begint Thulani Serero voor de tweede keer dit seizoen in de basisopstelling. Hij krijgt een kans omdat Daley Sinkgraven en Riechedly Bazoer geblesseerd zijn. In de verdediging geen verrassingen, in de aanval spelen Viktor Fischer, Amin Younes en Arkadiusz Milik.

Bij SC Cambuur was het vooral in de verdediging puzzelen, maar met Kai Heerings, Djavan Anderson, Marvin Peersman en Wessel Dammers heeft Henk de Jong toch een prima verdediging bij elkaar gekregen. Martijn Barto moet bij afwezigheid van Bartholomew Ogbeche voor de goals zorgen.
Voorbeschouwing
Vanavond wordt er besloten of er een nieuwe koploper van de Eredivisie komt. Ajax is al vanaf de eerste speelronde de nummer één in Nederland, maar als de ploeg vanavond verliest van SC Cambuur en PSV weet een uur later wel te winnen van Willem II, hebben we voor het eerst sinds midden augustus een nieuwe koperloper in de Eredivisie. Mijn naam is Jos Boesveld en ik volg dit duel voor jullie.

Personele problemen
Zowel Ajax als SC Cambuur heeft het niet makkelijk met het personeel. De ziekenboegen in Amsterdam en Friesland puilen uit, waardoor dit ook als een wedstrijd van de lamme tegen de blinde gezien kan worden. Bij Ajax is A-junior Vaclav Černý bijvoorbeeld opgeroepen voor de wedstrijd tegen SC Cambuur. De jonge Tsjech, die zijn wedstrijden dit seizoen vooral bij Jong Ajax afwerkt, vangt het wegvallen van onder andere Daley Sinkgraven, Riechedly Bazoer en Anwar El Ghazi op. Yaya Sanogo is wel weer wedstrijdfit en kan zijn rentree maken.

Bij SC Cambuur zijn de problemen vooral groot in de achterste linie. Calvin Mac-Intosch en Marlon Pereira spelen sowieso niet, terwijl ook Vytautas Andriuškevičius en Martijn van der Laan ontbreken in Amsterdam. Dat is voor SC Cambuur een prima startende defensie in de Eredivisie, maar Henk de Jong moet het stellen zonder deze basiskrachten. In Friesland verwacht men dat De Jong de personele problemen op gaat lossen door Xander Houtkoop twee linies naar achteren te schuiven.

Ranglijst in Nederland
Zoals eerder al aangegeven, Ajax sloot al twaalf wedstrijden op rij af als nummer één van Nederland. Bij SC Cambuur gaat het een stuk moeilijker dit seizoen. De ploeg heeft geluk dat promovendus De Graafschap het nog moeilijker heeft in de vaderlandse competitie, maar met een zeventiende plek is de Friese formatie allesbehalve veilig in Nederland. De voorsprong op de Superboeren bedraagt nu nog vijf punten, maar verliest SC Cambuur vanavond en wint De Graafschap voor het eerst dit seizoen in de Eredivisie, is de achterstand geslonken tot twee punten en dus overbrugbaar via het resultaat van een wedstrijd.

Het spant er dus om voor beide ploegen. Ajax wil koploper blijven, SC Cambuur moet punten pakken in de nu al begonnen strijd tegen degradatie. Om 19.45 wordt er afgetrapt in de Amsterdam ArenA.
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner